ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
434 zehir taciri ve sokak satıcısı yakalandı
434 zehir taciri ve sokak satıcısı yakalandı
Kaçakçılara darbe
Kaçakçılara darbe
‘Nemrut’un Develeri’ görsel şölen oluşturdu
‘Nemrut’un Develeri’ görsel şölen oluşturdu
8 kilo uyuşturucu ele geçirildi
8 kilo uyuşturucu ele geçirildi
Jandarmadan terör operasyonu
Jandarmadan terör operasyonu
HABERLER>EKONOMİ
6 Nisan 2019 Cumartesi - 02:12

Erzurum’dan 29 ülkeye ihracat

MAHMUT AKDAĞ-ÖZEL-Erzurum’dan mart ayında 21, 2019 yılının ilk çeyreğinde ise 29 ülkeye ihracat yapıldı. Erzurum’dan mart ayında en fazla tutarda ihracat kaydedilen ülke Azerbaycan, 3 aylık ölçekte ise Irak oldu.

Erzurum’dan 29 ülkeye ihracat

Erzurum’dan mart ayında 21, 2019 yılının ilk çeyreğinde ise 29 ülkeye ihracat yapıldı. Erzurum’dan mart ayında en fazla tutarda ihracat kaydedilen ülke Azerbaycan, 3 aylık ölçekte ise Irak oldu. İlden 5 ülkeye yapılan ihracat bir önceki yılın aynı dönemine göre artış gösterdi. Yılın ilk çeyreğinde ilden yapılan ihracat toplamında Irak ihracatı yüzde 18,34’lük oran kaydetti.

TİM MART VERİLERİ

TİM verilerine göre bir önceki yılın ocak-mart dönemine göre, bu yılın ilk çeyreğinde 5 ülkeye yapılan ihracat değeri artış kaydetti. İhracattaki artış oranı Arnavutluk bazında yüzde 9.13, Bosna Hersek düzeyinde yüzde 73.87, Gana ölçeğinde yüzde 1581, Irak kaydında yüzde 12.41 ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti bazında yüzde 689.9 oldu.

DÜŞÜŞ VE ARTIŞ ORANLARI

Bu yılın ilk üç ayında, geçen yılın aynı dönemine göre, 5 ülkeye yapılan ihracatta azalma kaydedildi. ABD ile yapılan ihracat değeri yüzde 32.9 oranında düşerken, düşüş oranı Azerbaycan ölçeğinde yüzde 53.9, Gürcistan düzeyinde yüzde 6.98, İran düzeyinde yüzde 54.98, İtalya düzeyinde ise yüzde 4.33 oldu.

MART’TA 21 ÜLKEYE İHRACAT YAPILDI

TİM verilerine göre Mart ayında Azerbaycan’a 378.9 bin, Ukrayna’ya 371.5 bin, Irak’a 327.1 bin, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetine 316.7 bin, Gürcistan’a 201.7 bin, ABD’ye 179.7 bin, Peru’ya 105.5 bin, Libya7ya 82.3 bin, Somali’ye 45.6 bin, Endonezya’ya 42.3 bin, İran İslam Cumhuriyetine 32.1 bin, İtalya’ya 30.0 bin, Mısır’a 27.9 bin, Suudi Arabistan’a 25.7 bin, Sırbistan’a 13.2 bin, Romanya’ya 11.0 bin, Suriye’ye 10.3 bin, Malta7ya 8.3 bin, Yunanistan’a 6.1 bin, Arnavutluk’a 4.3 bin, Macaristan’a ise 2.4 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildi.

3 AYDA 29 ÜLKEYE İHRACAT

Bu yılın ilk üç ayında; Irak’a 1.0 milyon, Azerbaycan’a 948 bin, ABD’ye 629 bin, Gürcistan’a 628 bin, Ukrayna’ya 371.5 bin, Somali’ye 350.7 bin, KKTC’ye 36.7 bin, Hollanda’ya 306.5 bin, Libya’ya 177.8 bin, Peru’ya 105.5 bin, Lübnan’a 96 bin, Belçika’ya 174,8 bin, Gana’ya 80.9 bin, italya7ya 67.7 bin, Bosna Hersek’e 61.3 bin, İran’a 46.4 bin, Endonezya’ya 42.3 bin, Romanya’ya 39.9 bin, Mısır’a 27.9 bin, Suudi Arabistan’a 25.7 bin, Sudan’a 14.1 bin, Sırbistan’a 13.2 bin, Suriye’ye 10.3 bin, Fas’a 8.7 bin, Malta’ya 8.3 bin, Yunanistan’a 6.1 bin, Macaristan’a 5.8 bin, Arnavutluk’a 4.3 bin, Katar’a 0.30 bin dolarlık ihracat kaydedildi.

İHRACATTA ÇİN AÇILIMI

Çin Uluslararası İthalat Fuarı için ihracat seferine çıkacak 100'e yakın Türk firması, 4 bin metrekarelik stant alanıyla Asya pazarının kalbine çıkarma yapmaya hazırlanıyor.

Çin'in tüm dünyada heyecan uyandıran ve 5 yılda 10 trilyon dolarlık ithalat hedefiyle ses getiren Çin Uluslararası İthalat Fuarı (China International Import Expo-CIIE), bu yıl 5-10 Kasım'da Şanghay'da ikinci kez kapılarını açacak.

TÜRKİYE MİLLİ KATILIM ORGANİZASYONU

Ticaret Bakanlığı himayesinde, Türkiye İhracatçılar Meclisinin koordinasyonu ve İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) tarafından üstlenilen Türkiye Milli Katılım Organizasyonu ile fuar için ihracat seferine çıkacak 100'e yakın Türk firması, 4 bin metrekarelik stant alanıyla Asya pazarının kalbine çıkarma yapmaya hazırlanıyor.

Fuarın tanıtım toplantısında konuşan TİM Başkanı Gülle, geçen yıl yine milli katılım ile gerçekleşen ve 38 firma ile gittikleri fuarda yapılan iş birliği anlaşmalarının tutarının 620 milyon dolar seviyelerinde gerçekleştiğini kaydetti.

Bu yıl daha yoğun bir ilgi ve daha büyük çapta ticaret anlaşmalarının yapılmasını beklediklerini ifade eden Gülle, "Çünkü geleneksel pazarlarımız, bildiğiniz üzere, ticaret savaşları ve Brexit gibi konularla çalkalanmakta. Bunun yanı sıra yavaşlayan küresel talep, küresel ticaretin performansına yönelik beklentilerin de revize olmasına sebep oldu. En büyük ticaret ortağımız olan AB'nin 2018 büyüme performansı yüzde 2'nin altında kalarak yüzde 1,8 olarak gerçekleşti. Bu yüzden yeni rotalar çizip yeni pazarlara girmemiz en elzem konuların başında geliyor." diye konuştu.

Gülle, ihracatçıların Çin ile Türkiye arasındaki ticarete odaklanması ve geleneksel pazarlar kadar geleceğin potansiyeli olan Asya ülkelerine de elini uzatması gerektiğini belirterek, bugün ve geleceğin talebinin bu ülkelerde yoğunlaştığını vurguladı.

"Ticaretin kalbi, insan nerede çoksa orada atacak" ifadesini kullanan Gülle, bu gibi milli katılım ile gerçekleşecek ithalat-ihracat fuarlarının Türkiye'nin çok yönlü dış politikası anlamında da Çin ile karşılıklı kazan-kazan formülüyle daha büyük adımlar atılmasına önayak olacağını söyledi.

Gülle, "İhracatçılarımızın attığı bu adım, ileride iki ülke arasındaki ilişkilere de pozitif yansıyacak, yeni projelerin hayata geçmesinde rol oynayacaktır. Çin'in 3 trilyon dolara çıkması beklenen ithalat hacminde, Türk ihracatçıların hak ettikleri payı almaları, TİM olarak bizlerin öncelikli hedefleri arasında yer almaktadır." ifadelerini kullandı.

TİM BAŞKANI GÜLLE: 4.5 YILLIK REFORM DÖNEMİ BAŞLIYOR

Halkımız, demokrasisine sahip çıktığı, milli iradesini güçlü bir şekilde yansıttığı bir oy oranıyla yerel seçimleri tamamlamıştır. Sonuçların şimdiden ülkemize ve milletimize Hayırlı Olmasını dilerim.

1 Nisan sabahından itibaren, tüm kurumlarımızla birlikte, siyasi istikrarın sağladığı güven ve destekle, 2023 ve 2030 hedeflerine ulaşmak üzere, ihracatımız için mücadelemizi bir saniye durmaksızın sürdürüyoruz. Türkiye'nin küresel ticaretteki saha neferleri ihracatçılar olarak, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin kazandırdığı imkan ve kabiliyetlerle, ülkemizin refahı, büyümesi ve istihdamı adına rekorlarımızı aynı azimle devam ettireceğiz.

Önümüzdeki 4.5 yılda, siyasi istikrarla birlikte, Türkiye ekonomisinde 2. ve 3. nesil reformlara odaklanacağımız, Türkiye'nin küresel rekabetteki konumunu güçlendirecek adımlar adına, Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliği ve vizyonuyla, ekonomi yönetimimizle omuz omuza çalışacağız. İhracatımızın önünü açacak devrimsel düzenleme ve dijitalleşme sürecine imza atan Ticaret Bakanlığı'mızla birlikte, Türkiye İhracatçılar Meclisi olarak bu tarihsel dönüşüme her türlü katkıyı sağlayacağız.

Güçlü Türkiye, güçlü ihracat, güçlü ekonomi, güçlü insan kıymetleri, güçlü altyapı ve ihracat ekosistemi vizyonumuzla, Türk İhracat Ailesi'nin temsilcisi olarak, 2019-2020 döneminde ihracatımızı 200 milyar dolar ve üstüne, ihracatçı sayımızı da 100 bine taşıyacağız. Hedefimiz, "dış ticaret fazlası veren Türkiye”. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın küresel vizyonuyla, Türkiye'yi dünyanın ilk 10 ülkesi arasına taşıyacak katkıyı kararlılıkla sürdüreceğiz. Türkiye ihracatla yükselecek.

MART DÖNEMİ

Mart ayı ihracatı, Özel Ticaret Sistemi kayıtlarına göre 15 milyar 488 milyon dolar olarak gerçekleşirken; ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 87,9 oldu. Genel Ticaret Sistemine göre ise, 16 milyar 334 milyon dolarlık bir ihracat gerçekleşti.

MART AYI İHRACATINDA OTOMOTİV YİNE LİDERLİĞİ GÖĞÜSLEDİ

Mart'ta 2,9 milyar dolarla yine Otomotiv sektörü lider oldu. Bu sektörü 1,8 milyar dolarla Kimyevi Maddeler ve 1,7 milyar dolarla Hazırgiyim ve Konfeksiyon takip etti. İhracatını en çok artıran sektörler yüzde 95,5 artış oranı ile Savunma ve Havacılık sektörü, yüzde 25,8 ile Gemi ve Yat sektörü ve yüzde 18,9 ile Çimento Cam ve Seramik ürünleri oldu.

İLK ÜÇ ÜLKE

Ülke verilerine bakıldığında ise en çok ihracat gerçekleştirilen ilk 3 ülke sırasıyla Almanya, Birleşik Krallık ve İtalya oldu. AB ülkelerinin ihracatımızdaki toplam payı Mart ayında yüzde 48,7 olarak gerçekleşti. İllerin ihracatına bakıldığında ise 47 ilin ihracatı artarken en çok ihracat gerçekleştiren ilk 3 il, sırasıyla İstanbul, Bursa ve Kocaeli olarak gerçekleşti. En dikkat çekici artışlar ise Gümüşhane, Yalova ve Yozgat'ta yaşandı.

 

 

 
Başkan Erdoğan: 'Herkes haddini bilecek'
 
Erzurum'da artış devam ediyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
ETB’de yatırım istişaresi
Erzurum 1.Organize Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Murat Urkuç ve Yönetim ...
ETSO’da OSB gündemi
Erzurum’da 2 Nisan Salı günü yapılan seçimle göreve gelen Murat Urkuç ...
ETSO’da STK zirvesi
Erzurum’daki sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin bir araya geldiği ...
 
TKDK’dan tanıtım seferberliği
TKDK Erzurum İl Koordinatörlüğü ve Aşkale Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü ...
Erzurum yine rekor kırdı
MAHMUT AKDAĞ- ÖZEL -Türkiye ihracatçılar Meclisi (TİM) Mart 2019 dönemi ...
TİM Erzurum sektörel verilerini açıkladı
MAHMUT AKDAĞ - ÖZEL -Erzurum’dan bu yılın mart ayında 15 sektör ihracat gerçekleştirdi.
 
Pakdemirli’den yatırım çağrısı
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, tarım sektöründe faaliyet gösteren ...
Abdülhamid Han'ın 140 yıllık hayali gerçekleşiyor
Karadeniz önce Akdeniz’e buradan GAP’a bağlanmış oldu. Doğudan Erzurum ...
Erzurum Mart 2019 TÜFE’si açıklandı
MAHMUT AKDAĞ - ÖZEL - Erzurum Doğu Anadolu Bölgesi illerini kapsayan 4 ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Oyunun Müzakeresi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Ölülerin arkasından konuşmak ahmaklıktır!
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva