ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Çiftçi başarılı öğrencileri ağırladı
Çiftçi başarılı öğrencileri ağırladı
Futsal kadınlarda Gümüşhane şampiyon
Futsal kadınlarda Gümüşhane şampiyon
Atatürk Üniversitesinde öncelik kalite
Atatürk Üniversitesinde öncelik kalite
ETÜ – Büyükşehir sanayi iş birliği
ETÜ – Büyükşehir sanayi iş birliği
Olur Belediyesinde tebrik gündemi
Olur Belediyesinde tebrik gündemi
HABERLER>TÜRKİYE
1 Ağustos 2015 Cumartesi - 07:33

‘En Önemli Gündem Terörle Mücadeledir’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, terörle mücadelenin son dönemde Türkiye’nin yeniden en önemli gündem maddesi olduğunu söyledi.

‘En Önemli Gündem Terörle Mücadeledir’

Endonezya Cumhurbaşkanı Widodo ile ortak basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin içinde bulunduğu geniş coğrafyanın son derece sancılı ve kritik bir süreçten geçtiğini belirterek, “Bugün Suriye, Irak, Mısır, Libya, Yemen veya Ukrayna’da yaşanan hadiseleri sadece bölge parantezinde değerlendiremeyiz. Buralarda yaşanan olaylar tüm dünyayı ilgilendirmektedir. Başta terör ve mülteci sorunu olmak üzere artık buralar, küresel çapta kriz üreten ve ihraç eden ülkeler konumuna gelmiştir” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Endonezya Cumhurbaşkanı Joko Widodo, heyetler arası görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

ŞEHİTLERE RAHMET

 Konuşmasının başında Şırnak’ta şehit edilen 3 askere, Diyarbakır’da şehit edilen polise, Kars’ta şehit edilen demiryolu işçisine ve Adana Pozantı’da şehit edilen 2 polise Allah’tan rahmet dileyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, terörle mücadelenin son dönemde Türkiye’nin yeniden en önemli gündem maddesi olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha önce 2006’da D-8 Zirvesi ve 2012’deki Bali Demokrasi Forumu dolayısıyla Endonezya’ya geldiğini anımsatarak, bu kez cumhurbaşkanı olarak Endonezya’da bulunmanın bahtiyarlığını yaşadığını söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Endonezya ile Türkiye coğrafi olarak ne kadar uzak olsa da Endonezya Cumhurbaşkanı Widodo ile görüşmelerinde kendisini ikinci evinde hissettiğini dile getirdi.

Endonezya’ya İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde ziyarette bulunduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, Widodo’nun da Cakarta Belediye Başkanlığı yaptığını ve bu yönlerinin ortak olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Demokrasiyi anlama noktasında bir sıkıntı çekmedik, çekmiyoruz. Çünkü demokrasi yerelde başlar ve yerel yönetimde bunu yaşayanlar demokrasiyi gayet iyi anlarlar, iyi bilirler ve onu uygulamaya da iyi sokarlar” diye konuştu.

“İKİ ÜLKEYİ İLGİLENDİREN ULUSLARARASI KONULARI GÖRÜŞTÜK”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha önce iki ülkeyi ilgilendiren uluslararası konuları telefonda görüştükleri mevkidaşı Widodo ile ilk defa yüz yüze görüşme imkânı bulduklarını dile getirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, yapılan verimli görüşmelerde ikili siyasi, ekonomik, ticari ve kültürel alanlarda bundan sonraki süreçte neler yapılabileceğini ele alma, ilişkileri daha ileri taşıma imkânlarını tartışma fırsatı bulduklarını söyledi. Türkiye ve Endonezya'nın ortak kültürel değerlere sahip, bölgelerinde siyasi istikrar ve refah merkezi olarak öne çıkan ülkeler olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki ülke arasındaki ziyaretlerin, istişare ve iş birliği imkânlarının artırılmasının büyük önem arz ettiğini kaydetti.“Değerli kardeşimle önümüzdeki dönemde her seviyedeki temasların daha da yoğunlaştırılması konusunda görüş birliğine vardık” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmelerin odak noktasını ticari ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesinin oluşturduğunu belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye ve Endonezya'nın Birleşmiş Milletler, İslam İşbirliği Teşkilatı ve Meksika – Endonezya - Güney Kore – Türkiye - Avustralya Oluşumu’nda (MIKTA) ortak hareketinin söz konusu olduğunu ve bu uluslararası kuruluşlardaki birlikteliğin geleceğe çok daha kararlı yürümenin gereğini ortaya koyduğunu anlattı.

“DİNAMİK VE GÜÇLÜ EKONOMİLERE SAHİP İKİ ÜLKENİN DAHA FAZLA İŞ BİRLİĞİ YAPMASI GEREK”

Dinamik ve güçlü ekonomilere sahip iki ülkenin daha fazla iş birliği yapması gerektiği yönündeki inancını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İki ülke iş adamlarını karşılıklı olarak daha sık bir araya getirmek suretiyle gerek Türk iş adamlarının Endonezya'da gerek Endonez iş adamlarının Türkiye'de hatta hatta birlikte üçüncü ülkelerde yatırımlar yapmalarının gereğine inanıyorum” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye ve Endonezya ekonomilerinin tüm dünyanın, özellikle de gelişmiş ülkelerin büyük zarar gördüğü küresel krizle başarıyla mücadele ettiğini vurgulayarak, “Endonezya ve Türkiye şu anda G-20 içerisindeki iki ülkeyiz, bu önemli bir marka, bunu iyi değerlendirmemiz gerekiyor. İki ülkenin önümüzdeki dönemde ticari ve ekonomik ilişkilerini karşılıklı fayda temelinde yani kazan-kazan esasına göre sürdürmesi, inanıyorum ki iki ülkeye, iki ülke insanına çok şey kazandıracaktır. Yarın iki ülkenin iş çevrelerini bir araya getirecek olan iş forumunu önemsiyor, inşallah yeni projelerin tespitine vesile olacağına inanıyorum” diye konuştu.

“BÖLGESEL VE KÜRESEL İSTİKRARA KATKIDA BULUNMA NOKTASINDA POLİTİKALARIMIZ ÖRTÜŞÜYOR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmelerde küresel ve bölgesel meseleler hakkında da fikir teaitisinde bulunduklarını belirterek şöyle devam etti: “Bizim içinde yer aldığımızı geniş coğrafya son derece sancılı ve kritik bir süreçten geçiyor. Bugün Suriye'de, Irak'ta, Mısır'da, Libya'da, Yemen'de veya Ukrayna'da yaşanan hadiseleri sadece bölge parantezinde değerlendiremeyiz. Buralarda olan tüm olaylar bütün dünyayı ilgilendirmektedir. Başta terör ve mülteci sorunu olmak üzere artık buralar, küresel çapta kriz üreten ve ihraç eden ülkeler konumuna gelmiştir. Eğer bugün 'yabancı savaşçılar' dediğimiz bu başlıkta Avustralya'dan Suriye'ye DEAŞ'a katılmak üzere gelen savaşçılar varsa bunu siz sadece bir Suriye kapsamında ele alamazsınız, Irak kapsamında ele alamazsınız. Endonezya'dan eğer bir yabancı savaşçı Suriye'ye DEAŞ'a gelebiliyorsa bunu dar kapsamda ele alamazsınız. Demek ki dayanışma içerisinde bunlara karşı sınırlarımızı kapatmak durumundayız, şu anda 16 bin bu tür yabancı savaşçı ülkemize girememiştir, sınırlar onlara kapalı olmuştur. Bin 600'ü deport edilmiş, bin 300'ü yakalanmış, yurt dışına çıkarılmışlardır. Sorunların çözümü, el birliğiyle müşterekler çerçevesinde bölge dışındaki aktörlerin de katılımıyla mümkündür. Biz, baştan beri Endonezya ile bu konularda görüşmelerimizi, istişarelerimizi yaptık, yapıyoruz. Aramızda bu konuda herhangi bir sıkıntı söz konusu değil. Bölgesel ve küresel istikrara katkıda bulunma noktasında politikalarımız örtüşüyor.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün gerek ikili düzeyde gerek üyesi oldukları Birleşmiş Milletler, İslam İşbirliği Teşkilatı, D-8 ve G-20 gibi uluslararası kuruluşlar çerçevesinde güncel gelişmeleri ele alarak, birlikte neler yapılabileceğinin değerlendirildiğini söyledi. Türkiye'nin 15-16 Kasım'da G-20 zirvesine ev sahipliği yapacağını, daha sonra sırasıyla Çin ve Almanya’nın zirve gerçekleştireceğini ve bu üçlünün önümüzdeki 3 dönemi sürdüreceğini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, buralarda sadece ekonomi konuşmadıklarını, gündemi belirleyen siyaset neyse onun da masaya yatırıldığını, tartışmalarının yapıldığını kaydetti.

“İSTİYORUZ Kİ ASEAN’IN ORTAKLARINDAN BİRİ DE TÜRKİYE OLSUN”

Asya-Pasifik bölgesinin küresel ekonomideki ağırlığının giderek arttığına işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye olarak biz de bölgeyle ilişkilerimizi geliştirmeyi hedefliyoruz. Endonezya, ekonomik büyüklüğü ve ASEAN içindeki lider konumuyla bizim için özel bir yere sahiptir. Onun için ASEAN'da Türkiye olarak bir diyalog ortaklığı değil, istiyoruz ki, biz de ASEAN'ın içerisindeki ortaklardan bir tanesi olalım, buna hazır olduğumuzu da ifade etmek istiyorum” diye konuştu.

Kasım ayında Antalya'da düzenlenecek G-20 Liderler Zirvesi'ne Endonezya Cumhurbaşkanı Widodo'yu davet ettiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, G-20 Zirvesi vesilesiyle Widodo'yu Türkiye’de ailece ağırlamaktan büyük bir memnuniyet duyacaklarını dile getirdi.

“ASYA’NIN FARKLI UÇLARINDA YER ALSAK DA BİZLER YAKINIZ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye ve Endonezya arasındaki ilişkilerin 16'ncı yüzyıla dayandığına dikkati çekerek, şunları kaydetti: “Asya'nın farklı uçlarında yer alsak da bizler yakınız. Bizim gönül noktasında birlikteliğimiz var, yakınlığımız var. Zira kardeşlerin gönül dünyasında sınırların, mesafelerin hiçbir anlamı yoktur. Bizler kadim değerlerin, ortak tarihi mirasın, aynı inancın bir araya getirdiği ve kardeş kıldığı ülkeleriz. Bu ziyaretimin iki ülke arasında bu kadim mirası, bu uhuveti bir adım öteye taşıyacağına inanıyorum. Şahsıma ve heyetime gösterilen dostluğu, konukseverliği, muhabbeti, halklarımızın arasındaki kardeşliğin bir gereği olarak görüyorum. Kendi evimizde kardeş dost Endonezya halkını şahsım ve milletim adına selamlıyor, kendilerine en derin sevgi saygılarımı sunuyorum.”

Toplantıya Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin de katıldı.

 
Aktaş Sınır Kapısı’nda ışıklar yandı
 
Köprüköy'de sılayı rahim coşkusu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'Kimse ham hayal görmesin'
Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Silahlar bırakılana, silahlı gruplar Türkiye'yi ...
‘Biz biriz, tek yüreğiz’
Davutoğlu, 'Asırlarca bir arada yaşamış olan bizleri, bölmeye kimsenin ...
‘Milletimin başı sağ olsun…’
Görmez, 'Acıları büyük bir sabırla, teenniyle, vakarla, hüzünle takip ...
 
‘Hepimiz Mehmediz..’
Genelkurmay Başkanlığı, son günlerde yaşanan terör olayları nedeniyle, ...
Dava adamlarına tatil yoktur
AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, AK Parti Genişletilmiş ...
‘O dağları yerle bir ederiz’
Başbakan Davutoğlu, "O saldırı hepimizeyken siz saldırı yapanlara karşı ...
 
Şehitlerimizin hesabını verecekler
Başbakan Davutoğlu, "İki polisimiz Ceylanpınar'da gece uyurken şehit ...
‘Dimdik ayaktayız..!’
Şehit eşi Kulaksız, “Arslan gibi binlerce, 100 binlerce, milyonlarca insan ...
‘Türkiye’yi hedef alanları hedef alıyoruz’
Başbakan Davutoğlu, Çankaya Köşkü'nden katıldığı A Haber ve ATV'nin ortak ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva