ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
434 zehir taciri ve sokak satıcısı yakalandı
434 zehir taciri ve sokak satıcısı yakalandı
Kaçakçılara darbe
Kaçakçılara darbe
‘Nemrut’un Develeri’ görsel şölen oluşturdu
‘Nemrut’un Develeri’ görsel şölen oluşturdu
8 kilo uyuşturucu ele geçirildi
8 kilo uyuşturucu ele geçirildi
Jandarmadan terör operasyonu
Jandarmadan terör operasyonu
HABERLER>SAĞLIK-YAŞAM
18 Eylül 2013 Çarşamba - 00:14

Erzurum’da çevre zirvesi

İHSAN KUMRU_Dağlık Bölgelerin Sürdürülebilir Kalkınması için uluslararası "Küresel Dağ Ortaklığı' toplantısının 4'üncüsü” Erzurum'da 70'e yakın ülkeden 36 hükümet temsilcisi ve 150 yabancı uzmanın katılımıyla başladı.

Erzurum’da çevre zirvesi

Dağlık Bölgelerin Sürdürülebilir Kalkınması için uluslararası "Küresel Dağ Ortaklığı' toplantısının 4'üncüsü”  Erzurum'da 70'e yakın ülkeden 36 hükümet temsilcisi ve 150 yabancı uzmanın katılımıyla başladı.

Erzurum uluslar arası boyutta önemli bir çevre organizasyonuna ev sahipliği yaptı. Asya, Avrupa, Afrika ve Güney Amerika'dan 150 akademisyen, hükümet yetkilisi, uluslararası çevre kuruluşu temsilcisi Palandöken dağındaki Xanadu Otel'de bir araya geldi.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Dağ Sekreteryası Koordinatörü Thomas Hofer başkanlığında düzenlenen toplantıda çeşitli oturumlarla sürdürülebir dağ gelişimleri, dağlık alanlarda yaşayan topluluklar ve dağ ekosistemlerini destekleme politikaları ele alındı.

 Toplantının açılış konuşmasını yapan Hofer, söz konusu toplantıda gelecek 4 yıl boyunca dağ ortaklığına rehberlik edecek stratejilerin ortaya konulacağını ifade etti. Hofer, aynı toplantıda yürütme komitesinin belirlenmesinin yanı sıra dağ ekosistemlerinin korunmasın da ele alınacağını dile getirdi. Dağlık bir ülke olan Türkiye'nin Dağ temalı toplantılar için ideal olduğunu anlatan Hofer,"Dağlar ve dağlık alanlar insanlık için için çok önemli. Dağlar dünya nüfusunun yüzde 12'sine ev sahipliği yapmakta. Tarım, endüstri ve iç tüketim için gerekli olan temiz su kaynağının yüzde 80'nini sağlar. Dağlar biyosfer alanların neredeyse yüzde 60'ına ve Dünya miras alanlarının yüzde 30'una ev sahipliği yapmakta. Yine küresel turizmin yüzde 20'si dağlık bölgelerde gerçekleşmektedir." dedi.

 Orman ve Su İşleri Bakan Yardımcısı Nurettin Akman, dağların insanlık hayatında, tarihte ve kültürde önemli bir yere sahip olduğunu söyledi. Bakan Yardımcısı Akman, kutsal kitaplarda da dağları ayrı bir yer verildiğini kaydetti. Türkiye'nin ortalama bin 100 metrelik rakımı ile dağlık bir ülke olduğunu vurgulayan Akman,"Ülkemiz  dağlık bir coğrafyada. Dağlarla ilgili  uluslararası çalışma ve girişimlere her zaman ilgi duymuş, destek olmuş ve ortak projeleri uygulamaya geçirmiştir."

 Dağların insanlık için büyük bir öneme haiz olduğunu dile getiren Bakan Yardımcısı Nurettin Akman,"Dağlar içilebilir su kaynaklarının kuleleridir. Dünya nüfusunun 10'da biri dağlık alanlarda yaşamakta, biyolojik çeşitlilik, enerji ve gıda güvenliği, ormanlar ve kırsal kalkınma gibi bir çok alanda hayati role sahip bulunmaktadırlar. Bu nedenlerle politika belirleyicilerin dağlık alanlardaki ormanların ve havzaların ekolojik, ekonomik, sosyal ve kültürel boyutlarını ve bunların karşılıklı ilişkilerini çok iyi bilmeleri ve bu konuda bilgilendirilmeleri dağ toplumları ile aşağı havzalarda, şehirlerde yaşayan nüfusun ihtiyaçları arasındaki dengenin kurulması açısından  büyün önem taşımaktadır." diye konuştu.

ÇİFTÇİ7NİN SUNUMU

 Orman Genel Müdürü İbrahim Çiftçi, Erzurum'da uluslararası bir toplantıya ev sahipliğini yapmanın sevincini yaşadıklarını söyledi. Çiftçi, dağ eko sistemlerinin insanlık için önem taşıdığını anlattık. Çiftçi, dağ kaynak yönetimiyle ilgili problemlerde, alana özgü çözümlerin üretilmesi gerektiğine dikkat çekerek,"Dağ sorunlarının çözümüne  yönelik stratejiler geliştirilirken muhtelif dağ ormanları, havzaları ile hassas eko sistemler için uygun, ekonomik çevresel ve kalkınma stratejileri bir bütünlük içinde ele alınmalıdır."

Toplantı süresince katılımcılar gelecek dört yıl boyunca Dağ ortaklığına rehberlik edecek stratejiyi onaylayacaklar ve yürütme komitesini seçecekler. Bunun yanı sıra bu toplantı dünya genelinde üyelerin bir araya gelmesi, birbirini tanıması, sürdürülebilir dağ gelişimi kapsamında girişimlerin paylaşılması  ve işbirliklerinin oluşturulması konusunda eşsiz bir fırsat olacak.

“Dağlık bir ülke olan Türkiye’nin toplantı için ideal bir yer olduğunu, Türkiye’nin son yıllarda Sürdürülebilir Dağ Gelişimi konusundaki bağlılığına şahit olduğunu” belirten Dağ ortaklığı sekretaryası koordinatörü Thomas Hofer, dağlık alanda yasayan topluluklar ve dağ ekosistemlerini desteklemek için Türk hükümetiyle yakin işbirliği içerisinde çalışmayı ümit ettiklerini belirtti.

 

 
‘Menderes asla unutulmayacak’
 
İfade ve medya özgürlüğüne hukuksal yaklaşım
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Adli Tıp sırrı çözdü
AK Parti Hatay Milletvekili Orhan Karasayar'ın yeğeni Atatürk Üniversitesi ...
Tekman Yine Sallandı
Erzurum'un Tekman ilçesinde 3,8 büyüklüğünde orta şiddetli bir deprem meydana geldi.
Dadaş Taşyürek'in Oğlunun Nikahını Topbaş Kıydı!
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi ve Plan Bütçe Komisyonu Başkanı ...
 
Pasinler’de tren kazası
Pasinler ilçesinde tren küçük yaşta bir çocuğa çarptı.
Trafo patladı, 1 işçi yaralandı
Aşkale’de Tedaş'ta çalışan işçinin trafo patlaması sonucu elinde ve yüzünde yanıklar meydana geldi.
Beyler Köyünde 2 ev yandı
Narman ilçesine bağlı Beyler köyünde çıkan yangın sonucu iki ev kül oldu.
 
Kömür yardımları başladı
İHSAN KUMRU-Yakutiye Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı ...
Salı günü yağmur geliyor
Erzurum Salı gününden itibaren yağışlı havanın etkisi altına girecek, ...
Fare tuzağına sokak kedisi düştü
Oltu İlçesi Aslanpaşa Mahallesi Karabulut Sokakta fare için hazırlanan tuzağa sokak kedisi düştü.
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Oyunun Müzakeresi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Ölülerin arkasından konuşmak ahmaklıktır!
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva