ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
ETÜ’de Moleküler Biyoloji ve Genetik Öğrenci Kongresi
ETÜ’de Moleküler Biyoloji ve Genetik Öğrenci Kongresi
Erzurum’da FETÖ üyesi öğretmen yakalandı
Erzurum’da FETÖ üyesi öğretmen yakalandı
ETSO’dan belediyelere tebrik turu
ETSO’dan belediyelere tebrik turu
Jandarma sahip çıktı
Jandarma sahip çıktı
Doğu Anadolu’da yeni kelebek türü keşfedildi
Doğu Anadolu’da yeni kelebek türü keşfedildi
HABERLER>EKONOMİ
6 Ocak 2022 Perşembe - 07:03

Erzurum’dan 4 kıtaya ihracat

ERZURUM GAZETESİ - ÖZEL - Erzurum’da Aralık ayında 13, 2021 yılı bütününde ise 47 ülkeye ihracat gerçekleştirildi. Erzurum’dan 17 ülkeye yapılan ihracat değeri artarken, 20 ülkeyle yapılan ihracat değerinde düşüş görüldü.

Erzurum’dan 4 kıtaya ihracat

Erzurum’da Aralık ayında 13, 2021 yılı bütününde ise 47 ülkeye ihracat gerçekleştirildi. Erzurum’dan 17 ülkeye yapılan ihracat değeri artarken, 20 ülkeyle yapılan ihracat değerinde düşüş görüldü. En yüksek değerde ihracat Gürcistan’a yapılırken, bu ülkeyi ihracat değeri yüksekliği kaydında İran, Irak, Hollanda, Kamerun, Azerbaycan ve Kırgızistan izledi.

ÜLKE İHRACAT PAYLARI

TİM verileri üzerinden DOSİAD tarafından yapılan hesaplamalara göre, 2021 yılında Erzurum’un ihracat değeri toplamında en fazla pay edinen ülke Gürcistan oldu. İl ihracat değeri içinde ülke payları Gürcistan bazında yüzde 22,86, İran bazında yüzde 12,0, Irak kaydında yüzde 9.82, Hollanda bazında yüzde 9,68, Kamerun ölçeğinde yüzde 9,10, Azerbaycan ölçeğinde yüzde 8,76, Kırgızistan bazında yüzde 5.12 oldu.

EN FAZLA DEĞERDE İHRACAT YAPILAN ÜLKELER

Erzurum’dan gerçekleştirilen yıllık ihracat bazında ihracat değerinin bir milyon doları aştığı ülkeler, Gürcistan, İran, Hollanda, Kamerun, Azerbaycan, Irak, Kırgızistan ve Katar oldu. 2021 aralık ayında en fazla değerde ihracatın gerçekleştirildiği 6 ülke ise, Irak, Azerbaycan, Gürcistan, Mısır, Rusya Federasyonu ve Fransa olarak sıralandı.

İHRACAT YAPILAN ÜLKELER

Erzurum’dan 2021 yılında, AHL Serbest Bölgesi, Almanya, Arnavutluk, Avusturya, Azerbaycan, BAE, Belçika, Birleşik Krallık, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Fas, Fransa, Gambiya, Gana, Gürcistan, Hindistan, Hollanda, Irak, İran, İsrail, İsveç, Kamerun, Katar, Kazakistan, Kırgızistan, Kosova, Kuveyt, Kuzey Kıbrıs Türk Cum., Libya, Lübnan, Macaristan, Makedonya, Malta, Mısır, Nijerya, Polonya, Romanya, Rusya Federasyonu, Senegal, Sırbistan, Somali, Suriye, Ukrayna, Umman, Ürdün, Yemen, Yunanistan’a ihracat yapıldı.

17 ÜLKE İHRACATINDA ARTIŞ

2021 yılında, 2020 yılına göre en yüksek oranda ihracatın arttığı ülke Kamerun oldu, bu ülkeyi Suriye, İran, Nijerya, Fransa, Malta ve Ürdün takip etti. Yıllık bazda ihracat değeri artışı İran’la yüzde 3688, Kamerun’la yüzde 9302, Suriye ile yüzde 4216, Birleşik Krallıkla yüzde 286,5, Nijerya ile yüzde 643.1, Malta ile yüzde 471.9, Fransa ile yüzde 473,8, Ürdün ile yüzde 380,9, Kuveyt ile yüzde 347.6, Rusya Federasyonu ile yüzde 246.3, Bulgaristan’la yüzde 205.3, Hollanda ile yüzde 149.4, Arnavutluk’la yüzde 86.1, KKTC ile yüzde 60.4, Gürcistan’la yüzde 51.5 olarak belirlendi.

20 ÜLKE İHRACATINDA DÜŞÜŞ

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre; 2021 yılında bir önceki yıla göre 20 ülkeyle yapılan ihracatta düşüş kaydedildi. Düşüş oranları Senegal ile yüzde 99.5, Makedonya ile yüzde 97.2, Yunanistan ile yüzde 96.0, Belçika ile yüzde 94,0, Macaristan ile yüzde 91.4, Mısır ile yüzde 79,6, Libya ile yüzde 91,0, Fas’la yüzde 85.2, Bosna Hersek’le yüzde 85.0, Ukrayna7yla yüzde 83.2, Avusturya ile yüzde 79.5, Sırbistan’la yüzde 75.1, Yemen7le yüzde 65.7, Somali ile yüzde 65.2, Almanya ile yüzde 46.2, Gana ile yüzde 24.0, Azerbaycan’la yüzde 21.3, Polonya ile yüzde 20.0, Irak ile yüzde 15.4 olarak kaydedildi.

ARALIK 2021 İHRACAT DEĞERLERİ

TİM verilerine göre, Erzurum’dan 2021 aralık döneminde 13 ülkeyle ihracat gerçekleştirildi. Dönemde Irak’a 993.3 bin, Azerbaycan’a 453.4 bin, Gürcistan’a 399.1 bin, Mısır’a 70.5 bin, Rusya Federasyonu’na 35.6 bin, Fransa’ya 16.3 bin, İsrail’e 15.6 bin, Ukrayna’ya 12.8 bin, Bulgaristan’a 12.7 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildi.

OCAK – ARALIK 2021 DÖNEMİ

Yıllık düzeyde Gürcistan’a 6.5 milyon, İran’a 3.4 milyon, Hollanda’ya 2.7 milyon, Kamerun’a 2.5 milyon, Azerbaycan’a 2.4 milyon, Irak’a 2,7 milyon, Kırgızistan’a 1.4 milyon, Katar’a 1.2 milyon, Suriye’ye 736.1 bin, Rusya Federasyonu’na 731.7 bin, Bulgaristan’a 626,8 bin, Somali’ye 489,2 bin, Ukrayna’ya 406,2 bin, Fransa’ya 372,5 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildi.

BAKAN MUŞ’UN DEĞERLENDİRMESİ

Türkiye'nin 2021 yılına ilişkin dış ticaret rakamları, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle'nin katıldığı programda açıklandı.

 

Burada konuşan Muş, 2021 yılında ihracatta elde ettikleri başarının Türkiye adına milat olduğunu kaydederek, "Öyle bir milattır ki, tıpkı ilk sanayi planımızın hazırlandığı 1934, planlı kalkınma dönemine adım attığımız 1963 ve ihracata dayalı büyüme modeline geçtiğimiz 1980 yılı gibi Türkiye'nin ekonomi ve dış ticaret serüvenindeki önemli eşiklerden birisi olmuştur." diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ihracatın artırılması konusunda gösterdiği kararlılık ve kendilerine sunduğu vizyonun, Türkiye'yi ihracat devriminin eşiğine getirdiğini dile getiren Muş, ihracattaki bu devrim ve dönüşümün rakamlara ve göstergelere de yansıdığını anlattı.

Muş, "Türkiye 1990'lı yıllarda bir ayda yaptığı 1,5 milyar dolarlık ihracatı 2021'de bir günde yapabilen bir ülke konumuna gelmiştir. İhracattaki bu büyük sıçrama ve atılım hamlesi Türkiye'nin ekonomik anlamda kaderini değiştirmiştir. İşte bu atılım hamlesiyle 2021'de ihracatta şimdiye kadar hiç ulaşmadığımız aylık değerlere ulaştık. Rekorlarla dolu bir yılı geride bıraktık." ifadelerini kullandı.

 "ORTA VADELİ PROGRAM'DAKİ İHRACAT HEDEFİMİZE BİR YIL ÖNCE ULAŞTIK"

Bakan Muş, geçen yıl Türkiye'nin bir taraftan geleneksel pazarlarındaki konumunu güçlendirirken diğer yandan uzak bölgelere de ihracatını kuvvetli bir şekilde artırdığını söyledi.

Muş, "Ülkemiz Orta Vadeli Program'da yer alan ihracat hedefine bir yıl önce ulaştı ve bu hedefi geride bıraktı. 2021 yılı, ihracatla büyüyen Türkiye şiarımızın tam anlamıyla işlediği ve ihracatın Türkiye ekonomisinin lokomotifi haline geldiği bir yıl oldu." diye konuştu.

İhracatın ülke ekonomisinde sağlanan büyümeye sunduğu katkıdan bahseden Muş, üretici ve ihracatçıların salgına rağmen talebe hızlı bir şekilde cevap verdiğini ve zorlu süreçten alınlarının akıyla çıktığını anlattı.

Muş, bu süreçte hükümetin ihracatçıların ihtiyaç duyduğu desteği vermek ve onların başarılarını daha üst seviyelere taşımak için gereken bütün adımları attığını belirterek, ihracatçılarla sürekli diyalog halinde olduklarını, istişare süreçlerinin kesintisiz işlediğini aktardı.

İhracatçıların hangi ülkede ne sıkıntısı varsa bunu çözmek için gereken tüm adımları attıklarını ve atmaya da devam edeceklerini kaydeden Muş, Türkiye'nin küresel anlamda sıkıntıların yaşandığı bu dönemde güvenli bir tedarikçi olarak ön plana çıktığından bahsetti.

"2022'de De İhracatçılarımızın Yanında Olmaya Devam Edeceğiz"

Ticaret Bakanı Muş, ihracatla büyüyen Türkiye hedefi doğrultusunda var güçleriyle çalışacaklarını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Dünyanın her yerinde bayrağımızı dalgalandıran ihracatçılarımıza hak ettikleri desteği vermek ve onlara zor zamanlarda yol göstermek amacıyla stratejiler oluşturacağız. İhracatçılarımıza sağladığımız finansal desteklerin sayısını ve niteliklerini artırmaya devam edeceğiz. Türk ihracatçısına yeni pazarlar keşfetme imkânı sunarak ihracat kapasitemizi daha üst noktalara taşıyacağız. Benzer şekilde hizmet sektöründeki atılımımıza da devam etmekteyiz. Turquality programı çalışmalarını tamamlamış bulunuyoruz. 2022'de de bakanlık olarak ihracatçılarımızın her aşamada yanında olmaya devam edeceğiz."

Muş, e-ihracatta Türkiye'nin payını artırmaya yönelik çalışmaları sürdürdüklerini ve katma değerli ihracatı yükseltme için çalışmaya devam edeceklerini sözlerine ekledi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Enflasyonla mücadelede kararlılık
 
Erzurum’da vaka sayısı 14.51’e indi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Enflasyonla mücadelede kararlılık
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, "Enflasyon ile mücadele kapsamında ...
Nebati gelir-fiyat çekişmesini değerlendirdi
Nebati, geleneklerden ve genel kabul görmüş uygulamalardan oluşan Ortodoks ...
Bölge Üniversitelerinin 47 projesine destek
Atatürk Üniversitesi Mavi Salon’da yapılan toplantıda, DAP Bölge Kalkınma ...
 
KOSGEB’ten, nitelikli genç istihdamına destek
Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı ...
Ayvalı Barajı bölge ekonomisine katkı sağlıyor
Ayvalı Baraj gölünde kafes balıkçılığı yapan üreticiler geçen yılın son ...
Erzurum’da teşvikli yatırım sayısı 476’ya çıktı
ERZURUM GAZETESİ - ÖZEL - Erzurum’da Ekim 2021’de 466 olan Teşvikli yatırım ...
 
Erzurum’dan 1 yılda 28.4 milyonluk ihracat
ERZURUM GAZETESİ ÖZEL - Erzurum’da bu yılın Aralık ayında 2 milyon 21 ...
Erzurum Aralık 2021 TÜFE’si açıklandı
ERZURUM GAZETESİ - ÖZEL - Erzurum İstatistik Bölgesi’nde, fiyatlar Kasım ...
Erzurum orman köylerine 12,3 milyon TL destek
Erzurum Orman Bölge Müdürlüğü orman köylerinde yaşayan halkın sosyal ve ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva