ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
ETÜ’de Moleküler Biyoloji ve Genetik Öğrenci Kongresi
ETÜ’de Moleküler Biyoloji ve Genetik Öğrenci Kongresi
Erzurum’da FETÖ üyesi öğretmen yakalandı
Erzurum’da FETÖ üyesi öğretmen yakalandı
ETSO’dan belediyelere tebrik turu
ETSO’dan belediyelere tebrik turu
Jandarma sahip çıktı
Jandarma sahip çıktı
Doğu Anadolu’da yeni kelebek türü keşfedildi
Doğu Anadolu’da yeni kelebek türü keşfedildi
HABERLER>EKONOMİ
4 Mayıs 2016 Çarşamba - 05:24

Erzurum Nisan TÜFE’si açıklandı

M.AKDAĞ-TÜİK Nisan ayı TÜFE’sini paylaştı.

Erzurum Nisan TÜFE’si açıklandı

TÜİK Nisan ayı TÜFE’sini paylaştı. Erzincan ve Bayburt’un da bulunduğu Erzurum Bölgesi 26 istatistik bölgesi içinde 12 aylık fiyat değişim oranı düşüklüğü bakımından 2’inci sırada yer aldı. Erzurum Bölgesi, aylık TÜFE düşüklüğü kategorisinde 11, 2015 aralık ayına göre fiyat değişim oranı düşüklüğü bakımından 9, yıllıkta 12’inci oldu.

NİSAN AYI ERZURUM TÜFE’Sİ

Erzurum İstatistik Bölgesi’nde, fiyatlar mart ayına göre yüzde 0.49 oranında artış gösterdi. Yıllık fiyat artış oranının yüzde 6.34 olarak kaydedildiği Erzurum Bölgesi’nde, fiyatlar 2015 aralık ayına göre de yüzde 2.36 oranında artarken, 12 aylık ortalamalara göre fiyat değişim oranı da yüzde 6,79 olarak hesaplandı.

NİSAN 2016 DÖNEMİ TÜRKİYE ORTALAMASI VE ERZURUM

TÜFE Nisan 2016 dönemi verileri bazında, Türkiye ortalamasına göre, Erzurum İstatistik Bölgesi’nde enflasyon, aylık bazda yüzde 0.29, 2015 aralık ayına göre fiyat artışında yüzde 0,19 oranında düşük çıktı. 12 aylık ortalamalara göre fiyat değişim oranı bakımından yüzde 1.05, yıllıkta ise yüzde 0.23 oranında düşük olarak belirlendi.

AĞRI BÖLGESİ NİSAN AYI TÜFE’Sİ

TRA2 Ağrı, Kars, Iğdır, Ardahan istatistik çevresinde aylık bazda fiyatlar yüzde 0,04 oranında artış kaydetti.  Bu bölgede fiyatlar aralık 2015’e göre yüzde 2,69 oranında artarken, bölgenin yıllık enflasyon oranı yüzde 6.50 olarak açıklandı. Ağrı bölgesinde 12 aylık ortalamalara göre fiyat değişim oranı ise yüzde 7,18 oldu.

MALATYA BÖLGESİ NİSAN AYI TÜFESİ

Malatya istatistik Bölgesi’nde fiyatlar aylık bazda mart ayına göre yüzde 1.21 oranında arttı. TÜİK verilerine göre TRB1 Malatya, Elazığ, Bingöl, Tunceli İstatistik Bölgesi’nde 5 aylık ölçekte yüzde 2.37, yıllık bazda ise yüzde 6.6.7 oranında fiyat artışı tespit edildi. Malatya bölgesinde 12 aylık ortalamalara göre fiyat değişim oranı da yüzde 6,71 olarak tespit edildi.

VAN BÖLGESİ NİSAN AYI TÜFESİ

Nisan 2016 döneminde, TRB2 Van, Muş, Bitlis, Hakkari Bölgesi’nde fiyatlar aylık bazda yüzde 0,28 oranında artış gösterdi. Van bölgesinde beş aylık enflasyon yüzde 2,43, Yıllık enflasyon yüzde  6.14 ölçeğinde belirlendi. Van Bölgesinde 12 aylık ortalamalara göre fiyat değişim oranı ise yüzde 7,04 düzeyinde kaydedildi.

NİSAN AYI TÜFE’SİNDE BÖLGENİN ENLERİ

Doğu Anadolu Bölgesi illerini içeren 4 istatistik bölgede Nisan 2016 dönemi bazlı TÜFE’nin en yüksek olduğu bölgeler aylıkta yüzde 1.21 ile Malatya Bölgesi, 2015 yılı aralık ayına göre fiyat artışında yüzde 2.69 ile Ağrı bölgesi, Yıllıkta yüzde 6.67 ile Malatya Bölgesi, 12 aylık ortalamalara göre fiyat değişim oranında da yüzde 7,18 ile Ağrı bölgesi olarak kaydedildi.

TÜFE’NİN EN DÜŞÜK ÇIKTIĞI İSTATİSTİK  BÖLGELER

Bölgedeki 4 istatistik alan içinde Nisan bazlı aylık TÜFE’sinin en düşük olduğu Bölge yüzde 0.04’lük artış oranı  ile Ağrı Bölgesi, 5 aylık TÜFE’nin en düşük olduğu bölge yüzde 2.36 ile Erzurum Bölgesi, yıllık TÜFE’nin en düşük olduğu istatistik bölge yüzde 6.14 ile Van Bölgesi, 12 aylık ortalamalara göre fiyat değişim oranının en düşük olduğu bölge yüzde 6,71 ile Malatya Bölgesi oldu

ENFLASYON RAKAMLARI AÇIKLANDI

Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) aylık yüzde 0,78, Yurt içi üretici fiyat endeksi ise aylık yüzde 0,52 arttı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2016 yılı Nisan ayı enflasyon verilerini açıkladı. Buna göre, Tüketici fiyat endeksi'nde (TÜFE) (2003=100) 2016 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 0,78, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 2,55, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 6,57 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 7,84 artış gerçekleşti.

Aylık en yüksek artış yüzde 12,60 ile giyim ve ayakkabı grubunda gerçekleşti. Ana harcama grupları itibariyle 2016 yılı Nisan ayında endekste yer alan gruplardan eğitimde yüzde 0,87, eğlence ve kültürde yüzde 0,76, ev eşyasında yüzde 0,70 ve ulaştırmada yüzde 0,62 artış gerçekleşti.

Ana harcama grupları itibariyle 2016 yılı Nisan ayında endekste yer alan gruplardan sadece gıda ve alkolsüz içecekler grubunda yüzde 1,48 oranında düşüş gerçekleşti. Yıllık en fazla artış yüzde 12,84 ile alkollü içecekler ve tütün grubunda gerçekleşti

TÜFE’de, bir önceki yılın aynı ayına göre lokanta ve oteller (yüzde 11,35), çeşitli mal ve hizmetler (yüzde 11,25), ev eşyası (yüzde 10,38), sağlık (yüzde 9,58) artışın yüksek olduğu diğer ana harcama gruplarıdır.

İSTATİSTİK BÖLGELERİ

Aylık en yüksek artış yüzde 1,49 ile TR63 (Hatay, K.Maraş, Osmaniye)’te oldu

İstatistiki Bölge Birim Sınıflaması (İBBS) 2. Düzey’de bulunan 26 bölge içinde, bir önceki yılın Aralık ayına göre en yüksek artış yüzde 3,26 ile TR51 (Ankara) ve TR62 (Adana, Mersin) bölgelerinde, bir önceki yılın aynı ayına göre en yüksek artış yüzde 8,07 ile TR62 (Adana, Mersin) bölgesinde ve on iki aylık ortalamalara göre en yüksek artış yüzde 8,58 ile TR31 (İzmir) bölgesinde gerçekleşti.

Nisan 2016’da endekste kapsanan 417 maddeden; 55 maddenin ortalama fiyatlarında değişim olmazken, 257 maddenin ortalama fiyatlarında artış, 105 maddenin ortalama fiyatlarında ise düşüş gerçekleşti.

YURT İÇİ ÜRETİCİ FİYAT ENDEKSİ

Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2016 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 0,52 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 1,27 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,87 artış ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 5,47 artış gösterdi.

Sanayinin dört sektörünün bir önceki aya göre değişimleri; madencilik ve taşocakçılığı sektöründe yüzde 1,37 artış, imalat sanayi sektöründe yüzde 0,58 artış, elektrik ve gaz sektöründe yüzde 0,53 düşüş ve su sektöründe yüzde 0,13 artış olarak gerçekleşti.

Bir önceki aya göre endekslerin en fazla artış gösterdiği alt sektörler; ham petrol ve doğal gaz (yüzde 9,80), ana metaller (yüzde 2,64), kok ve rafine petrol ürünleri (yüzde 2,43) alt sektörleridir. Buna karşılık bilgisayarlar ile elektronik ve optik ürünler (yüzde -1,90), ağaç ve mantar ürünleri (mobilya hariç) (yüzde -1,56) ve metal cevherleri (yüzde -0,99), bir ay önceye göre endekslerin en fazla düştüğü alt sektörler oldu.

Ana sanayi grupları sınıflamasına göre 2016 yılı Nisan ayında en yüksek aylık ve yıllık artış dayanıklı tüketim mallarında gerçekleşti.

 

 
‘AK Parti verdiği sözden kaçmaz’
 
Ala, Tahkim Çalıştay’ında konuştu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Organik tarımda büyük açılım
M.COŞKUN-Erzurum’da organik et ve süt üretiminin yaygınlaştırılması amacıyla ...
EZO beklentilerini açıkladı
M.COŞKUN-Ziraat Odası Başkanı İslam Yıldırım, Erzurum tarım ve hayvancılığının ...
Erzurum’da kredi istikrarı
M.AKDAĞ-Erzurum Doğu Anadolu Bölgesinde taşıt ve diğer kredilerde 1, ...
 
Erzurum’dan finansal fark
MAHMUT AKDAĞ-Erzurum Bankacılık sektöründeki liderliğini devam ettiriyor.
Erzurum sektör performansları açıklandı
MAHMUT AKDAĞ-Erzurum’da Nisan ayı ölçeğinde en yüksek kapasite de ihracat ...
Erzurum’dan, 4 ayda 29 ülkeyle ihracat
M.AKDAĞ-Erzurum’dan bu yılın nisan ayında 14, ocak-nisan ayları bölümünde ...
 
Erzurum’dan 4 ayda 6 milyonluk ihracat
M.AKDAĞ-Türkiye ihracatçılar Meclisi(TİM) Nisan ayı Erzurum ihracat rakamlarını açıkladı.
FİNTürk-3 açıklandı
MAHMUT AKDAĞ-Erzurum’da 2016’nın ilk çeyreğinde faaliyet veren banka şube ...
Aydemir: 'Siftahları şükür olanlara selam olsun'
Milletvekili Aydemir, ‘Siftahını şükür ile yapan, dükkan ve tezgahını ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva