ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
19 terörist etkisiz hale getirildi
19 terörist etkisiz hale getirildi
Aras coştu
Aras coştu
Erzurum Tarih Derneği genel kurulunu tamamladı
Erzurum Tarih Derneği genel kurulunu tamamladı
Dezenformasyon Bülteni yayımlandı
Dezenformasyon Bülteni yayımlandı
'Kalkınma Yolu' mutabakat zaptı imzalandı
'Kalkınma Yolu' mutabakat zaptı imzalandı
HABERLER>GUNCEL
31 Aralık 2009 Perşembe - 05:48

Erzurum Anadolu’nun yüreği

Selçuklu dönemine ait madeni paralarda, Erzurum’un isminin 3 farklı şekilde kullanıldığı bildirildi. Erzurum isminin tarihi süreç içerisindeki oluşumuyla ilgili olarak açıklamalarda bulunan Akademisyen Erdoğan, “Rum’ ifadesinin, yerleşim yerinin Anadolu’ya ait olduğunu göstermek amacı taşıdığını kaydetti.

Erzurum Anadolu’nun yüreği

 Selçuklu dönemine ait madeni paralarda, Erzurum’un isminin 3 farklı şekilde kullanıldığı bildirildi. Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü araştırma Görevlisi Coşkun Erdoğan, “Erzurum” isminin tarihi süreç içerisindeki oluşumuyla ilgili olarak açıklamalarda bulundu. Selçuklu döneminde kullanılan paralarda, Erzurum’un adının, ‘Erzen’ür Rum’, ‘Erzen-i Rum’ ve ‘Erz-i Rum’ gibi üç farklı şekilde kullanıldığını söyleyen Erdoğan, isimlerin sonuna eklenen ‘ Rum’ ifadesinin, yerleşim yerinin Anadolu’ya ait olduğunu göstermek amacı taşıdığını kaydetti.
//ERZURUM’UN TARİHSEL ÖNEMİ
Erzurum’un, Türk tarihi içerisinde önemli bir yere sahip olduğunu, yörenin, Türk hakimiyetinden önce de, stratejik bir özellik taşıdığını dile getiren Coşkun Erdoğan, bunun en somut kanıtının, şehrin adının, çeşitli kaynaklarda yer edinmesi olduğunu belirtti. Türk tarihinin izlerinin, Erzurum’da Eskiçağ’dan itibaren görülmeye başlandığını anlatan Araştırma Görevlisi Erdoğan, “11. Yüzyılın ilk yarısına kadar Bizans doğu sınırının önemli bir şehri olan Erzurum’un, isim tarihinin başlangıç noktası olarak Bizans dönemi tespit edilmiştir.” dedi.
//ERZURUM’UN İSİM SERÜVENİ
Bizans döneminde idare bölgelerin, ‘Thema’ adı altında idari bölgelere ayrıldığı bilgisini veren Erdoğan, Erzurum’un da, o dönemde “Theodosiopolis Thema” adıyla anıldığını kaydederek, “II. Theodosiopolis’e izafe edilen bu ismi, Bizans kaynaklarında görmekteyiz. 5. Yüzyılın bu gözde şehri, Bizans ve Sasani savaşlarında önem kazanmış ve zaman zaman el değiştirmiştir. İslam kaynaklarında “Kalikala” diye bahsedilen şehrimizin ismi, Belazuri ve İbnül Esir’in rivayetine göre de, “Kali” ismindeki bir kadından almaktadır. Yaygın bir inanışa göre de, KAli, “halı” anlamına gelmektedir.” diye konuştu.  
Erzurum’un, konumu itibariyle Bizans, İslam, Gürcü ve Ermeni yayılım sahasında bulunduğunu, dolayısıyla bu dildeki kaynak eserlerde de şehrin ismine yer verildiğini anlatan Erdoğan, Ermeni ve Gürcü kaynaklarının, bu anlamda değerlendirilebileceğini ifade etti. Bu kaynaklarda, şehrin isminin Garin/Karin olarak zikredildiğine dikkati çeken Coşkun Erdoğan, bu ismin ne anlama geldiği hususundaki bilgilerin ise, yetersiz olduğunu bildirdi.
// İSİMLER DEĞİŞTİ, ÖNEMİ DEĞİŞMEDİ
“Artze”, “Arz” ve “Erzen” olarak kaynaklarda tespit edilebilen bugünkü Karaz’ın, bölgenin önemli şehirleri arasında yer edindiğini söyleyen Araştırma Görevlisi Erdoğan, “Yapılan arkeolojik kazılarla da tespit edilen ve bugün köy olan bu mevkii, Türkler, İbrahim Yinal komutasında 1048 yılında fethetmişler ve bölge halkı da, böylece Theodosiopolis’e gelmiştir. Bu tarihten sonra Theodosiopolis için “Erzen” şeklinde görülen bu isme, Rum ifadesi eklenerek, Anadolu’ya ait olduğu belirtilmek istenmiştir. Selçuklu dönemi paralarında , ‘Erzen’ür Rum’, ‘Erzen-i Rum’ ve ‘Erz-i Rum’ şeklinde görülen isimler, şehrimizin bugünkü isminin oluşmaya başladığını göstermektedir.” dedi.
 

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
ejder tepesi 31 Aralık 2009 Perşembe 16:09

Hoca Efendi,o mübarek ecdadın,bu şehire kazandırdıklarının yarısı kadar da siz bu şe hire kazandırabilsediniz,inanın bu şehrin,bu ülkede konumu çok farklı olurdu.Ama,maalesef, 52 yıldır bu üniversitenin bu şehire pek bir şey verdiğini söyleyemeyiz.Bugün mekanınıza bir iş için uğradım.Ne yalan söyleyelim.Tam bir saltanat sürüyorsunuz.Az,boz bir saltanat da değil.Tam bir astronomik saltanat.Rahmetli Naim Hoca'nın dediği gibi,"Hı kurmuşlar kırne li,gel keyfim gel" Tabii ki bu saltanattan başınızı alıp da bu şehire nasıl hizmet edesi niz ki.O saltanatınız sizin başınızı döndür müş.Artık,bir üniversite şehri olduğunuzu ha tırlayarak,bi-zahmet,bir uyansanız iyi olacak O duvarları kaldırın da bu şehirle bir kucak laşın.Bir Harvırd,bir Oxford gibi.Eğer onlar gibi olursanız,işte o zaman bu şehir kutulur. Nasıl mı?Gidip bir inceleyiniz,göreceksiniz.

Yorumu oyla      8      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
"Kirli ellerinizi üzerimizden çekin"
BİŞHAK Başkanı Sözen, BDP İl Başkanı'nın, "şehit askerlerden birinin teröristlerle ...
Doğu’nun iklimi değişiyor
Ahmet AKBUĞA/Ağır kış şartlarının hüküm sürdüğü Doğu Anadolu Bölgesi'nde ...
Vuslat-Der iddiaları reddetti
GHA/ Erzurum Vuslat Derneği (VUSLAT-DER) Başkanı Metin Sessiz, Hoca Abdurrahim ...
 
Tarımsal projeler onay safhasında
GHA/Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı’nın 5. Etap ...
Hızırilyas Kaplıcalarına modern vizyon
NECAT KARAKAŞ (İHA) –Horasan Kaymakamlığı, Hızırilyas kaplıcalarında yaptığı ...
Su paralı diye kullanmıyorlar
İHA/Erzurum İl Genel Sekreterliği’nce Erzurum'un Narman ilçesine bağlı ...
 
Zorla “teşvik” olmuyor
Hazine Müsteşarlığı Temmuz-Kasım dönemi Teşvikli yatırımlar bölge ve il ...
“Kıbrıs Davası, Milli Davadır”
Dilek BAYRAK/Kıbrıs Türk Kültür Derneği Genel Başkanı ve ERZURUM Gazetesi ...
Derneklerde beyanname süreci başlıyor
İHA/Erzurum Dernekler Müdürlüğü tarafından dernek yöneticilerine “beyanname” ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva