ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 23 Nisan mesajı
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 23 Nisan mesajı
Erzurum’da 104'üncü yıl gurur ve coşkusu
Erzurum’da 104'üncü yıl gurur ve coşkusu
Milli İrade Milli Coşkuda yüreklerini buluşturdu
Milli İrade Milli Coşkuda yüreklerini buluşturdu
Temsili Vali’den çevre hassasiyeti
Temsili Vali’den çevre hassasiyeti
Uzundere 23 Nisan coşkusuyla şenlendi
Uzundere 23 Nisan coşkusuyla şenlendi
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
3 Mart 2014 Pazartesi - 14:22

‘Erzurum’u yeterince bilmiyoruz’

Çögenli, “ Erzurum, sadece sosyal bilimlerde değil fen bilimlerinde de İslam medeniyetine çok büyük hizmetleri olan bir şehirdir. Maalesef biz bunları irdelemediğimiz, üzerinde durmadığımız için çok fazla bilmiyoruz. “dedi.

‘Erzurum’u yeterince bilmiyoruz’

Atatürk Üniversitesi Rektörlüğü ile Erzurum Kalkınma Vakfı’nın (ER-VAK) ortaklaşa düzenlediği “Âmâlar Şeyhi Osman Kemâlî Efendi” isimli konferansın açılışında konuşan Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, hem ruhların hem de cisimlerin tatmin olacağı bilgilere ihtiyaç duyulduğunu belirterek, “Memleketimizin geçmişine baktığımızda çok derin izlerimizin olduğunu göreceğiz. Erzurum, bu konuda gerçekten büyük ve zengin bir hazineye sahip. Bu zenginlikten istifade etmek için, üniversite olarak bu hazineleri teker teker sizlerle buluşturmak istiyoruz” diyen Koçak, bu programlara daha sonraki günlerde de devam edeceğini dile getirdi.

ÇÖĞENLİ’NİN SUNUMU

Erzurum’un İslam medeniyetine, İslam kültürüne çok büyük hizmetleri bulunan bir şehir olduğunu kaydeden, Atatürk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Sadi Çögenli, “  Osman Kemâlî Efendiyi bir kelimeyle, bir cümleyle bir kitapla anlatmak mümkün değildir. Bunun için Atatürk Üniversitesi olarak bütün bu şahsiyetleri tanıtmak için çaba sarf ediyoruz. Erzurum, sadece sosyal bilimlerde değil fen bilimlerinde de İslam medeniyetine çok büyük hizmetleri olan bir şehirdir. Maalesef biz bunları irdelemediğimiz, üzerinde durmadığımız için çok fazla bilmiyoruz. Mesela, İstanbul’dan uzak olmasına rağmen Erzurum’dan üç tane Şeyhülislam çıkmış. Bunun yanı sıra tasavvufta da Erzurum, gerçekten bütün tasavvufun ekollerinde insan yetiştirmiş bir beldedir. Bu gibi değerler yetişmiş ve Erzurum’un kültürüne büyük katkılarda bulunmuşlardır, bunlardan biriside Osman Kemâlî Efendi’dir” dedi.

Hemşehrimiz Atatürk’ten  başlayarak büyük zatları hatırlatmak amacıyla toplantılar düzenlediklerini belirten ER-VAK Başkanı  Erdal Güzel, bu toprakların bereketli topraklar olduğunu ,her karışında kubbede hoş seda bırakan güzel insanların varlıklarını hissetmenin ve onları hatırlatmanın mutluluğunu, huzurunu yaşadıklarını  ifade etti. Bu coğrafyada yaşayan zatları hatırlatmaya devam edeceklerini ve bir sonraki toplantıda ise Mevlevi Şeyhi Şefik Can Hocayı anlatacaklarını da söyledi.

KEMİKLİ’NİN VURGULARI

Dumlupınar Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bilal Kemikli şöyle konuştu. “Kâmil insanların tanınmaya ihtiyaçları yok ama bizim onları tanımaya ihtiyacımız var. Bizim kendimizi tanımamız kimliğimize kavuşmamız için, mutlaka yaşadığımız şehrin manevi dinamiklerini tanımalıyız. Bu toprağı mayalayan, bu topağın büyük ruhlarını tanımalıyız. Umarım bu program da Osman Kemâlî Efendi’nin tanınmasına vesile olur.

Üniversitelerimizin kendi kültürüyle, kendi toprağıyla barışması anlamlıdır, üniversiteyi üniversite yapanda zaten budur. Kendi milli değerlerini tanıyıp evrensel boyutta tanıtmak üniversitelerin asli görevlerindendir. Atatürk Üniversitesi ise bu görevi ifa eden üniversitelerden biridir.”

Osman Kemâlî Efendi’nin torunu Gülay Ozan ise, Osman Kemâlî Efendi’nin iki gözünün âmâ, lakin kalbinin Allah aşkıyla yanan bir kişi olduğunu belirterek, gittiği her yerde Allah aşkını anlattığını söyledi. Ozan “Bir üniversitenin böyle toplantılar düzenlemesi hep arzuladığım bir olaydı. Üniversiteler böyle evliyaları, tarihlerini kültürlerini ve böyle güzel insanları gençlere anlatsa, o zaman bu ülke nasıl güzel bir ülke olur.

Bu evliyalar yaşamış görmüş ve mutluluğu bulmuşlar. Onlar Allah’a doğru olan bu yolculuğun kendilerindeki nefisle mücadelenin ve onların ne kadar huzura kavuşturduklarını, dünya hayatının telaşından uzak sadece Allah’ın sevgilisi olan kullara hizmet etmeyi öğrenmişler. Geçekten Erzurumlu olmanın ayrıcalığını yaşayın.” diye konuştu.

Kemikli, Osman Kemâlî Efendi’nin eserleri ve fikri yapısı hakkında da bilgi verdi.Program Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Yurttaş’ın,  Kemâlî Divanı’ndan “Aşk Sızıntıları” isimli şiirlerini icrasıyla sona erdi.

 
Karabörk, ‘Polis sokağa hakim olmalı’
 
Akdağ: ‘Bu memleketi çapulculara bırakmayacağız’
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
“Amalar Şeyhi” Osman Kemali rahmetle anıldı
“Amalar Şeyhi” Osman Kemali Efendi, Gönül dostlarının büyük ilgi gösterdiği ...
Aşkale’de milli coşku
Aşkale’nin düşman işgalinden kurtuluşunun yıl dönümü düzenlenen törenlerle kutlandı.
Fatma Seher’den Kara Fatma’ya’
İstanbul Erzurumlular Kültür ve Dayanışma Vakfı yaptığı kültürel ve sosyal ...
 
Temiztürk medya gerçeğini anlattı
İletişim Fakültesi Öğretim üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Hakan Temiztürk’ün ...
Oltulu çocuklar sirkle tanıştı
Erzurum Oltu Belediyesi Kültürevi’nde Oltulu çocuklar ve gençlerle buluşan ...
Çanakkale’de yaşayan Dadaşlar şölende buluşacak
Çanakkale’de yaşayan Erzurumlular, 8 Mart’ta Çanakkale Erzurumlular Derneği ...
 
Dört dilde Erzurum…
Bu güne kadar birçok haber ve makaleye konu olan Erzurum bu kez de Hürriyet ...
Erzurumlu Osman Kemali Efendi’ye bilimsel anma
ER-VAK ve Atatürk Üniversitesi Rektörlüğü’nce Erzurumlu Osman Kemali Efendiyi ...
Meraki Sivas turnesinde
Sivas Devlet Tiyatrosunda (SDT) bu hafta Erzurum Devlet Tiyatrosunun hazırlayıp ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva