ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Sivas-İstanbul yüksek hızlı tren seferleri başlıyor
Sivas-İstanbul yüksek hızlı tren seferleri başlıyor
Şehitlere vefa
Şehitlere vefa
Kene popülâsyonuna dikkat!
Kene popülâsyonuna dikkat!
Muşlu annelerin evlat nöbeti devam ediyor
Muşlu annelerin evlat nöbeti devam ediyor
Anneler gözyaşlarıyla evlatlarını bekliyor
Anneler gözyaşlarıyla evlatlarını bekliyor
HABERLER>EĞİTİM
12 Şubat 2016 Cuma - 07:48

Erzurum 13’üncü sırada

Erzurum’da bin 234 ücretli öğretmen’in görev yaptığı bildirildi

Erzurum 13’üncü sırada

Erzurum’da bin 234 ücretli öğretmen’in görev yaptığı bildirildi. En çok ücretli öğretmen sayısının 14 bin 787 ile İstanbul’da olduğu belirtilen açıklamada, "İstanbul’u 3 bin 240 ile Bursa, 3 bin 231 ile Ankara, 2 bin 767 ile Şanlıurfa, 2 bin 617 ile Gaziantep, 2 bin 493 ile Hatay, 2 bin 295 ile İzmir, bin 720 ile Kocaeli, bin 637 ile Sakarya, bin 620 ile Adana, bin 488 ile Kahramanmaraş, bin 431 ile Mardin, bin 234 öğretmen ile Erzurum izledi.

DEĞERLENDİRME

Türkiye Kamu-Sen ve Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, "Türkiye’nin en kısa zamanda ücretli öğretmenlik ayıbından kurtulması gerekir. Ücretli öğretmenlik görevlendirmesi sona ermeli, Milli Eğitim Bakanlığı sadece kadrolu öğretmen istihdamı yapmalıdır" dedi.

Türk Eğitim-Sen, Türkiye genelinde ücretli öğretmen araştırması yaptı. Buna göre sendika, 81 il valiliğinden Türkiye’deki ücretli öğretmen sayısına ilişkin bilgi istedi. Bu talebe 62 il valiliğinden cevap geldi. Araştırmaya ilişkin yapılan yazılı açıklamada, "Ücretli öğretmen sayısını sendikaya göndermeyen 19 il şunlar: Ağrı, Artvin, Aydın, Diyarbakır, Giresun, Hakkari, Hatay, Isparta, Kars, Kayseri, Kırıkkale, Kütahya, Ordu, Rize, Samsun, Siirt, Tekirdağ, Van ve Yozgat. Öncelikle şunu belirtmek istiyoruz, Bilgi Edinme Hakkı Kanunu’na göre herkes bilgi edinme hakkına sahiptir. Bilgi edinme hakkı bir zorunlulukken, yasalarda hüküm altına alışmışken keyfi ve antidemokratik uygulamalar söz konusu olabilmektedir. Oysaki istenen bilgiler özel bir çalışma yapılmasını gerektirmemekte ve kurumlarımızda zaten var olan bilgilerdir. Ancak Türk Eğitim-Sen’in ücretli öğretmenlik araştırmasında da görüldüğü üzere tüm il valiliklerinin tamamı konuya aynı hassasiyetle yaklaşmamıştır. 81 il valiliğinden bilgi istememize rağmen sadece 62 il valiliğinden cevap gelmiştir. Bu şekilde bilgileri göndermeyen İl valilikleri aslında suç işlemektedir. Valiliklerinden gelen bilgilere göre 62 il itibariyle ücretli öğretmen sayısı 60 bin 983’tür. Öte yandan bu yıl bilgi vermeyen illerden geçen yıl gelen rakamları ücretli öğretmen tablosuna dahil edersek, Türkiye’de ücretli öğretmen sayısının 73 ilde 70 bin 293’e ulaştığını göreceğiz" ifadelerine yer verildi.

İSTANBUL’DA ÜCRETLİ ÖĞRETMEN SAYISI 14 BİN 787

En yüksek ücretli öğretmen sayısının 14 bin 787 ile İstanbul olduğu belirtilen açıklamada, "İstanbul’u 3 bin 240 ile Bursa, 3 bin 231 ile Ankara, 2 bin 767 ile Şanlıurfa, 2 bin 617 ile Gaziantep, 2 bin 493 ile Hatay, 2 bin 295 ile İzmir, bin 720 ile Kocaeli, bin 637 ile Sakarya, bin 620 ile Adana, bin 488 ile Kahramanmaraş, bin 431 ile Mardin takip etmektedir. Ücretli öğretmen sayısı diğer bazı illerimizde de şöyledir; Erzurum bin 234, Antalya bin 226, Ağrı bin 198, Konya bin 147, Mersin bin 29, Şırnak bin 27" denildi.

ÜCRETLİ ÖĞRETMENLERİN BRANŞLARINA GÖRE DAĞILIMI

Bursa’da görev yapan ücretli öğretmenlerin bin 605’inin eğitim fakültesi, bin 29’unun lisans, 606’sının ön lisans mezunu olduğu kaydedilen açıklamada, "Şanlıurfa’da görev yapan ücretli öğretmenlerin bin 241’i eğitim fakültesi, 995’i lisans, 531’i ön lisans mezunudur. Gaziantep’te görev yapan ücretli öğretmenlerin bin 88’i eğitim fakültesi, bin 188’i lisans, 341’i ön lisans mezunudur. Ankara’da görev yapan ücretli öğretmenlerin bin 122’si eğitim fakültesi, bin 657’si lisans, 452’si ön lisans mezunudur. İzmir’de görev yapan ücretli öğretmenlerin 908’i eğitim fakültesi, 841’i lisans, 546’sı ise ön lisans mezunudur. Öte yandan Muş’ta ücretli öğretmen olarak görev yapanların 232’si eğitim fakültesi mezunu, 383’ü lisans mezunu, 267’si ön lisans mezunudur. Görüldüğü üzere Muş’ta görev yapan ön lisans mezunu ücretli öğretmenlerin sayısı eğitim fakültesi mezunlarından fazladır. Adana’da görev yapan ücretli öğretmenlerin bin 177’si eğitim fakültesi, 171’i lisans, 272’si ön lisans mezunudur. Adana’da da ön lisans mezunu ücretli öğretmenlerin sayısı lisans mezunlarından fazladır. Bu, ülkemizin eğitimde geldiği noktayı göstermek açısından çok önemli bir tespittir" açıklamasında bulunuldu.

“ZİHİNSEL-GÖRME-İŞİTME ENGELLİLER SINIF ÖĞRETMENLİĞİ ÖZEL UZMANLIK GEREKTİRİYOR ANCAK BU DERSLERE ÖN LİSANS MEZUNLARI DA GİRİYOR”Zihinsel-görme-işitme engelliler sınıf öğretmenliğinin özel uzmanlık gerektirdiği belirtilen açıklamada, buna rağmen illerde zihinsel-görme-işitme engelliler sınıf öğretmeni olarak ön lisans mezunlarının ücretli öğretmen olarak görevlendirildiği kaydedildi. Açıklamada, "Bazı illerde zihinsel-görme-işitme engelliler sınıf öğretmeni olarak derslere giren ön lisans mezunu ücretli öğretmenlerin sayısının eğitim fakültesi mezunu ücretli öğretmenlerden fazla olduğu kaydedilen açıklamada, "Şöyle ki; Antalya’da eğitim fakültesi mezunu 33, lisans mezunu 72, ön lisans mezunu 56 ücretli öğretmen zihinsel-görme-işitme engelliler sınıf öğretmeni olarak derslere girmektedir. Kocaeli’nde 37 eğitim fakültesi mezunu, 95 lisans mezunu, 71 ön lisans mezunu ücretli öğretmen zihinsel-görme-işitme engelliler sınıf öğretmeni olarak görev yapmaktadır. Sakarya’da 37 eğitim fakültesi mezunu, 107 lisans mezunu, 65 ön lisans mezunu ücretli öğretmen zihinsel-görme-işitme engelliler sınıf öğretmeni olarak derslere girmektedir. Branş öğretmeni olarak görev yapan ön lisans mezunu ücretli öğretmenlerin bazı illere göre dağılımı ise şöyledir: İzmir 438, Ankara 358, Bursa 266, Kocaeli 234, Adana 227, Mersin 203, Sakarya 146, Gaziantep 133. Sınıf öğretmeni olarak görev yapan ön lisans mezunu ücretli öğretmenlerin bazı illere göre dağılımı da şu şekildedir; Şanlıurfa 351, Muş 201, Erzurum 179, Bitlis 116" ifadelerine yer verildi.

61 İLDE NORM KADRO İHTİYACI 96 BİN 621

Sendikanın bu araştırmasında norm kadro açığının ne kadar olduğunun da tespit edildiği belirtilerek, "Norm kadro ihtiyacına ilişkin de 50 ilden bilgi geldi. Buna göre 50 ilde norm kadro ihtiyacı 57 bin 55’dir. Norm kadro ihtiyacına ilişkin bu yıl bilgi vermeyen illerden geçen yıl gelen rakamları araştırmamıza dahil edersek 61 ilde norm kadro ihtiyacının 96 bin 621 olduğu ortaya çıkmıştır" denildi.

ÜCRETLİ ÖĞRETMEN SAYISI NORM KADRO İHTİYACININ ALTINDA KALDI

Araştırmaya göre ücretli öğretmen sayısının norm kadro ihtiyacının altında kaldığı kaydedilen açıklamada, "Adıyaman’da norm kadro ihtiyacı bin 3 iken, ücretli öğretmen sayısı 765’tir. Afyonkarahisar’da norm kadro ihtiyacı bin 101 iken, ücretli öğretmen sayısı 766’dır. Ankara’da norm kadro ihtiyacı 4 bin 478 iken ücretli öğretmen sayısı 3 bin 231’dir. Antalya’da norm kadro ihtiyacı 2 bin 262 iken, ücretli öğretmen sayısı bin 226’dır. Elazığ’da norm kadro ihtiyacı 1.188 iken, ücretli öğretmen sayısı 777’dir. Gaziantep’de norm kadro ihtiyacı 4 bin 494 iken, ücretli öğretmen sayısı 2 bin 617’dir. Kahramanmaraş’ta norm kadro ihtiyacı 1.900 iken, ücretli öğretmen sayısı bin 488’dir. Muğla’da norm kadro ihtiyacı bin 014 iken, ücretli öğretmen sayısı 526’dır. Sivas’ta norm kadro ihtiyacı bin 6 iken, ücretli öğretmen sayısı 731’dir. Balıkesir’de norm kadro ihtiyacı 1.664 iken, ücretli öğretmen sayısı 648’dir. Denizli’de norm kadro ihtiyacı bin 500 iken, ücretli öğretmen sayısı 287’dir. Görülmektedir ki; kadrolu öğretmen ihtiyacı kadar öğretmen ataması yapılmamasının yanı sıra; problemli de olsa görevlendirilen ücretli öğretmenlerle de ihtiyaç karşılanamamaktadır. Ayrıca bu tablodan da görüleceği üzere okullarda kadrolu branş öğretmenleri, branşları dışında ek ders karşılığı derslere girmektedir" ifadelerine yer verildi.

Araştırmayı değerlendiren Türkiye Kamu-Sen ve Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk şunları kaydetti:

"Her yıl olduğu gibi bu yıl da Türk Eğitim-Sen olarak ücretli öğretmenlik araştırması gerçekleştirdik. Öncelikle şunu belirtmek istiyoruz: Bilgi Edinme Kanunu’na rağmen, Valiliklerin bir kısmı ücretli öğretmenliğe dair istediğimiz bilgileri göndermemiştir. Bu tamamen keyfi bir durumdur. Hâlbuki kamuoyunu doğru aydınlatmak açısından bu bilgilerin eksiksiz gönderilmesi çok önemlidir. Araştırmamızı değerlendirecek olursak; ne yazık ki ülkemizde öğretmen açığının ücretli öğretmenler eliyle kapatılmaya çalışıldığı görülmektedir. Bu insanlar girdiği ders başına ücret almakta ve güvencesiz çalıştırılmaktadır. Bu insanların aylık primi tam ödenmemektedir. Oysa ücretli öğretmenler kadrolu öğretmenlerle aynı işi yapmaktadır. Buna rağmen köle mantığı ile çalıştırılmaktadır. Ücretli öğretmenlik, devletin ucuz insan gücü çalıştırmasının bir diğer adıdır. Öte yandan ücretli öğretmen olarak görev yapan eğitim fakültesi ve lisans mezunları olduğu kadar açık öğretim ve ön lisans mezunları da vardır. Öğretmenlikle hiçbir ilgisi olmayan açık öğretim ve iki yıllık yüksekokul mezunlarının okullarda ücretli öğretmen olarak derslere girmesi devletin bir ayıbıdır. Atama bekleyen yüzbinlerce öğretmen ve bunun yanında 100 bine yakın öğretmen açığı olmasına rağmen devletin kadrolu öğretmen istihdamı yapmak yerine, ücretli öğretmen çalıştırması, hele hele öğretmenlik ehliyeti olmayan ön lisans mezunlarının derslere ücretli öğretmen olarak girmesi eğitimimizi yüzyıl geriye götüren bir uygulamadır. Hal böyle olunca okullarımızda verim ve kalite düşmektedir."

"Türkiye’nin en kısa zamanda ücretli öğretmenlik ayıbından kurtulması gerekir" diyen Koncuk, "Ücretli öğretmenlik görevlendirmesi sona ermeli, Milli Eğitim Bakanlığı sadece kadrolu öğretmen istihdamı yapmalıdır. Bu şekilde öğretmenlerimiz hem insani koşullarda, hakka, hukuka uygun çalıştırılır hem de işin ehli olan, donanımlı, bu işin eğitimini almış kişiler çocuklarımıza eğitim-öğretim verir. Okullarımıza kalite ancak bu şekilde getirilir" ifadelerini kullandı.

 
Kaleci Ahmet istikrar örneği
 
Bakan Avcı’dan Erzurum’a övgü
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
TEOG başarısına kayak eğitimi ödülü
Büyükşehir Belediyesi, TEOG Sınavı’nda başarılı olan öğrencileri kayak, ...
2 yılda 600 öğrenci kayak öğrendi
M.COŞKUN-Yakutiye Milli Eğitim Müdürlüğü, yoksul öğrencilerin kayak öğrenmesine ...
Palandökenli Gençler Asrı Saadet’e odaklandı
Palandöken Kent Konseyi Gençlik Meclisi eğitim ve kültürel etkinlikler ...
 
Hem eğlendiler, hem öğrendiler
M.COŞKUN-Palandöken Kalkınma Vakfı’nın düzenlediği okuma kampı ile 3 gün ...
Doğu’da eğitime kar engeli
Kar yağışı nedeniyle Kars, Bayburt, Ağrı'da il genelinde, Erzincan, Muş, ...
Yakutiye Belediyesi okullara yoğunlaştı
Yakutiye İlçe Belediyesi, 15 tatilin bitmesine doğru ilçe merkezinde yer ...
 
Eczacılık Fakültesi, akreditasyon sürecinde
Atatürk Üniversitesi Eczacılık Fakültesi, Eczacılık Eğitimi Programlarını ...
Yakutiyeli çocuklar değerleriyle buluşuyor
M.COŞKUN-Diyanet İşleri Başkanlığınca hazırlanan müfredat doğrultusunda, ...
Seven: ‘ETÜ, Yüksek Öğretimde yükselen değer'
İstanbul Erzurumlular Kültür ve Dayanışma Vakfı Başkanı Mehmet Sabri Seven, ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva