ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
 Trendyol 1. Lig: Bodrum FK: 2 - Boluspor: 0
 Trendyol 1. Lig: Bodrum FK: 2 - Boluspor: 0
Trendyol 1. Lig: Çorum FK: 2 - Kocaelispor: 1
Trendyol 1. Lig: Çorum FK: 2 - Kocaelispor: 1
33 şehid dualarla anıldı
33 şehid dualarla anıldı
Nenehatun MTAL’den  yıl sonu sergisi
Nenehatun MTAL’den  yıl sonu sergisi
 ETÜ’lü öğrencilerden örnek etkinlik
 ETÜ’lü öğrencilerden örnek etkinlik
HABERLER>GUNCEL
9 Ağustos 2015 Pazar - 16:26

Erzurum altyapısında milat

Büyükşehir Belediyesi’nin çevre yatırımlarından biri olan Atıksu Arıtma Tesisi tamamlandı. Yaklaşık 27 milyon Euro’luk yatırım bedeline sahip Erzurum Atıksu Arıtma Tesisi, Avrupa Birliği ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın hibesiyle inşa edildi.

Erzurum altyapısında milat

 Erzurum Büyükşehir Belediyesi’nin çevre yatırımlarından biri olan Atıksu Arıtma Tesisi tamamlandı.

Yaklaşık 27 milyon Euro’luk yatırım bedeline sahip Erzurum Atıksu Arıtma Tesisi, Avrupa Birliği ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın hibesiyle inşa edildi. Dünya’nın gelişmiş ülkelerinde uygulanan proses, makine ve ekipman teçhizatına sahip modern bir anlayışla hayata geçirilen tesisle birlikte il genelinde ileri düzeyde çevre koruması sağlanacak. Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, yapımı tamamlanan Atıksu Arıtma Tesisi ile Erzurum’un Türkiye’nin en önemli çevre dostu şehirlerinden biri olacağını ifade etti. Başkan Sekmen, şöyle dedi: “Hızla artan kent nüfusu ve kent merkezlerinde yoğunlaşan ekonomik aktiviteler, şehirleri ve çevresini önlenemez seviyelerde kirletmektedir. Kentlerin sosyal ve ekonomik kalkınmasında belirleyiciliği bulunan kanalizasyon alt yapısı, sürdürülebilir kalkınmanın vazgeçilmez şartı olan çevrenin korunması prensibine doğrudan hizmet etmektedir. Atıksu Arıtma Tesisi’nin devreye girmesiyle birlikte şehrimizin kanalizasyon suyu arıtılacak ve elektrik üretimi sağlanacaktır.”

TESİSİN DOĞAL HAYATA KATKISI

Başkan Mehmet Sekmen, çevre ve enerji faktörlü tesisin doğal hayata da inanılmaz bir katkı sunacağını bildirdi. Sekmen, “Erzurum Anadolu’nun çatısı konumunda bir vilayettir. Birçok kentin içme ve sulama suyu Erzurum’dan giden sulardan karşılanmaktadır. Tesisimizle birlikte şehrimiz ve bölgemizin çevre korumasına önemli derecede katkı sağlayacağız. Atıksu Arıtma Tesisi ile birlikte Aras, Çoruh ve Fırat nehirleri üzerinde yer alan barajların hem su kalitesi korunacak hem de barajların ömrü uzatılmış olacaktır” diye konuştu. Değerlendirmesinde su kütlelerini tehdit eden en önemli etkenlerden birisinin ötrofikasyon (Ötrofikasyon; herhangi bir büyük su ekosisteminde, başta karalardan gelenler olmak üzere, çeşitli nedenlerle besin maddelerinin büyük oranda çoğalması sonucu plankton ve alg varlığının aşırı şekilde artmasıdır. Bu durum sudaki çözülmüş oksijen miktarını azaltarak uzun vadede su ekosisteminin ölümüne neden olabilir) olduğunu anımsatan Sekmen, “Ötrofikasyonu oluşturan azot ve fosfordur. Bu iki elementin önemli kaynağı ise kanalizasyon sularıdır. Arıtma tesisimiz sayesinde kanalizasyon sularındaki elementler bertaraf edilerek, deşarjı sağlanacak ve su kütlelerindeki ötrofikasyon da önlenmiş olacaktır” dedi. Sekmen ayrıca, sürdürülebilir kalkınmanın vazgeçilmez şartı olan çevrenin korunması ilkesinin Erzurum Büyükşehir Belediyesi Atıksu Arıtma Tesisi’ni devreye girmesiyle yerine getirileceğini ifade etti. Sekmen, ayrıca projenin bütün etaplarında gece-gündüz demeden çalışan ve çaba harcayan ESKİ Genel Müdürlüğü’nün ekibi ve yüklenici firmaya teşekkür etti.

ATIKSU ARITMA TESİSİ’NİN İŞLEVİ

Erzurum Büyükşehir Belediyesi Atıksu Arıtma Tesisi, 445 bin kişilik evsel, 56 bin 700 kişilik de endüstriyel nüfusa göre dizayn ve inşaa edilmiştir. Arıtma Tesisi 1. aşama olan 2025 yılına göre yapılmıştır. 2’nci kademe olan 2040 yılı 528 bin 595 kişi evsel ve 58 bin 733 kişi endüstriyel nüfusu da içine alacak şekilde genişletilebilecektir. Arıtma tesisi; klasik, aktif ve çamur sistemi olarak dizayn edilmiştir. Ön arıtma ve çökeltme tankları, koku arıtma üniteleri (Biyofiltre), azot giderimi denilen ileri biyolojik sistem olarak tarif edilen nitrifikasyon/denitrifikasyon işlemleri, çamur susuzlaştırma, çamur çürütücülerini de (Digester) içeren çamur stabilizasyon işlerini kapsamaktadır.

 
Erzurum'da piknikçilere kene uyarısı
 
Çevresel yatırımda yeni boyut
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Aydemir: “Mazluma Yunus Zalime Yavuz olmalıyız!”
Kısa adı ESTP olan ve bünyesinde 69 dernek, vakıf ve sendika bulunan Erzurum ...
“Çoruh uyuyor, alçaklar, hainler uyumuyor”
Bakan Çelik, “Bu aziz ülkede kan akmasın diye, barış olsun, kardeşlik ...
Şehit Oruç Erzurum’dan dualarla uğurlandı
Ağrı'nın Doğubayazıt ile Van'ın Çaldıran ilçeleri arasındaki Tendürek ...
 
Tekman’da terör operasyonu: 13 gözaltı
Tekman ilçesinde eş zamanlı olarak düzenlenen terör operasyonunda 13 şüpheli gözaltın alındı.
Müzezzinoğlu: ‘Terör insanlık dışı’
Terör olaylarını değerlendiren Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu, Olayları ...
Erzurum kültürlü şehir
MAHMUT AKDAĞ-Erzurum İl Halk Kütüphanelerinin kitap varlığı bakımından ...
 
Kürt annenin terör isyanı
Tekirdağ’ın Kapaklı ilçesinde yaşayan evli ve 5 çocuk annesi 70 yaşındaki ...
Sekmen’den gündem uyarısı
Sekmen, ‘Erzurum; olumsuz haberlerle gündeme gelmemeli. Erzurum Türkiye’nin ...
Altıparmak’tan tebrik ziyareti
Erzurum Valisi Ahmet Altıparmak, İl jandarma Komutanlığı görevine atanan ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Gazze’den Doğu Türkistan’a Dinmeyen Ağıt: Akif’in Uyarısı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Konunun Mülkiyeti 
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Ülkü Ocakları Mektebi ve Yiğido Mehmet Şarkışla
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva