ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Jandarmadan kaçamadılar
Jandarmadan kaçamadılar
Çiftçi’ye sağlık hizmetleri brifingi
Çiftçi’ye sağlık hizmetleri brifingi
Dal’dan başkent mesaisi
Dal’dan başkent mesaisi
Muşlu annelerin evlat nöbeti devam ediyor
Muşlu annelerin evlat nöbeti devam ediyor
Yunus Emre türbesinde Türk Düşünce Tarihi Dersi
Yunus Emre türbesinde Türk Düşünce Tarihi Dersi
HABERLER>EKONOMİ
6 Ağustos 2017 Pazar - 15:13

Erzurum tarım ürünleri çeşitlenecek

NESRİN ÇETİNKAYA-Palandöken İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce 2015 yılında hazırlanan ve uygulamaya konulan Cam Sera Projesi ile, çok sayıda sebze ve meyve üretimi artık mümkün.

Erzurum tarım ürünleri çeşitlenecek

Palandöken İlçe Gıda ve Tarım ve Hayvancılık Müdürü Metin Yiğit, 2015 yılında başlayan Yüksek Plastik Tünel ve Cam Sera Projesi’nin ikinci senesinde, yürütülen çalışmaların detaylarını  paylaştı.

Yüksek Plastik Tünel ve Cam Sera Projesi’nin 2’inci senesi itibari ile daha da geliştirildiğini ve üzerine birçok katkı yapılarak ilerlediğini kaydeden Palandöken İl Gıda ve Tarım Müdürü Metin Yiğit, seraların yanı sıra çiftçilere tamamen Ziraat Mühendislerinin desteği ile hiçbir ücret talep edilmeden küçük bahçelerin kurulduğunu belirtti. Çiftçilerin gerek seralarından, gerek bahçelerinden hasat ettikleri ürünleri satabilecek ve pazarlayabilecek boyuta geldiğini dile getiren Yiğit, müdürlüklerinin kampüsünde kurulan sera ve bahçeler ile de çiftçilere adeta rol model olduklarını söyledi.

SU BORULARINDA ÇİLEK ÜRETİMİ

Köy ile bağlantısı, bahçesi olmayan, tarımla uğraşmayı seven vatandaşların duvarların, çitlerin üzerinde, su boruları içinde çilek yetiştiriciliği yapabileceğini vurgulayan Yiğit, müdürlük kampüsünde kurulan alanda su borularının içinde 550 tane fide kullanarak, bu küçük bir tarla oluşturduklarını belirtti. Yiğit, “İlçe Müdürlüğümüzün bahçesinde 3 tane farklı modeli çiftçilerimize sunmuş bulunuyoruz .Bizim amacımız görsel olarak vatandaşlara bir model sunmak ve bunu kendilerinde yapabileceğini göstermekti, bunu da başardık” dedi.

YÜKSEK PLASTİK TÜNEL VE CAM SERA PROJESİ

Yüksek Plastik Tünel ve Cam Sera Projesinin ikinci yılında da tam gaz devam ettiğini söyleyen Yiğit, “DAP İdaresi Başkanlığınca 2015 yılında Yüksek Plastik Tünel ve Cam Sera Projesi adı altında bir proje gerçekleştirdik. 2015 yılında İlçe Müdürlüğümüzün bahçe alanında modern bir cam sera kurduk ve 5 tane mahallemizde seralar oluşturduk. Bu seralar ilçemizin hem batı, hem doğu tarafında yer alan köylerimiz var orada ki köylerimizde Erzurum-Kars Anayolu ve Erzurum-Bingöl Anayolu üzerinde hem Erzurum’da ki çiftçilerimizin, hem de şehir dışına çıkan veya şehrimize farklı illerden gelen vatandaşların görebileceği noktalarda seralarımızı kurduk. Tüm masrafını proje kapsamında karşıladık. Fidelerini, toprak hazırlığını tamamen bizim Ziraat Mühendislerimiz vasıtası ile yaptırdık. Mühendislerimiz tüm aşamalarda toprak ile haşır neşir oldu. Seralarımız çiftçilerimiz için adeta birer vitrindi” dedi.

PROJE 2’İNCİ SENESİNDE DE TAM GAZ

Projede gelinen son aşamada, seranın yanı sıra çiftçilere küçük bahçelerde kurdurduklarını kaydeden Yiğit, “Şuanda 2017 itibari ile projemizin 2’inci senesindeyiz. Bizim için en önemli kriter, projenin yapılması ve buna bağlı olarak önümüzdeki yıllarda sürdürülebilirliğinin sağlanması. 2’inci yılımız itibari ile sera projemizi daha da geliştirerek üzerine katkılar yaptık. Geldiğimiz son aşamada, seramızın yanı sıra çiftçilerimize küçük bahçelerde kurdurduk, tamamen Ziraat Mühendislerimizin desteği ile çiftçiden hiçbir ücret talep etmeden fideleri de biz kendimiz temin ettik. Şuanda çiftçilerimiz gerek seralarından, gerek bahçelerinden hasat ettikleri ürünleri satabilecek ve pazarlayabilecek boyuta geldiler. Ayrıca bazı çiftçilerimize de yine seralarının yanında çilek bahçeleri tesis ettirdik, damla sulama sistemi olan bu bahçelerimiz şuanda hasat edilerek, satılabilecek durumda” diye konuştu.  

ÇİFTÇİYE MODEL OLACAK ÇALIŞMA

Müdürlük kampüsünde kurulan sera ve bahçenin çiftçilere bir model olduğunu belirten Yiğit, “İlçe Müdürlüğümüzün kampüsü içerisinde ise tüm vatandaşlarımızın gelmesi, bizzat test etmesi için seramız var, çünkü vatandaş anlatılan şeye inanır ama gördüğü şeyi uygular ve hayata geçirir. Biz kampüsümüz içinde seramızın yanına birde bahçe oluşturduk. Seramızı ilk etapta kışın da çalıştırdık. Dışarda kar var iken biz seramızda ıspanak, toka gibi ürünler yetiştirerek hasadını yaptık. Çiftçilerimiz buraya geldiği zaman üretilen her ürünün yetişme aşamasını görüyor ve hakkında bilgi edinebiliyorlar. Bahçemizde de yine aynı şekilde vatandaşlarımızın bildiği yetiştirdiği ürünlerin yanında, çok alışkın olmadıkları ürünleri de yetiştirdik. Örneğin bölge halkının tüketme alışkanlığı çok fazla olmayan karnabahar ve brokoli yetiştirdik. Bu farklı modellerimizde de yine güzel bir başarı yakaladık” ifadelerini kullandı.

SU BORULARINDA ÇİLEK YETİŞTİRİCİLİĞİ

Su borularında çilek yetiştiriciliği uygulamasının detaylarına değinen Yiğit, “Köy ile bağlantısı olmayan, bağı, bahçesi olmayan, tarımla uğraşmayı seven vatandaşlarımız için de duvarın üzerinde, çitlerin üzerinde, su borularına bir takım uygulamalar yapmak vasıtası ile çilek yetiştiriciliği yapabilirler. Biz bunu bizzat uyguladık ve başarılı olduk. Son aşamada çileklerimiz yenebilecek, hasat olabilecek hatta pazara sunulabilecek bir durumda. Herhangi, bir yere ihtiyaç olmadan bu şekilde üretim yapabilirler. Bu hem hobi amacı ile yapılabileceği gibi, üretim amacı ile de yapılabilir. Çünkü biz o su borularının içinde 550 tane fide kullandık, dolayısıyla bu küçük bir tarla demektir. Kısacası İlçe Müdürlüğümüzün bahçesinde 3 tane modeli çiftçilerimize sunmuş bulunuyoruz. Çok rahat bir şekilde burayı ziyaret ederek, bilgi alabilir. Bizim amacımız görsel olarak vatandaşlara bir model göstermekti ve bunu kendilerinde yapabileceğini göstermekti, bunu da başardık” ifadelerine yer verdi.

 
Kurbanlık pazar yerleri açıklandı
 
Dursunoğlu'ndan ‘Türkiye Türkçesi Ses Bilgisi’
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kurbanlık pazar yerleri açıklandı
NESRİN ÇETİNKAYA-Erzurum’da kurban satış alanları belirlendi. Erzurum’da ...
38 tesisin temeli atıldı
Erzurum'da Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ ile Orman ve Su İşleri Bakanı ...
TİM Erzurum Temmuz 2017 verilerini açıkladı
MAHMUT AKDAĞ-Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Temmuz 2017 ihracat Rakamlarını paylaştı
 
Erzurum’dan Temmuz ayı rekoru
MAHMUT AKDAĞ-Erzurum Bölgesi, Doğu Anadolu Bölgesi illerini kapsayan 4 ...
Erzurum’a 38 tesis
Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu 61 milyon TL tutarındaki ...
Milletvekili Aydemir: “Ovit asrın projesi”
Aydemir, “Ovit Tüneli bölgemiz için asrın projesidir. Karadeniz’den Erzurum’a, ...
 
Tarım Kredi'den destekleme alımı
Tarım Kredi Kooperatifleri Erzurum Bölge Birliği Müdürü Ali Karaarslan, ...
ORKÖY desteğinde Erzurum farkı
Orman ve Su İşleri Bakanlığı orman köylerinde yaşayan vatandaşlara destek ...
Erzurum’da 6 ayda 3 bin 850 konut satıldı
MAHMUT AKDAĞ-ÖZEL-TÜİK Haziran ayı Erzurum Konut Satış istatistiklerini açıkladı.
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva