ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Tavlaşoğlu projelerini paylaştı
Tavlaşoğlu projelerini paylaştı
Tekin: ‘Öğretmenlerin önerileri çok önemli’
Tekin: ‘Öğretmenlerin önerileri çok önemli’
İspir’de feci kaza: 1 ölü
İspir’de feci kaza: 1 ölü
Seçim güvenliği masaya yatırıldı
Seçim güvenliği masaya yatırıldı
AK Parti Oltu’da iftarda buluştu
AK Parti Oltu’da iftarda buluştu
HABERLER>GUNCEL
8 Mayıs 2010 Cumartesi - 07:13

Eğilmez ‘Ermeni Terörü’nü anlattı

A.Ü. Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Eğilmez, Ermeni teröründen sadece Müslüman Osmanlı vatandaşlarının değil, Osmanlı Ermenilerinin de etkilendiklerini vurguladı. Eğilmez, Türkiye ve Türklere yönelik terör eyleminde bulunan örgütlerin, çoğunlukla aynı kaynaklardan beslendiğini ve gerektiğinde işbirliği yaptıklarını kaydetti.

Eğilmez ‘Ermeni Terörü’nü anlattı

Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Savaş Eğilmez tarafından Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu'nda "Diaspora ve Terör" konulu konferans düzenlendi.
Yrd. Doç. Dr. Savaş Eğilmez, Türkiye'de yaşanan terörün ilk Türk devletlerine kadar indiğini belirtti. Türklerin, Selçuklu Devleti'nden bu yana terör örgütleri ile mücadele ettiğini vurgulayan Savaş Eğilmez, "Hasan Sabbah önderliğindeki dünyanın ilk terör örgütü olan Haşişiler; Selçuklu çağında birçok terör eyleminde bulunmuşlardır. Ermeni terörü de Türklerin karşılaştığı en eski ve Türkiye'ye büyük zarar veren terör hareketlerinden biridir. Bu anlamda bu konuyu anlatmaya çalışırken Osmanlı Devleti'ndekikökleriyle başlamak en doğrusu olacaktır. Çünkü sonrasında gelişen terör hareketleri, taktiksel ve ideolojik olarak Osmanlı dönemindeki eylemlerle büyük benzerlikler göstermektedir" diye konuştu.
//ERMENİ TERÖRÜ
İlk olarak Osmanlı Devleti'nin son dönemlerinde ortaya çıkan Ermeni terörünü iki önemli özelliği olduğunu ifade eden Eğilmez şöyle devam etti:
"Ermenilerde, bağımsız ve ayrı bir devlet kurma hayali vardır. Ancak en büyük problem, bu hedefiyle orantılı imkanlara sahip olmamalarıdır. Osmanlı Ermenilerinde erken dönemde ayrı bir ulus olma bilincinin olduğunu söylenemez. Zaten Ermenilerin radikal kesiminin terör ve provokasyona başvurmalarının önemli nedenlerinden biri de budur. Silahlı eylemleriyle Ermeniler ile diğer etnik gruplar arasında çatışma oluşturan bu gruplar, Ermenilik bilincinin de bu şekilde gelişeceğini ummuşlardır. Benzeri bir yöntemin 1980'lerin başında PKK tarafından Kürt kimliğinin oluşturulması iddiasıyla uygulanması dikkat çekicidir. Ermeni gruplar, zayıflıklarını anladıkça dışa bağımlılıkları artmıştır. Diğer devletlerin Osmanlı'yı zayıflatıp ve sonunda parçalama stratejileri bu ilişkiyi oldukça pekiştirmiştir. İki önemli terör örgütünün Osmanlı toprakları dışında kurulmuş olması da dışa bağımlılığın temel göstergelerindendir.bunlardan biri Hınçaklar diğeri de Taşnaklardır."
//ERMENİ TERÖRÜNDEN HER KESİM ETKİLENDİ
Tarih Bölümüm Öğretim Elemanı Savaş Eğilmez, Ermeni teröründen sadece Müslüman Osmanlı vatandaşları değil, Osmanlı Ermenilerinin de çok çektiklerini vurguladı.
Yrd. Doç. Dr. Eğilmez; "Osmanlı döneminde Ermeni gruplarının ilk özelliğinin yeni keşfettikleri milliyetçilik akımının etkisinde bağımsız bir Ermenistan kurma hedefi olduğu söylenebilir. Ancak milliyetçilik kavramı Osmanlı Ermenilerin de diğer Ermenilere oranla daha geç gelişmiştir. Bu nedenle ilk örgütler ya Avrupa'da, ya da Kafkasya'da ortaya çıkmıştır. Bunun bir diğer nedeni de diğer devletlerin Osmanlı politikalarında Hristiyan azınlıkları bir araç olarak kullanma çabalarıdır. Bu bağlamda tüm Osmanlı
Ermenilerini amaçları doğrultusunda harekete geçirmeye çalışan örgütler terörü en etkili yöntem olarak görmüşlerdir. Bu nedenle Ermeni teröründen sadece Müslüman Osmanlı vatandaşları değil, Osmanlı Ermenileri de çok çekmişlerdir" şeklinde konuştu.
//TÜRKLERE KARŞI NEFRETİ KÖRÜKLÜYORLAR
"Ermeniler arasında Türklere karşı nefret duygularını yeşertme operasyonu" kampanyasının asimilasyon tehlikesi arttıkça hız kazandığını vurgulayan Eğilmez, "Bilindiği üzere Ermenilerin Doğudan Batıya olan göçleri günümüze kadar hiçbir dönemde hız kesmemiştir. 2002 yılı itibariyle de Ermenistan en çok göç veren ülkeler arasında başı çekmektedir. Bunun da Türk düşmanlığını ve terörü besleyici zemini desteklemekte olduğunu" ifade etti.
//PKK VE ASALA
Türkiye ve Türklere yönelik terör örgütlerinin, çoğunlukla aynı kaynaklardan beslendiğini ve gerektiğinde işbirliği yaptıklarını dile getiren Savaş Eğilmez konuşmasını şöyle sürdürdü:
"PKK ve Asala-terör örgütleri, 8 Nisan 1980 tarihinde Lübnan'ın Sidon kentinde ortak bir basın toplantısı düzenleyerek Türkiye'ye karşı bir deklarasyon yayınlamışlardı. Ancak bu olayın tepki çekmesi üzerine ilişkilerin gizli olarak sürdürülmesi kararlaştırıldı. Toplantının ardında 9 Kasım 1980'de Türkiye'nin Strazburg Başkonsolosluğu, 19 Kasım 1980'de ise Roma Türk Hava Yolları bürosu saldırıya uğramış ve bu eylemler PKK ve Asala tarafından ortaklaşa üstlenilmişti."
//EĞİLMEZ’DEN UYARI
Yrd. Doç. Dr. Savaş Eğilmez son olarak şunları dile getirdi: "Ermeni terörü ile ilgili bir diğer önemli gelişme ise 11 Eylül saldırılarıdır. Bu olay Türkiye'de genel olarak olumlu etkileriyle anılmışsa da Ermeni terörü konusunda bazı riskleri de beraberinde getirdiği açıktır. Bir yandan tüm dünyada terör konusundaki hassasiyet artmış, en önemlisi neredeyse tek süper güç haline dönüşen ABD terör gruplarını en önemli, tehdit olarak algılamaya başlamıştır. Diğer taraftan Türkiye'nin 11 Eylül benzeri saldırılara karşı ne kadar hazırlıksız olduğu anlaşılmıştır. Ermeni terör gruplarının 'yeni terörizm'in gerektirdiği teknolojik bilgiye sahip olduğu hatırlanacak olursa PKK ya da bir diğer örgütle Ermeni teröristlerin yapacağı teknoloji yoğun bir terör saldırısında Türkiye'nin zor durumda kalacağı kolayca anlaşılabilir."

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bahadır, sel bölgesini inceledi
ÇETİN KARİP(İHA) - Devlet Su İşleri (DSİ) 8. Bölge Müdürü Mustafa Bahadır ...
Yakutiye’den yollara geçici tedbir
RECEP DAĞ-ERZURUM GAZETESİ/ Yakutiye Belediyesi, aralıklarla devam eden ...
MEB’den Proje Koordinasyon Merkezi
İl Özel İdaresi tarafından Milli Eğitim Müdürlüğü’ne devredilerek Proje ...
 
Türkez, İHA Bölge Müdürlüğüne atandı
İhlas Haber Ajansı Erzurum Bölge Müdürlüğü’ne Ayhan Türkez atandı. 1998 ...
AB'den Erzurum’a özel yaklaşım
AYHAN TÜREZ/İHA/ “İşsizliği azaltmak tüm dünyanın sorunudur” diyen A.B.İstihdam, ...
2. Üniversite Anketi Sonuçlandı
Gazeteniz ERZURUM’un Web sitesinde 27 Mart-5 Nisan tarihleri arasında ...
 
Tapu Kadastro’da teknolojik atılım
SAMET ÖZÜNAL/GHA/ Erzurum Tapu Kadastro 8. Bölge Müdürlüğü, teknolojiyi ...
Oltu Polisinden “Konuşan Fotoğraflar “
DURSUN MURAT AYDIN (İHA) – Oltu İlçe Emniyet Müdürlüğü ülkemizin adeta ...
İmamlar kan bağışında bulundu
Orhan Yıldırım (CİHAN)- Erzurum Palandöken Müftülüğü personeli ile bağlı ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Oyunun Müzakeresi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Ölülerin arkasından konuşmak ahmaklıktır!
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva