ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Emniyetten silah operasyonu
Emniyetten silah operasyonu
500 metrelik bayrakla ‘Gençlik Yürüyüşü’ yapıldı
500 metrelik bayrakla ‘Gençlik Yürüyüşü’ yapıldı
Atatürk Üniversitesi UBF’den uygulamalı eğitim
Atatürk Üniversitesi UBF’den uygulamalı eğitim
ETÜ MUCİTPARK bilimi eğlenceye dönüştürdü
ETÜ MUCİTPARK bilimi eğlenceye dönüştürdü
1923 fidan toprakla buluşturuldu
1923 fidan toprakla buluşturuldu
HABERLER>EKONOMİ
22 Haziran 2023 Perşembe - 09:22

Erzurum tasarımda 2'inci sırada

ERZURUM GAZETESİ ÖZEL - Erzurum tasarım sayısı düzeyinde Doğu Anadolu Bölgesi illeri içinde Van’ın ardından 2’inci sırayı aldı. İlde üretilen tasarım sayısının bölge toplamındaki payı yüzde 39,5 oldu.

Erzurum tasarımda 2 inci sırada

TÜRKPATENT 2023 Mayıs dönemi tasarım verilerini açıkladı. Erzurum tasarım sayısı düzeyinde Doğu Anadolu Bölgesi illeri içinde Van’ın ardından 2’inci sırayı aldı. İlde üretilen tasarım sayısının bölge toplamındaki payı yüzde 39,5 oldu.

ERZURUM 5 AYLIK TASARIM ÜRETİMİ

Verilere göre, Erzurum’da bu yılın Ocak – Mayıs ayları arasında en fazla sayıda tasarımın geliştirildiği dönem 55 tasarım ile Nisan ayı olarak kaydedildi. İlde Ocak ayında 12, Şubat ayında 2, Mart ayında 8, Nisan ayında 55, Mayıs ayında 6, toplam 83 Tasarım başvurusu gerçekleştirildi.

MAYIS AYI BÖLGESEL VERİLER VE ERZURUM

TÜRKPATENT verilerine göre Mayıs ayında Erzurum’dan 6, KUDAKA istatistik bölgesi illeri toplamında 7, Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesi illeri toplamında 9, Doğu Anadolu Bölgesinden 53 tasarım başvurusu gerçekleşti. Erzurum’un Mayıs ayı başvuru sayısı bölge toplamında yüzde 11,32’lik pay edindi.

OCAK – MAYIS DÖNEMİ

Bu yılın Ocak – Mayıs ayları kapsamında Erzurum’dan 83, KUDAKA İstatistik Bölgesinden 84, Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesi illerinden 96, Doğu Anadolu Bölgesinden ise 395 tasarım başvurusu yapıldı.

ERZURUM’UN PAYI

TÜRKPATENT verileri üzerinden DOSİAD tarafından gerçekleştirilen hesaplamalara göre Erzurum’un 5 aylık tasarım başvurusu sayısı KUDAKA İstatistik Bölgesi illeri toplamında yüzde 98,80, Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesinde yüzde 86,45, Doğu Anadolu Bölgesi illeri toplamında ise yüzde 21,0 oldu.

DOĞU ANADOLU BÖLGESİ

TÜRKPATENT verileri kaydında DOSİAD tarafından gerçekleştirilen tespitlere göre; Doğu Anadolu Bölgesinden Ocak ayında 46, Şubat ayında 12, Mart ayında 45, Nisan ayında 239, Mayıs ayında 53, 5 aylık toplamda ise 395 tasarım başvurusu kaydedildi.

TASARIM SAYISI İLLER DAĞILIMI

2023 yılının 5 ayı düzeyinde Doğu Anadolu Bölgesinin 13 ilinden başvuru yapılırken, Erzincan, ilinden tasarım başvurusu kaydedilmedi. Dönemde Erzurum’dan 83, Kars’tan 2, Elazığ’dan 19, Malatya’dan 48, Muş’tan 7, Ağrı’dan 7, Tunceli’den 39, Bitlis’ten 5, Hakkari’den 2, Van’dan 178, Bingöl’den 2, Ardahan’dan 1, Iğdır’dan 2 tasarım başvurusu tespit edildi.

SAGE GELİŞTİRDİ AKINCI ATEŞLEDİ

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, TÜBİTAK SAGE tarafından milli imkanlarla geliştirilen Hassas Güdüm Kiti-82’nin (HGK-82) Bayraktar Akıncı’dan yapılan test atışını başarıyla tamamlamasından gurur duyduklarını belirterek, “Hassas güdüm kitlerinin SİHA’larda kullanılmasıyla Türk savunma sanayisi çok daha güçlü hale gelecek. dedi.

Tekirdağ’ın Çorlu ilçesindeki AKINCI Uçuş Eğitim ve Test Merkezi’nden HGK ile güdümlü hale getirilen MK-82 mühimmatıyla havalanan Bayraktar Akıncı, atış testi icra etmek üzere belirlenen noktaya yol aldı. Akıncı’nın ateşlediği HGK-82, belirlenen hedefi başarıyla vurdu.

MİLLİ MÜHİMMATLAR TAM ENTEGRASYONLA ÇALIŞIYOR

Bakan Kacır, HGK-82 silah sisteminin tasarım, entegrasyon ve üretimini başarıyla tamamladıktan sonra ilk kez bir insansız hava aracından atıldığını belirterek, “Milli Teknoloji Hamlesi’nin meyvesi olan milli mühimmatlarımızın tam entegrasyonla çalışması, başarılı olmasından gurur duyuyoruz. Hassas güdüm kitlerinin SİHA’larda kullanılmasıyla Türk savunma sanayisi çok daha güçlü hale gelecek.” İfadelerini kullandı.

HER TÜRLÜ HAVA KOŞULUNDA KULLANILIYOR

BRU 57 adaptörü ile çoklu atılabilen bir güdüm kiti olan HGK-82’in mevcut güdümsüz genel maksat bombalarına hassas vuruş yeteneği kazandırdığını anlatan Kacır, “Her türlü hava koşulunda kullanılabilen, gece ve gündüz ayrımı olmadan hareketli nesneleri vurabilen bir mühimmattan bahsediyoruz. Milli imkanlarla geliştirilen ve üretilen HGK-82 sistemi, savunma sanayisinde tam bağımsızlık iddiamız açısından oldukça önemli. Milli Teknoloji Hamlesi ile ülkemizde son dönemde savunma sanayisinin millileşmesine yönelik yapılan çalışmaların neticelerini en güzel şekilde almaya devam edeceğiz.” dedi.

SAGE’DE ÖNEMLİ PROJELER ÜRETİYORUZ”

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal da, Türk savunma sanayisinin geldiği noktayı ortaya koyan bir başarıya daha tanık olduklarını belirterek, “Özellikle SAGE’de çok önemli projeler yürütüyoruz. Projelerdeki ilerlemeler göğsümüzü kabartıyor.  Yapılan araştırmalar ve teknolojik gelişmeler Türkiye için oldukça önemli. Cumhuriyetimizin 100, TÜBİTAK’ın 60. Yılında bu gururla önemli başarılara imza atmayı sürdüreceğiz” diye konuştu.

 

 

 
Aziziye’de gündem sanayi yatırımları
 
Erzurum Yükseköğretim Göstergeleri açıklandı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erzurum’da istikrar çek verilerine yansıdı
ERZURUM GAZETESİ - ÖZEL - Erzurum’da Mayıs ayında 1,8 milyar TL tutarında ...
Erzurum 5 ayda 128 marka çıkardı
ERZURUM GAZETESİ - ÖZEL - Erzurum’dan Mayıs ayında 28, bu yılın ilk 5 ...
Erzurum Bölgede 2, ülkede 18’inci sıraya çıktı
ERZURUM GAZETESİ - ÖZEL - Erzurum’dan Mayıs ayında 8, bu yılın ilk 5 ...
 
Erzurum patentte yeniden lider 
ERZURUM GAZETESİ - ÖZEL - Erzurum’da Mayıs ayında 13, bu yılın Ocak – ...
Tarım - GFE açıklandı
Tarımsal girdi fiyat endeksi (Tarım-GFE) yıllık yüzde 40,20, aylık yüzde 0,63 arttı.
Yurt dışı üretici fiyat endeksinde artış
Yurt dışı üretici fiyat endeksi Mayıs ayında yıllık yüzde 32,13, aylık yüzde 0,45 arttı.
 
Tahıl koridorundan 32 milyon ton tahıl taşındı
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, tahıl koridoruna ilişkin, “Bugün ...
‘Milletimize hayırlı ve uğurlu olsun’
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan,” Asgari ücret Temmuz ayından itibaren ...
Asgari ücret 11 bin 402 lira oldu
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, “Brüt asgari ücretin ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Gazze’den Doğu Türkistan’a Dinmeyen Ağıt: Akif’in Uyarısı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Konunun Mülkiyeti 
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Ülkü Ocakları Mektebi ve Yiğido Mehmet Şarkışla
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva