ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Cumhur İttifakı MHP İftarında buluştu
Cumhur İttifakı MHP İftarında buluştu
Erzurum’da 2 ayda 48 şirket kuruldu
Erzurum’da 2 ayda 48 şirket kuruldu
Erzurum şirket sermayesinde 6. sırada
Erzurum şirket sermayesinde 6. sırada
‘646 terörist etkisiz hâle getirildi’
‘646 terörist etkisiz hâle getirildi’
'Türkiye ekonomisi en çok büyüyen ekonomi'
'Türkiye ekonomisi en çok büyüyen ekonomi'
HABERLER>EKONOMİ
12 Kasım 2014 Çarşamba - 12:34

Erzurum için ‘farkındalık’ önerisi

İİBF Öğretim Üyesi Prof. Dr. Karabulut, Erzurum’un sadece Doğu Anadolu Bölgesi’nin değil Türkiye’nin önemli merkezlerinden biri olarak düşünülmesi ve değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, “TRT’nin önemli kanallarından birisi Erzurum’da konuşlandırılmalı” dedi.

Erzurum için ‘farkındalık’ önerisi

Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kerem Karabulut, Erzurum’un sadece Doğu Anadolu Bölgesi’nin değil Türkiye’nin önemli merkezlerinden biri olarak düşünülmesi ve değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, “TRT’nin önemli kanallarından birisi Erzurum’da konuşlandırılarak Erzurum Türkiye’nin ve dünyanın önemli sorunlarının konuşulduğu, tartışıldığı ve çözümlerin üretilebildiği bir merkez olarak algılatılmalıdır” dedi.
 BÖLGE KALKINMA SÜRECİNDE “AKTİF DEVLET” E İHTİYAÇ VAR
 Doğu Anadolu Bölgesi’nin Türkiye’nin sosyo-ekonomik göstergeler itibarıyla en geri kalmış bölgesi olduğunu ifade eden Prof. Dr. Karabulut, “Bunu tarihi, siyasi, iktisadi, coğrafi ve diğer pek çok nedeni bulunmaktadır. Ancak, bölgeyi bir cazibe merkezi yapmak ve kalkınmasını sağlamak mümkündür. Bunun için yapılabileceklerin altını çizebiliriz: Öncelikle Erzurum ve Doğu Anadolu Bölgesinin kalkınma sürecinde “Aktif Devlet” e ihtiyaç vardır. Diğer bir anlatımla devlet öncülüğünde çıkış yapılmasına ihtiyaç vardır. Çünkü bölgenin ekonomik, sosyal, coğrafi ve siyasi koşulları bunu gerektirmektedir. Serbest piyasa ekonomisi modeliyle bölgenin kalkındırılmasının çok zor olacağı kabul edilmelidir. Bunun için öncelikle devletin ili bir basın merkezi yapma çalışması öne çıkarılabilir.
 ERZURUM YAYIN MERKEZİ HALİNE GETİRİLEBİLİR
 Erzurum bir yayın merkezi haline getirilebilir. Örneğin TRT’nin önemli kanallarından birisi Erzurum’da konuşlandırılarak Erzurum Türkiye’nin ve dünyanın önemli sorunlarının konuşulduğu, tartışıldığı ve çözümlerin üretilebildiği bir merkez olarak algılatılmalıdır. Bunun için Atatürk Üniversitesi gibi bir potansiyelin etkin değerlendirilmesi çok önem arzedecektir. TRT Bölge Müdürlüğü’nün ve İletişim Fakültesinin birikiminin değerlendirilmesi bu sürecin etkin işlemesini kolaylaştıracaktır. Ancak dikkat edilmesi gereken konu; böyle bir merkezin sadece Erzurum ve Doğu Anadolu Bölgesiyle ilgilenmesi değil, Türkiye ve Dünya Gündemini belirleyebilecek bir vizyonla çalışmasıdır. Böylece Erzurum ve bölgenin ana merkez algısı oluşturulacak ve kalkınması çok hızlanabilecektir. Günümüzün iletişim ve ulaşım olanakları bunu mümkün kılmaktadır. Kaldı ki çağrı merkezi gibi bir örnek de mevcuttur.” Diye konuştu.
“Değişik teşvik araçları ve yasalarla bundan sonra kurulacak devlet ve vakıf üniversitelerinin Hasankale Ovası veya uygun bir coğrafyada bir eğitim merkezi oluşturma gibi bir model üzerinde de çalışılabilir” diyen Prof. Dr. Karabulut daha sonra şunları kaydetti; “Türkiye’nin bölgesel lider ve büyük ülke olma özelliğine uygun olarak böyle bir oluşum Kafkasya ülkeleri ve İran ile işbirliği içerisinde de oluşturulabilir.
 Bunu tamamlayacak en önemli uygulama ise Bölgeyi bir Turizm merkezi haline getirecek, Erzurum-Ağrı-Van-Iğdır-Kars-Erzurum şeklinde bir modern tren ağı vasıtasıyla yaz ve kış turizm potansiyellerini bir bütün halinde değerlendiren projeler üzerinde çalışmaktır. Böylece birbirini tamamlayıcı önemli bir uygulamalar bütünü gerçekleştirilmiş olur.
 Bu örnekleri çoğaltmak mümkündür. Bu tür proje ve çalışmalar üzerinde düşünülmesini gerektiren temel gerekçe olarak; şimdiye kadar üzerinde çalışılan sıradan proje ve uygulamaların istenilen sonuçları vermediğidir. Çünkü bölgenin kalkınması gerçekleştirilememiştir. Tekrar unutulmamalıdır ki, bölgedeki her süreçte devlete önemli görevler düşmektedir. Bunun gerekçeleri ayrıca tartışılabilir.”
 

 
Erzurum güncelleştiriliyor
 
Başarılı bisikletçilere kupa ödülü
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İl ekonomisinde 'taşıt' damgası
BDDK Fin-Türk 2013 verilerine göre Erzurum Doğu Anadolu Bölgesi seçilmiş ...
Ekim ayı Erzurum ihracat en’leri açıklandı
M.AKDAĞ-Erzurum’dan ekim ayında gerçekleştirilen ihracatta sektörel bazda ...
'Gelenekler israf kapısı olmamalı'
M.COŞKUN-Yakutiye İlçe Müftüsü Osman Yazıcı, “Toplumda örf, adet ve geleneklere ...
 
Erzurum Bölge birincisi ancak..
DİLEK BAYRAK-Erzurum, markalaşma ve sanayileşme seyrini ortaya koyan endüstriyel ...
Erzurum’da PTT'nin "T"si büyük ilgi görüyor
M.COŞKUN-Posta, telefon, telgraf diye bilinen PTT’nin mobil olarak geri ...
Gelinkaya HES’te İş Güvenliği istişaresi
Aziziye Kaymakamlığı'nca Gelinkaya HES’te iş güvenliği toplantısı yapıldı.
 
Erzurum’un düşündürücü tarım gerçeği
TZOB Genel Başkanı Bayraktar, 2013 yılında Aksaray, Kırıkkale, Van, Ağrı ...
Erzurum’da 779 kişiye bir otobüs düşüyor
Türkiye genelinde 349 kişiye bir otobüs düşüyor. Türkiye’de otobüs başına ...
Bu fark çok önemli..
MAHMUT AKDAĞ-Erzurum Doğu Anadolu Bölgesi illeri içinde tescilli coğrafi ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Oyunun Müzakeresi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Ölülerin arkasından konuşmak ahmaklıktır!
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva