ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurum yaşlı nüfusu en az olan 24’üncü İl
Erzurum yaşlı nüfusu en az olan 24’üncü İl
Tekin öğrencilerle iftar yaptı
Tekin öğrencilerle iftar yaptı
Aydın, Cumhur İttifakı için destek istedi
Aydın, Cumhur İttifakı için destek istedi
 ETÜ’lü öğrenciler dünya finalinde
 ETÜ’lü öğrenciler dünya finalinde
MSB: '1 PKK’lı terörist daha teslim oldu'
MSB: '1 PKK’lı terörist daha teslim oldu'
HABERLER>EKONOMİ
11 Nisan 2019 Perşembe - 14:56

Erzurum ekonomisinde inşaat gündemi

“Erzurum İnşaat-Gayrimenkul ve Kent Fuarları 2019” Tüyap Recep Tayyip Erdoğan Fuar Merkezi’nde açıldı.

Erzurum ekonomisinde inşaat gündemi

 “Erzurum İnşaat-Gayrimenkul ve Kent Fuarları 2019” Tüyap Recep Tayyip Erdoğan Fuar Merkezi’nde açıldı. İnşaat ve gayrimenkul sektöründen 84 firmanın katılımıyla gerçekleştirilen fuarın açılış törenine; Vali Vekili Mehmet Yavuz, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Yakutiye Belediye Başkanı Dr. Mahmut Uçar, Aziziye Belediye Başkanı Muhammet Cevdet Orhan, Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Meclis Başkanı Saim Özakalın, İran İslam Cumhuriyeti Başkonsolosu Dr. Sajad Soltanzade, Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği (DAİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ethem Tanrıver, 1. OSB Yönetim Kurulu Başkanı Murat Urkuç, ETSO Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Feride Eda Çalıkuşu kamu kurumlarının ve fuardaki firmaların temsilcileri katıldı.

Tüyap Anadolu Fuarlar A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Gökalp Gökdemir’in yaptığı açış konuşmasıyla başlayan törende daha sonra İnşaat Mühendisleri Odası Erzurum Şube Başkanı Prof. Dr. Ahmet Tortum bir konuşma yaptı. Konuşmasında inşaat sektörünün ülke ekonomisinde çok önemli bir yere sahip olduğunu ifade eden Prof. Dr. Tortum, sektörün her geçen gün yeni teknolojileri ve kolaylıkları insan hayatına tatbik etmeye çaba gösterdiğini söyledi.

ÖZAKALIN, “FAİZLER DÜŞERSE SEKTÖR HAREKETLENİR”

Programda daha sonra Erzurum ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Meclis Başkanı Saim Özakalın bir konuşma yaptı. Konuşmasında, inşaat sektörü açısından çok önemli üç fuarın açılışının yapıldığını ifade eden ETSO Meclis Başkanı Özakalın, “Erzurum’u ve bölgemizi böyle bir fuar merkezine kavuşturan ve her geçen gün yeni yeni fuar organizasyonlarıyla tanıştıran bütün kurumlara teşekkür ediyorum. Fuar merkezimizin açılmasının ardından, şehrimizde ilk kez düzenlenen bu ve benzeri fuarların, önümüzdeki yıllarda, yurtiçi ve yurt dışından firmaların daha geniş katılımıyla ve daha kapsamlı olarak yapılması en büyük arzumuzdur” dedi.

İnşaat ve gayrimenkul sektörlerinin, hem Erzurum hem de bölgede lokomotif sektörler olduğunu kaydeden Özakalın konuşmasında şu ifadelere yer verdi; “Türk konut sektörü son 15 yıllık süreçte çok hızlı bir gelişim kaydetti. İnşaat ve özünde konut imalatı ile buna bağlı alt sektörler ekonomimizin en önemli unsurlardır. Kendisine bağlı 200’den fazla alt sektörün ürettiği mal ve hizmete talep oluşturan inşaat sektörünün bu yaygın etkisi, sektörün “ekonominin lokomotifi” olma vasfının en temel göstergesidir. Burada şunu açıkça ifade etmek gerekirse; inşaat sektörü değişkenlerinin çok dikkatli bir biçimde ve belli bir vadede analiz edilmesi şarttır. Etkisi daha az olacağı varsayılan değişkenlerin etkisi zaman zaman yüksek olurken, bazı dönemlerde ise bunun tam tersi olabilmektedir. Örneğin; konut kredi faizlerinin yükselmesi; bir yandan tüketicinin talebini düşürürken, diğer yandan üretim maliyetlerini de artırmaktadır. Herkesin beklentisi kredi faiz oranlarının düşmesidir. Faizler düştüğü takdirde son zamanlarda durgunluk yaşanan sektörde de gözle görülür bir hareketlenme olacaktır.”

“SEKTÖRÜN GSMH PAYI YÜZDE 30”

Sektöre girdi sağlayan ve faaliyetlerini bu sektördeki gelişmelere bağlı olarak devam ettiren diğer sektörlerin katkısı da dikkate alındığında, inşaat sektörünün Gayrisafi Milli Hasıla (GSMH) içindeki payının yaklaşık yüzde 30 seviyesinde olduğunu dile getiren Özakalın şöyle devam etti; “İngiltere’de yapılan bir araştırmanın sonuçlarına göre, ortalama yeni bir evde 150 farklı meslek kolunu ilgilendiren 23.000 parça bulunmaktadır. Hiçbir ekonomik faaliyetin bu kadar çok doğrudan ya da dolaylı etki doğurma gücü olmadığı dikkate alındığında, sektörün lokomotif gücünün, gelişmekte olan ülkeler için vazgeçilemez değeri daha açık olarak ortaya çıkmaktadır. İnşaat sektörünün gelişmesinde hükümet politikalarının, uluslararası kredi kuruluşlarının, politika ve ekonomiyi etkileyen kararlarının doğrudan etkisi bulunmaktadır. Yatırım kararını veren ya da onu finanse eden otoritenin tercihi, bu alanda faaliyette bulunan firmaları doğrudan etkilemektedir. Yüksek oranlı, istikrarlı büyüme ve beraberinde istihdam oluşturma ihtiyacı her zamankinden daha fazla olan Türkiye ekonomisi için, inşaat sektörü her zamankinden daha önemli hale gelmiştir. Umut ediyoruz ki önümüzdeki dönem şehrimiz için hayati önem arz eden konut ve gayrimenkul sektörü eski gücüne ve şehrin, bölgenin ve ülke ekonomisinin lokomotifi olma özelliğine yeniden kavuşur. Bu vesileyle, inşaat ve gayrimenkul sektöründe faaliyet gösteren firmaları ve tedarikçileri buluşturacak olan; Erzurum İnşaat, Kent ve Gayrimenkul Fuarı’nın şehrimize ve bölgemize hayırlı olmasını ve sektöre heyecan katmasını diliyorum.”

SEKMEN, “SEKTÖRDEKİ DURAKSAMA UZUN SÜRELİ OLMAZ”

ETSO Meclis Başkanı Saim Özakalın’ın konuşmasının ardından, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen bir konuşma yaptı. Başkan Sekmen, şehirlerin her yönüyle bilinirliğinin artması için fuarların çok önemli olduğunu belirterek, Erzurum’un son yıllarda bu anlamda önemli mesafeler aldığını ve bunu daha da geliştirerek ileride bölgenin önemli bir fuar merkezi haline geleceğini söyledi. İnşaat sektörünün hiçbir zaman uzun süreli duraksama yaşamayacağını anlatan Başkan Sekmen, “Ülkemiz ve çevre ülkelerdeki durumu göz önüne aldığımızda en az 50 yıl -100 yıl bu sektörün faaliyetleri de aynı hızla devam edecektir” diye konuştu.

Törende konuşmalardan sonra fuarın açılış kurdelesi kesildi, protokol üyeleri daha sonra stantları gezdi. Vali Vekili Mehmet Yavuz ve Büyükşehir Belediye Başkanı Sekmen’le birlikte firmaların stantlarını gezen ETSO Meclis Başkanı Saim Özakalın, firma yetkilileriyle görüşmelerde bulundu.

Fuar 11-14 Nisan tarihleri arasında açık kalacak.

 
Yakutiye'de temizlik seferberliği
 
UMKE tatbikatı gerçeğini aratmadı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erzurum ekonomisi için yerel dayanışma
Yücelik, “Üreten ve ürettiğini pazarlayan bir Erzurum için bu işbirliğini ...
Erzurum'da 2019 kamu yatırım süreci başladı
İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı’nda Erzurum ile ilgili yatırım ve hizmetleri ...
KUDAKA Kasapoğlu'nu ağırladı
KUDAKA, 2019 yılı Bölgenin Sağlık Turizmi Gelirinin Artırılması ve Kış ...
 
Erzurum süt sektöründe yeni süreç
Yürütücülüğünü Erzurum Ticaret Borsasının üstlendiği Erzurum İli Süt Sektörü ...
Erzurum’da ceviz yetiştiriciliği yaygınlaştırılıyor
"Erzurum İlinde Ceviz Yetiştiriciliğini Yaygınlaştırma Projesi" kapsamında ...
Şelale Turizminde Tortum destinasyonu
Uzundere Kaymakamı Hakan Şeker ve kurum müdürleri ile birlikte şelalenin ...
 
ASELSAN’dan Anadolu açılımı
Görgün;"Sanayicilerle olan ve ülkenin dağılımdaki iş birliklerini daha ...
Erzurum 24 yılda bin 592 marka çıkardı
MAHMUT AKDAĞ-ÖZEL- Erzurum’dan son 24 yıl ölçeğinde 2 bin 779 marka başvurusu ...
Hava trafiğinde yüzde 18’lik artış
MAHMUT AKDAĞ-ÖZEL- Erzurum havalimanı bu yılın üç ayında 291 bin 142 yolcuyu ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Oyunun Müzakeresi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Ölülerin arkasından konuşmak ahmaklıktır!
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva