ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurum genç yetenekleri ağırlayacak
Erzurum genç yetenekleri ağırlayacak
OBM’den Ormanları koruma seferberliği
OBM’den Ormanları koruma seferberliği
Sekmen Büyükşehir tarım yaklaşımını açıkladı
Sekmen Büyükşehir tarım yaklaşımını açıkladı
Uzundere Yedi Göller turizmde gündem oluşturdu
Uzundere Yedi Göller turizmde gündem oluşturdu
Emniyet Oltuluları bilgilendirdi
Emniyet Oltuluları bilgilendirdi
HABERLER>EKONOMİ
24 Ekim 2023 Salı - 07:54

Erzurum’da Eylül’de 3 bin 382 araç devredildi

ERZURUM GAZETESİ ÖZEL HABERİDİR - Erzurum’da 2 bin 77 otomobil, 71 minibüs, 14 otobüs, 802 kamyonet, 75 kamyon, 104 motosiklet, 7 özel amaçlı taşıt ve 232 traktör olmak üzere toplam 3 bin 382 aracın devredildiği açıklandı

Erzurum’da Eylül’de 3 bin 382 araç devredildi

TÜİK Eylül 2023 dönemi motorlu kara taşıtları devir verilerini paylaştı. Erzurum’da 2 bin 77 otomobil, 71 minibüs, 14 otobüs, 802 kamyonet, 75 kamyon, 104 motosiklet, 7 özel amaçlı taşıt ve 232 traktör olmak üzere toplam 3 bin 382 aracın devredildiği açıklandı. Erzurum’da devri yapılan araç sayısı içinde otomobil devir payı yüzde 61,41 olarak kaydedildi.

ERZURUM EYLÜL AYI TAŞIT DEVİR PAYI

DOSİAD tarafından gerçekleştirilen analize göre, Erzurum’un Eylül ayı kaydında motorlu kara taşıtı devir sayısı KUDAKA İstatistik Bölgesi illeri toplamında yüzde 63,79, Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesi illeri toplamında yüzde 41,47, Doğu Anadolu Bölgesi illeri toplamında yüzde 14,79’luk pay oluşturdu.

ERZURUM’UN OTOMOBİL DEVİR PAYI

TÜİK verileri üzerinden yapılan hesaplamalara göre, Erzurum’da Eylül 2023 döneminde devri gerçekleştirilen otomobil sayısı KUDAKA İstatistik Bölgesi illeri toplamında yüzde 65,85, Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesi illeri toplamında yüzde 50,06, Doğu Anadolu Bölgesi illeri toplamında yüzde 16,47 oranında pay gösterdi.

KUDAKA BÖLGESİ DEVİR VERİLERİ

Eylül 2023 döneminde KUDAKA istatistik Bölgesi illeri toplamında 3 bin 154 otomobil, 120 minibüs, 31 otobüs, bin 142 kamyonet, 111 kamyon, 364 motosiklet, 12 özel amaçlı taşıt ve 367 traktör olarak toplam 5 bin 301 aracın devredildiği açıklandı. KUDAKA Bölgesinde devri yapılan araçlar içinde otomobil devir payı yüzde 59,49 olarak hesaplandı.

KUZEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ DEVİR VERİLERİ

DOSİAD tarafından kaydedilen analize göre, Kuzeydoğu Anadolu İstatistik Bölgesi illeri toplamında 4 bin 149 otomobil, 308 minibüs, 34 otobüs, bin 746 kamyonet, 189 kamyon, 541 motosiklet, 15 özel amaçlı taşıt ve bin 172 traktör olmak üzere toplam 8 bin 154 motorlu kara taşıtının devredildiği bildirildi. Bölgede devri yapılan araçlar içinde otomobil devir payı yüzde 50,88 olarak kaydedildi.

DOĞU ANADOLU BÖLGESİ DEVİR VERİLERİ

TÜİK verilerine göre, Eylül 2023 döneminde Doğu Anadolu Bölgesi illeri toplamında 12 bin 609 otomobil, bin 10 minibüs, 115 otobüs, 4 bin 886 kamyonet, 616 kamyon, bin 447 motosiklet, 34 özel amaçlı taşıt ve 2 bin 137 traktör olmak üzere toplam 22 bin 854 aracın devredildiği açıklandı. Bölgede devri yapılan araçlar içinde otomobil devir payı yüzde 55,17 olarak kaydedildi.

BÖLGE İLLERİ TAŞIT DEVİR SAYILARI DAĞILIMI

Dönemde Malatya’da 6 bin 148,  Elazığ’da 4 bin 583, Erzurum’da 3 bin 382, Van’da 2 bin 66, Erzincan’da bin 565, Kars’ta bin 80, Muş’ta 864, Ağrı’da 763, Iğdır’da 560, Bitlis’te 574, Bingöl’de 484, Ardahan’da 450, Tunceli’de 191 ve Hakkari’de 144 motorlu kara taşıtı devredildi.

İKİNCİ EL OTOMOBİL PİYASASINDA TALEP YÜZDE 60 DÜŞTÜ

İkinci el otomobil piyasası en durgun dönemlerinden birini yaşıyor. Satışların düşmesiyle noterlerde oluşan yoğunluk ortadan kalktı. İkinci el otomobil sektöründe geçtiğimiz 3 aya göre talep yüzde 60 düştü. Oto galericiler eski fiyatları mumla arar oldu. Yeni fiyatlandırmalarla ikinci el otomobiller ellerinde kaldı.

Otomobil fiyatları uzun zamandır fahiş fiyatlarla gündemdeydi. Ticaret Bakanlığının düzenleme yapmasıyla ve yapılan denetimlerle ikinci el araçlarda fiyatlar stabil hale getirildi. Yapılan düzenlemeyle noterlerde al-satçı diye tabir edilen kişilerin 3 arabadan fazlasını alıp satamaması hem ikinci el otomobil sektörünü durgunlaştırdı hem de noterlerde yaşanan yoğunluğu ortadan kaldırdı. İkinci el otomobil satıcıları, eski fiyattan alınan araçların ellerinde kaldığını belirtirken yeni fiyatlandırmayla alınan araçların kolayca satıldığını belirtti.

“İkinci el otomobil piyasasında talep yüzde 60 düştü”

İkinci el otomobil piyasasının durgunluk yaşadığını belirten İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel, “İkinci el otomobil piyasası 3 aydan beri durgunluk yaşıyor. Bazı marka modellerde yüzde 5-10 arası indirimler söz konusu. Tabi burada sektörümüzün en önemli problemi olan kayıt dışı diye tabir ettiğimiz al sat işi yapanların piyasadan elini çekmesiyle birlikte sektörde bir boşluk oluştu. Tabi bu oluşan boşlukta hem sıfır araç bayilerinde hem de ikinci el otomotiv sektöründe bir stok birikmesi meydana geldi. Bununla ilgili bayiler şuanda kampanya başlatmış durumda. Bazı marka modellerde sıfır faizli kampanyalar bazılarında da vadesi uzatılmış kampanyalar düzenlenmekte. Tabi bu şekilde de ikinci el otomobil piyasasında da durgunluk söz konusu oluşturuyor. Aslında sektör olarak istediğimiz bir duruma geldik. Pandemi döneminde araç fiyatları ciddi manada yükselmişti. Gerçek alıcılar araca erişim konusunda fiyatlama anlamında zorlanıyorlardı. Geçtiğimiz aylara göre talep yüzde 60 düştü” dedi.

“Noterlerde yaşanılan yoğunluk ortadan kalktı”

Noterlerde ve ekspertizlerde yoğunluğun ortadan kalktığını belirten Ertemel, “Noterlerde ve ekspertizlerde de durum aynı. İkinci el otomobillerin satışındaki durgunluk bu sektörlere de yansıdı. Noterlerde bir yoğunluk oluşuyordu fakat şuanda o yoğunluk tamamen ortadan kalktı. Noterliklerde bildiğiniz gibi Bakanlığımızın aldığı en son karardan sonra al satçı diye tabir ettiğimiz kişiler yıl içerisinde 3 araç satışı yaptıktan sonra 4’üncü araçta noterlerde satış yapamaz duruma geldiler. Burada özellikle işi araç satımı olmadığı halde bu işe yeltenen kişilere noterlik sistemlerinden tespit edilerek ciddi cezalar yazılıyor. Buda noterlerdeki doluluğu tamamen ortadan kaldırmış oluyor” ifadelerini kullandı.

 

 

 
Hak-İş Konfederasyonu 48 yaşında
 
Erzurum’da her bin kişiye 174 araç düşüyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Hak-İş Konfederasyonu 48 yaşında
Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu'nun (Hak-İş) kuruluşunun 48’inci yıl ...
Tarıkdaroğlu, ETSO'yu ziyaret etti
Devletin bütün kurumlarıyla, bu çabalara katkı sunan iş dünyasına ve sivil ...
Sekmen’den iktisadi entegrasyon vurgusu
Büyükşehir Belediyesinin katkılarıyla iş adamı Fatih Melek tarafından ...
 
Erzurum liderliği bırakmadı
ERZURUM GAZETESİ ÖZEL HABERİDİR - Erzurum Doğu Anadolu Bölgesi illeri ...
TOBB Erzurum Eylül ayı verilerini paylaştı
ERZURUM GAZETESİ ÖZEL HABERİDİR - Aylık sayıları içeren verilere göre ...
Erzurum 9 ayda 261 marka üretti
ERZURUM GAZETESİ ÖZEL HABERİDİR - Erzurum’dan Eylül ayında 25, bu yılın ...
 
Patentte Erzurum farkını korudu
ERZURUM GAZETESİ ÖZEL HABERİDİR - Erzurum’da bu yılın Ocak – Eylül ayları ...
Erzurum Faydalı modelde 24’üncü sıraya indi
ERZURUM GAZETESİ - ÖZEL HABERİDİR - Erzurum’dan bu yılın 9 ayında 15 faydalı ...
Erzurum tasarımda 2’inci sırada
ERZURUM GAZETESİ ÖZEL HABERİDİR - Erzurum tasarım sayısı düzeyinde Doğu ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Gazze’den Doğu Türkistan’a Dinmeyen Ağıt: Akif’in Uyarısı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Konunun Mülkiyeti 
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Ülkü Ocakları Mektebi ve Yiğido Mehmet Şarkışla
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva