ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
5’inci Bölge Teşvik verileri açıklandı
5’inci Bölge Teşvik verileri açıklandı
Erzurum’dan ihracatta sektörel rekabet arttı
Erzurum’dan ihracatta sektörel rekabet arttı
81 ilaç geri ödeme listesine alındı
81 ilaç geri ödeme listesine alındı
TESK’ten Perakende Yasası çağrısı
TESK’ten Perakende Yasası çağrısı
Şimşek’ten enflasyonla mücadele vurgusu
Şimşek’ten enflasyonla mücadele vurgusu
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
21 Ocak 2011 Cuma - 21:01

Erzurum’a dua yağdı…

Erzurum'da 477 yıldır aralıksız devam eden Binbir Hatim geleneği kapsamında son bir ay içerisinde vatandaşlar cami ve evlerinde 11 bin 336 hatim yaptı.

Erzurum’a dua yağdı…

ERZURUM gazetesi
Erzurum'da 477 yıldır aralıksız devam eden Binbir Hatim geleneği kapsamında son bir ay içerisinde vatandaşlar cami ve evlerinde 11 bin 336 hatim yaptı. Hatimlerin duası ise Erzurum Müftüsü Yakup Arslan tarafından Ulu Camii'nde binlerce vatandaşın katılımıyla gerçekleştirildi.
//11 BİN HATİM İNDİRİLDİ
Erzurum'da 1533 yılında Pir Ali Baba tarafından okutulmaya başlanan hatim geleneği bu yıl da 11 bin 336 hatimle noktalandı. 17 Aralık- 21 Ocak günleri arasında Erzurum il genelindeki camilerde ve vatandaşların evlerinde okuduğu 11 bin 336 hatm-i şerifin duası Ulu Cami'de yapıldı. Camideki duaya yaklaşık 8 bin kişi katıldı. Cuma namazı öncesinde okunan Kur'an-ı Kerim tilavetinin ardından hatm-i şerif Mütfü Arslan'ın duasıyla son buldu. Müftü Arslan, okunan hatimlerin ve duaların ülkenin ve milletin bela ve musibetlerden korunmasına vesile olmasını temenni etti. Müftü Arslan, "477 yıldır Erzurum'da Binbir Hatim okunuyor, dua yapılıyor. 17 Aralık-21 Ocak tarihleri arasında yaklaşık 11 bin 400 hatim okundu, dua yaptık. Memleketimizin, milletimizin selameti için, belalardan korunmamız için Kur'an-ı Kerim okuyarak, hatimleri indirerek Allah'a sığınıyoruz. Allah kabul eylesin ülkemiz, memleketimize güzellikler ve insanlarımıza hayırlı ömür diliyoruz." dedi.
BAYRAM HAVASI GİBİ
    Binbir hatimlerin dua törenine katılan AK Parti Erzurum Milletvekili Muzaffer Gülyurt, Erzurum'un tarihi bir gün yaşadığını söyledi. Milletvekili Gülyurt, asırlardır okunan ve adı 'Binbir Hatim' olan gelenekte bu yıl 11 bin 336 hatmin okunduğuna dikkat çekerek, “Erzurum hakikaten tarihi bir gün yaşadı. Asırlardır devam eden Binbir Hatim geleneği yerine getirildi. Adı binbir hatim ama bu sene 11 bin 336 hatim okundu. Okunan dua ve hatimlerin hürmetine bu ülke ve bütün İslam alemi kötülük ve afetlerden koruyacaktır. Bayram havası içerisinde buraya gelen cemaat birbirleriyle bayramlaşıyor gibi manevi havayı, feyzi, sevinci paylaşıyorlar." diye konuştu. 
Erzurum'da 1500'lü yıllardan bu yana geleneksel olarak sürdürülen ve '1001 Hatim' adı verilen Kur'an-ı Kerim'i baştan sona okuma geleneği, bu yıl da devam etti. Gelenek kapsamında bir ay içinde okunan 11 bin 336 hatmin duası yapıldı.
//YAZICI BİNBİR HATİMİ ANLATTI
Dua öncesi İl Müftü Yardımcısı Osman Yazıcı, Binbir Hatim geleneğinin bu yılki Kur'an okumalarının 17 Aralık tarihinde başladığını, 50 camide toplam 11 bin 336 kez Kur'an-ı Kerim hatmedildiğini belirtti.
Yazıcı, Hatm-i Şerif'in İslam dininde çok önemli bir yere sahip olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti: 'Kur'an-ı Kerim'i okumak ne kadar değerli ise ne kadar sevap ise Kur'an-ı Kerim'i okuduktan sonra yapılan hatim duası da o derece değerlidir. Çünkü sevgili Peygamberimiz buyuruyorlar ki; (Her kim Kur'an-ı Kerim'i hatmeder, hatimden sonra dua ederse onun duasını Allah kabul eder. Her kim Kur'an-ı Kerim'i hatmeder onun duası için elini açarsa Cenab-ı Allah onbin tane melek indirir, onun duasına amin der) Şimdi bu vesileyle bu güzel coşkuyu bu güzel ahengi görünce bunun devamını diliyor ve arzu ediyoruz.'
Daha sonra Olur İlçe Müftüsü Mustafa Bodur ile Ulu Cami müezzinleri Emrullah Kaçar ve Yakup Tosunoğlu tarafından Kur'an-ı Kerim okundu.
//AĞIRMAN KURAN OKUMANIN ÖNEMİNİ ANLATTI
Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Mustafa Ağırman da müminlerin Kur'an-ı Kerim'e karşı görevlerinin bulunduğunu anımsatarak, 'İslam coğrafyasında Müslümanların Kur'an-ı Kerim'e karşı üç görevi vardır. Bunlar Kur'an-ı dinlemek, Kur'an-ı okumak ve Kur'an-ı Kerim ile amel etmektir. Kur'an-ı Kerim müminler için rahmet ve şifadır. Kur'an-ı Kerim müminlerin eksikliklerini tamamlar' diye konuştu.
 Ardından Binbir Hatm-i Şerif'in 477. hatim duası gerçekleştirirken, dua esnasında vatandaşların duygulu anlar yaşadıkları gözlendi.
 
 
 

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
www.davutsari.com 23 Ocak 2011 Pazar 12:31

Gerçekten pek güzel bir adet. Ancak, Kuran'ı anlamaya yönelik olarak, mealinin de okunması benzeri bir uygulama ile muhakkak teşvik edilmeli, diye düşünmekteyim. Hele de gençler arasında... İnandığımız, referans alarak hayatımıza yön vermeye çalıştığımız bir kitabı, en az bir kez olsun kendi anadilimizde okumamış olmak, sizce de bir eksiklik değil midir?

Yorumu oyla      6      4  
salim 23 Ocak 2011 Pazar 01:25

Hangi şehrin böyle anlamlı adeti var. Erzurumluları tebrik ediyoruz.

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erzurum’da Sanat Buluşması
Erzurum'da doğup, büyüyen ancak gönül verdikleri sanat dalında daha iyi ...
Gönüllüler eğlencede buluştu
Gönüllü İletişim Merkezi’nde düzenlenen programla gönüllüler doyasıya eğlenme fırsatı buldu.
Kumpanya Tiyatrosu ilgi gördü
Kültür Sanat Komitesi tarafından organize edilen sokak tiyatrosu Erzurumluların ...
 
Erzurum sanatçıları ağırlayacak
Erzurum, ünü Türkiye sınırlarını aşmış Tezhip ve Hüsn-i Hat sanatçılarını ...
Doğu’da tiyatro yoğunlaşması
Van Devlet Tiyatrosu oyuncuları, "Sara'yı Evlendirmek" isimli yeni bir ...
“Taşa değer hünerli eller”
Oltu Kaymakamlığı, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Halk Eğitimi Merkezi ...
 
DT’de prömiyer hazırlığı
Devlet Tiyatrolarının Ocak ayı turneleri devam ederken, dört yeni Oyun da prömiyer yapacak.
Tortum şelalesi buza büründü
Hava sıcaklıklarının düşmeye devam ettiği Erzurum’da, dondurucu soğuk, ...
BKM’den gönüllülere destek
25. Dünya Üniversiteler Kış Oyunları açılış ve kapanış törenlerinde sahne ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Konunun Mülkiyeti 
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Ülkü Ocakları Mektebi ve Yiğido Şarkışla
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva