ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurum’da 2 ayda 48 şirket kuruldu
Erzurum’da 2 ayda 48 şirket kuruldu
Erzurum şirket sermayesinde 6. sırada
Erzurum şirket sermayesinde 6. sırada
‘646 terörist etkisiz hâle getirildi’
‘646 terörist etkisiz hâle getirildi’
'Türkiye ekonomisi en çok büyüyen ekonomi'
'Türkiye ekonomisi en çok büyüyen ekonomi'
Aile ve Gençlik Fonu’na başvuru verileri açıklandı
Aile ve Gençlik Fonu’na başvuru verileri açıklandı
HABERLER>EKONOMİ
2 Ekim 2015 Cuma - 00:48

Erzurum sıra atlamaya devam ediyor

M.AKDAĞ-Erzurum ihracat değeri bakımından, bölge illeri sıralamasında ağustos ayına göre bir sıra atlayarak 5, bu yılın 9 aylık diliminde ise 7’inci sırada yer aldı

Erzurum sıra atlamaya devam ediyor

Erzurum ihracat değeri bakımından, bölge illeri sıralamasında ağustos ayına göre bir sıra atlayarak 5, bu yılın 9 aylık diliminde ise 7’inci sırada yer aldı

TİM VERİLERİ

Türkiye İhracatçılar Meclisi(TİM) Eylül ayı ihracat rakamlarını paylaştı. Erzurum’da bu yılın Eylül ayında 1 milyon 892 bin dolar, yılın ocak-eylül ayları diliminde ise 16 milyon 725 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildi. Erzurum’dan ağustos ayında kaydedilen ihracat değeri temmuz ayına göre yüzde 0,15 oranında artış gösterdi.

ERZURUM 9 AYLIK DAĞILIM

Erzurum’dan bu yılın ocak ayında 1.8 milyon, şubat ayında 1.6 milyon, mart ayında 2.0 milyon, nisan ayında 1.3 milyon, mayıs ayında 2.3 milyon,haziran ayında 1.8 milyon, temmuz ayında 1.7 milyon, ağustos ayında 1.8 milyon, eylül ayında 1.8 milyon dolar olmak üzere 9 aylık toplamda 16 milyon 725 bin dolar tutarında ihracat kaydedildi.

ERZURUM’UN PAYI

Erzurum’un eylül ayı ölçeğindeki ihracat değeri KUDAKA istatistik Bölgesinde yüzde 62,56, Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesinde yüzde 9,50, Doğu Anadolu Bölgesinde yüzde 2,91, Türkiye’de yüzde 0,017; 9 aylık bölümde ise KUDAKA istatistik Bölgesinde yüzde 62, Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesinde yüzde 8,81, Doğu Anadolu Bölgesinde yüzde 2,24, Türkiye’de yüzde 0,016’lık oran oluşturdu.

ERZURUM VE BÖLGESEL DAĞILIM

TİM verilerine göre, Eylül 2015 döneminde Erzurum’dan 1.8 milyon, KUDAKA İstatistik Bölgesinde 3,0 milyon, Kuzeydoğu Anadolu Bölgesinden 19,8 milyon, Doğu Anadolu Bölgesinden 64,9 milyon; yılın dokuz ayında ise Erzurum’dan 16,7 milyon, KUDAKA İstatistik Bölgesinde 27,0 milyon, Kuzeydoğu Anadolu Bölgesinden 189,7 milyon, Doğu Anadolu Bölgesinden 744,7 milyon dolarlık ihracat yapıldı.

EYLÜL AYI İLLER DAĞILIMI

Erzurum ihracat değeri bakımından, bölge illeri sıralamasında eylül ayında 5, bu yılın 9 aylık diliminde ise 7’inci sırada yer aldı. Eylül ayında Malatya’dan 34,8 milyon, Iğdır’dan 10.2 milyon, Elazığ’dan 8.6 milyon, Ağrı’dan 6.5 milyon, Erzurum’dan 1.8 milyon, Van’dan 1.1 milyon, Hakkari’den 946 bin, Erzincan’dan 261.7 bin, Bitlis’ten 252.3 bin, Ardahan’dan 82.6 bin, Bingöl’den 33.4 bin dolarlık ihracat gerçekleşti.

EYLÜL AYINDA İHRACAT 10 MİLYAR 613 MİLYON DOLAR OLDU

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Eylül ayı ihracat verilerini Adana'da açıkladı. Buna göre Eylülde ihracat, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 19,8 düşüşle 10 milyar 613 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Yılın 9 aylık döneminde de yüzde 10 düşüşle 106 milyar 287 milyon dolar ihracat gerçekleşirken, bu dönemde parite kaynaklı 9,7 milyar dolarlık kayıp yaşandı.

Eylül ayında en fazla ihracatı, 1,9 milyar dolarla otomotiv sektörü yaparken, bu sektörü 1,4 milyar dolar ihracatla hazırgiyim ve 1,1 milyar dolar ihracatla kimyevi maddeler sektörleri takip etti.

İhracat verilerini değerlendiren TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Eylül ayındaki düşüşte bayram tatilindeki 3 iş günü kaybının ve bayram sonrasında yavaşlamanın da etkisi olduğuna değinerek, "Bu kayıplar olmasaydı, 1,9 milyar dolar daha fazla ihracat yapmış olacaktık” diye konuştu.

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, ihracatçıların "Nasıl bir büyüme modeli” istediğine ilişkin çalışmalar yaptıklarını hatırlatarak, bunun sonucunu hükümetle paylaşacaklarını ve bu modelin Türkiye gündeminde üst sıralarda yer almasını isteyeceklerini dile getirdi.

EYLÜL 2015 İHRACATI ÖZET SUNUMU

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Eylül ayı ihracat verilerini ABD'deki Kaliforniya ve İtalya'daki Po ovasından sonra dünyanın üçüncü büyük ovası olan Çukurova'nın üretim üssü Adana'da açıkladı. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi'nin açıkladığı verilere göre Türkiye'nin Eylül ayı ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 19,8 düşüşle 10 milyar 613 milyon dolar oldu. 2015'in Ocak-Eylül döneminde yüzde 10 gerilemeyle 106 milyar 287 milyon dolar olan ihracat, son 12 aylık süreçte de yüzde 7,6 azalışla 145 milyar 515 milyon dolar olarak gerçekleşti. TİM verilerine göre ilk 9 ayda tarım ve sanayi ihracatı kilogram bazında yüzde 1,6 artış gösterdi.

Eylül ayında en fazla ihracat yapılan ilk 5 ülke Almanya, İngiltere, Irak, İtalya ve ABD oldu. Almanya'ya ihracat yüzde 14, İngiltere'ye ihracat yüzde 11, Irak'a ihracat yüzde 32, İtalya'ya ihracat yüzde 2,  ABD'ye ihracat yüzde 8 geriledi.

Eylül ayında en fazla ihracat yapılan 30 ülke arasında, en yüksek ihracat artışı yüzde 45 ile Ürdün'e yakalarken, Slovenya'ya ihracat yüzde 32, Birleşik Arap Emirlikleri'ne yüzde 11 arttı. Eylül ayında ihracat artışında öne çıkan ülkeler şöyle oldu;

Eylül ayında Namibya'ya ihracatı yüzde 1406, Fildişi Sahili'ne yüzde 116, Katar'a yüzde 105, Norveç'e yüzde 81, Slovakya'ya yüzde 80, Meksika'ya yüzde 74 ve Kolombiya'ya yüzde 65 artış gösterdi.

Eylül ayında AB'ye ihracat yüzde 11, Kuzey Amerika'ya ihracat yüzde 7 ve Afrika'ya ihracat yüzde 25 geriledi.

İLLER

En fazla ihracat yapan ilk 10 ile bakıldığında; Manisa'nın ihracatı Eylül ayında yüzde 7 gerilerken, Sakarya'nın ihracatı yüzde 14, Bursa'nın yüzde 15, Ankara'nın ve Gaziantep'in yüzde 17, İzmir'in ve Kocaeli'nin yüzde 20, Denizli'nin yüzde 21, İstanbul'un yüzde 22 ve Hatay'ın yüzde 30 düştü. Adana'nın ihracatı Eylül ayında yüzde 16, ilk 9 ayda ise yüzde 14 geriledi.

İhracat verilerini Adana'da açıklamalarının önemine değinen TİM Başkanı, "Adana, her geçen yıl gelişiyor ve 2 milyar dolara yakın yıllık ihracat yapıyor. En büyük ihracatçı illerimiz arasında 11. sırada olan bu ilimiz, ilk 1.000 ihracatçı firma içerisinden de 21'ine ev sahipliği yapıyor” dedi.

5-6 KASIM'DA ADANA'DA ‘İNOVASYON HAFTASI'

Adana'ya inandıklarını aktaran Büyükekşi, 4 yıldan bu yana İstanbul'da Türkiye İnovasyon Haftası'nı düzenlediklerini ve geçen yıl bunu Anadolu'ya yaydıklarını aktardı. Bu yıl Adana'da da 5-6 Kasım tarihlerinde İnovasyon Haftası düzenleyecekleri müjdesini veren Büyükekşi, "Bu etkinliklerle sanayici, akademisyen, girişimci ve inovasyon tutkunlarını aynı çatı altında buluşturuyoruz. Memleketimizin tüm bölgelerine inovasyon kültürünü yaymayı hedefliyoruz. Güler Sabancı, Ali Sabancı, Fuat Tosyalı, Hamdi Akın gibi iş dünyasının önde gelen temsilcileri ve önemli yabancı konuklar Adana'da bizlerle birlikte olacak” dedi.

"TERÖRE İNAT KENETLENECEĞİZ”

Büyükekşi, Adana İnovasyon Haftası'nın partner ülkesinin Finlandiya olduğunu açıklayarak, "Attığımız bu güzel adımlarla birlikte, Türkiye bir taraftan dünyada hakkı olan yeri bulmaya çalışıyor. Diğer taraftan da hain terör saldırıları, ülkemizin huzur ve yatırım ortamını baltalamaya çalışıyor. Bu süreçte teröre inat birlik olacağız. Daha sıkı kenetleneceğiz. Kardeşliğimizi daha da pekiştireceğiz” şeklinde konuştu.

"ENGELLERİN ÜSTESİNDEN HEP BİRLİKTE GELİRİZ”

Büyükekşi, 1 Kasım'daki seçimleri hatırlatarak, ihtiyaç duyulan güven, siyasi istikrarın tesisi, barış ve huzur ortamı için önemli bir dönem olacağının altını çizerek sözlerini şöyle sürdürdü: "Ulu Önderimize ‘Paşam nasıl başardınız' diye sorulduğunda; ‘Önce bir hayal kurdum… Sonra hayalimin önündeki engelleri belirledim. Bu engelleri kaldırdığımda hayalim kendiliğinden gerçek oldu' der. Bizler de engellerin üstesinden hep birlikte gelebiliriz. Yeter ki inanalım.”

Büyükekşi, ihracatçıların "Nasıl bir büyüme modeli” istediğine ilişkin çalışmalar yaptıklarını ve bunu tamamladıktan sonra paylaşacaklarını vurguladı. Büyükekşi, bu anlamda inovasyon, Ar-Ge, tasarım ve markalaşmayı merkeze alan, ihracatta yüksek katma değer odaklı yeni büyüme modelinin yeni hükümet programında ve Türkiye'nin gündeminde üst sıralarda yer almasını istediklerini dile getirdi.

ENERJİYE DAHA FAZLA TEŞVİK

Ayrıca rekabet gücünü artırmak ve sürdürülebilir büyümeye odaklanmak için, enerji konusuna özel önem verilmesi gerektiğine inandıklarını ifade eden Büyükekşi, Türkiye'de güneş panellerinin ve panellerde kullanılan hücrelerin üretilmesinin önemine değindi. Büyükekşi, "Bu anlamda güneş enerjisi, hidroelektrik ve rüzgar tribünlerinin ülkemizde üretimi için daha fazla yatırım ve teşviğe ihtiyaç var. Eğer bunu başarabilirsek, hem katma değerli üretim konusunda adım atabiliriz, hem de enerji maliyetlerimizi düşürme fırsatını yakalayabiliriz” diye konuştu.

BÜYÜME MORAL OLDU

Türkiye'nin beklenenin üzerinde gelen ikinci çeyrek büyüme rakamının moral olduğunu dile getiren Büyükekşi, "Türkiye, ulaştığı yüzde 3,8'lik büyüme rakamıyla, ikinci çeyrek büyüme rakamları açıklanan 50 ülke arasında ilk 10'a girdi. Yüzde 2 ila 3 bandında büyüyen Polonya, İspanya, Mısır, İsveç, Güney Kore ve Meksika'yı geride bıraktı” şeklinde konuştu.

Türkiye'de son 10 yılda sektörlerin milli gelir içindeki payına bakıldığında imalat sanayinin yüzde 15'lik payını koruduğunu, oransal olarak bir artışın olmadığının görüldüğünü vurgulayan TİM Başkanı, "Uluslararası rekabette güç kazanmak ve ekonomimizi istikrarlı bir şekilde büyütmek için imalat sanayinin milli gelir içindeki payının en az yüzde 20'ler seviyesine ulaşması gerekiyor. Bu bağlamda geçtiğimiz ay açıklanan Küresel İnovasyon Endeksi 2015 sonuçları, Türkiye'nin inovasyonda ilerlemek için ihtiyacı olan ilk 3 faktörü, ‘İnovasyon ve girişimciliğe yönelik eğitimin güçlendirilmesine', ‘Direkt finansal Ar-Ge desteğine' ve ‘Siyasi istikrarın iyileşmesi'ne işaret etti. Dolayısıyla inovasyon konusunda atılacak adımların hayati öneme sahip olacağına inanıyoruz” dedi.

DÜNYA TİCARETİ BEKLENENİN ALTINDA BÜYÜYOR

Dünya ekonomilerinde yaşanan gelişmeleri de değerlendiren Büyükekşi, birçok ülkede dalgalanmaların devam ettiğini hatırlatarak, "Bu yıla dünya ekonomisinde yüzde 3,1 büyüme beklentisi ile girilmişti. Ancak şu anda bu beklenti yüzde 2,6'ya geriledi” diyerek, küresel yavaşlama ve Çin etkisi yüzünden aşağı yönlü riskler gören FED'in de faiz artışını bir sonraki toplantıya ertelediğine dikkat çekti.

Büyükekşi, dünya mal ticaretinin de yılın 7 aylık döneminde yüzde 11 gerilediğini, düşük emtia fiyatlarının neden olduğu olumsuz etkinin devam ettiğini gördüklerini söyledi. Doların tüm dünyada değer kazanmasıyla birçok ülkenin ihracatını aşağı yönde olduğunu vurgulayan Büyükekşi, "Örneğin en fazla ihracat yaptığımız Almanya'nın yılın ilk 7 ayındaki ihracatı dolar bazında yüzde 13 geriledi. Fransa, İtalya ve İspanya'nın ihracatı yüzde 15, Brezilya'nın ve Hindistan'ın yüzde 16 ve Rusya'nın yüzde 30 geriledi. Dolayısıyla tüm dünyanın ihracatı geriliyor” dedi.

Dünya mal ticaretinde büyük etkiye sahip emtia fiyatlarındaki gerilemenin sürdüğüne de işaret eden TİM Başkanı, "Son 12 ayda brent petrol'un fiyatı yüzde 48,8, çeliğin yüzde 62, nikelin yüzde 39,4, altının ise yüzde 8,2 geriledi” dedi.

PARİTE İLK 9 AYDA 9,7 MİLYAR DOLAR KAYBETTİRDİ

Türkiye'nin ihracatını miktar bazında artırmasına rağmen Euro/dolar paritesi nedeniyle değer bazında gerileme yaşandığını ve ihracatçı için bunun sıkıntı yarattığının altını çizen Büyükekşi, "Ortalama Euro/Dolar paritesi ilk 9 ayda geçen seneye göre yüzde 17,7 geriledi. Bu gerilemenin ihracatımıza faturası ise ilk 9 ayda toplam 9,7 milyar dolar oldu. İhracatın miktar bazlı artışına paralel olarak son çeyrekten itibaren toparlanacağına inanıyoruz ” diye konuştu.

 

 

 
Erzurum için ekim ayı, yağış ayı
 
‘Hep Gönül Diliyle Konuştuk’
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ekonomi Bakanlığı Erzurum verilerini açıkladı…
MAHMUT AKDAĞ-Erzurum’da bu yılın sekiz ayında 44 ihracat, 47 ithalatçı ...
DAP’tan sulama projelerine destek
Darende’nin kırsal mahalleleri için hazırlanan sulama projelerine, DAP ...
Tarım’da ‘Büyük’ atılım
Büyükşehir Belediyesi, kırsalda tarıma yönelik yaptığı yatırımlarla çiftçilere ...
 
SODES Projelerinde yeni dönem
2015 SODES Projeleri sözleşmeleri imza töreni Erzurum Valisi Dr. Ahmet ...
Patates fiyatları tavan yaptı
Yıldırım, geçen yıl Nevşehir ve Niğde’de yaşanan patates hastalığının ...
Sekmen ekonomi hedeflerini açıkladı
Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, şehrin gelişmesi için yoğun ...
 
Erzurum arayı açtı…
Şirketleşme performansı sürekli pozitif seyir izleyen Erzurum, mayıs, ...
Konut satışlarında rekor düzey
TÜİK 2015 Ağustos dönemi ve 8 aylık konut satış istatistiklerini paylaştı.
Akar, Erzurum kurban sevk sayısını açıkladı
Kurban Bayramı döneminde Erzurum’dan 32 Bin 66 büyükbaş, 37 Bin 473 küçükbaş ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Oyunun Müzakeresi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Ölülerin arkasından konuşmak ahmaklıktır!
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva