ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Sivas Valiliği uyardı: ‘Keneyi hafife almayın’
Sivas Valiliği uyardı: ‘Keneyi hafife almayın’
Göçmen kaçakçısı tutuklandı
Göçmen kaçakçısı tutuklandı
Kût’ül Amâre Zaferi 108’inci yılında
Kût’ül Amâre Zaferi 108’inci yılında
Silah ticareti yapan 4 kişi yakalandı
Silah ticareti yapan 4 kişi yakalandı
Tarihi eser operasyonu: 2 gözaltı
Tarihi eser operasyonu: 2 gözaltı
HABERLER>EKONOMİ
1 Aralık 2023 Cuma - 03:36

Erzurum Azerbaycan’a ihracatta 30. sırada

ERZURUM GAZETESİ ÖZEL HABERİDİR - İlden Azerbaycan’a yapılan ihracat değeri bir önceki yıla göre 2.5 milyon dolardan 3.5 milyon dolara yükselerek yüzde 42.4 oranında artış gösterdi.

Erzurum Azerbaycan’a ihracatta 30. sırada

Erzurum’dan Azerbaycan’a bu yılın ekim ayında 329. 5 bin, yılın on ayında ise 3 milyon 586 bin dolar tutarında ihracat gerçekleştirildi. İlden Azerbaycan’a yapılan ihracat değeri bir önceki yıla göre 2.5 milyon dolardan 3.5 milyon dolara yükselerek yüzde 42.4 oranında artış gösterdi.

ERZURUM’UN PAYI

Erzurum Ocak – Ekim ayları diliminde Azerbaycan’a en yüksek değerde ihracat yapan 30, Doğu Anadolu Bölgesinde ise 3’üncü sırada yer aldı. Türkiye’nin 77 ilinden Azerbaycan’a yapılan ihracat tutarı toplamında Erzurum’un payı yüzde 0,19 oldu. Ülkeden bu ülkeye 1.8 milyar dolarlık ihracat kaydedildi.

DOĞU ANADOLU BÖLGESİ

Doğu Anadolu Bölgesinde Azerbaycan’a en yüksek değerde ihracat yapan il Iğdır oldu. Bu ili Malatya ve Iğdır takip etti. TİM verilerine göre bu yılın Ocak – Ekim ayları arasında Azerbaycan’a Iğdır’dan 32 milyon 494 bin, Malatya’dan 3 milyon 597 bin, Erzurum’dan 3 milyon 586 bin dolar tutarında ihracat yapıldı.

ERZURUM 30’UNCU SIRADA

Erzurum Azerbaycan’a en yüksek değerde ihracat yapan 30 il içinde yer aldı. Azerbaycan’a en yüksek değerde ihracat yapan iller; İstanbul, Ankara, İzmir, Kocaeli, Bursa, Gaziantep, Konya, Iğdır, Manisa, Adana, Kayseri, Mersin, Antalya, Eskişehir, Denizli, Çorum, Sakarya, Hatay, Rize, Trabzon, Mardin, Aydın, Kahramanmaraş, Samsun, Balıkesir, Tekirdağ, Şırnak, Isparta, Malatya, Erzurum olarak kaydedildi.

İLLER İHRACAT DEĞERLERİ

Bu yılın 10 ayında Azerbaycan’a, İstanbul 973.6, Ankara 213.3, İzmir 81.015,77, Kocaeli 60.4, Bursa 59.1, Gaziantep 50.2, Konya 36.6, Iğdır 32.4, Manısa 32.4, Adana 31.0, Kayserı 25.7, Mersin 25.7, Antalya 25.2, Eskışehir 24.2, Denizli 9.7, Çorum 7.7, Sakarya 7.7, Hatay 6.8, Rize 6.7, Trabzon 6.6, Mardin 5.9, Aydın 5.6, K.Maraş 5.2, Samsun 5.0, Balıkesir 4.9, Tekirdağ 4.7, Şırnak 4.2, Isparta 3.6, Malatya 3.5, Erzurum’dan 3.5 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildi.

‘ÜLKEMİZİN VE ÜRETİCİMİZİN POTANSİYELİNE GÜVENİYORUZ’

TİM Başkanı Mustafa Gültepe yaptığı değerlendirmede şunları kaydetti:

Antalya'da 3-5 Kasım tarihlerinde yaptığımız TİM Delegeler Buluşmamızda, belirlediğimiz hedeflere ulaşma noktasında; birliklerde görev alan, fikir üreten ve emek veren delegelerimizle bir araya geldik. Cumhuriyetimizin 100. yıl dönümünü de büyük bir coşkuyla kutladığımız buluşmamızda, ihracat hedefimize ulaşabilmek için yol haritamızı oluşturduk.

Cumhuriyetin ikinci yüzyılına, Türkiye'yi ihracatta ilk 10 ülke arasına çıkarma vizyonu ile başlıyoruz. Bizim ilk büyük sınavımız da 12.Kalkınma Planı'nda 2028 için öngörülen 375 milyar dolarlık hedefe ulaşmak. Yani gelecek beş senede mevcut ihracatımıza 120 milyar dolar daha eklememiz gerekiyor. Bu, küresel ticaretteki değişimi doğru okuyabilirsek daha erken de başarabileceğimiz bir hedef.

Türkiye İhracatçılar Meclisimizin kurulduğu 30 yıl önce, 15,3 milyar dolar olan ülke ihracatımızı, 2023 yılı sonunda 255 milyar dolara çıkarmış olacağız. En büyük ihracat pazarlarımızdaki daralma, savaşlar ve dünya ekonomilerinin enflasyon ile mücadele ettiği bir yılı, önceki yıla benzer bir performans ile kapatabilecek olmamızı başarı olarak görüyorum.

Maalesef bu yıl emek yoğun sektörlerimizin büyük maliyet baskısıyla karşı karşıya kalması nedeniyle pazar kayıpları yaşadık. İlk dokuz ayda 27 sektörümüzün 13'ünün ihracatında kayıp gerçekleşti.

Zor birkaç yılın daha bizi beklediğinin farkındayız. Fakat biz bu ülkenin potansiyeline çok güveniyoruz. Dünyayı adeta bir ablukaya alan salgın yıllarında, üretici ve ihracatçılarımızın gösterdiği performans, bu potansiyelimizin göstergesiydi.

Üretim altyapısı, tasarım ve teknoloji açılarından rakiplerimizle yarışabilecek bir ülkeyiz. Kaybettiğimiz pazarları geri kazanmanın yanı sıra yeni pazarlar bulmamız gerekiyor. Orta Doğu'ya yönelik önemli bir açılımımız oldu ve kısa sürede ihracatımıza olumlu yansımaları meydana geldi. Bu etkileşimi diğer pazarlarda da gerçekleştirebilmek için TİM ve ihracatçı birlikleri olarak, hem ürün çeşitliliğimiz artırmak hem de yeni pazarlar bulmak için yoğun bir mesai harcıyoruz. 2023'ü, 148 ticaret heyeti ve 53 alım heyetiyle, yani toplamda 200'ün üzerinde heyetle tamamlayacağız. Bu mesaimiz 2024 yılında

da devam edecek. Bu pazarlarda kendimizi daha iyi anlatabilirsek, pazar kaybetmemize neden olan fiyat tutturamama sıkıntısını da aşabiliriz diye düşünüyorum.

Her kriz, içinde bir fırsat barındırır ve önemli olan da bu fırsatı görebilmektir. Bunu da ancak bize çizilen çemberin dışına çıkarak görebiliriz. Ay sonunda düzenleyeceğimiz Türkiye Innovation Week etkinliğimizi de değişimi okuyabilmek açısından çok değerli buluyorum.’

 

 

 
H-ÜFE yıllık yüzde 76,99 arttı
 
Erzurum Tabipler Odası TTB Merkez Konseyinde
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
H-ÜFE yıllık yüzde 76,99 arttı
Hizmet Üretici Fiyat Endeksi (H-ÜFE) yıllık yüzde 76,99, aylık yüzde 1,21 arttı.
Şimşek dezenflasyon programını değerlendirdi
Şimşek, “Uyguladığımız dezenflasyon programının finansal piyasalarda olumlu ...
Türkiye ekonomisi yüzde 5,9 büyüdü
Türkiye ekonomisi yılın üçüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 5,9 büyüdü.
 
ETSO’da 2. OSB göndemi
Özakalın, 2.OSB 1. ve 2. Etap’ta kurulacak Güneş Enerji Santrali (GES) ...
Erzurum dış ticarette 70 milyon dolar eşiğinde
ERZURUM GAZETESİ ÖZEL HABERİDİR - Erzurum’da bu yılın Ocak – Ekim ayları ...
DAP BKİ’den bilim ve sanat desteği
Doğu Anadolu Projesi (DAP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı bölge sosyo ...
 
Kartlı ödeme verileri açıklandı
Kartlı ödeme tutarı Ekim ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde ...
Erkan’dan enflasyon değerlendirmesi
 TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan, "Enflasyon ile mücadelede önkoşul tüm ...
Erkan: 'Türk Lirasına geçiş başlamıştır'
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, "Türk Lirasına ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva