ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Jandarmadan terör operasyonu
Jandarmadan terör operasyonu
Babalık bu değil!
Babalık bu değil!
ERULDER iftar geleneğini sürdürüyor
ERULDER iftar geleneğini sürdürüyor
Tavlaşoğlu: ‘Pulur Çayı Mesire Alanı olacak’
Tavlaşoğlu: ‘Pulur Çayı Mesire Alanı olacak’
Erzurum’da ‘Kıskaç-11’ operasyonu
Erzurum’da ‘Kıskaç-11’ operasyonu
HABERLER>EĞİTİM
25 Ekim 2019 Cuma - 09:29

Eğitim Bir – Sen Mesleki Eğitim Analiz Raporu açıklandı

Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Mesleki ve Teknik Eğitime Bakış Odak Raporu'nu açıkladı.

Eğitim Bir – Sen Mesleki Eğitim Analiz Raporu  açıklandı

Memur-Sen ve Eğitim Bir-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, "Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğüne bağlı mesleki ve teknik okulların yaklaşık 800'ünde uygulamalı eğitimi güçlendiren döner sermaye kapsamında üretim yapılmaktadır. Bu üretimlerde 2019 yılının ilk 8 ayında yaklaşık 171 milyon liralık gelir elde edilmiştir. Mesleki ve teknik eğitime başlayacak genel becerileri zayıf olan öğrencilere yönelik telafi eğitimleri sağlanmalıdır. Böylece özellikle 9'uncu sınıfta yaşanan sınıfta kalmalarının önüne geçilmesi hedeflenmelidir" dedi.

Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Mesleki ve Teknik Eğitime Bakış Odak Raporu'nu açıkladı. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından son birkaç yıl içinde mesleki ve teknik eğitimde önemli adımlar atıldığını kaydeden Yalçın, "Özellikle sektörle yapılan işbirlikleri neticesinde mesleki ve teknik eğitim bir dönüşüm sürecine girmiştir. Bu kapsamda çözüm odaklı uygulanması gereken eylem, proje ve eğitim politikaları paydaşlarla iş piyasasıyla ilgili sektör ve bakanlıklarla sivil toplum kuruluşlarıyla mesleki ve teknik eğitimin öğretmen, öğrenci ve yöneticileriyle birlikte planlanması ve yürütülmesi gerekmektedir. Bu kapsamda çözüm odaklı uygulanması gereken eylem, proje ve eğitim politikaları paydaşlarla, iş piyasasıyla, ilgili sektör ve bakanlıklarla, sivil toplum kuruluşlarıyla, mesleki ve teknik eğitimin öğretmen, öğrenci ve yöneticileriyle birlikte planlanması ve yürütülmesi gerekmektedir. Bu, hem mesleki ve teknik eğitimi güçlendirecek hem dijitalleşen sanayinin ihtiyaç duyduğu nitelikteki insan kaynağının yetişmesini hem de mesleki ve teknik eğitimin daha başarılı öğrenciler tarafından da tercih dilmesini sağlayacaktır” dedi.

“TÜRKİYE'DE MESLEKİ VE TEKNİK ORTAÖĞRETİMDE ÖZEL ÖĞRETİMİN PAYI YÜZDE 6'DIR”

Türkiye'de mesleki ve teknik ortaöğretimdeki öğrenci sayısının 1 milyon 800 bin olduğunu ifade eden Yalçın, ortaöğretim içindeki payının ise yüzde 31,7 olduğunu belirtti. Yalçın, ”İstanbul'da mesleki ve teknik ortaöğretimde öğretmen başına 15 öğrenci düşerken, Doğu Karadeniz'de 9 öğrenci düşmektedir. Okul başına en fazla öğrencinin düştüğü bölge 769 öğrenciyle İstanbul, en az öğrencinin düştüğü bölge ise Doğu Karadeniz'dir. Türkiye'de mesleki ve teknik ortaöğretimde özel öğretimin payı yüzde 6'dır. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) ülkelerinde mesleki ve teknik ortaöğretimde özel öğretimin payı ise genelde yüksektir" şeklinde konuştu.

“TÜRKİYE'DE MESLEKİ VE TEKNİK ORTAÖĞRETİMDE KIZ ÖĞRENCİ ORANI YÜZDE 39,5'TİR”

Diğer ülkelerle karşılaştırıldığında Türkiye'de özel sektörün mesleki ve teknik eğitimdeki payının oldukça küçük olduğunu kaydeden Yalçın, "Türkiye'de genel programlara oranla mesleki programlarda öğrenci başına yapılan harcama, hemen hemen OECD ülkeleri ortalaması kadardır. Türkiye'de mesleki programlardan mezun olanların içinde kızların oranı yüzde 50 iken, OECD ülkelerinin çoğunda bu oran yüzde 40 ile 50 arasındadır. Türkiye'de mesleki ve teknik ortaöğretimde kız öğrenci oranı yüzde 39,5'tir. Bu ise mesleki ve teknik ortaöğretimde kızların erkeklerden daha önce mezun olduğunu göstermektedir. Türkiye'de mesleki programların mühendislik, imalat ve inşaat öğretim alanlarından mezun olanların oranı yüzde 29 iken, OECD ülkeleri ortalaması yüzde 34'tür. Buna ek olarak mesleki programların hizmetlere ilişkin öğretim alanlarından mezun olanların OECD ülkeleri ortalaması Türkiye’nin bu öğretim alanlarından mezun olanların oranının neredeyse iki katıdır" diye konuştu.

“171 MİLYON GELİR ELDE EDİLDİ”

Milli Eğitim Bakanlığı ve Kültür ve Turizm Bakanlığı arasında yapılan işbirliği ile turizmde 11 olan istihdam garantili öğrenci yetiştirilen liselerin sayısının her yıl kademeli olarak artırılacağını belirten Yalçın, “Bu sayı 2023'e kadar 200'e ulaştırılacak. Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğüne bağlı mesleki ve teknik okulların yaklaşık 800'ünde uygulamalı eğitimi güçlendiren döner sermaye kapsamında üretim yapılmaktadır. Bu üretimlerde 2019 yılının ilk 8 ayında yaklaşık 171 milyon liralık gelir elde edilmiştir" dedi.

"GENEL BECERİLERİ ZAYIF OLAN ÖĞRENCİLERE YÖNELİK TELAFİ EĞİTİMLERİ SAĞLANMALIDIR"

Mesleki ve teknik eğitim verilen okullardaki öğrencilere hem mesleki ve teknik beceriler hem de akademik beceriler kazandırılması gerektiğini vurgulayan Yalçın, "Mesleki ve teknik eğitime başlayacak genel becerileri zayıf olan öğrencilere yönelik telafi eğitimleri sağlanmalıdır. Böylece özellikle 9'uncu sınıfta yaşanan sınıfta kalmalarının önüne geçilmesi hedeflenmelidir. Ayrıca mezunların dünyadaki değişimlere hızlı bir şekilde adapte olmasına yardımcı olacak anahtar beceriler kazandırılmalıdır" diye konuştu.

 
Uluslararası Hemşirelik Eğitim Kongresi başladı
 
Türkiye, 10 sıra yükseldi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Uluslararası Hemşirelik Eğitim Kongresi başladı
Atatürk Üniversitesinin ev sahipliğinde Hemşirelik Fakültesi tarafından ...
İmam Hatip Liselerinde kuruluş coşkusu
Oltu Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi tarafından düzenlenen programla İmam ...
ETÜ’den Malezya açılımı
Erzurum Teknik üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bülent Çakmak Dünya üniversite ...
 
ETÜ’den KARPAM eğitimi
İşkur İş Kulübü ile Erzurum Teknik Üniversitesi KARPAM Eğitimleri devam ediyor.
TÜGVA’dan ‘Yeniler Kulübü’ yaklaşımı
Başkan Gülakar, üniversitede 20 fakültede temsilciliklerinin olduğunu ...
Nitelikli iş gücünde dev adım
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk ile Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, ‘Dış ...
 
Büyükşehir ile ATAUNİ arasında sınav protokolü
Atatürk Üniversitesi Rektörlüğü ve Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanlığı ...
Eğitimde çağdaş sistem
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, e-portfolyo sistemi ile öğrencilerin ...
Erzurum Üniversitelerinden Ar-Ge işbirliği
Erzurum Teknik Üniversitesi (ETÜ) tarafından başlatılan Ar-Ge İşbirliği Politikaları ivme kazanıyor.
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Oyunun Müzakeresi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Ölülerin arkasından konuşmak ahmaklıktır!
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva