ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Doğu Anadolu için sıcak hava uyarısı
Doğu Anadolu için sıcak hava uyarısı
ÜNİLİG futsal şampiyonası başladı
ÜNİLİG futsal şampiyonası başladı
YSK'dan İspir kararı
YSK'dan İspir kararı
TEMA’dan Vali Çiftçi’ye ziyaret
TEMA’dan Vali Çiftçi’ye ziyaret
DAP’tan tarım liselerine destek
DAP’tan tarım liselerine destek
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
9 Kasım 2017 Perşembe - 02:43

‘Erzurum sadece bir şehir değil, vatandır,

NESRİN ÇETİNKAYA-Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Erzurum Şube Başkanı Murat Ertaş, “Etrafına yapılan 40 tabya gösteriyor ki, Erzurum sadece bir şehir değildir; bütün bir Anadolu, bütün bir vatandır” dedi.

‘Erzurum sadece bir şehir değil, vatandır,

Dadaşların Aziziye direnişinde yazdığı destanın 140’ıncı yılı hasebiyle GÜNEBAKIŞ’A açıklamalarda bulunan Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Erzurum Şube Başkanı Murat Ertaş, 11 Kasım Tabyalar yürüyüşü etkinliğine ciddi katkı sağlayacak değerlendirmelerde bulundu. Tabyalar yürüyüşünü kutlu olarak yorumlayan Ertaş, “Bu kutlu yürüyüş ne Çanakkale’den ne Sarıkamış hareketinden geridir. Bu yürüyüş bir şehrin değil bir vatanın selameti içindir. Bu yürüyüş madem tüm vatanın yürüyüşüdür, bu ışık tüm yurdu aydınlatmalıdır” dedi.

Taşıdığı tarihi önem ve anlam gereğince Tabyalar Yürüyüşü ’nün artık ulusal çapta bir organizasyonla gerçekleştirilmesi gerektiğini kaydeden Ertaş, bu noktada Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü’ne, Ankara’daki bürokratlara ve milletvekillerine büyük görev düştüğünü belirtti.  

“ERZURUM VATANIN DOĞU’DA Kİ CAN BOĞAZIDIR”

“Rus orduyla Aziziye ve Kargapazarı’nda göğüs göğüse çarpışan bir millet değerindedir Kahraman Erzurum halkı” vurgusunda bulunan Ertaş, “Etrafına yapılan 40 tabya gösteriyor ki, Erzurum sadece bir şehir değildir; bütün bir Anadolu, bütün bir vatandır. Erzurum sadece bir şehir olaydı, diğer şehirlerin etrafında da onlarca tabya olsa gerekti. Bu kadar tabya elbette bir şehri değil, bir vatanı korumak içindir. O vatan Anadolu’dur. Ankara’dır, Konya’dır, Kayseri’dir, İstanbul’dur.  Erzurum vatanın Doğu’da ki can boğazıdır. Erzurum düşerse Anadolu düşer. Rus orduyla Aziziye ve Kargapazarı’nda göğüs göğüse çarpışan bir millet değerindedir Kahraman Erzurum halkı” diye konuştu.

AZİZYE DİRENİŞİNİN ÖNEMİ

Kahraman Erzurum halkının 9 Kasım günü Aziziye tabyasında yazdığı şanlı destanın üzerinden tam 140 yıl geçti. 

Aziziye direnişinin tarihi anlam ve önemine değinerek, bilgilendirmelerde bulunana Ertaş, “ Halk arasında 93 Harbi olarak da bilinen Osmanlı-Rus Savaşı’nda Rus ordusunun Erzurum önlerine kadar gelmesi ve ardından 9 Kasım 1877’de şehrin hemen yanı başındaki Aziziye Tabyalarına baskın yapması üzerine Erzurum Ahalisinin kendi imkânlarıyla Topdağı’na koşup Türk askerine yardım ederek Rusları tabyalardan püskürtmesi, dünya tarihinin en önemli sayfalarından biridir. Erzurum, Rusların Akdeniz’e inme hayalleri önünde her zaman en önemli kale olmuştur. Dolayısıyla gerek Osmanlı ordusunun ve gerekse şehir ahalisinin Erzurum’da Ruslara karşı verdiği mücadele Osmanlı devletinin selameti, ileriki yıllarda Anadolu’nun Türkler için yeniden vatan kılınması ve dünya tarihinin akışı açısından önemli bir tarihtir. Yani, Aziziye direnişi sadece bir şehrin müdafaası değildir. Erzurum’a “Doğu’nun Çanakkalesi” denmesi de bu yüzdendir” ifadelerine yer verdi.  

TABYALAR YÜRÜYÜŞÜ ULUSAL BOYUT KAZANMALI

Geçtiğimiz senelerde Tabyalar yürüyüşüne Türkiye’nin çeşitli illerinden beklenen katılımın gerçekleşmediğini ve bunun çok büyük bir eksiklik olduğunu dile getiren Ertaş, yürüyüşe mutlaka ulusal bir boyut kazandırılması gerektiğine dikkat çekti.

Ertaş, “Bu kutlu yürüyüş ne Çanakkale’den ne Sarıkamış hareketinden geridir. Bu yürüyüş bir şehrin değil bir vatanın selameti içindir. Bu yürüyüşe maalesef şu ana kadar Atatürk Üniversitesi’nden Çanakkale’ye, Sarıkamış’a giden kadar öğrenci kadar katılım olmamıştır. Bu yürüyüşe İstanbul, Ankara, Bursa, Diyarbakır, Antalya, Samsun katılmamıştır. Bu yürüyüş madem tüm vatanın yürüyüşüdür, bu ışık tüm yurdu aydınlatmalıdır.  Bu minvalde geçen yılki önerimizi tekrarlıyor; taşıdığı tarihi önem ve anlam gereğince Tabyalar Yürüyüşü ’nün artık ulusal çapta bir organizasyonla gerçekleştirilmesi gerektiğine inanıyoruz. Bunun yolu da tabyalar yürüyüşünün ve “Bir Hilal Uğruna- Çanakkale” ve “Gençlik Şüheda’nın İzinde-Sarıkamış Şehitlerine Vefa Yürüyüşü” projelerini yürüten Gençlik Hizmetleri ve Spor Bakanlığı bünyesinde yapılmasıdır. Etkinliklerin ulusal olması, milli şuur gibi hedeflerinden başka Türkiye’nin Erzurum’a akması demektir. Erzurum’un cazibe merkezi olması demektir. Bunun için de Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü’müze, Ankara’daki bürokratlarımıza ve sayın vekillerimize görev düşmektedir. TDED olarak şehrimizi temsil sorumluluğu olan herkese bir çağrı yapıyor ve diyoruz ki gelin Tabyalar Yürüyüşüne ulusal boyut kazandıralım” şeklinde konuştu.

 
Kurtuluş’un 100’üncü yıl dönümüne Özel Hazırlık
 
ER-VAK ‘dan kültür hizmeti
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kurtuluş’un 100’üncü yıl dönümüne Özel Hazırlık
N.ÇETİNKAYA-İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Erzurum’un Kurtuluşunun 100’üncü ...
Turizm Sektörüne akademik destek
DİLEK BAYRAK-Gürbüz, Bu yıl hazırlanan müfredata sektör temsilcilerinin ...
Sekmen: “Erzurum; vatan davasının zirve şehridir”
Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Aziziye Zaferi’nin ...
 
Güneş Vakfından Kerkük'e vefa
Güneş Vakfı Başkanlığı’nca Erzurum’da “Kuzey Irak Referandumu, Kerkük ...
Erkal’ın ölümüne savcılıktan takipsizlik kararı
Maltepe’deki evinin otoparkında baygın olarak bulunan ve geçirdiği beyin ...
Tabyalar Yürüyüşü 11 Kasım'da
Erzurum’da bu yıl tabyalar yürüyüşü, 11 Kasım 2017 Cumartesi günü yapılacak. ...
 
Mükerrem Kemertaş’a vefa
Türk Halk Müziğinin yaşayan efsane isimlerinden Mükerrem Kemertaş için ...
Ciritte nefes kesen final
Erzurum Büyükşehir Belediyesi ile Geleneksel Spor Dalları Federasyonu ...
Erzurum’da yem ödüllü cirit turnuvası
Erzurum Büyükşehir Belediyesi ile Geleneksel Spor Dalları Federasyonu ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva