ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
ETÜ’de Moleküler Biyoloji ve Genetik Öğrenci Kongresi
ETÜ’de Moleküler Biyoloji ve Genetik Öğrenci Kongresi
Erzurum’da FETÖ üyesi öğretmen yakalandı
Erzurum’da FETÖ üyesi öğretmen yakalandı
ETSO’dan belediyelere tebrik turu
ETSO’dan belediyelere tebrik turu
Jandarma sahip çıktı
Jandarma sahip çıktı
Doğu Anadolu’da yeni kelebek türü keşfedildi
Doğu Anadolu’da yeni kelebek türü keşfedildi
HABERLER>EKONOMİ
2 Ekim 2018 Salı - 02:12

Erzurum’dan ihracatta yüzde 22.5’lik artış

MAHMUT AKDAĞ-ÖZEL-Türkiye İhracatçılar Meclisi Eylül ayı ihracat rakamlarını paylaştı.

Erzurum’dan ihracatta yüzde 22.5’lik artış

Türkiye İhracatçılar Meclisi Eylül ayı ihracat rakamlarını paylaştı. Erzurum’da eylül ayında kaydedilen ihracat değeri ağustos ayına göre yüzde 5,0, ocak ayına göre de yüzde 22,5 oranında artış gösterdi. İlde eylül ayında 1.5 milyon dolar, ocak-eylül ayları kapsamında ise 15.4 milyon dolar tutarında ihracat yapıldığı bildirildi.

ERZURUM AYLIK DAĞILIM

Erzurum’da 2018 yılının ocak-eylül ayları kapsamında en yüksek tutarda ihracat değerinin kaydedildiği dönem 2.9 milyon dolarla mart ayı oldu. İlden ocak ayında 1.2, şubat ayında 1.1, mart ayında 2.9, nisan ayında 2.2, mayıs ayında 1.6, haziran ayında 1.3, temmuz ayında 1.8, ağustos ayında 1.4 ve eylül ayında ise 1.5 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildi.

EYLÜL AYI BÖLGESEL SONUÇLAR VE ERZURUM

TİM verileri üzerinden DOSİAD tarafından kaydedilen araştırmaya göre eylül ayında Erzurum’dan 1.5 milyon, KUDAKA istatistik Bölgesi illerinden 1.9 milyon, Kuzeydoğu Anadolu İstatistik Bölgesi illerinden 12.5 milyon, Doğu Anadolu Bölgesi illerinden 60.9 milyon dolarlık ihracat kaydedildi. Erzurum’un eylül ayı bölge ihracat payı yüzde 2.5 oldu.

9 AYLIK SÜREÇ VE ERZURUM

Bu yılın ocak-eylül ayları kapsamında Erzurum’dan 15.4 milyon dolar, KUDAKA istatistik Bölgesi illerinden 24.4 milyon dolar, Kuzeydoğu Anadolu İstatistik Bölgesi illerinden 109.6 milyon dolar, Doğu Anadolu Bölgesi illerinden 592.8 milyon dolarlık ihracat yapıldı. 9 aylık süreçte Erzurum’un bölge toplamındaki ihracat değeri payı yüzde 2.61 olarak hesaplandı.

DOĞU ANADOLU BÖLGESİ İLLERİ DAĞILIMI

TİM verilerine göre, 9 aylık süreçte Malatya’dan 251.8 milyon, Elazığ’dan 171.7 milyon, Iğdır’dan 63,0 milyon, Van’dan 25.0 milyon, Ağrı’dan 20,8 milyon, Hakkari’den 25.4 milyon, Erzurum’dan 15.4 milyon, Erzincan’dan 8.1 milyon, Bitlis’ten 4.9 milyon, Muş’tan 4.0 milyon, Ardahan’dan 1.0 milyon, Bingöl’den 606.3 bin, Tunceli’den 425.5 bin, Kars’tan 183.9 bin dolar tutarında ihracat yapıldığı açıklandı.

ÜLKE İHRACATINDA REKOR ARTIŞ

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle “2018 yılı beklediğimiz gibi rekorlar yılı olarak kayıtlara geçiyor. Haziran ve ağustos ayları haricinde her ayı rekorla kapattık. Eylül ayında da bu başarıyı devam ettirerek yüzümüzü güldüren ihracatçılarımızı kutluyorum ” dedi.

 EYLÜL AYI

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) eylül ayı ihracat verilerini Antalya'da düzenlenen basın toplantısıyla açıkladı. Buna göre; eylülde ihracat geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 22,5 artışla 14,5 milyar dolara yükseldi. Bu rakam bugüne kadar en yüksek ihracat gerçekleştirilen eylül ayı olarak kayıtlara geçti. Eylül ayında ayrıca ihracatta son 13 ayın en hızlı artışı yaşandı. Açıklanan verilere göre ilk 9 ayda ihracat yüzde 7 artışla 123 milyar 110 milyon dolar oldu.

Türkiye'nin son 12 aylık ihracatı ise yüzde 7,6 artışla 165 milyar 56 milyon dolara yükseldi.

DEĞERLENDİRME

İhracat rakamlarını değerlendiren Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle “Böylece tarihin en yüksek eylül ayı ihracatına imza attık. Son 13 ayın en hızlı ihracat artışını da gerçekleştirdik. 2018 yılı beklediğimiz gibi rekorlar yılı olarak kayıtlara geçiyor. Haziran ve ağustos ayları haricinde her ayı rekorla kapattık. Eylül ayında da bu başarıyı devam ettirerek yüzümüzü güldüren ihracatçılarımızı kutluyorum. Ayrıca eylül ayı rakamlarına baktığımızda yeni pazarlara girişte başarılarımızın gün yüzüne çıkmaya başladığını da ülkeler bazındaki artışla görüyoruz ” dedi.

MİKTAR BAZINDA EN ÇOK İHRACAT YAPILAN İKİNCİ AY

2017 yılının eylül ayında  8,5 milyon ton olan ihracat miktarı, bu yılın aynı döneminde yüzde 30 artışla 11,2 milyon tona yükseldi. Bu eylül ayı şimdiye kadar miktar bazında en çok ihracat gerçekleştirilen ikinci ay oldu.

EN FAZLA İHRACAT OTOMOTİVDE

Eylül ayında en fazla ihracatı yine otomotiv sektörü yaptı. Sektörün eylül ayı ihracatı, 2,6 milyar dolar olurken, otomotiv sektörünün ihracatı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 21,3 arttı. Otomotiv sektörünü, 1,5 milyar dolarla kimyevi maddeler, 1,4 milyar dolarla hazır giyim ve konfeksiyon sektörleri takip etti. Eylül ayında en fazla ihracat artışı yaşayan sektörler ise yüzde 95 ile Çelik; yüzde 65 ile Kuru Mevye Mamülleri ve yüzde 53 ile Diğer Sanayi Ürünleri Grubu oldu.

 ALMANYA BİRİNCİLİĞİ KORUDU

Verilere göre, eylül ayında 172 ülke ve bölgeye ihracat artarken, en fazla ihracat yapılan ilk ülke 1,4 milyar dolar ile Almanya oldu. Almanya'yı  1,1 milyar dolar ile Birleşik Krallık, 825 milyon dolar ile İtalya  ve 722 milyon dolar ile Irak izledi. Ülkeler bazında ihracatı değerlendiren TİM Başkanı İsmail Gülle “İhracatımızda ilk sırada 1,4 milyar dolar ile Almanya bulunuyor. Sayın Cumhurbaşkanımızın Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Alman iş çevreleri ile temaslarının önümüzdeki dönem ticari ilişkilerimize de olumlu yansıyacağını düşünüyoruz. Cumhurbaşkanımızın söylediği gibi en büyük pazarımız olan Almanya ile ilişkilerimiz inşallah daha da kuvvetlenecek” dedi.

UZAKDOĞU 'YA İHRACAT YÜZDE 100 ARTTI

Ülke grubu bazında ihracata bakıldığında eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre, AB'ye ihracat yüzde 24,7 artışla 7,3 milyar dolar oldu. AB'nin payı ise yüzde 51 olarak gerçekleşti. Uzakdoğu'ya ihracatta yüzde 100 artış ise dikkat çekti.

İHRACATINI EN FAZLA ARTIRAN İL OSMANİYE

En çok ihracat gerçekleştiren iller sırası ile, 6,2 milyar dolar ile İstanbul; 1,3 milyar dolar ile Kocaeli, 1,1 milyar dolar ile Bursa, 832 milyon dolar ile İzmir, 646 milyon dolar ile Ankara olurken, ihracatını en fazla artıran il yüzde 690'lık artışla 38 milyon dolar ihracat yapan Osmaniye oldu. Ayrıca eylül ayında 1277 firma ilk kez ihracat yaparak ihracat camiasına katıldı.

TL İHRACAT DİKKAT ÇEKTİ

Kurdaki dalgalanmanın piyasalar üzerinde etki yarattığına değinen TİM Başkanı İsmail Gülle “Bu dönemde, Türk Lirası'nın uluslararası ticarette kullanımını  arttırabilmemiz büyük önem taşıyor. 173 ülkede, toplam 5,1 milyar TL tutarında ihracat Türk Lirası ile yapıldı. Eylül ayı itibariyle, TL ile ihracatımız toplam ihracatın yüzde 5,6 sini oluşturdu” dedi. 

 GÜLLE: “İHRACAT MİLLİ MESELEMİZ”

Yeni Ekonomi Programı ile ilgili değerlendirmelerde de bulunan TİM Başkanı İsmail Gülle, Türkiye Yeni Ekonomi Programı ile ihracata odaklı bir büyüme stratejisi izleyeceğini belirtti. Gülle “Sayın Cumhurbaşkanımızın dünyanın en gelişmiş on ülkesi arasına girme hedefini başarmamızın birinci yolu, daha fazla ihracat yapmamızdır. İhracatın milli bir mesele olduğunu özellikle vurgulamak istiyorum. Bunun için bir seferberlik başlatarak ilkokuldan itibaren çocuklarımıza bu bilinci aşılamalıyız. Toplumun her kesimine özellikle iş dünyasına ihracatın önemini anlatarak bu bilincin yerleşmesi için var gücümüzle çalışmalıyız” diye konuştu.

 TRANSİT TİCARET  İHRACATIN GÜNDEMİNDE

2018 ve 2019 büyüme rakamlarında net ihracatın katkısını daha net göreceğimizi ifade eden İsmail Gülle küresel hacmi önemli miktarlara ulaşan transit ticaret konusunu da gündeme aldıklarını söyledi. TİM Başkanı İsmail Gülle sözlerine şöyle devam etti: “Singapur'un, Hong

Kong'un transit ticaret vasıtası ile ulaştıkları  gelir düzeylerini hepimiz biliyoruz. Ülkemizdeki mevcut transit rejiminde, transit ticaretin ihracat tarafı ihracat rakamlarına eklenmiyor. Transit

ticaret oldukça önemli bir ticaret usulü ve önemi daha da artacak. İlk etapta, transit ticaret istatistiklerinin ayrıca toplanması ve düzenli aralıklarla duyurulması için bir çalışma başlatmak üzere Ticaret Bakanlığımız ile irtibat halindeyiz. Çalışmanın ilerleyen aşamalarında transit ticaretin önünün açılması ve ülkemize bıraktığı katma değerin artırılması için önerilerimiz olacak.”

GÜLLE: 2018 VE 2019'DA NET İHRACATIN KATKISI İLE BÜYÜYECEĞİZ

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı İsmail Gülle, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın açıklamış olduğu “Yeni Ekonomi Programı” hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Yeni Ekonomi Planı'ndaki hedeflerin son derece gerçekçi belirlenmiş olduğunu söyleyen Gülle; “İçinden geçtiğimiz bu sıkıntılı günleri, hep birlikte daha çok çalışarak, daha fazla ihracat yaparak aşacağız” dedi

İHRACAT HEDEFLERİ

TİM olarak ihracat hedeflerimiz ve ihracat pazarlarında gelişmeler konularında teknik çalışmalarına dahil olduğumuz Yeni Ekonomi Programı metninde sıklıkla ihracata vurgu yapılmasından son derece büyük mutluluk duyduk. Bu yıl hedefimiz 170 milyar doları aşmak. 2019 için belirlenen 182 milyar dolar mal ihracatı hedefini de yakalayacağımıza söz veriyoruz diyen Gülle sözlerine şöyle devam etti:

“İç talebimizde bir yavaşlama var. Bunu 2. Çeyrek büyüme rakamlarımızda görmeye başladık. Önümüzdeki aylarda da bu süreç devam edecek. Ancak, bu dönemden çıkışımızın kilidi daha çok ihracat yapmak. 2018 yılında net ihracat büyümeye ciddi bir pozitif katkı verecek. Gelecek yıl da bu devam edecek. 2019 yılında ekonomik büyüme beklentisinin %2,3 e gerilemesi her ne kadar alıştığımız bir durum olmasa da; bu büyümenin net ihracatın pozitif katkısı ile gerçekleşecek olmasından memnunuz.”

 “KATMA DEĞERLİ YATIRIMI TİM OLARAK DESTEKLİYORUZ”

Yeni Ekonomi Programında gerçekleştirilecek yatırımların sonucu olarak en büyük sorumluluğun ihracatçılara düştüğünü belirten İsmail Gülle; “TİM olarak nitelikli büyümenin ve cari açığı azaltmanın en sağlıklı yolunun katma değerli ihracat olduğunu her fırsatta dile getiriyoruz. Bu anlamda, özellikle ihracata için desteklerin yeniden yapılandırılması, yeni pazar yeni ürün ve yeni ihracatçı hedefleri konulması, cari açığımızda büyük pay sahibi olan ileri teknoloji, enerji, petro-kimya, ilaç sanayii gibi sektörlerde önceliklendirilecek yatırımlar; ihracatımızın 2019 ve 2020 yıllarında da artışını sürdüreceği konusunda bizlere güven verdi.

 “YENİ EKONOMİ PLANI İLE İHRACAT ARTIŞIMIZ DEVAM EDECEK”

“Sayın Bakanımızın açıkladığı gibi büyüme, cari açığın azaltılması, işsizliğin düşürülmesi gibi makroekonomik koşullarımızı iyileştirecek her adım ihracat üzerine kurulacak” diyen TİM Başkanı Gülle; Türkiye'de ihracatçı sayımız da, ihracatımızın niteliği de artmaya devam edecek. Öngörülerimiz 2018 yılında 170 milyar dolar üzerinde bir ihracat rakamı yakalayacağımız yönünde. 2019 yılında da YEP kapsamında yapılacak düzenlemelerin, bize ihracat artışımızı devam ettirme konusunda yeni imkanlar sunacağını düşünüyorum.

BAKAN PEKCAN İTHALAT VE İHRACAT RAKAMLARINI DEĞERLENDİRDİ

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, "Yıl sonuna 3 ayımız kaldı, ihracat hedefimizi 170 milyar dolar olarak revize etmiştik inşallah gerçekleştireceğiz" dedi.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Sosyal Kooperatifler Eğitim ve Tanıtım Treni Töreni'nde gerçekleştirdiği konuşmada ithalat ve ihracat rakamlarını açıkladı. Türkiye'nin ihracat hamlesiyle yoluna devam ettiğini dile getiren Bakan Pekcan, Türkiye'nin hızlı gelişmesine ve yüksek gelirli ülkeler düzeyine yükselmesinde daha yüksek katma değerli ihracat ile mümkün olacağını kaydetti. Bu hedefe yönelik olarak çalışmaların aralıksız olarak devam ettiğini belirten Pekcan, "Dünyadaki ticaret savaşlarına rağmen bugün ihracatımız Eylül ayı itibariyle yüzde 22.6 artış ile 14 buçuk milyar dolar seviyesine ulaşmış bulunmaktadır. Bu Eylül ayında tarihin en yüksek ihracat rakamıdır. Yıllıklandırılmış ihracat rakamımız da 165.1 milyar dolara ulaşarak yine tarihi bir rekor kırmış bulunmaktadır" şeklinde konuştu.

İTHALATTA SON 9 YILIN EN YÜKSEK RAKAMI

Bakan Pekcan ithalat verilerini de açıkladı. Eylül ayı itibariyle ithalatın yüzde 18.1 azalarak 16.4 milyar dolar seviyesine düştüğünü aktaran Pekcan, "Eylül ayı itibariyle ihracatımızın ithalatı karşılama oranı yüzde 88.4 seviyesine ulaşmıştır. Bu son 9 yılın en yüksek rakamıdır. Önümüzdeki aylarda da ihracatımızın ithalatı karşılama oranının artarak devam etmesini bekliyoruz. Yıl sonuna 3 ayımız kaldı, ihracat hedefimizi 170 milyar dolar olarak revize etmiştik, inşallah gerçekleştireceğiz" diye konuştu.

 
Erzurum’dan ihracatta sektörel performans
 
Kazı esnasında insan kemikleri bulundu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erzurum’dan ihracatta sektörel performans
MAHMUT AKDAĞ-ÖZEL-Erzurum’dan eylül ayında 12, ocak-eylül ayları kapsamında ...
KUDAKA Baksı’da toplandı
KUDAKA 103. Yönetim Kurulu Toplantısı, Erzurum Valisi Seyfettin Azizoğlu ...
‘Vatandaşımızı tefecilerin insafına terk etmeyeceğiz’
Erdoğan, “Hiçbir sanayicimizi, hiçbir tüccarımızı, hiçbir çalışanımızı, ...
 
Doğu tarımında yeni konsept
Bingöl’de bir çiftçi ‘Alacağın sebzeyi kendin topla’ uygulaması ile kazanç ...
DAP ve TÜİK’te çevre gündemi
Sürdürülebilir kalkınma ilkeleri çerçevesinde atıkları kontrol altına ...
Erzurum’dan 8 ayda 36.1 milyonluk dış ticaret
MAHMUT AKDAĞ-ÖZEL-Ticaret Bakanlığı Haziran ayı dış ticaret verilerini ...
 
“Geleceğin en parlak sektörü tarım olacak”
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, tarım sektörünün gelecekte en ...
Doğu’da Süper domates hasadı
Doğu Anadolu bölgesinin Çukurovası olarak bilinen Iğdır’da süper domates hasadı devam ediyor.
DOSİAD Ekonomi bülteni yayımlandı
MAHMUT AKDAĞ-Doğu Anadolu Sanayici ve İşadamları Derneği (DOSİAD) Temmuz- ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva