ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Cumhur İttifakı MHP İftarında buluştu
Cumhur İttifakı MHP İftarında buluştu
Erzurum’da 2 ayda 48 şirket kuruldu
Erzurum’da 2 ayda 48 şirket kuruldu
Erzurum şirket sermayesinde 6. sırada
Erzurum şirket sermayesinde 6. sırada
‘646 terörist etkisiz hâle getirildi’
‘646 terörist etkisiz hâle getirildi’
'Türkiye ekonomisi en çok büyüyen ekonomi'
'Türkiye ekonomisi en çok büyüyen ekonomi'
HABERLER>SAĞLIK-YAŞAM
3 Haziran 2020 Çarşamba - 10:26

Erzurum’un Japonya’yla dramatik benzerliği

Bükülmez, ‘Özofagus kanser türünün büyük çoğunluğu Van ve Erzurum’da çıkmaktadır. 2 şehir Türkiye ortalamasını da çok yükseltmektedir. Bu hastalık dünyada Uzakdoğu’da gözükmektedir. Bu nedenden dolayı sanki Van Çin’in, Erzurum ise Japonya’nın bir eyaletidir. ‘ dedi

Erzurum’un Japonya’yla dramatik benzerliği

Bükülmez, ‘Özofagus kanser türünün büyük çoğunluğu Van ve Erzurum’da çıkmaktadır. 2 şehir Türkiye ortalamasını da çok yükseltmektedir. Bu hastalık dünyada Uzakdoğu’da gözükmektedir. Bu nedenden dolayı sanki Van Çin’in, Erzurum ise Japonya’nın bir eyaletidir. ‘  dedi
SBÜ Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi Radyasyon Onkoloji Uzmanı Dr. Taylan Bükülmez, özofagus kanser türünün Türkiye’de en çok Van ve Erzurum illerinde görüldüğünü belirtti.

Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde faaliyet yürüten Radyasyon Onkolojisi Merkezi, bölgede en çok görülen özofagus (yemek borusu) kanseri hastalarının şifa bulmasında büyük rol oynuyor.
SBÜ Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi Radyasyon Onkolojisi Merkezi, kurulduğu günden bu yana radyoterapi tedavisiyle kanser hastalarına şifa dağıtmaya devam ediyor. Van’daki özofagus kanseri hastaları radyoterapi tedavisi sayesinde dışarıya sevk edilmeden sağlığına kavuşabiliyor.
Türkiye’de özofagus kanseri vak'alarının yüzde 60-70’lik oranı Van'da bulunurken, bölgede Van’ı ise Erzurum takip ediyor. SBÜ Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Sebahattin Çelik ve ekibi tarafından 2015 yılında yayınlanan bir çalışmada bölgede tandır dumanı, tuzlu ve salamuralı yiyeceklerin yemek borusu ve mide kanseriyle ilişkisi bulundu. Risk faktörleri olan tandırda ekmek pişirme geleneğinin devam ettiği, sıcak içecek, yüksek tuzlu ve salamura yiyecek tüketiminin yaygın olduğu Van ve Erzurum illerinde bu kanserin görülmesinin nedeni olarak gösteriliyor. Böylece Van, Uzakdoğu ülkelerinden Çin’in, Erzurum'un ise vak'a sayısı konusunda Japonya’nın eyaletiymiş gibi benzerlik gösterdiği belirtiliyor.
“ŞEHİR DIŞINA ÇIKMALARINA GEREK DUYMUYORUZ”
Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan SBÜ Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi Radyasyon Onkoloji Uzmanı Dr. Taylan Bükülmez, özofagus kanser türünün Türkiye’de en çok Van ve Erzurum illerinde görüldüğünü belirtti. 2012 Cross çalışmasının kendileri için referans bir çalışma olduğunu ifade eden Dr. Bükülmez, bu çalışmada ameliyat öncesi kemoradyoterapinin önerildiğini dile getirdi. Hastaların öncelikle neoadjuvan kemoradyoterapi aldıklarını, ardından 6-8 hafta sonra ameliyat olduklarını söyleyen Bükülmez, “Özofagus kanserli hastalarımıza Türkiye’de bizden daha deneyimli bir merkez bulunmadığı için şehir dışına çıkmamalarını tavsiye ediyorum. Çünkü Türkiye’deki vak'aların yüzde 60-70’ini Van’da görüyoruz. İkinci sırada ise Erzurum’da görüyoruz. Bu iki şehir Türkiye’nin yüzde 90’ın üzerindeki özofagus hastalığını karşılamaktadır” dedi.
“NE KADAR İLERİ EVRE OLURSA OLSUN YÜZ GÜLDÜRÜCÜ SONUÇLAR ALIYORUZ”
Hastane bünyesinde bilimsel konseyin aldığı karar neticesinde özofagus kanseri hastalarına en uygun tedavi yöntemini uyguladıklarını dile getiren Bükülmez, ileri evrede olan kanser hastalarında da yüz güldürücü sonuçlar aldıklarına dikkat çekti.
“SANKİ VAN ÇİN’İN, ERZURUM İSE JAPONYA’NIN BİR EYALETİ”
Van ve Erzurum illerinin Türkiye ortalamasını da artırdığının altını çizen Bükülmez, “Yemek borusu kanseri Türkiye’de çok fazla gözükmemektedir. Ancak Türkiye’deki vak'aların büyük çoğunluğu Van ve Erzurum’da çıkmaktadır. Öyle ki bu iki şehir Türkiye ortalamasını da çok yükseltmektedir. Bu hastalık dünyada Uzakdoğu’da gözükmektedir. Bu nedenden dolayı sanki Van Çin’in, Erzurum ise Japonya’nın bir eyaletidir. Bu kadar dramatik bir benzerlik vardır. Van ve Erzurum’u Türkiye’de çıkardığımızda özofagus sayımız çok düşecektir” diye konuştu.
Vatandaşların yeme ve içme alışkanlıklarına dikkat etmesi gerektiğini sözlerine ekleyen Bükülmez, vatandaşın sigara, sıcak içecek, yüksek tuzlu ve salamura yiyeceklerden uzak durmalarını tavsiye etti.

 
Erzurum’un tanıtımı için dizi film çekecek
 
Virajı alamayan tır yan yattı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Selçuk’tan engellilere müjde
Selçuk, evde bakım yardımından ve engelli aylıklarından yararlanan engellilerin, ...
Büyükşehir’den vatandaşlara hijyen seti
Covid-19 salgınıyla mücadelede yeni normale geçiş süreci devam ederken, ...
Yurt içi uçuşlar adım adım normalleşiyor
Normalleşme adımları kapsamında dün başlayan yurt için uçuşları bugün ...
 
Kovid-19 ile mücadelede yeni bir başarı
Erzurum’da 56 yaşındaki korona virüs hastası Türkiye’de daha önce sadece ...
Vali Memiş: hem uyardı hem de teşekkür etti
Memiş, Covid 19 tedbirleri kapsamında kamu kurum ve kuruluşları denetleyerek, ...
Koca: ‘Bize yakışanı yapalım”
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Hazır salgını geriletmişken bize yakışanı yapalım” dedi.
 
Bakan Selçuk bir ilki paylaştı
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, engellilerin ...
Büyükşehir’den Şehir Hastanesi seferberliği
Erzurum Şehir Hastanesi'nin bağlantı yolları, çevre düzenlemesi alt ve ...
Sağlık çalışanlarına vefe yaklaşımı
Dünyayı etkisi altına alan korona virüs salgınında cansiparane bir şekilde ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Oyunun Müzakeresi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Ölülerin arkasından konuşmak ahmaklıktır!
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva