ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
ETÜ’de Moleküler Biyoloji ve Genetik Öğrenci Kongresi
ETÜ’de Moleküler Biyoloji ve Genetik Öğrenci Kongresi
Erzurum’da FETÖ üyesi öğretmen yakalandı
Erzurum’da FETÖ üyesi öğretmen yakalandı
ETSO’dan belediyelere tebrik turu
ETSO’dan belediyelere tebrik turu
Jandarma sahip çıktı
Jandarma sahip çıktı
Doğu Anadolu’da yeni kelebek türü keşfedildi
Doğu Anadolu’da yeni kelebek türü keşfedildi
HABERLER>ARAŞTIRMA İNCELEME
29 Mart 2010 Pazartesi - 03:03

Eğitim çalışanlarının dramı

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, Erzurum’da yaptığı yazılı açıklamada "Eğitim Çalışanlarının Sorunları" konulu gerçekleştirdikleri anket çalışmasına göre, ankete katılanların yüzde 21.8'inin görevde yükselmelerle ilgili sınav yapılmasını istediklerini belirtti. Çarpıcı cevapların verildiği ankete katılanların yüzde 57.7'sinin kendi görev alanları dışında ayrıca, "Ne iş olsa yaptığı" da ortaya çıktı.

Eğitim çalışanlarının dramı

 //TÜRK EĞİTİMSEN ARAŞTIRMASI
Koncuk, yaptığı yazılı açıklamada, Gazi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü ile ortaklaşa hazırladıkları anket çalışmasında, eğitim çalışanlarının meslekte karşılaştıkları en önemli sorunun ne olduğu sorusuna, katılımcıların yüzde 21,8'inin görevde yükselmelerle ilgili sınav yapılmasını istediklerini, yüzde 21,3'ü farklı kurumlarda aynı işi yapanlardan ücretlerinin ve özlük haklarının düşüklüğünü, yüzde 21'i ücret ve özlük hakları sorunlarını, yüzde 15,1'i eğitim-öğretim ödeneğinden faydalanamamayı, yüzde 12'si yandaş kayırmasını ve kadrolaşmayı, yüzde 8,4'ü ise tayinlerle ilgili sorunları, yüzde 0,4'ü de bilmediği işleri yaptırmalarını dile getirdi.
//ANKET ERZURUM’DA DA DÜZENLENDİ
İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Eskişehir, Samsun ve Erzurum'da 382 eğitim çalışanı üzerinde gerçekleştirilen anket çalışmasında katılanların yüzde 79.3'ünün erkek, yüzde 20.7'sinin kadın olduğu, katılımcıların yüzde 85'inin evli, yüzde 12,6'sının bekar, yüzde 1,6'sının eşinden ayrılmış, yüzde 0,8'inin de eşinin vefat ettiği belirtildi.
//ANKETE KATILANLARIN DAĞILIMI
Ayrıca, ankete katılanların yüzde 50,3'ü hizmetli, yüzde 17'si memur, yüzde 13,2'si veri hazırlayıcı, yüzde 7'si şef, yüzde 6,8'i teknisyen, yüzde 4,1'i şoför ve yüzde 1,6'sı ambar memuru ya da postacı olarak görev yapıyor. Ankete katılanların eğitim düzeylerine bakıldığında ise, yüzde 50,3'ünün ortaokul, yüzde 21,2'sinin ilkokul, yüzde 18,6'sının lise, yüzde 5,5'inin okur-yazar, yüzde 4,4'ünün de yüksekokul mezunu olduğu görülüyor.
//GÖREV ALANLARI
Ankete katılan eğitim çalışanlarının yüzde 16,8'i bir ilköğretim okulunda, yüzde 17,9'u bir ortaöğretim kurumunda, yüzde 16,5'i bir yükseköğretim kurumunda, yüzde 6,6'sı Kredi ve Yurtlar Kurumu bünyesinde, yüzde 10,4'ü Bakanlık merkez teşkilatında, yüzde 29,9'u ise Bakanlık taşra teşkilatı içerisinde, yüzde 1,9'u da üniversitede görev yapıyor. Ayrıca katılımcıların yüzde 16'sının 1 çocuğu, yüzde 49,7'sinin 2 çocuğu, yüzde 24,2'sinin 3 çocuğu, yüzde 6'sının 4 çocuğu, yüzde 4,1'inin de 5 ve daha fazla çocuğu bulunuyor.
//EĞİTİM ÇALIŞANLARININ YÜZDE 51.7'Sİ KİRADA OTURUYOR-
Ankette, katılımcıların yüzde 51,7'sinin kirada oturduğu, yüzde 30,5'inin ev sahibi olduğu belirtilirken, evin ailesinden miras kaldığını söyleyenlerin oranı yüzde 10,6, anne ve babasının yanında kaldığını belirtenlerin oranı yüzde 4,2, lojmanda kaldığını ifade edenlerin oranı ise yüzde 3 olarak yer alıyor.
Kirada oturanlara aylık ne kadar kira ödedikleri sorusuna, ankete katılanların yüzde 50,5'i 250-350 TL, yüzde 28,6'sı 351-400 TL, yüzde 15,8'i 401-500 TL, yüzde 2.6'sı 501-600 TL, yine yüzde 2,5'i 601-700 TL kira ödediğini kaydetti.
//MAAŞ DURUMU
Ankete katılan eğitim çalışanlarının maaş durumlarına bakıldığında ise, yüzde 66,1'inin 600-900 TL, yüzde 27,2'sinin 901-bin 250 TL, yüzde 2,9'unin bin 251-bin 600 TL, 1,9'unun bin 601-2 bin TL, yüzde 1,9'u 2 bin TL üzerinde ücret aldığı belirtildi.
EĞİTİM ÇALIŞANLARININ YÜZDE 72'Sİ ALT GELİR GRUBUNDA-
 
Eğitim çalışanlarının yüzde 72'sinin kendisini alt gelir grubunda, yüzde 27,7'sinin orta gelir grubunda gördüğü ankette, kendisini üst gelir grubunda görenlerin oranı ise sadece yüzde 0,3 olarak belirtildi.
EĞİTİM DÜZEYLERİ İLE DERECE VE KADEMELERİ UYUMSUZ
Ankete katılanların yüzde 68,2'si eğitim çalışanlarının bulundukları derece ve kademe ile eğitim düzeylerinin uyumlu olduğunu belirtirken, yüzde 31,8'i derece ve kademe ile eğitim düzeylerinin uyumlu olmadığını ifade etti. Ankete katılanların yüzde 80,6'sı 8 saat çalıştıklarını, yüzde 10,7'si mesai saatlerinin belirsiz olduğunu, yüzde 8,7'si de çalışma saatlerinin çok fazla olduğunu söyledi.
PERSONEL SAYISI YETERSİZ
Çalışmaya katılan eğitim çalışanlarından yüzde 70,5'i çalıştıkları kurumdaki personel sayısının yetersiz olduğunu belirtirken, eğitim çalışanlarından yüzde 29,5'i ise, çalıştıkları iş yerindeki personel sayısının yeterli olduğunu ifade etti. Ankette eğitim çalışanlarından yüzde 57,3'ünün görev tanımına uygun işleri yerine getirdiği, buna karşın, yüzde 42,7'sinin görev tanımı dışındaki işleri de yaptığı yer aldı.
ANKETE KATILANLARIN YÜZDE 57.7'Sİ HER İŞİ YAPIYOR
Görev tanımı dışındaki işleri de yaptığını ifade edenlerden "her işi yaparım' diyenlerin oranının yüzde 57,7 olduğu görüldü. Ayrıca, yüzde 17,1'i "idarecilerin özel işlerini yaparım' diye yanıt verdi. Ankete katılanların yüzde 10.8 boya, bAdana, tamirat işleri, yüzde 7.2'si kalorifer yakma, yüzde 5.4'ü bahçe işleri, yüzde 0,9'u arşiv, yine yüzde 0,9'u taşınır kayıt kontrol yaptığını kaydetti.
//GÖREV TANIMINA UYGUN OLMAYAN KONUM
Eğitim çalışanlarının okul/kurumdaki görev tanımına uygun olmayan işleri yapma nedenlerine bakıldığında ise, katılımcılardan yüzde 24,3'ü görev tanımını bilmediğini, yüzde 30,4'ü okul/kurum idarecileri baskısından, yüzde 42,5'i ise çalışma arkadaşlarıyla birlikte hareket etmek için görev tanımına uymayan işleri de yaptıklarını ifade etti. Ankete katılanların sadece yüzde 2.8'i görev tanımına uymayan işleri isteyerek yaptığını belirtti. Eğitim çalışanının, görev tanımı dışındaki işleri de yapmaya zorlanmasında ve yöneltilmesinde personel yetersizliğinin de belirleyici bir faktör olduğu belirtildi.
//GÖREV DIŞINDA İŞ YAPMASINA KARŞIN ÜCRET ALMIYORLAR
Çalışmaya katılan eğitim çalışanlarından yüzde 84,9'u görev tanımı dışı işleri yaptıklarında herhangi bir ücret almadıklarını belirtirken, sadece yüzde 1,3'ü görev tanımı dışı işleri yaptıklarında ücret aldıklarını söyledi. Katılımcılardan yüzde 13,8'i görev tanımı içerisinde bulunmayan işlerin yapmalarından dolayı "bazen' ücret aldıklarını ifade etti.
//EĞİTİM ÇALIŞANLARI EN ÇOK AMİRLERİN TUTUMUNDAN RAHATSIZ
Eğitim çalışanlarının kurumlarındaki çalışma koşullarından memnun olmama nedenleri incelendiğinde, öne çıkan ilk sorun olarak yüzde 47,1'i "amirlerin tutum ve davranışları' yanıtını verdi. Eğitim çalışanlarının memnuniyetsizlik nedenlerinden öne çıkan bir diğeri, yüzde 35,3'lük bir oran ile "görev alanlarının belirsizliği' dikkati çekti. Yüzde 10,9 "mesai saatlerinin düzensizliği', yüzde 5.9'u personel yetersizliği ve yüzde 0,8'i de öğrencilerin olumsuz tutumlarından şikayetçi olduğunu bildirdi.
 

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Aydınların Ve Yazarların Çocukları
OĞUZHAN SAYGILI/ Bu hafta Muradiye dergisi ve “Ailemiz Özel Sayısı” hakkında ...
Nevruz Türk Kültürü’nün eseri..
Nevruz sözcüğü Farsça nev (yeni) ve ruz (gün) sözcüklerinin birleşmesinden ...
Türk Dünyasında Nevruz
Nevruz, Türk dünyasında, ortak kültürel değer olması yönüyle önemli bir ...
 
Türk Kültürü’nde Nevruz Geleneği
Nevruz Bayramı, Türk Milleti’nin yüzyıllar ötesinden devam edip gelen ...
Avrasya’nın Ortak Bayramı: Nevruz
Tabiat ile iç içe, kucak kucağa yaşayan, toprağı "ana" olarak vasıflandıran ...
Bir Divan Edebiyatı Uzmanı Yazarın Askeri Anıları
Ülkemizin divan edebiyatı alanındaki otoriteleri denilince şüphesiz çoğumuzun ...
 
DEİK sanayicinin güvenini araştırıyor
AYHAN TÜRKEZ/İHA/Türk özel sektörünün en önemli temsilcilerinden odamızın ...
Depremden korkmayın, tedbir alın
AHMET AKBUĞA(İHA) – Elazığ'da meydana gelen depremin ardından uzmanlar ...
"İnternete Erişim Temel Hak"
GlobeScan şirketince gerçekleştirilen araştırma Türkiye'de sosyal iletişim ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva