ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 23 Nisan mesajı
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 23 Nisan mesajı
Erzurum’da 104'üncü yıl gurur ve coşkusu
Erzurum’da 104'üncü yıl gurur ve coşkusu
Milli İrade Milli Coşkuda yüreklerini buluşturdu
Milli İrade Milli Coşkuda yüreklerini buluşturdu
Temsili Vali’den çevre hassasiyeti
Temsili Vali’den çevre hassasiyeti
Uzundere 23 Nisan coşkusuyla şenlendi
Uzundere 23 Nisan coşkusuyla şenlendi
HABERLER>EKONOMİ
7 Mart 2017 Salı - 09:40

Erzurum’dan 2 ayda 2.7 milyon dolarlık ihracat

MAHMUT AKDAĞ-Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Şubat ayı ihracat verilerini paylaştı.

Erzurum’dan 2 ayda 2.7 milyon dolarlık ihracat

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Şubat ayı ihracat verilerini paylaştı. Erzurum’dan şubat ayında 1.3 milyon, 2017’nin ilk iki ayında ise 2.7 milyon dolar tutarında ihracatın gerçekleştiği bildirildi. Erzurum’un doğu Anadolu Bölgesinde ihracat payı yüzde 1.44 olarak hesaplandı.

BÖLGESEL VERİLER VE ERZURUM

Şubat ayında Erzurum’dan 1.3 milyon dolar, KUDAKA İstatistik Bölgesinden 2.3 milyon dolar, Kuzeydoğu Anadolu İstatistik Bölgesinden 14.0 milyon dolar, Doğu Anadolu Bölgesinden 94.7 milyon dolar, yılın ilk iki ayında ise Erzurum’dan 2.7 milyon dolar, KUDAKA İstatistik Bölgesinden 4.4 milyon dolar, Kuzeydoğu Anadolu İstatistik Bölgesinden 24.5 milyon dolar, Doğu Anadolu Bölgesinden 188.0 milyon dolarlık ihracat yapıldı.

ERZURUM’UN PAYI

Erzurum’dan şubat ayında gerçekleştirilen ihracat değeri KUDAKA istatistik Bölgesinde yüzde 56,81, Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesinde yüzde 9,69, Doğu Anadolu Bölgesinde yüzde 1,43, yılın iki ayında kaydedilen ihracat değeri ise KUDAKA istatistik Bölgesinde yüzde 61,51, Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesinde yüzde 11,09, Doğu Anadolu Bölgesinde yüzde 1,44’lük pay gösterdi.

İHRACATTA ‘KISA AYIN KARI' YÜZDE 5,1 ARTIŞ OLDU 

Şubat 2017 ihracatı geçen yıla göre 1 iş günü eksik olmasına rağmen yüzde 5,1 artışla 11 milyar 296 milyon dolar oldu. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, “En dikkat çekici artışlar Çin, ABD ve İsrail'de görüldü. ABD'ye güçlü ihracat artışının sürmesini bekliyoruz” dedi.

İstihdam Seferberliği için üyelerinin yarattıkları yeni istihdamı kaydedecekleri bir portalı faaliyete geçirdiklerini söyleyen Büyükekşi, “Önümüzdeki dönem Sayın Cumhurbaşkanımız ve Çalışma Bakanımızın teşrifleriyle bu konuda bir toplantı gerçekleştireceğiz” diye konuştu.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre Şubat 2017 ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5,1 artışla 11 milyar 296 milyon dolar oldu. İhracat rakamlarını Bursa'da Türkiye'nin ilk yerli tramvayı İpekböceği'nin üretildiği Durmazlar Makina'da açıklayan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, artışın bu yıl şubat ayının 1 iş günü eksik olmasına rağmen gerçekleştiğine dikkat çekti. Büyükekşi, “Bildiğiniz gibi 2016 yılı artık yıldı, şubat ayı 29 çekiyordu. Bu sene eksik güne rağmen ihracatımızı yüzde 5,1 artırmayı başaran ihracatçılarımızı kutluyorum. Miktar bazında ise ihracatımız yüzde 10,2 arttı” dedi. Büyükekşi, son 12 aylık ihracatın bir önceki yıla göre yüzde 2,6 artışla 143 milyar 218 milyon dolara ulaştığını belirtti.

SEKTÖREL DURUM

Sektörel olarak bakıldığında şubat ayı liderinin otomotiv olduğunu söyleyen Büyükekşi, “Otomotiv sektörümüzün ihracatı yüzde 12,5 artış gösterdi. En dikkat çekici artışlar ise yüzde 82,3 ile Zeytin ve Zeytinyağı sektörümüz yüzde 64 artış ile Mücevher sektörümüzde yaşandı” dedi. Büyükekşi yılın ilk iki ayında değer bazında en fazla ihracat artışı gerçekleştiren 3 sektörün sırasıyla 804 milyon dolar artışla otomotiv, 447 milyon dolarla kimyevi maddeler ve mamulleri ile 430 milyon dolarla çelik sektörü olduğunu açıkladı. Kimyevi maddeler ve mamulleri ile çelikteki artışın emtia fiyatlarındaki yükselişten kaynaklandığını söyleyen Büyükekşi, “Yine ilk 2 aylık dönemde kg başına ihracatını en hızlı artıran sektörümüz Savunma ve Havacılık oldu. Bu sektörümüzün kg başı değeri geçen seneye göre 12,7 dolar artış kaydetti ve 33 dolar oldu” dedi.

EN DİKKAT ÇEKİCİ ARTIŞLAR ÇİN, ABD VE İSRAİL'DE GÖRÜLDÜ

İhracat pazarlarına yönelik değerlendirmelerini de paylaşan Büyükekşi, “Şubat ayında en dikkat çekici artışları Çin, İsrail ve ABD'de görüyoruz. Bu ülkelere ihracatımız sırasıyla yüzde 67, 27.8 ve 26.5 artış kaydetti” şeklinde konuştu. Son üç çeyrektir İhracat Eğilim Anketlerinde ABD'nin hedef pazar tercihlerinde liderliği kimseye kaptırmadığını hatırlatan Büyükekşi, “Bu ülkedeki güçlü ihracat artışının sürmesini bekliyoruz” dedi. Yılın ilk 2 ayında yüzdesel bazda en yüksek ihracat artışının yüzde 139 ile Malta ve yüzde 112 ile Singapur'da yakalandığını ifade eden Büyükekşi, “Malta'ya ihracat artışımızda gemi ve yat, Singapur'a olan artışta ise kimyevi maddeler ve mamulleri sektörleri başı çekti” diye konuştu. Büyükekşi, şubat ayında en fazla ihracat yapan ilk 10 ilden Sakarya'nın yüzde 167 ile ihracatını en hızlı artıran il olduğunu söyledi.

CUMHURBAŞKANI VE ÇALIŞMA BAKANI İLE İSTİHDAM TOPLANTISI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başlattığı İstihdam Seferberliği doğrultusunda koydukları 2017'de ek 300 bin istihdam hedefi için çalışmalara başladıklarını söyleyen Büyükekşi, şunları söyledi: “Geçtiğimiz hafta en çok ihracat gerçekleştiren ilk 2000 firmamıza, 60 ihracatçı birlik başkanı ve tüm yönetim kurulu üyelerimize mektup gönderdik. Mektubumuzda, TİM'in web sitesinde istihdam portalımızı faaliyete geçirdiğimizi söyledik. Ve ihracatçılarımıza önemli bir çağrıda bulunduk: Yarattığınız yeni istihdam verilerinizi portalımıza kaydedin dedik. Bu portal vesilesiyle, dinamik ihracatçılarımızın istihdam seferberliğine katkılarını görebileceğiz. Önümüzdeki dönemde Sayın Cumhurbaşkanımızın ve Çalışma Bakanımızın teşrifleri ile bu konuda bir toplantı gerçekleştireceğiz.”

Üyelerine yüz yüze, telefon ve e-posta yoluyla istihdam destekleri konusunda danışmanlık hizmeti verdiklerini söyleyen Büyükekşi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun bakanlıktan 5 kişiyi danışmanlık yapmaları için görevlendirdiğini anlattı. Büyükekşi, “İnanıyorum ki; ihracatçılar olarak hep beraber bu seferberliğe önemli katkı sağlayacağız” dedi.

CEO'LAR ÜLKELERİNDE 'TÜRKİYE'YE GELİN, HİKAYENİZİ KEŞFEDİN' DİYECEK

“Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci liderliğinde, Türkiye İmaj Kampanyası çalışmalarımıza tam gaz devam ediyoruz” diyen Büyükekşi, kampanya hakkında detaylar paylaştı. Mart ayında, aralarında Amerika, Rusya ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin bulunduğu toplam 7 ülkenin TV, gazete, dergi ve açık hava mecralarında ülke tanıtımı yapılacağını anlatan Büyükekşi, “O ülkenin önde gelen firma CEO'ları, kendi cümleleriyle bizi anlatacaklar. Kendi insanlarını ülkemizi keşfe davet edecekler. Ve diyecekler ki; 'Come to Turkey, discover your own story' (Türkiye'ye gelin, hikayenizi keşfedin)” sözleriyle kampanya sloganını açıkladı.

TAHRAN TÜRK TİCARET MERKEZİ'NİN SOFT AÇILIŞI YAPILDI

Türkiye İhracatçılar Meclisi olarak, ihracatı sürekli ve kalıcı olarak artırabilmek için var güçleriyle çalıştıklarını vurgulayan Büyükekşi, “Dünya ticaretinde önemli destinasyonlara Türk Ticaret Merkezleri (TTM) açıyoruz. Geçen hafta, Tahran TTM'mizin soft açılışını yaptık. Mobilya, kimya, tekstil ve hazırgiyim olmak üzere 4 farklı sektörde toplam 80 firmamız faaliyete başladılar. Merkezimizin bir katında da Türk Hava Yolları yer alıyor. Önümüzdeki dönemde ise Dubai, New York ve Şikago'da açılışlarımızı gerçekleştireceğiz” şeklinde konuştu.

 
Hocalı Şehitlerine vefa
 
Finale 9 kaldı..
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erzurum ekonomisine halıcılık desteği
NESRİN ÇETİNKAYA-Atatürk Üniversitesi Halıcılık Eğitim Merkezi Müdürü ...
2 yılda 18 proje hayata geçirildi
M.COŞKUN-Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, son 2 yılda kurum dışı ...
Marmara Dengizekler AGT Stor Mağaza hizmette
Orman ürünleri alanında faaliyet gösteren Dengizekler’den, Kocaeli Gebze’de ...
 
Teşvikle 6 bin 734 kişi iş edindi
M.AKDAĞ-Ekonomi Bakanlığı 2017 ocak dönemi Teşvik Belgeli yatırım verilerini ...
İl ekonomisinde Muhasebeciler Haftası gündemi
Her yıl Türkiye genelinde 1-7 Mart tarihleri arasında kutlanan Muhasebe ...
“İşverenler daha hassas olmalı”
TESK Yönetim Kurulu Üyesi ve ESOB Başkanı Rasim Fırat, kayıt dışı istihdamın ...
 
Erzurum Şubat TÜFE’si açıklandı
MAHMUT AKDAĞ-TÜİK Şubat ayı Erzurum İstatistik Bölgesi TÜFE’sini paylaştı
Bakan Ağbal'a yeniden yapılandırma teşekkürü
Maliye Bakanı Naci Ağbal, Maliye Bakanlığı Defterdarlar Toplantısı Programı için Erzurum'a geldi.
Aydemir: 'Muhasebeciler her türlü takdiri hak ediyor'
AK Parti Erzurum Milletvekili İbrahim Aydemir Muhasebeciler Günü dolayısıyla ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva