ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
 Trendyol 1. Lig: Bodrum FK: 2 - Boluspor: 0
 Trendyol 1. Lig: Bodrum FK: 2 - Boluspor: 0
Trendyol 1. Lig: Çorum FK: 2 - Kocaelispor: 1
Trendyol 1. Lig: Çorum FK: 2 - Kocaelispor: 1
33 şehid dualarla anıldı
33 şehid dualarla anıldı
Nenehatun MTAL’den  yıl sonu sergisi
Nenehatun MTAL’den  yıl sonu sergisi
 ETÜ’lü öğrencilerden örnek etkinlik
 ETÜ’lü öğrencilerden örnek etkinlik
HABERLER>GUNCEL
19 Ocak 2012 Perşembe - 07:08

‘Erzurum’dan Türkiye’ye Mesaj

15 Ocak Pazar günü iki büyük ulusal gazetede Erzurum odaklı iki makale yayımlandı. Milliyet Gazetesi Köşe Yazarı Mehmet Tezkan ‘Politik Yatırımın Hazin Sonucu’ başlıklı yazısında Universiade 2011 yatırımlarına eleştirel yaklaşırken, Sabah Gazetesi Köşe Yazarı Mahmut Övür ‘Erzurum'dan Türkiye mesajı’ yazısında Kış Turizmi yatırımlarının Erzurum’u bir dünya markası haline getirdiğini savundu ve dönüşüm sürecinde Erzurum’u Türkiye’ye örnek olarak gösterdi.

‘Erzurum’dan Türkiye’ye Mesaj

15 Ocak Pazar günü iki büyük ulusal gazetede Erzurum odaklı iki makale yayımlandı. Milliyet Gazetesi Köşe Yazarı Mehmet Tezkan ‘Politik Yatırımın Hazin Sonucu’ başlıklı yazısında Universiade 2011 yatırımlarına eleştirel yaklaşırken, Sabah Gazetesi Köşe Yazarı Mahmut Övür ‘Erzurum'dan Türkiye mesajı’ yazısında Kış Turizmi yatırımlarının Erzurum’u bir dünya markası haline getirdiğini savundu ve dönüşüm sürecinde Erzurum’u Türkiye’ye örnek olarak gösterdi.
İKİ FARKLI GÖRÜŞ
Milliyet Gazetesi’nde Mehmet Tezkan ‘Politik Yatırımın Hazin Sonucu’ başlıklı yazısında Milli Kayakçı Aslı Nemutlu’nun kazası etrafında Erzurum ve Kış Turizmi yatırımlarını eleştirdi. Sabah Gazetesi’nde ise Yazar Mahmut Övür, ‘Erzurum'dan Türkiye mesajı’ başlıklı yazısında tarihi bir tespit yaptı,Türkiye'nin nasıl bir dönüşümün eşiğinde olduğunu anlamak için Erzurum'u görmek gerekiyor.
Erzurum özellikle de son 5 yıl içinde deyim yerindeyse "çağ atlamış" durumda.” ifadeleriyle Erzurum’un hakkını teslim etti.
TEZKAN’IN VURGUSU
Nemutlu’nun elim bir kaza sonucunda yaşamını yitirmesini değerlendiren Mehmet Tezkan, ‘Üniversite oyunları Erzurum’da olsun diye politik yatırım yapıldı.. Herkes o tesislerin bir daha verimli kullanılmayacağını biliyordu.. Yine de milyon dolar akıttılar..” vurgusuna yaparken Nemutlu olayının müsebbibi olarak: “Gerçek suçlu kim diye sorarsanız.. O tesisleri oraya dikendir derim.. “ ithamında bulundu.
KONAKLI’YA KİM GİDER İDDİASI
Erzurum Kış Turizmi Master Planı içinde yer alan ve Winter Universiade 2011 sürecinde yarışlara ev sahipliği yapan Konaklı bölgesi için, “ Erzurum’a Palandöken’deki oteller fazlasıyla yetiyor.. Konaklı’ya kim gider? Gitsen bile kalacak yer yok ki.. Şimdilik kimsenin yatırım yapmaya, otel açmaya niyeti yok..”diyen Tezkan yazısının son bölümünde ise: “Erzurum’un kayak şehri olmaya niyeti yok.. Böyle bir isteği, arzusu yok.. O tesisler çürüyecek.. Çürürken de çok kaza olacak!” iddialarında bulundu.
YATIRIMLAR POLİTİK Mİ?
Erzurum eksenli olarak Doğu Anadolu Bölgesine Kış Turizmi ve Spor alanlarında bir dünya markası olma yolunu açan ve uluslar arası bir vizyon kazandıran, yeni istihdam alanları oluşturarak bölge ve ile ekonomik fayda taşıyan Kış Turizm ve Spor yatırımlarını  haksız biçimde‘Politik’ olarak tanımlayan Tezkan, il ve bölgeden oldukça yoğun bir tepki aldı.
TEZKAN’DAN YENİ BİR YAZI
Tepkiler sürecinde 17 Ocak’ta  “Palandöken Erzurum değil” başlıklı bir başka yazıyı kaleme alan Tezkan, önceki yazısındaki ithamlarını biraz yumuşatarak “Erzurum’a giden Palandöken’e çıkıyor, burası şahane diyor.. Evet, Palandöken şahane, kendini aştı.. Ama Palandöken Erzurum değil ki..Oteller bölgesi!..Konaklı da Palandöken gibi olabilir mi? Zor.. 114 bin metrekarelik alan oteller için ayrılmış.. İş yapmaz diye kimse yatırım yapmıyor.. Palandöken yeterli deniliyor.. “ ifadelerini kullandı, Palandöken’i överken Konaklı eleştirilerini ise en ağır biçimde sürdürdü.
ÖVÜR HAKKI TESLİM ETTİ
Tezkan’ın ‘“Erzurum’un kayak şehri olmaya niyeti yok..”, ‘‘Üniversite oyunları Erzurum’da olsun diye politik yatırım yapıldı..” ve ‘Konaklı’ya kim gider? Gitsen bile kalacak yer yok ki.. Şimdilik kimsenin yatırım yapmaya, otel açmaya niyeti yok.’ şeklindeki dozu eleştiri sınırını aşan tanımlamalarına karşılık Sabah Gazetesi Köşe yazarı Mahmut Övür, Tezkan’ın yazısının yayımlandığı aynı gün neşrettiği yazısında, “Türkiye'nin nasıl bir dönüşümün eşiğinde olduğunu anlamak için Erzurum'u görmek gerekiyor. Erzurum özellikle de son 5 yıl içinde deyim yerindeyse "çağ atlamış" durumda.
Bu değişimde, şehirleşmede atılan adımların, bölgenin köklü kurumu Atatürk Üniversitesi'nin katkısı büyük ama asıl itici güç geçen yıl yapılan Universiad 2011 Erzurum Kış Oyunları oldu.”ifadelerini kullandı..
‘ERZURUM DÜNYANIN ÖNEMLİ KIŞ TURİZMİ MERKEZLERİNDEN..’
Övür, ‘Erzurum'dan Türkiye mesajı’ başlıklı yazısında, Kış Oyunlarını sürecinin Erzurum’da turizm yatırımlarını artırdığını vurgulayarak, “O olimpiyatlar için devlet 700 milyonluk bir yatırım yapmıştı. Bu Erzurumluları da Erzurum'da yatırım yapmak isteyenleri de teşvik etti. Bugün Erzurum, yeni beş yıldızlı otelleri ve kış sporu yapılan salonlarıyla sadece ülkenin değil, dünyanın önemli kış turizm merkezleri arasında...Olimpiyatlardan sonra bu yatırımların ne kadar verimli olup olmayacağı ve ülkeye turist çekip çekmeyeceği bir soru işaretiydi. Çok değil bir yıl sonra gittiğim Erzurum'da durum gerçekten umut verici.” dedi.
ÖVÜR’DEN ERZURUM ÖRNEKLEMESİ
Yazısında, ‘Siyasi sorunların ülkeyi bunalttığı bir süreçte Erzurum'da yapılanlar insana nefes aldırıyor.’ diyen Övür, Erzurum’da oldukça ilgi bulan ve takdir toplayan yazısında şunları kaydetti, “ Ve insan ister istemez şu soruyu soruyor: "10 yılda milli gelirini 10 bin dolara çıkartan bir Türkiye, ayak bağı olan siyasi sorunları çözse kısa sürede milli gelirini 20 bin hatta 30 bin dolara çıkartabilir." Çıkartabilir çünkü inanılmaz bir dinamizm var. Devlet teşvikleriyle, iş dünyası vizyonuyla, sokaktaki insan da azmiyle bunu gösteriyor. İşte Erzurum'dan iki örnek...”
TEZKAN’IN İDDİALARINI ÇÜRÜTTÜ
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan önderliğindeki AK Parti Hükümetinin Erzurum’da gerçekleştirdiği Kış Turizmi yatırımlarının ilde yeni yatırımlar için ufuk oluşturduğunu ve yatırım yoğunlaşması yaşandığına dikkat çeken Övür, Tezkan’ın aksine, Universiade 2011 yatırımlarının Erzurum’u cazibe merkezi haline getirdiğini aktardı ve şöyle dedi, “Geçen yıl Erzurum Palandöken'de beş yıldızlı Xanadu Oteli açıldı. Otelin sahibi tekstilci Can Dikmen...Erzurumlu olmadığını söyleyen Dikmen şöyle diyor:
"Erzurum kış turizm destinasyonu açısından önemli bir yer. Burayı elbirliğiyle dünyanın önemli kış turizm merkezlerinden biri yapabiliriz. Böyle bir şansımız var." Xanadu Oteli, yenilikleriyle de bölge turizmine hareket getirmiş...”
Xadadu ÖRNEKLEMESİ
Xanadu Oteli yatırımıyla Erzurum’da yeni bir sinerji oluştuğunu, kış turizmi yatırımları noktasında Erzurum’un odak haline geldiğini anlatan Övür, “Öncelikle eskiden çok şikayet edilen "Kar yok" mazereti bitmiş... Kar püskürtme makineleriyle pistlerde artık böyle bir sıkıntı çekilmiyor. Xanadu, yapay kar sistemiyle yaz-kış, gece ışıklandırmasıyla da gece-gündüz kayak yapma olanağı sunuyor.” Kaydını düşerek, İşadamı Dikmen’in Erzurum tanımlamasına şöyle yer verdi: “Tekstil sektöründeki başarısını turizm alanında da sürdürmek isteyen Can Dikmen geleceğe umutla bakıyor:"Türkiye'nin 41 kayak merkezi var. Ama çoğunda altyapı sorunu var. Devletin de desteğiyle Erzurum'da önemli bir altyapıya sahibiz. Biraz daha destekle 12 ay kış turizmine hizmet edecek bir sistem geliştirebiliriz. Arap ülkeleriyle yazın burayı doldurabiliriz. Tabii aynı zamanda burayı 12 ay çalıştırıp şehri ve çevreyi de tanıtmak gerekiyor."
ERZURUM’DA KIŞ TURİZMİ SİNERJİSİ
Tezkan, Erzurum’daki kış turizm yatırımlarının politik olduğunu öne sürerken, Yazar Övür, yatırımların Doğu Anadolu Bölgesinde Erzurum merkezli olmak üzere yeni bir heyecan uyandırdığına yer verdi ve şöyle dedi, “Erzurum'da sadece yeni kayak pistleri, yeni oteller yok, aynı zamanda buz hokeyi, buz pateni ve yeni öğrendiğimiz Körling sporu da yapılıyor. Özellikle Körling sporu dikkat çekici...
Çok değil iki yıl önce Körling sporunu (buz üzerinde taşlar kaydırılarak yapılan bir spor) bilenlerin sayısı bir elin parmaklarını geçmezdi. Halen de çok bilindiğini sanmıyorum ama Erzurum'da muhteşem bir Körling salonu var. İki yıl önce yazdığımda, İstanbul'da bile bulunmayan bu salonun Erzurum'da uzun ömürlü olup olmayacağını merak etmiştim. Bu kez gidip gezdim. Çocuklar ve gençler coşkulu bir biçimde Körling yapıyor. Dahası ligi bile kurulmuş... Aralarında İstanbul, Kocaeli ve Trabzon gibi illerin de bulunduğu 18 takımlık bir lig bu... Maçları da bir hayli ilgi çekiyor...”
ERZURUM TÜRKİYE’YE ÖRNEK…
Vizyon 2023 sürecinde Türkiye’nin ciddi bir dönüşüm sürecinde olduğuna atıfta bulunan Yazar Övür, Erzurum’daki yatırım heyecanını ve başarısını tarif eden yazısını oldukça anlamlı bir tarif ve çağrı ile bitirdi: “Erzurum'da yaşanan bu dönüşümü tüm Türkiye'de başarmak çok mu zor?”

 
Bakan Günay'dan özeleştiri
 
Cinayet davası karara kaldı
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
angle 21 Ocak 2012 Cumartesi 13:08

makrodan mikroya katılıyorum sana çok doğru söylemişsin..

Yorumu oyla      6      4  
Makrodan Mikroya 20 Ocak 2012 Cuma 12:10

Ben iki yazarın bakışını da dışardan değerlendirmelerine rağmen olumlu buluyorum. Bu iki farklı görüş şunu göstermektedir. Erzurumluların siyasi, ekonomik ve sosyal değerlere sahip çıkabilecek ve gelecek kaygısı taşıyan makro bir düşünce geliştiremediklerinin resmi çizilmiş gibi görünüyor. Bir Erzurumlu olarak bunu anlamak durumundayız. Sanılıyor ki Başbakan Ankara'dan gönderirse Erzurum gelişir, zannediliyorki 1 milyar TL 1-2 yılda tesis yapımına harcanırsa Erzurum kendiliğinden gelişir değişir. Ayrıca Erzurum'da baş olmak için uğraşan Erzurumluluların Başbakanlığa iletilecek özgün projeleri de yok, ya da varsa bile niyetler siyasete dahil olmak, ekmediği yerden biçmek, emeği sömürmek ve yalakalık yapmak üzerine. Erzurum'un 20-30 yıl önce yanından geçemeyecek illere bakın çağ atlamışlar üretiyor ve kazanıyorlar.. Merkezi hükümetin desteğine ihtiyaçları da yok. Kayseri, Gaziamtep, Konya, Malatya, Şanlıurfa, Bursa, Antalya.. daha kaç tane saymalıyız bilmiyorum.

Yorumu oyla      6      4  
Mehmet NAS 20 Ocak 2012 Cuma 08:15

Bu iki yaklaşımı iyi okumlıyız. Eticede iki yazar da Erzurum'a dışarısından bakıyor..Bakıyor bakmasına da hangi pencereden?..

Yorumu oyla      6      4  
Hasan Güllüce 19 Ocak 2012 Perşembe 16:24

Sayın mehmet tezcan'nı kısır ve artniyetli yazısından dolayı kınıyor; Sayın mahmut övürü ise vizyonu ve ülke kalkınmasındaki hassasiyetinden dolayı kutluyorum. Değerli milli kayakçımız Aslı Nemutlu'nun elim bir kaza sonucu vefatı en çok erzurumluları üzmüştür. Böyle üzücü bir kazadan hareketle Erzuruma yapılan yatırımları politik görmek maalesef bir adım ötesini göremeyen zavallı malum bir zihniyetin ürünüdür. Konaklı'yı gören bilen birinin bunu iddia etmesi çok zor. Koaklı çanağını gören herkesin bu yatırımlardan kıvanç duyması gerektiğini düşünüyorum. tabi Erzuruma düşman değilse. artniyetli değilse.

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sarkozy’ye belgeselli cevap
Ermenilerin Erzurum ve Van'da yaptığı işgallerin şu ana kadar yayınlanmamış ...
AK Gençlerden tepki
AK Parti Yakutiye Gençlik Kolları, bir gazetede yer alan köşe yazısını ...
Merhum Yılmaz’a vefa ödülü
Avusturya Liselileri Vakfı Özel Alev Okulları öğrencilerinin seçtiği "Yılın ...
 
Doğu’da ‘Beyaz Gündem’
Doğu Anadolu Bölgesi karakışa teslim oldu. Yaklaşık bin 167 köy yolunu ...
542 köy yolu kapalı
Erzurum’da etkili olan yoğun kar yağışı 542 köy yolunu ulaşıma kapattı. ...
Piranha’yla Guiness’e gireceğiz
Erzurum'da 23 yaşına giren piranha balığına doğum günü partisi yapıldı. ...
 
Karayollarında kar seferberliği
Kar ve tipi, Doğu Anadolu Bölgesi'nde şehirlerarası ve köy yollarını ulaşıma ...
Oltu Aldemir’e ağladı
Oltu İlçesinin tanınmış simalarından Hamza Aldemir (49) hayatını kaybetti
Erzurum’a bilişim ufku
Erzurum’da son zamanlar da tartışılma konusu olan “Erzurum bilişim üssü ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Gazze’den Doğu Türkistan’a Dinmeyen Ağıt: Akif’in Uyarısı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Konunun Mülkiyeti 
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Ülkü Ocakları Mektebi ve Yiğido Mehmet Şarkışla
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva