ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Çiftçi başarılı öğrencileri ağırladı
Çiftçi başarılı öğrencileri ağırladı
Futsal kadınlarda Gümüşhane şampiyon
Futsal kadınlarda Gümüşhane şampiyon
Atatürk Üniversitesinde öncelik kalite
Atatürk Üniversitesinde öncelik kalite
ETÜ – Büyükşehir sanayi iş birliği
ETÜ – Büyükşehir sanayi iş birliği
Olur Belediyesinde tebrik gündemi
Olur Belediyesinde tebrik gündemi
HABERLER>ARAŞTIRMA İNCELEME
18 Eylül 2013 Çarşamba - 13:22

Erzurum pilot il

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu ile Avrupa Konseyi Türkiye Ofisi tarafından “Yargıda Zaman Yönetimi Projesi” başlatıldı. Prof.Dr. Özekes, Erzurum ve Amasya adliyeleri ile Ankara Bölge İdare Mahkemesi’nde 1 Eylül itibariyle pilot uygulamaya geçildiğini belirtti.

Erzurum pilot il

İZMİR (İHA) - Adalet Bakanlığı, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde (AİHM) Türkiye’nin başını ağrıtan ve sık sık eleştiri konusu edilen uzun yargılama sürelerine karşı harekete geçti. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu ile Avrupa Konseyi Türkiye Ofisi tarafından “Yargıda Zaman Yönetimi Projesi” başlatıldı. Prof.Dr. Özekes, Erzurum ve Amasya adliyeleri ile Ankara Bölge İdare Mahkemesi’nde 1 Eylül itibariyle pilot uygulamaya geçildiğini belirtti.
ÖZEKES’İN AÇIKLAMASI

Proje Danışmanı Gediz Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muhammet Özekes, adalete güveni zedeleyen, yargıyı yurt içinde ve yurt dışında hedef haline getiren, mahkemelerde dosya trafiğinin artmasına yol açan uzun yargılamaları, AİHM içtihatları da dikkate alınarak makul sürelere çekmenin hedeflendiğini açıkladı. Prof.Dr. Özekes, Erzurum ve Amasya adliyeleri ile Ankara Bölge İdare Mahkemesi’nde 1 Eylül itibariyle pilot uygulamaya geçildiğini belirtti.
Prof.Dr. Özekes, hakim, savcı ve ilgili adliye personeline ‘zaman yönetimi’ eğitimi verildiğini dile getirerek şunları söyledi: “AİHM, bazı karmaşık ve özel niteliği olan dosyalar hariç ortalama olarak hukuk ve idari davalarda yaklaşık 2, ceza davalarının bir kısmında 5 yılı aşan yargılama sürelerini ‘ihlal’ olarak değerlendirip Türkiye’yi tazminata mahkum ediyor. Şu an AİHM’in önünde ülkemizle ilgili makul süre aşımına ilişkin 3 bine yakın dosya söz konusu. Avrupa Konseyi bünyesindeki Avrupa Adaletin Etkililiği Komisyonu (CEPEJ) işbirliğiyle 1 Ocak 2013’te başlatılan, 1 Eylül’de de pilot bölgelerde hayata geçirilen projeyle yargılamalar hız kazanacak, Türkiye’nin AİHM’de dava edilmesinin bir gerekçesi de böylece son bulmuş olacak. Yargı sistemimizde reform niteliğindeki bu proje, ilk sonuçların alınmasının ardından ülke geneline yaygınlaştırılacak. Ayrıca şu an, Adalet Bakanlığı bünyesinde bu konuda ayrı bir komisyon çalışma yapmakta.”
Gediz Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muhammet Özekes, Erzurum ve Amasya adliyelerinin orta büyüklükte olmaları nedeniyle seçildiğini, Ankara Bölge İdare Mahkemesi’nin de gönüllü olduğunu ifade etti.
KARAR SÜRESİ

Buralarda açılan davalarda kararın ortalama ne kadar sürede verileceği taraflara gönderilen tebligatta belirtildiğini anlatan Özekes, sözlerini şöyle sürdürdü: "Yargılama daha başlamadan ortalama takvim ortaya konuluyor, belirsizlik ve bu belirsizlikten kaynaklanan mağduriyetler ortadan kalkıyor. Hakim ve savcılar, belirtilen sürelere uyabilmek için zamanı daha verimli kullanıyor, böylece bir bakıma yargıda performans sistemi de uygulanmış oluyor. Bu süre tespitleri bir açıdan, yargı organlarının vatandaşa normal şartlarda bir taahhüdü olarak düşünülebilir. Ayrıca, tarafların ve avukatların da süreler konusunda hassasiyet göstermesi, destek olmaları bekleniyor. Ancak, davanın özel şartları, tarafların süreyi uzatma yönündeki girişimleri gibi durumlarda bu ortalama süreler uzayabilir, zaten AİHM de böyle istisnai halleri dikkate alıyor ve makul sürenin aşılması olarak kabul etmiyor. Bu sebeple, sadece mahkemelerin değil, tarafların ve avukatların da bu konuda üzerine düşeni yerine getirmesini bekliyoruz. Yargının tüm bileşenlerinin işbirliği yapması halinde çok kısa sürede yargılama süreleri konusunda olumlu sonuç alınabilir.”

 
Kumarbazlara ceza yağdı
 
Hukukçular kan bağışında yarıştı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
AB HORİZON 2020 3 Kasım'da
ATA Teknokent, ATA TTO ve TÜBİTAK ile ortaklaşa düzenlenecek olan "AB ...
Görmez tartışmalara nokta koydu
Diyanet İşleri Başkanı Görmez İlahiyat müfredatına dair önemli açıklamalarda bulundu.
Erzurum'dan sürpriz suç duyurusu
Davada müşteki olan Prof. Dr. Avni Öztürk'ün avukatı Mustafa Polat, Erzurum ...
 
Gülbey ASİMDER’i anlattı
Uluslararası Asılsız Ermeni İddialarıyla Mücadele Derneği (ASİMDER) Genel ...
Limitsiz Yaşam
OĞUZHAN SAYGILI-Ülkemizde kişisel gelişim uzmanlarına/kitaplarına karşı ...
Köprübaşı kavşağına sinyalizasyon
Yılda 1,5 milyondan fazla aracın geçtiği Erzurum-Trabzon karayolunun Köprübaşı ...
 
Cumhuriyet Tarihi’nin ilk ziyareti…
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, resmi temaslar kapsamında ...
Türk Coğrafyasında 'UFRS' Sempozyumu
Muhasebe-finans Mesleki Yönetim Eğitim ve Kültür (MUMEYEK) Vakfı'nın düzenlediği ...
TÜBİTAK’tan yeni fikir ve ürünlere 200 bin TL destek
TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Necati Demir, dışa bağımlılığı azaltacak ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva