ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Atatürk Üniversitesi yeniden akredite edildi
Atatürk Üniversitesi yeniden akredite edildi
ETD ve  Türk Ocakları’ndan 24 Nisan tepkisi
ETD ve  Türk Ocakları’ndan 24 Nisan tepkisi
TÜBİTAK başarıyı ödüllendirdi
TÜBİTAK başarıyı ödüllendirdi
Tunceli yolunda heyelan tehlikesi
Tunceli yolunda heyelan tehlikesi
Ermenilerin katlettiği şehitler dualarla anıldı
Ermenilerin katlettiği şehitler dualarla anıldı
HABERLER>EKONOMİ
2 Ekim 2015 Cuma - 00:42

Ekonomi Bakanlığı Erzurum verilerini açıkladı…

MAHMUT AKDAĞ-Erzurum’da bu yılın sekiz ayında 44 ihracat, 47 ithalatçı firma tarafından 13,3 milyon TL’lik ihracat, 26,8 milyon TL’lik ithalat olmak üzere toplam 40,2 milyon TL tutarında dış ticaret gerçekleştirildi.

Ekonomi Bakanlığı Erzurum verilerini açıkladı…

Ekonomi Bakanlığı 2015 Ocak-Ağustos dönemi dış ticaret verilerini paylaştı. Erzurum’da bu yılın sekiz ayında 44 ihracat, 47 ithalatçı firma tarafından 13,3 milyon TL’lik ihracat, 26,8 milyon TL’lik ithalat olmak üzere toplam 40,2 milyon TL tutarında dış ticaret gerçekleştirildi.

İHRACAT

Erzurum’da 44 ihracatçı firma 8 ayda 13,3 milyon TL tutarında ihracat yaptı. İlden yapılan ihracat 2014 yılının aynı dönemine göre yüzde 48,4 oranında geriledi. 2014 yılının 8 ayında 48 ihracatçı firma tarafından 25,9 milyon TL tutarında ihracat kaydedilmişti.

İTHALAT

Bu yılın ocak-ağustos ayları arasında İlden 47 ithalatçı firma 26,8 milyon TL tutarında ithalat gerçekleştirdi. Erzurum’dan yapılan ithalat 2014 yılının aynı dönemine göre yüzde 3,3 oranında düşüş gösterdi. 2014 yılının sekiz ayında 33 ithalatçı firma tarafından 27,7 milyon TL tutarında ithalat yapılmıştı.

DIŞ TİCARET İSTATİSTİKLERİ, AĞUSTOS 2015

Türkiye İstatistik Kurumu ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı işbirliğiyle oluşturulan geçici dış ticaret verilerine göre; ihracat 2015 yılı Ağustos ayında, 2014 yılının aynı ayına göre yüzde 2,8 azalarak 11 milyar 65 milyon dolar, ithalat yüzde 18,2 azalarak 15 milyar 951 milyon dolar olarak gerçekleşti.

DIŞ TİCARET AÇIĞI YÜZDE 39,8 AZALDI

Ağustos ayında dış ticaret açığı yüzde 39,8 azalarak 8 milyar 111 milyon dolardan 4 milyar 886 milyon dolara düştü. İhracatın ithalatı karşılama oranı 2014 Ağustos ayında yüzde 58,4 iken, 2015 Ağustos ayında yüzde 69,4’e yükseldi. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre ihracat yüzde 1,6 arttı. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre; 2015 Ağustos ayında bir önceki aya göre ihracat yüzde 1,6 artarken, ithalat yüzde 9,5 azaldı. Takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre ise; 2015 yılı Ağustos ayında önceki yılın aynı ayına göre ihracat yüzde 3, ithalat yüzde 18,3 azaldı.

AVRUPA BİRLİĞİ’NE İHRACAT YÜZDE 3,4 AZALDI

Avrupa Birliği’nin (AB-28) ihracattaki payı 2014 Ağustos ayında yüzde 44,3 iken, 2015 Ağustos ayında yüzde 44 oldu. AB’ye yapılan ihracat, 2014 yılının aynı ayına göre yüzde 3,4 azalarak 4 milyar 867 milyon dolar olarak gerçekleşti.

EN FAZLA İHRACAT YAPILAN ÜLKE ALMANYA OLDU

Almanya’ya yapılan ihracat 2015 yılı Ağustos ayında 1 milyar 47 milyon dolar olurken, bu ülkeyi sırasıyla İngiltere (825 milyon dolar), Irak (720 milyon dolar) ve ABD (518 milyon dolar) takip etti. İthalatta ilk sırayı Çin aldı. Çin’den yapılan ithalat, 2015 yılı Ağustos ayında 1 milyar 962 milyon dolar oldu. Bu ülkeyi sırasıyla Almanya (1 milyar 843 milyon dolar), Rusya (1 milyar 554 milyon dolar) ve İtalya (828 milyon dolar) izledi.

YÜKSEK TEKNOLOJİLİ ÜRÜNLERİN İMALAT SANAYİ İHRACATI İÇİNDEKİ PAYI

Teknoloji yoğunluğuna göre dış ticaret verileri, ISIC Rev.3 sınıflaması içinde yer alan imalat sanayi ürünlerini kapsamaktadır. Ağustos ayında ISIC Rev.3’e göre imalat sanayi ürünlerinin toplam ihracattaki payı yüzde 94,3’tür. Yüksek teknoloji ürünlerinin imalat sanayi ürünleri ihracatı içindeki payı yüzde 3,7, orta yüksek teknolojili ürünlerin payı ise yüzde 29,3’tür. Yüksek teknolojili ürünlerin imalat sanayi ithalatı içindeki payı yüzde 14,1 oldu. İmalat sanayi ürünlerinin toplam ithalattaki payı yüzde 82’dir. Yüksek teknoloji ürünlerinin 2015 Ağustos ayında imalat sanayi ürünleri ithalatı içindeki payı yüzde 14,1, orta yüksek teknolojili ürünlerin payı ise yüzde 43,4’tür.

KARS’TA İTHALAT 960 BİN DOLAR OLARAK GEÇEKLEŞTİ

Türkiye İstatistik Kurumu ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı işbirliğiyle oluşturulan geçici dış ticaret verilerine göre; ihracat 2015 yılı Ağustos ayında, 2014 yılının aynı ayına göre yüzde 2,8 azalarak 11 milyar 65 milyon dolar, ithalat yüzde 18,2 azalarak 15 milyar 951 milyon dolar olarak gerçekleşti.

TUİK Kars Bölge Müdürlüğü’ne bağlı illerde ise ihracat ile ithalat şöyle sıralandı.

TUİK’in verilerine göre, Kars’ta 2015 yılı Ağustos ayında ithalat 964 bin dolar olarak gerçekleşirken, Ağrı’da ihracat 5 bin 307 bin dolar, ithalat 10 bin 925 bin dolar, Iğdır’da ihracat 11 bin 005 bin dolar, ithalat 662 bin dolar ve Ardahan’da 2015 yılı Ağustos ayında ihracat 88 bin dolar olarak gerçekleşti.

BİNGÖL’DE İHRACAT DA İTHALAT DA DÜŞTÜ

Bingöl’de bir önceki aya göre, ihracat 26 bin dolar düşerken, ithalat 303 bin dolar geriledi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) Ağustos ayına ait Dış Ticaret İstatistik verilerini açıkladı. Verilere göre, Türkiye’de ihracat yüzde 2,8, ithalat yüzde 18,2 azaldı. TRB1 bölgesindeki iller arasında en fazla ihracat Malatya’da gerçekleşti. Malatya’yı 12 milyon dolar ile Elazığ takip ederken, Tunceli’de Ağustos ayında ihracat gerçekleşmedi.

BİNGÖL’DE İHRACAT DA İTHALAT DA DÜŞTÜ

Bingöl’de bir önceki aya göre, ihracat 26 bin dolar düştü, ithalat 303 bin dolar azaldı. Temmuz ayında 101 bin dolar olan ihracat Ağustos ayında 75 bin dolara gerilerken, ithalat geçen aya oranla 303 bin dolar azalarak, 54 bin dolara düştü.

ZEYBEKCİ DIŞ TİCARET VERİLERİNİ DEĞERLENDİRDİ

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, bugün açıklanan Ağustos ayı dış ticaret verileri ile ilgili, dış ticaret açığındaki bu iyileşme, hizmetler ticaretindeki fazla ile birlikte cari açığı ciddi anlamda düşüreceğini söyledi.

OLUMLU GELİŞME

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Ağustos ayı dış ticaret verilerini değerlendirdi. Dış ticaret verilerine göre, Türkiye’nin ilk 8 aylık ihracatında yüzde 8,7’lik bir azalma yaşanmışken, ithalatında yüzde 11,5 daralma görüldüğünü kaydeden Bakan Zeybekci, geçen yıl ilk 8 ayda 54,4 milyar dolar olan dış ticaret açığı bu yılın ilk 8 ayında 45,2 milyar dolara gerilediğini, dış ticaret açığının geçen yılın aynı dönemine göre 9,2 milyar dolar azaldığını söyledi.

KÜRESEL DIŞ TİCARET DARALMASI

Açıklanan verilerin Türkiye Ekonomisi için oldukça olumlu bir gelişme olduğunu söyleyen Ekonomi Bakanı Zeybekci, “Ekonomi Bakanlığı olarak, 2015 yılında bir küresel dış ticaret daralmasının gerçekleşeceğini tahmin ettiğimizi belirtmiştik. Tüm dünyada görüldüğü gibi Türkiye’nin de hem ihracatında hem de ithalatında düşüşler görülüyor. Ancak Hükümet olarak Ekonomi bakanlığı eliyle aldığımız önlemler ve Türk ihracatçısının büyük özverisi sayesinde ihracatımızdaki düşüş ithalatımızdaki düşüşten çok daha yavaş. Dış ticaret açığımızdaki daralmanın yılın geri kalan bölümünde daha hızlı gerileyemeye devam edeceğine şahit olacağız” dedi.

DTÖ VERİLERİ

Türkiye'nin Dünya Ticaret Örgütü'nde (DTÖ) Ağustos ihracat verisi açıklanan 22 ülkenin 20’sinden daha iyi performans gösterdiğini belirten Bakan Zeybekci, “Ağustos ayında Brezilya’nın ve Norveç’in ihracatında yüzde 24, Çin ihracatında yüzde 5,5, Hindistan’da yüzde 21, Güney Kore’de yüzde 15, Japonya’da yüzde 14, Endonezya’da yüzde 12 gerileme yaşandı. Bu 22 ülkenin toplam ihracatı ise yüzde 9,8 gerilemiş durumda. Dünya genelinde emtia fiyatlarının ciddi düşüşler gösterdiği ve küresel ticaretin önemli ölçüde daraldığı bu dönemde Türkiye’nin Ağustos ayında ihracatının sadece yüzde 2,8 geriliyor olması, bizim ihracat performansımızın diğer ülkelere nazaran oldukça iyi bir durumda olduğunu gösteriyor” değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Zeybekci değerlendirmesinin devamında şu ifadelere yer verdi: “Önümüzdeki dönemde Irak’a olan ihracat kaybımızdaki baz etkisinin geçmiş olması ile birlikte ihracatımızdaki düşüşün önümüzdeki aylarda Ağustos ayındaki gibi düşük olmasını ve Eylül ayından itibaren paritedeki baz etkisinin azalmaya başlaması ile birlikte de yılsonuna doğru ihracatımızda yükselişlerin görülebileceğini öngörüyoruz. Ayrıca, yılın üçüncü çeyreğinde kısmen, dördüncü çeyreğinde ise daha etkin bir şekilde ihracatımızda toparlanmanın başlamasıyla birlikte net ihracatın büyümeye pozitif katkı vermesini bekliyoruz.

Dış ticaret açığının hızla düşmeye devam etmesi ile birlikte ihracatın ithalatı karşılama oranında yüzde 70’lere ulaşmış durumdayız. Yılsonu itibariyle serbest bölgeler net ihracatı ve bavul ticaretinin de eklenmesi ile ihracatın ithalatı karşılama oranında yüzde 80’lere ulaşabileceğini öngörüyoruz. Dış ticaret açığındaki bu iyileşme, hizmetler ticaretimizdeki fazla ile birlikte cari açığımızı ciddi anlamda düşürecektir. Türk lirasının dış ticaretimizdeki payının artması ile birlikte cari açığın finansmana ihtiyaç duyulan kısmında azalma yaşıyoruz”.

Bakan Zeybekci, yılsonunda finansman ihtiyacı duyulan cari açığın Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'ya (GSYH) oranının artık Türkiye için sorun olmaktan çıkacağını vurguladı.

 
Erzin Maçını Keleş yönetecek
 
Erzurum için ekim ayı, yağış ayı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
DAP’tan sulama projelerine destek
Darende’nin kırsal mahalleleri için hazırlanan sulama projelerine, DAP ...
Tarım’da ‘Büyük’ atılım
Büyükşehir Belediyesi, kırsalda tarıma yönelik yaptığı yatırımlarla çiftçilere ...
SODES Projelerinde yeni dönem
2015 SODES Projeleri sözleşmeleri imza töreni Erzurum Valisi Dr. Ahmet ...
 
Patates fiyatları tavan yaptı
Yıldırım, geçen yıl Nevşehir ve Niğde’de yaşanan patates hastalığının ...
Sekmen ekonomi hedeflerini açıkladı
Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, şehrin gelişmesi için yoğun ...
Erzurum arayı açtı…
Şirketleşme performansı sürekli pozitif seyir izleyen Erzurum, mayıs, ...
 
Konut satışlarında rekor düzey
TÜİK 2015 Ağustos dönemi ve 8 aylık konut satış istatistiklerini paylaştı.
Akar, Erzurum kurban sevk sayısını açıkladı
Kurban Bayramı döneminde Erzurum’dan 32 Bin 66 büyükbaş, 37 Bin 473 küçükbaş ...
Büyükşehir’den 16 Milyon TL’lik yatırım
Erzurum Büyükşehir Belediyesi iştirak kuruluşu olan ve 5 ay önce faaliyete ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva