ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurum vergi tahsilatında liderliğini korudu
Erzurum vergi tahsilatında liderliğini korudu
Erzurum bölgede 3, ülkede 56’ıncı sırayı aldı
Erzurum bölgede 3, ülkede 56’ıncı sırayı aldı
Gümrük'ten 'rekor' yakalama
Gümrük'ten 'rekor' yakalama
UAD’da Ermenistan-Azerbaycan davası başladı
UAD’da Ermenistan-Azerbaycan davası başladı
Işıkhan: 'İstihdam 32 milyon 423 bin kişiye yükseldi'
Işıkhan: 'İstihdam 32 milyon 423 bin kişiye yükseldi'
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
2 Ekim 2018 Salı - 01:42

Ersoy’dan tarih bilinci vurgusu

Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu bünyesindeki Türk Tarih Kurumu tarafından düzenlenen 18. Türk Tarih Kongresinin açılışı, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleşti

Ersoy’dan tarih bilinci vurgusu

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, "Atatürk'ün talimatlarıyla 1932 yılında başlatılan Türk Tarih Kongreleri Türk tarihinin en önemli hadiselerinin aydınlatılmasına büyük katkılar sağlamış, ülkeler ve insanlar arasındaki kültürel bağların kurulmasına ve geliştirilmesine de fevkalade olumlu hizmetlerde bulunmuştur" dedi.

Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu bünyesindeki Türk Tarih Kurumu tarafından düzenlenen 18. Türk Tarih Kongresinin açılışı, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleşti. Programa katılan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy yaptığı konuşmada, “Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu eski başkanlarından Prof. Dr. Sadık Tural, 'Mazi ile bağlantısını kesmiş bir cemiyet hafızasını kaybetmiş insana benzer' derken esasen fevkalade isabetli bir tespitte bulunarak tarih bilincini milletin, milli benliğin, milli kültürün ve onlar için olmazsa olmaz bir unsur olduğunun altını çizmektedir. İşte 'Milli benliğe sahip çıkmayan milletler başkalarının avı olur. Medeniyet öyle bir ateştir ki ona yabancı kalanları yakar, mahveder' diyen Atatürk'ün talimatlarıyla 1932 yılında başlatılan Türk Tarih Kongreleri tam da bu bilinçle işlev görmüştür, Türk tarihinin en önemli hadiselerinin aydınlatılmasına büyük katkılar sağlamış, ülkeler ve insanlar arasındaki kültürel bağların kurulmasına ve geliştirilmesine de fevkalade olumlu hizmetlerde bulunmuştur” ifadelerini kullandı.

"KÜRESEL EMPERYALİZME KARŞI ORTAK BİR DURUŞ SERGİLENMELİ"

Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof. Dr. Derya Örs ise konuşmasında, Türk Tarih Kurumu’nun kurulduğu günden bu yana Türk tarihinin hemen her alanında önemli ve değerli araştırmalara imza attığını vurguladı.

Türk ve İslam dünyasının zorlu ve çalkantılı bir dönemden geçtiğini söyleyen Örs, "İnsanlıktan zerre kadar nasibi olmayan küresel emperyalizm ve vahşi kapitalizm dünyanın her yerinde yine Müslüman kanı dökmekte milyonlarca insanı yerinden, yurdundan etmektedir" diye konuştu.

Türk milletinin, sömürgeci ve işgalcilere karşı tarihin her döneminde gereken cevabı vererek milli şeref ve haysiyetini korumayı daima bildiğini ifade eden Örs, "İşte bugün de bütün Türk ve İslam dünyası, şanlı tarihinden hız ve kuvvet alarak basit ihtilafları ve anlaşmazlıkları bir kenara koymak suretiyle yeniden bir araya gelmeli, küresel emperyalizme karşı ortak bir duruş sergilemeli, sadece Türklerin ve Müslümanların değil dünyadaki bütün mazlum milletlerin kurtuluş umudu olmak için çalışmalıdır" açıklamasında bulundu.

"Türk Tarih Kurumu olarak amacımız milletimizin ve geçmişteki devlet ve devlet adamlarını öncelikle yazmak, yazdırmak kamuoyuyla paylaşmak olmuştur"

Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Refik Turan ise konuşmasında, tarih biliminin birinci konusunun devlet ve devlet adamları olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

"Devlet adamları ve devletimiz geçmişten günümüze insanı merkez yaparak hem kendi insanını hem öteki insanı yaşatmayı vazgeçilmez bir gaye edindi, bunu da tarihi icraatlarla dünyaya gösterdi, göstermeye de devam etmektedir. Türk Tarih Kurumu olarak amacımız milletimizin ve geçmişteki devlet ve devlet adamlarını öncelikle yazmak, yazdırmak kamuoyuyla paylaşmak olmuştur. Bu doğrultuda Türk Tarih Kurumu araştırmalar yaptırıp kitaplar yayınlamaktadır. Atatürk’ün kurumu kurduğundan bugüne kadar yayınlanan kitapların sayısı 2 bini geçmiştir. Belleten’in 1937’den bugüne 294. Sayısını tamamlamaktayız."

Türk Tarih Kurumu’nun çözüm bekleyen bazı tarih konularını gündeme alıp sonuca bağlamaya çalıştığını ifade eden Turan, “Ermeni meselesinde olduğu gibi Türk tarihine yapılan bühtan ve iftiralar kurumumuzca cevaplandırılmaya çalışılmaktadır” dedi.

Turan, kongrede yerli ve yabancı bilim adamlarınca 700'e yakın bildiri sunulacağını da sözlerine ekledi. Konuşmaların ardından Kongre Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın konferansıyla devam etti.

29 ÜLKEDEN 800 BİLİM İNSANI KATILACAK

Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu bünyesindeki Türk Tarih Kurumu tarafından 1-5 Ekim tarihlerinde 18. kez düzenlenecek olan Türk Tarih Kongresi, Türk ve dünya tarihinin önemli konularının konuşulacağı 164 oturuma ve 7 sergiye ev sahipliği yapacak.

29 ülkeden 800 bilim insanının katılacağı kongre, katılımcı sayısı ve içerik zenginliği bakımından son yıllarda düzenlenen tarih kongrelerin en kapsamlısı olacak.

 
Selçuk: "Risk haritasıyla ülkede tedbir alacağız"
 
Erbaş: "En kutlu insanlar peygamberlerdir"
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
‘Göktürkler de, Osmanlı da, Cumhuriyet de bizimdir’
Oktay, “2 bin 200 yıllık geçmişiyle, zaferleri ve yenilgileriyle Türk ...
6. Baksı Müzesi Öğrenci Sanat Şenliği başlıyor
Baksı Kültür Sanat Vakfı tarafından 2013 yılından bu yana yetenekli öğrencileri ...
Başkent’te Erzurum Vakti
Erzurum, düşman işgalinden kurtuluşunun 100. yılında; tarihi eserlerini, ...
 
Saraçlık sanatı zamana direniyor
Osmanlı döneminde önde gelen ancak günümüzde yok olmaya yüz tutmuş mesleklerden ...
1 milyon çocuk sinemayla buluşacak
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, 'Sinemaya Gitmeyen Çocuk Kalmasın’ ...
Türk Dünyasından sanat buluşması
Türk dünyasından 10 ülke ve 10 filmin katılımıyla düzenlenecek 2'nci Uluslararası ...
 
Osmanlı’dan kalan tespihler, yeniden işleniyor
Osmanlı döneminden kalma 300 ile 500 yıllık yemen zarını işleyerek tespihe ...
Türkiye’nin en çok şehitliği Azerbaycan'da
Türkiye’nin yurt dışında en fazla şehitliğinin Azerbaycan'da bulunduğuna ...
Sekmen: 'Türkçemiz, temel değerimiz'
Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Türk Dil Bayramı nedeniyle bir mesaj yayımladı.
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Ölülerin arkasından konuşmak ahmaklıktır!
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva