ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
434 zehir taciri ve sokak satıcısı yakalandı
434 zehir taciri ve sokak satıcısı yakalandı
Kaçakçılara darbe
Kaçakçılara darbe
‘Nemrut’un Develeri’ görsel şölen oluşturdu
‘Nemrut’un Develeri’ görsel şölen oluşturdu
8 kilo uyuşturucu ele geçirildi
8 kilo uyuşturucu ele geçirildi
Jandarmadan terör operasyonu
Jandarmadan terör operasyonu
HABERLER>ARAŞTIRMA İNCELEME
29 Mayıs 2015 Cuma - 01:47

Ermeni zulmüne bilimsel bakış

Kafkas Üniversitesi (KAÜ)’de 100. Yılında Ermeni meselesi etkinlikleri kapsamında, “The Guilt of the Armenian Rebels” (Ermeni İsyancıların Suçu) konulu konferans düzenlendi.

Ermeni zulmüne bilimsel bakış

KAÜ Rektörü Prof. Dr. Sami Özcan, Ermeni meselesini siyaset arenasına taşıyan Dünya ve Avrupa ülkelerinin Ermenistan’ı kullanarak kamu oyunu meşgul etmeye çalıştıklarını belirtti.

Prof. Dr. Sami Özcan, Ermenilere karşı bir soykırım olmadığını, Dünya ve Avrupa ülkelerinin olmayan şeyi nasıl ispatlayacaklarını merak ettiğini söyledi.

MCCARTHY KONUK OLARAK KATILDI

KAÜ Prof. Dr. Necdet Leloğlu Konferans Salonu’nda düzenlenen konferansa katılan Türkiye Çalışmaları Enstitüsü Yönetim Kurulu Üyesi ve Lousville Üniversitesi Tarih Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Justin McCarthy’ın konuk olarak katıldığı, “The Guilt of the Armenian Rebels” (Ermeni İsyancıların Suçu) konferansında konuşan KAÜ Rektörü Prof. Dr. Sami Özcan, “Bundan yaklaşık yüzyıl önce aslı olmayan bir iddia ile ortaya çıkmış ve her yıl 24 Nisan geldiğinde, bu asılsız iddialar tüm Dünya kamuoyunda soykırım olarak nitelendirilmeye çalışılmakta, aslında hem hukuki mecrada, hem de tarihi alanlarda bunların asılsız olduğu yüzlerce, binlerce belge olmasına rağmen ancak bunu siyaset arenasına taşıyan bazı Dünya ve Avrupa ülkeleri Ermenistan’ı da kullanarak bir takım safsatalarla kamuoyu gündemlerini meşgul etmeye çalışıyorlar. Ve hiçbir zaman bunlar emellerine ulaşamayacaklardır. Zaten böyle bir soykırım da yoktur. Olmayan şeyi nasıl ispatlayacaklardır” dedi.

The Guilt of the Armenian Rebels” (Ermeni İsyancıların Suçu) konulu konferansta uzun yıllardan beri yaptığı araştırmaları belgeleriyle slayt gösterisi eşliğinde sunan Türkiye Çalışmaları Enstitüsü Yönetim Kurulu Üyesi ve Lousville Üniversitesi Tarih Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Justin McCarthy, Ermenilerin bölgede sert ideolojik bir Rusya, kafasında yaşayıp, Rusların ideolojisini uygulamak istediklerini söyledi.

Prof. Dr. Justin McCarthy, “Ermeni ulusal devletini oluşturmak aslında en büyük amaçlarıydı. Buda aslında yüzlerce yıl boyunca başkanlarının hükmü altında yaşayan insanlar için ilgi çekici oldu. ve aslında kendi zamanının ulusal devrimcileri genellikle bu hedefi benimsediler burada tabi ki kendi insanlarının çoğunluk olduğu bir devlet yaratmak istediler. İtalyanlarda İtalyan nüfusunun fazla olduğu yerde ulusalcı, milliyetçi taleplerde bulundular. Almanlar aynısını yaptı. Ve Ermeni milliyetçilerinin talep ettiği alanlarda ancak yalnızca Erivan ilinde nüfusları fazlaydı. Ancak burada fazla olmalarının sebebi de Türk nüfusunun 1827 yılında buradan sürgün edilmiş olmasıydı. Ve Ermenilerin burada talep ettiği topraklarda aslında başkalarının yaşadığı topraklardı. Hınçaklar ve Taşnaklar olan iki farklı Ermeni devrimci grubunun programı ve manifestolarına baktığımızda bunlar kesinlikle Osmanlı İmparatorluğu’nun çökmesini istiyorlardı. Talepleri bu idi. Ve buda hakların savaşı adı verdikleri savaşı Türklere karşı başlattılar. Burada Osmanlı askerlerine karşı şiddet uygulanıyor. Yalnızca askerlere değil, çalışanlara, memurlara, yetkililer karşı da bu şiddeti uyuluyordu. Hatta kendilerine karşı çıkacak olan Ermeni milletine mensup insanları da kesinlikle şiddet bekliyordu” diye konuştu.

DEĞERLENDİRME

Türkiye Çalışmaları Enstitüsü Yönetim Kurulu Üyesi ve Lousville Üniversitesi Tarih Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Justin McCarthy, daha sonra özetle şunları söyledi:

“Burada isyancılar kendi planlarını eyleme döktüklerinde tabi ki karmaşa kaçınılmazdı. 1890’larda Hınçaklar Doğu Anadolu’nun her tarafına saldırmaya başladılar. Ve çok büyük isyanlar Sasum’da, Zeytun’da ve Van’da patlak verdi. Burada her iki taraftan da kayıplar oldu. İnsanlar öldü. Silahlı insanlar Pazar yerlerinde, camilerde, Doğu Anadolu’nun her yerinde Müslümanlara saldırdılar. Ve Hınçak programı aslında hissizdi, duygusuzdu, burada Müslümanların Ermenilere karşı misilleme yapacağını biliyorlardı. Genellikle de masum Ermeniler karşı, ve o Ermeniler, masum olan feda edilenlerdi. Çünkü isyancılar Avrupa’daki gazetelerin yalnızca Ermeni ölümlerini haber yapacağını, Müslümanların ölümlerini haber yapmayacağını biliyorlardı. Ancak bu durum zaten misillemeye yol açan şeydi. Gerçekten hayatta olan şey bu oldu. Ancak Hınçak kıyımı başarısız oldu. Avrupalılar işbirliğine yaşanmadı. Her bir Avrupalı güç, diğer bir Avrupalı gücü Osmanlı’nın yıkılmasından fayda sağlamasından korkuyordu. Özellikle de bölgede Rusların baskın olmasından korkuyorlardı. O yüzden destek çıkıp işbirliği yapmadı. Osmanlı Devleti isyanları bastırdı. Ancak herkes isyancıların niyetini biliyordu. Daha fazla isyanın çıkacağının Osmanlı farkındaydı. Burada Hınçak başarısız olduktan sonra da saldırılar devam etti. Bundan sonrasında da çok daha yetkin olan, çok daha tehlikeli olan Taşnak Partisi geldi. Taşnak isyancıları özellikle çok daha geniş çaplı isyan yaratıp, Osmanlıyı savaştayken güçsüz duruma düşürmeyi hedefliyordu. Rusya’dan çok daha fazla silah kaçakçılığı yapıldı. Osmanlının içerisine bunları çiftliklerde, bodrumlarda kiliselerde ve manastırlarda sakladılar. Bu silah zulalarının çok büyük kısmı aslında savaş çıkana kadar keşfedilmemişti. Osmanlı yetkililer tarafından bulunan az sayıda silah bile aslında isyancıların bir orduya kadar yetecek kadar silahı olduğunun kanıtıydı.”

Konferans daha sonra soru-cevap şeklinde devam etti. Prof. Dr. Justin McCarthy, konferansa katılanların sorularını cevaplandırdı. Konferans sonrasında Prof. Dr. McCarthy’e Prof. Dr. Sami Özcan tarafından plaket verildi. Prof. Dr. Özcan’ın eşi Prof. Dr. Ayla Özcan’da bayan McCarthy’e çiçek takdim etti.

KAÜ Prof. Dr. Necdet Leloğlu Konferans Salonu’nda düzenlenen ‘Ermeni İsyancıların Suçu’ konulu konferansa, Belediye Başkan Yardımcısı Ferit Yenice, Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, Azerbaycan Kars Başkonsolosu Ayhan Süleymanlı, öğretim görevlileri, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı. Konferans yoğun ilgi gördü.

 
Erzurum Spor Lisesi 3’üncü oldu
 
Tunceli yolunda heyelan
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Müftülük bir ilke imza attı
Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından işitme engellilere yönelik başlatılan ...
Sultan Sekisi saati işlemeye başladı
Erzurum Kalkınma Vakfı'nın (ER-VAK) geleneksel olarak düzenlediği Sultan ...
Türetken ‘Yeni Türkiye’yi anlattı
“Teknoloji Öngörü Sunumları” başlığı altında slaytlarla sunumunu yapan ...
 
Totik’ten MDK başarısı
Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yaşar Totik, MDK Yürütme Kurulu Üyeliğine seçildi.
Ekinci, Kalite Yönetim Sistemi’ni anlattı
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından düzenlenen Kalite Yönetim ...
Üsteğmen Kara Fatma konferansla anıldı
Milli Mücadele Kahramanı Erzurumlu Üsteğmen Kara Fatma, İstanbul Maltepe ...
 
Çavuşoğlu ermeni zulmünü anlattı
Van Milletvekili adayı Gültekin Çavuşoğlu son yıllarda öne sürülen Ermeni ...
Erzurum’da Konut satışları artış seyrinde
MAHMUT AKDAĞ-Erzurum’da nisan ayında 601, bu yılın ilk 4 ayında ise 2 ...
Türk Kültür Dünyası'nda Dede Korkut Gündemi
Rektör Coşkun, “ Üniversitelerin bir takım fonksiyonları var, milletlerin ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Oyunun Müzakeresi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Ölülerin arkasından konuşmak ahmaklıktır!
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva