ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
ETÜ’de Moleküler Biyoloji ve Genetik Öğrenci Kongresi
ETÜ’de Moleküler Biyoloji ve Genetik Öğrenci Kongresi
Erzurum’da FETÖ üyesi öğretmen yakalandı
Erzurum’da FETÖ üyesi öğretmen yakalandı
ETSO’dan belediyelere tebrik turu
ETSO’dan belediyelere tebrik turu
Jandarma sahip çıktı
Jandarma sahip çıktı
Doğu Anadolu’da yeni kelebek türü keşfedildi
Doğu Anadolu’da yeni kelebek türü keşfedildi
HABERLER>SAĞLIK-YAŞAM
13 Nisan 2010 Salı - 04:17

Erozyon Erzurum için ciddi sorun

SAMET ÖZÜNAL/GHA/Erozyon, Erzurum’da ciddi bir tehdit olarak algılanmaya devam ediyor. Erzurum’daki toprakların 1 milyon 39 bin 365 hektar alanlık kısmının şiddetli erozyona maruz kaldığı bildirilirken, 110 bin 721 hektarlık alan ise, çok şiddetli erozyonun tehdidi altında.

Erozyon Erzurum için ciddi sorun

Erozyon, Erzurum’da ciddi bir tehdit olarak algılanmaya devam ediyor. Erzurum’daki toprakların 1 milyon 39 bin 365 hektar alanlık kısmının şiddetli erozyona maruz kaldığı bildirilirken, 110 bin 721 hektarlık alan ise, çok şiddetli erozyonun tehdidi altında.
//TORAMAN ERZURUM’DAKİ EROZYON DURUMUNU AKTARDI
İl Çevre ve Orman Müdürü Muammer Toraman, Erzurum’da erozyon tehlikesinin boyutları ve erozyona karşı alınan tedbirlerle ilgili olarak açıklamalarda bulundu. Erzurum’un, erozyon tehdidiyle karşı karşıya bulunan şehirlerden birisi olduğunu bildiren Toraman, toprakların çok büyük bir bölümünün, şiddetli erozyona maruz kaldığını dile getirdi. Şehir genelindeki toprakların 1 milyon 39 bin 365 hektar alanlık kısmının şiddetli erozyona, 110 bin 721 hektarlık alanın ise, çok şiddetli erozyonun tehdidi altında olduğunu belirten Toraman, 821 bin 61 hektarlık toprak alanın ise, orta dereceli erozyona maruz kaldığını kaydetti. Hızlı nüfus artışı, sanayileşme ve doğal kaynakların bilinçsizce kullanılması sonucunda çevre sorunlarının ortaya çıktığını kaydeden Toraman, bu sorunlardan birisinin de, erozyon olduğuna dikkati çekerek, “Orman varlığının korunması, erozyonu önleyen en önemli tedbirlerden birisidir. Bu bakımdan akışa geçen toprakların durdurulmasına yönelik Erozyon Kontrol ve Ağaçlandırma çalışmaları önemli bir yer tutmaktadır. Yine coğrafi bakımdan, ülkemiz toplam alanın yüzde 46'sı eğimli, yüzde 62,5'luk kısmı ise, yüzde 15'den fazla eğimli olup, bu da topraklarımızın yüzde 75'inin şiddetli ve çok şiddetli erozyona maruz kaldığını göstermektedir.” diye konuştu.
//EROZYONUN ÖNLENMESİ İÇİN KAPSAMLI MÜCADELE ÇALIŞMALARI YÜRÜTÜLÜYOR
Erzurum’daki erozyon tehlikesi karşısında tedbir alınmasının, büyük bir zorunluluk haline geldiğini kaydeden İl Çevre ve Orman Müdürü Toraman, bu olumsuzlukların giderilmesi için orman varlığının yüzde 10'lardan ideal oran olan yüzde 30'lara çıkarılmasının amaçlandığını dile getirdi. Akışa geçen toprakların durdurulması amacıyla geçmişten 2008 yılına kadar 32 bin 700 hektar alanda çeşitli çalışmalar yapıldığını anlatan Toraman, Havza -Projeler kapsamında Sarıçam başta olmak üzere, Kuşburnu, Ceviz, Badem, İğde, Aylantus, Mahlep gibi erozyon önleyici ve köylüye gelir getirici türler kullanıldığını söyledi. Toraman, “Yine yöre halkının çalıştırılarak istihdam sağlanması, çalışma alanların korunması köylüye yaptırılarak koruma paraları aktarılmakta ve ekonomik girdiler sağlanmış olup, bu kapsamda geçmişten 2008 yılına kadar 63 milyon adet fidan toprakla buluşturulmuştur. 2008 ile 2012 yıllarını kapsayan Ağaçlandırma Seferberliği Eylem Planı kapsamında ise, Erzurum’da Ağaçlandırma, Erozyon, Rehabilitasyon, Mera Islahı çalışmaları olarak, 41 bin 900 hektar alanda program verilmiş ve 5 yıl içerisinde 35 milyon fidanın toprakla buluşturulması hedeflenmektedir.” şeklinde konuştu.
//AĞAÇLANDIRMA ÇALIŞMALARI…
Üst havzalarda bu çalışmalar yapılırken il, ilçe, belde ve köy merkezlerinde ise, askeri birlik, Jandarma, karakol, okul bahçeleri, sağlık ocağı bahçeleri, organize sanayi bölgeleri, cezaevi bahçeleri, karayolları, cami bahçeleri ve mezarlıklarda eş zamanlı ağaçlandırma çalışmaları yürüttüklerini anlatan Toraman, şunları kaydetti: “Tüm bu çalışmalarda ihtiyaç duyulan fidanın karşılanması için Fidanlık Mühendisliğimizde hem ilimizin, hem de toplam 10 ilin fidan ihtiyacını karşılamak üzere üretim programımız her sene artan oranda devam etmekte, bu kapsamda; 2003 yılında 3 milyon 108 bin adet üretim programı, 2008 yılında 4 milyon 700 bine, 2009 yılında ise, 6 milyon 750 bine çıkarılmıştır. Bunun yanında ilk defa hayatiyete geçirilen Satın Alama Garantili Fidan Üretimi çerçevesinde 1 milyon 850 bin adet üretim programı köylümüze verilmiş, 2010 yılında toplam fidan üretimimiz 8 milyon 750 bin adet üretim programı olarak planlanmıştır.” dedi.

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Böyle vicdansızlık görülmedi
Erzincan-Erzurum karayolundaki köprü altında köylüler tarafından 3 günlük bir bebek bulundu.
Yağışlar sürecek
Erzurum’da karla karışık yağmurlu günler, yeniden başlıyor. Pazartesi ...
YGS için Gürültü Yasağı
GHA/11 Nisan Pazar günü Türkiye genelinde gerçekleştirilecek olan Yükseköğrenime ...
 
İçme suyu şebekesi yenilenecek
Erzurum Su ve Kanalizasyon İdaresi (ESKİ) Genel Müdürü Remzi Ertek, “Biz ...
Din adamlarından yardım bekliyorlar
AYHAN TÜRKEZ/İHA/Erzurum'da Hayvanları Koruma Derneği temsilcileri, hayvan ...
17 ilçede 67 uzman görev yapıyor
AHMET AKBUĞA/İHA/ Erzurum İl Sağlık Müdürlüğü Personel Şube Müdürü Suat ...
 
KOÜ, Beyin Cerrahlarını buluşturdu
Kocaeli Üniversitesi, aralarında Erzurumlu cerrahların da yer aldığı ...
Çaresiz aile yardım bekliyor
AHMET AKBUĞA/İHA/ Erzurum’un Aşkale ilçesinde böbrek hastası eşi Binali ...
Büyükşehir’den kan bağışı
İHA/Türkiye’nin ihtiyacı olan kanı gönüllü bağışçılardan karşılamak için ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva