ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurum 3 ayda 86 marka üretti
Erzurum 3 ayda 86 marka üretti
Erzurum tasarımda fark attı
Erzurum tasarımda fark attı
Erzurum patentte 16. sırada
Erzurum patentte 16. sırada
Erzurum Faydalı Model verileri açıklandı
Erzurum Faydalı Model verileri açıklandı
Taraftar: ‘Erzurumspor farkını göstermeli’
Taraftar: ‘Erzurumspor farkını göstermeli’
HABERLER>EKONOMİ
3 Ağustos 2015 Pazartesi - 02:36

Erzurum Tarımda Yeniden Büyüyor

M.COŞKUN-Erzurum'daki 62 Bin 500 Hektarlık alan modern tarım işletmeciliği esaslarına göre ve sulama hizmetlerinin geliştirilmesi için 'arazi toplulaştırma' çalışmaları kapsamında birleştiriliyor.

Erzurum Tarımda Yeniden Büyüyor

Tarımda, Doğu Anadolu Bölgesi'nde birinci sırada ve Türkiye'de hatırı sayılır konumda olan Erzurum, hava şartları ve miras gibi yollarla tarımda büyük kayıplar yaşadı. Türkiye'nin tarım alanında yaşadığı bu sorunun daha da büyümemesi ve yeniden canlandırılması için başlattığı 'arazi toplulaştırma' çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. Erzurum'da da bir çok sebeple bölünmüş 62 Bin 500 hektarlık alanda bu çalışmalar kapsamında yaklaşık 9 Bin 363 hektarlık alanın çalışmaları tamamlanarak bölünmüş araziler birleştirildi.

Arazi toplulaştırma çalışmaları hakkında bilgi vere Erzurum Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Osman Akar, "Çeşitli nedenlerle ekonomik olarak tarımsal faaliyetleri yapmaya imkân vermeyecek biçimde parçalanmış, dağılmış, bozuk şekilli parsellerin modern tarım işletmeciliği esaslarına göre ve sulama hizmetlerinin geliştirilmesi için uygun biçimde birleştirilmesi, şekillendirilmesi ve yeniden düzenlenmesi işlemine “Arazi Toplulaştırması” denilmektedir. Arazi Toplulaştırmasının Amacı Tarım işletmelerinin sahip oldukları küçük, parçalı ve dağınık arazileri modern tarım işletmeciliğine göre yeniden düzenleyerek, daha az zaman, işgücü ve sermaye kullanımı sağlamak, üretimi ve tarım işletmelerinin verimliliğini artırmak ve kırsal kesimdeki nüfusun hayat standartlarını yükseltmektir." dedi.

ARAZİLERİMİZİ KAYBEDİYORUZ

bölünen arazilerinin nedenlerini açıklayan Akar, "Miras ve intikal yoluyla parçalanma,  Hisseli ve bölünerek yapılan satışlar, Sulama, karayolları ve demiryolları gibi tarım, arazilerinden geçen kamu yatırımları,  Sermaye ve işgücü yetersizliğinden dolayı, yapılan kısmi kiracılık ve ortakçılık,  Sel, Taşkın ve heyelan gibi doğal afetler, Tarım kesimindeki yüksek nüfus yoğunluğu, baskısı arazilerin parçalanmasına yol açmaktadır. Bu yollarla parçalanan araziler faydalı bir biçimde işletilemez hale gelir ve bölünme esnalarında da belli bir miktar araziyi kaybederiz. Bu çalışma ile Bir kişinin köy sınırları içerisinde birden fazla arazisi varsa bunlar birleştirilerek mümkün olduğunca tek parça haline getirilmesi sağlanıyor." diye konuştu.

ERZURUM BİRLEŞTİRİLİYOR

Erzurum ilindeki çalışmaları hakkında bilgi veren Akar, "Arazi toplulaştırma çalışmaları kapsamında ilimizde 3083 sayılı kanuna göre 6 ilçede 72 yerleşim birimizde yaklaşık 62 Bin 500 hektarlık alanda Bakanlar Kurulu kararı ile uygulama alanı ilan edilmiştir. Daphan Sulaması, Yakutiye ilçesinde 9, Aziziye ilçesinde 4 yerleşim birimizde 9 Bin 363,4 hektarlık alanda çalışmalar tamamlanmıştır. Salıkesik projesi, Palandöken ilçesinde 8, Aziziye ilçesinde 8 yerleşim birimizde toplam 16 mahallede 11 Bin 738 hektarlık alanda çalışmalar devam etmektedir. Aşkale ve Aziziye ilçelerinin bazı mahallerinde 6 Bin 400 hektarlık alanda DSİ 8. Bölge Müdürlüğünce 5403 sayılı kanunun 17. maddesine göre toplulaştırma amacıyla uygulama alanı ilan edilmiştir. Sahada sulama ve toplulaştırma projelerinin ihalesi yapılmış ve çalışmalara başlanmıştır. Hınıs ilçesinde 27, Karaçoban ilçesinde 6, Aşkale ilçesinde 3 ve Aziziye ilçesinin 2 mahallesinde 35 Bin hektarlık saha uygulama alanı ilan edilmiş olup söz konusu alanda toplulaştırma çalışmaları başlamıştır." şeklinde konuştu.

 
‘Ortak vicdanı temsil etmek zorundayız’
 
Bumin, bilgi kirliliğine açıklık getirdi
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Selami aksu 1 Temmuz 2017 Cumartesi 13:33

Ortadüzü köyünde yapılan toplulaştırma .köyün yarı arazi si toplulaştırıldı. Diğer yarısı toplulaştırılmadi acaba diğer yarısı toplulaştırılacak mı saygılar

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
ESKİ’den ilçelere otomatik klorlama sistemi
ESKİ Genel Müdürlüğü tarafından geliştirilen proje ile ilçelere bağlı ...
Taşkesenlioğlu’ndan ilgi çeken talep
Erzurum’da “Tebrizkapı” diye bir semt bulunduğunu, çocukluğunun da bu ...
Aktaş Sınır Kapısı’nda ışıklar yandı
İnşaatı bitme aşamasına gelen Çıldır Aktaş Sınır Kapısı artık açılmak için gün sayıyor.
 
Protestolu senette düşüş
M.AKDAĞ-Erzurum’da haziran ayında toplam tutarı 5.1 milyon TL olan 502, ...
ATA Teknokent İran heyetini ağırladı
İran Shahid Ashrafi Esfahani Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyyed Hamid ...
DES’ten çağrı
Kotanlı, “Toplu sözleşmeler muhtemelen yeni hükümet kurulmadan önce başlayacağa ...
 
FİNTÜRK-2 açıklandı
M.AKDAĞ-Erzurum’da bankacılık sektörü gelişme kaydetmeyi sürdürüyor. İlde ...
Erzurum'da 'organik' başarı
M.COŞKUN-Organik Gıda Üreticileri Federasyonu Başkanı Nazmi Ilıcalı, Erzurum’un ...
En düşük artış Erzurum Bölgesi’nde
TKFE’deki en yüksek yıllık değişimin gerçekleştiği düzeyler yüzde 29,08 ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva