ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurum 3 ayda 86 marka üretti
Erzurum 3 ayda 86 marka üretti
Erzurum tasarımda fark attı
Erzurum tasarımda fark attı
Erzurum patentte 16. sırada
Erzurum patentte 16. sırada
Erzurum Faydalı Model verileri açıklandı
Erzurum Faydalı Model verileri açıklandı
Taraftar: ‘Erzurumspor farkını göstermeli’
Taraftar: ‘Erzurumspor farkını göstermeli’
HABERLER>TÜRKİYE
22 Mayıs 2015 Cuma - 01:25

Erzurum ilk 8 il arasında

Meteoroloji balonu ile atmosferik gözlem, Türkiye’de günde iki defa olmak üzere İzmir, İstanbul, Ankara, Isparta, Adana, Samsun, Erzurum ve Diyarbakır’da yapılıyor.

Erzurum ilk 8 il arasında

İzmir Meteoroloji 2. Bölge Müdürlüğü’nde meteoroloji sondaj balonlarından birini gökyüzüne salan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, sulama maksatlı barajlardaki doluluk oranının yüzde 74, içme suyu barajlarındaki doluluk oranının yüzde 64 ve enerji üretimi maksatlı barajlardaki doluluk oranının yüzde 75 olduğunu belirterek, “Türkiye’de sulama ve enerji üretiminde bir sıkıntı yok” dedi.

Türkiye’nin sekiz noktasından her gün aynı anda gökyüzüne salınan ve atmosferin her bir katmanından sıcaklık, nem, basınç, rüzgarın hızı ve yönüne ilişkin verileri anlık olarak tahmin merkezlerine bildirerek hava tahmini oluşturulmasında önemli rol oynayan meteoroloji sondaj balonlarından biri Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu tarafından İzmir Meteoroloji 2. Bölge Müdürlüğü’nde gökyüzüne salındı. Öncesinde İzmir Meteoroloji 2. Bölge Müdürlüğü Bölgesel Tahmin Merkezi’nde barajların doluluk oranları hakkında bilgi veren Eroğlu, “Türkiye’de sulama ve enerji üretiminde bir sıkıntımız yok. Sulama maksatlı barajlarda doluluk oranı yüzde 74. Geçen seneye göre büyük bir artış var. İzmir’de barajlarımız şuanda yüzde 90 dolu. Hiçbir problem yok. İstanbul’da yüzde 94 dolu. Ankara’nın yüzde 37 ama Ankara barajlarının kapasitesi çok yüksek. 5-6 yıllık suyu biriktirecek kapasite var. Orada şuanda 3-4 yıllık su var. İçme suyu barajlarında doluluk oranı yüzde 64. Enerji üretimi maksatlı barajlarda doluluk oranı ise yüzde 75” diye konuştu.

“SAYIN BAKAN İSTEDİĞİN KADAR HİDROELEKTRİK ÜRETEBİLİRSİN”

1 Ekim 1994 ile 20 Mayıs 2015’e kadarki uzun dönem ortalamasından yüzde 8 daha fazla yağış olduğunu kaydeden Eroğlu, “Geçen seneye göre baktığımızda yüzde 51’lik artış oldu. Türkiye genelinde artma var. Sulama maksatlı barajlarda doluluk oranı yüzde 74, içme suyu barajlarında doluluk oranı yüzde 64 ve enerji üretimi maksatlı barajlarda doluluk oranı yüzde 75. Az önce Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımıza bir mesaj verdik; ‘Sayın Bakan barajlarımız dolu. İstediğin kadar hidroelektrik enerji üretebilirsin’ dedik. Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında geçmiş yıllardaki yağışların aynısını bekliyoruz" dedi.

“ESKİ TÜRKİYE ŞU ANDA MÜZELİKTİR”

Meteorolojide son teknolojiyi yakaladıklarını kaydeden Eroğlu, “Eskiden elle ölçülen cihazlar artık müzelik oldu. Onları müzeye kaldırdık. Yani eski Türkiye şuanda müzeliktir. Eski Türkiye müzelik bir Türkiye oldu ama şimdi biz yüksek teknolojiyi yakaladık. Meteoroloji teşkilatımız dünyada ilk 10’a giren kurum haline geldi. Tahminlerde isabet oranı yüzde 90’a çıktı ilk defa. Bunu daha da iyi noktalara taşıyacağız. Şimdi denizlerde de tahminler yapıyoruz. Meteoroloji teşkilatımla gurur duyuyorum” şeklinde konuştu.

“YAĞIŞTAN ZİYADE ALTYAPI PROBLEMİ”

Eroğlu, dün İzmir’deki yağmur ve dolu nedeniyle mağdur olan vatandaşlara da geçmiş olsun dileklerinde bulundu. Metrekareye 62 kilogram yağış düştüğünü söyleyen Eroğlu, “62 kilogram aslında orta şiddetli bir yağış. Bu yağıştan ziyade alt yapı problemi. Vatandaş bunu biliyor, görüyor. Mağdur olan vatandaşlara ‘geçmiş olsun’ diyoruz. Şimdi bir şey demeyeceğim. Seçimlerden sonra. Yanlış anlaşılabilir” ifadelerini kullandı.

“KONU TEKNİK BİR KONUDUR”

Eroğlu, Körfez’in temizlenmesi için ÇED raporu konusuyla ilgili tartışmayla ilgili de şunları söyledi: “Seçimlerden sonra masaya yatıracağız. Konu teknik bir konudur. Bizim burada hiçbir mesuliyetimiz yoktur. Orman ve Su İşleri Bakanlığın ÇED’le sorumlu olmadığını bilinmesi gerektiğini düşünüyorum.”

“BİZ DE SERTİZ”

Eroğlu konuşmasının ardından meteoroloji sondaj balonlarından birini gökyüzüne saldı. Balonun gökyüzüne salınması sırasında balonun ipini tek başına tutmak isteyen Eroğlu, kendisine yardım eden kişinin “Sert gelir” demesi üzerine “Yok sert gelmez. Biz de sertiz yani” diyerek espri yaptı.

METEOROLOJİ BALONU İLE ATMOSFERİK GÖZLEM

Meteoroloji balonu ile atmosferik gözlem, Türkiye’de günde iki defa olmak üzere İzmir, İstanbul, Ankara, Isparta, Adana, Samsun, Erzurum ve Diyarbakır’da yapılıyor. Atmosfere bırakılan balonun altındaki cihazdan uydular aracılığı ile veriler alınıyor ve bu sayede yüksek atmosfer gözlemi yapılıyor. 35 kilometre yüksekliğe çıkan balon patlayarak altındaki paraşüt yardımı ile herhangi bir zarara yol açmadan yeryüzüne düşüyor. Yapılan uygulama ile atmosferin anlık olarak sıcaklık, nem, rüzgar ve basınç değerleri ölçülürken, veriler anlık olarak bilgisayarlara geliyor ve bu veriler illere ve ülkelere anında yayınlanıyor. Gözlemler ile havacılık sektöründe uçakların ihtiyaç duyduğu atmosferik bilgiler üretiliyor. Uluslar arası standartlarda yapılan gözlemde sistemin maliyeti balon başına 370 TL, sekiz merkez için ise toplam maliyet 5 bin 920 TL.

 
‘ABİGEM, KOBİ’lere vizyon çiziyor’
 
Dadaş anasına yaraşır azim
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
‘Ay yıldızımız Uzaya taşınıyor’
Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘Bu tesis bizim için gerçek anlamda uzaya ilk adım ...
‘Bizim tek kıblemiz var, o da Mekke’de’
Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘ Şimdi HDP bizim Kabe’miz Taksimdir diyor. Bizim ...
‘Sisi’yi cumhurbaşkanı olarak kabul etmiyorum’
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Abdülfettah El Sisi’yi Mısır’ın cumhurbaşkanı ...
 
‘AK Parti, milletin ta kendisidir’
Başbakan Davutoğlu, "Ümit ediyorlar ki şiddeti artırarak veya şiddet dilini ...
‘Bize baş yazılarla dizayn veremezsiniz’
AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, Doğan Medya Grubuna ...
Cumhurbaşkanı Gençlere seslendi
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "İnancımızdan kopartılmaya çalışıldık. ...
 
Davutoğlu: ‘Milli birikime sahip olun’
Davutoğlu, gençlere, "Evrensel ve milli birikime sahip olmadıkça tarihe ...
‘Dağları deldik, Erzurum’u suya kavuşturduk’
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, ‘Erzurum’da su yoktu Çat barajını ...
‘Yeter, söz de karar da milletin’
Erdoğan, ‘Türkiye eski Türkiye değil. Bugün artık milletiyle bütünleşmiş ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva