ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erdoğan: ‘İlham kaynağımız kardeşlik ruhudur’
Erdoğan: ‘İlham kaynağımız kardeşlik ruhudur’
Bahçeli’den Kurban Bayramı mesajı
Bahçeli’den Kurban Bayramı mesajı
Erbaş, Arafat'ta vakfe duası yaptırdı
Erbaş, Arafat'ta vakfe duası yaptırdı
Ürüşan: 'Kurbanlarınızı ehil kasaplara kestirin'
Ürüşan: 'Kurbanlarınızı ehil kasaplara kestirin'
Hulusi Hoca Hakka yürüdü
Hulusi Hoca Hakka yürüdü
HABERLER>EĞİTİM
26 Ekim 2013 Cumartesi - 08:01

ETÜ’den Yüksek Teknoloji adımı

D.BAYRAK-ETÜ Rektörü Prof. Dr. Yaylalı, Türkiye’nin 3’üncü Yüksek Teknoloji Araştırma Merkezi”nin ETÜ bünyesinde kurulum çalışmalarını başlattıklarını ve merkezin ilk etabının kurulumu için Kalkınma Bakanlığı’na 13 milyon TL’lik bir proje sunduklarını açıkladı.

ETÜ’den Yüksek Teknoloji adımı

Erzurum Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yaylalı, Türkiye’nin 3’üncü Yüksek Teknoloji Araştırma Merkezi”nin ETÜ bünyesinde kurulum çalışmalarını başlattıklarını ve merkezin ilk etabının kurulumu için Kalkınma Bakanlığı’na 13 milyon TL’lik bir proje sunduklarını açıkladı.

Erzurum Teknik Üniversitesi’nin 2013–2014 Eğitim-Öğretim Yılı Açılış Töreninde konuşan Rektör Prof. Dr. Muammer Yaylalı ETÜ’nün yol haritasını paylaştı.

“Erzurum Teknik Üniversitesi’nin mensupları olarak bizler, üniversitemizi yukarıda zikrettiğim çağdaş bir üniversitenin taşıması gereken özellikler çerçevesinde inşa etmenin gayreti içerisindeyiz. “ vurgusunu yapan Yaylalı, Üniversite bünyesinde akademik birimleri yapılandırırken 2023 vizyonu çerçevesinde hazırladıkları Gelişim Planını esas aldıklarını söyledi.

Yaylalı, “ Üniversitemiz bünyesinde mevcut olan Makine Mühendisliği, Moleküler Biyoloji ve Genetik,Matematik, İktisat ve İşletme bölümlerimize ilave olarak 2013-2014 Eğitim-Öğretim yılı itibariyle İnşaat Mühendisliği ve Tarih bölümlerini de aktif hale getirdik. “Bu yıl itibariyle eğitim-öğretime, “Merkezi Derslikler” olarak isimlendirdiğimiz bu binamızda başladık. Binamızda 10 adet modern derslik, 1 adet konferans salonu, 2 adet lisansüstü derslik, 2 adet tam donanımlı bilgisayar laboratuvarı, 3 Milyon TL harcanarak kurulan 3 adet temel bilim laboratuvarı ve 40 adet öğretim elemanı ofisi mevcuttur. “ dedi.

BİLİMSEL ARAŞTIRMALARA DESTEK

ETÜ olarak Bilimsel araştırma projelerine ciddi destekler verdiklerini kaydeden Yaylalı,  “çağdaş bir üniversite, bilimsel ve teknolojik projeler gerçekleştirmeli, sanayi ile yakın işbirliği içerisinde olmalıdır” ilkesinden hareketle bu yıl itibariyle öğretim üyelerimizin hazırladığı Bilimsel Araştırma Projelerine 1 Milyon TL’lik destek verdik. Ayrıca Bölgemizdeki tek Teknik Üniversite olmanın bilinciyle ilimizin ve bölgemizin, endüstrileşme ve sanayileşmesine katkıda bulunmak amacıyla İstanbul ve Ankara’dan sonraki üçüncü  “Yüksek Teknoloji Araştırma Merkezi”nin üniversitemiz bünyesinde kurulum çalışmalarını başlattık ve bu merkezin ilk etabının kurulumu için Kalkınma Bakanlığı’na 13 milyon TL’lik bir proje sunduk. Desteklenme sözü aldığımız bu projemiz sayesinde ilimiz ve bölgemizde en önemli sektörler olan tarım, hayvancılık,turizm ve sağlık alanlarına ilaveten ileri teknoloji sektörünün de gelişimine katkı sağlanmış olacaktır. Dolayısıyla şehrimiz ve bölgemizde yüksek teknolojiye dayalı sanayinin gelişimine de zemin hazırlanmış olacaktır. Bu merkezde gerçekleştirilecek ulusal ve uluslararası projelerle ülkemizin “Vizyon 2023” belgesinde yer alan “Ar-Ge payının GSYİH içindeki payının yüzde3” olması yönündeki hedefine ulaşmada önemli bir katkı sağlanmış olacaktır. “ vurgusunu yaptı.

İLERİ TEKNOLOJİ ADIMI

ETÜ bünyesinde “Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi” kurulum çalışmalarının devam ettiğini bildiren Yaylalı, merkez aracılığıyla  Erzurum ve Doğu Anadolu Bölgesinin ekonomik ve sosyal alandaki sorunları üzerine Kalkınma Ajansları ile de işbirlikleri yapmak suretiyle lisans üstü düzeyde çalışmalar yaptırılarak çalışma sonuçlarının ilgili mercilere sunulmasının hedeflendiğini söyledi.

ETÜ’NÜN BİR DİĞER HEDEFİ

ETÜ’nün  önemli hedeflerinden birinin de, ETÜ’nün Orta Doğu, Kafkaslar ve Orta Asya’nın eğitim üssü haline getirilmesi olduğunu ifade eden Yaylalı, “.Bu hedef doğrultusunda Gürcistan Teknik Üniversitesi, Pakistan’daki 5 adet üniversite, University of SWAT,COMSATS Institute of Information Technology, The Islamia University of Bahawalpur, Bahria University, Indus University ve Pharos University (Mısır) gibi üniversitelerle eğitimde işbirliği anlaşmaları imzalanmıştır. Bu çerçevede, 2014-2015 Eğitim-Öğretim yılı itibariyle ilk yabancı öğrenci alımına da başlanacaktır. “dedi.

ÜNİVERSİTELERİN MİSYONU

Konuşmasının bir bölümünü Üniversitelerin  tanımı ve misyonlarına ayıran Prof. Dr. Yaylalı, şu tespitlerde bulundu, “İyi bir üniversite nedir ve ne gibi faydaları vardır?” gibi sorular, üniversite eğitimi almak isteyen her gencin ve bu gençleri üniversiteye hazırlayan ailelerin ve eğitimcilerin zaman zaman kendilerine sordukları sorulardır.

Üniversiteye giriş şartlarını yerine getiren herkes burada okuma imkânına sahip olur. Üniversitede nitelikli ve eğitimli insanlardan ders alır. Burada öğrenci belli bir bilim veya sanat dalında yoğun ve derinlemesine bir eğitime tabi tutulur. Ama sadece kendi alanında değil, kendi alanına yakın ve hatta uzak konularda da bilgi sahibi olmaya çalışır. Öğrenciye, onu kendi alanında yetkinleştirecek bilgi ve beceri kazandırıldığı gibi, genel anlamda hayata geniş bir bakış açısı da kazandırılmaya çalışılır. Bunları ancak çağdaş anlamda iyi bir üniversite yapabilir. İyi bir üniversite demek, nitelikli ve donanımlı eğitimciler ve araştırmacılar demektir.İyi bir üniversite, çalışkan, akıllı ve entelektüel bir arkadaş ortamı demektir.  İyi bir üniversite, kaliteli kitapların, kütüphanelerin, donanımlı laboratuvarların, öğrenciyi zihnen ve bedenen geliştiren tesislerin bulunduğu bir ortam demektir. Eğer öğrenci bu imkânlardan faydalanmayı becerebilirse; katılımcı,özgür düşünen, sosyal ve toplumsal değerler üreten ve ürettiklerini hayata uyarlama becerisine sahip olan birer birey olur.”

ÜNİVERSİTE, GERÇEĞİ ARAMAK ÇİLESİ VE YÜREKLİLİĞİDİR

“Üniversite, gerçeği aramak çilesi ve yürekliliğidir. “ tanımlamasını yapan Yaylalı şöyle dedi, “ Üniversite sadece meslek eğitimi vermez. Meslek eğitimi veren kurumlara yüksek okul denir ve öğrencilerini iş hayatına hazırlar. Üniversite eğitimi alanlar daha çok uğraştıkları disipline bir artı değer kazandırmaya çalışırlar ve üniversite idealde olması gereken hali ile bir düşünce üretme yeridir ve bilgi için inşa edilen bir kurumdur.Üniversite; bilgiyi üretir,  öğretir,  sunar ve  yayar.  Bu dört fonksiyon, üniversitenin varoluş sebebi, misyonudur. Bilgi üretme işlevini araştırma-geliştirme(AR-GE) faaliyetiyle, Öğretme işlevini eğitim-öğretim faaliyetiyle,Sunma işlevini topluma danışmanlık yapma ve Yayma işlevini yayın yapmak suretiyle yerine getirir. Üniversite laboratuvardır, kitaptır, yetişmiş elemandır, akıldır, bilimdir.  Üniversite, gerçeği aramak çilesi ve yürekliliğidir. “

ÇAĞDAŞ ÜNİVERSİTE TANIMLAMASI

Çağdaş bir üniversitenin, kalite odaklı olduğunu kaydeden Yaylalı, “.Üniversitede insan ve donanım açısından toplam kalite hedefine ulaşılabilmesi için gerekli imkânların sağlanması esastır.

Üniversitede görevli bilim insanlarının bilgi üretme, araştırma yapma, kitap yazma,toplumsal sorunlar ile ilgili görüş bildirme konularında tamamen özgür olmaları esastır. İdeal bir üniversitede eğitim, öğretim ve araştırma faaliyetlerinde evrensel düzeyde kabul edilen etik değerlere ve ilkelere uygun davranılmalıdır. Çağdaş bir üniversitede demokratik bir yönetim esas alınmalı ve liyakata dayalı bir sistem inşa edilmelidir. İdeal bir üniversite, bulunduğu çevreye ve topluma karşı sorumluluklarının bilincinde olan bir üniversitedir. Çünkü üniversiteler, bilim üreten, eğitim ve öğretim sunan kuruluşlar  olarak  sosyal  sorumluluk yönünden  diğer organizasyonlardan çok daha büyük bir sorumluluk ahlakına sahip olmalıdırlar. Çağdaş bir üniversite, bilimsel ve teknolojik projeler gerçekleştirmeli, sanayi ile yakın işbirliği içerisinde olmalı ve şehirdeki yaşam kalitesinin yükseltilmesine katkıda bulunmalıdır. Çağdaş bir üniversite, öğretim elemanlarına huzur dolu bir çalışma ortamı sunarak,gelişmiş ülkelerde olduğu gibi “Daha fazla nasıl araştırma yaparız, daha iyi nasıl öğrenci yetiştiririz ve ülkemizin gelişimine daha iyi nasıl katkıda bulunuruz? ”  düşüncesine ve arayışına odaklanan bir kuruluştur. Gerçek bir üniversite bulunduğu şehre “geçici ve bireysel değerler katan” bir kuruluş değil toplumsal dönüşüme destek olacak sürdürülebilir kalkınmayı ve kültürel gelişimi sağlayacak projeler üreten kurumdur. ‘dedi.

 

 

 
BBP seçim startı verdi
 
Aşık Şenliğe vefa
YORUMLAR
 Onay bekleyen 1 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Aziziye Koleji bir ilke imza attı
Erzurum Aziziye Koleji öğrencileri arasında obezite taraması yapıldı. ...
KUDAKA’dan 4 üniversiteyle işbirliği
KUDAKA Yönetim Kurulu Toplantısı, Bayburt Valisi Mükerrem Ünlüer’in başkanlığında ...
Velilerden yardımcı kitap tepkisi
Türkiye gazetesi-Hükümet, 16 milyon öğrenciye ders kitaplarını ücretsiz ...
 
ETÜ’de görkemli açılış
ETÜ 2013 - 2014 Akademik Yılı Açılış Töreni ETÜ’nün havalimanı yolunda ...
Dadaşın bağışı böyle olur
Türkiye’nin önde gelen bilim insanlarından olan, Erzurumlu emekli öğretim ...
Halıcı'ya ‘Tıp Teşvik Ödülü’
Tıp Fakültesi Farmakoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Zekai Halıcı, ...
 
Mahremiyete bilimsel bakış
İ.KUMRU-Atatürk Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Uğur ...
Bilişim Gönüllüleri iş başında
Erzurum Genç Çözüm Derneği Projesi olan Bilişim Gönüllüleri Eğitmen Eğitimi ...
Tapu Kadastro, öğrencileri ağırladı
Ahıska ve Azerbaycan Türklerinden oluşan öğrenci grubu Erzurum Tapu ve ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
Neden ‘Erzurum’a Selam Söyle’ Adını Verdi?
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Gazze’den Doğu Türkistan’a Dinmeyen Ağıt: Akif’in Uyarısı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Konunun Mülkiyeti 
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Ülkü Ocakları Mektebi ve Yiğido Mehmet Şarkışla
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’da öncelik ne olmalı?

Mevcut kadro korunmalı
Önce Hakan Kutlu ile sözleşme yenilenmeli
Tüm takım yenilenmeli
Yeni Stadyum inşaatı başlamalı
Büyükşehir Taraftara Erzincan’a ulaşım desteği vermeli
Erzurumspor’a mali destek kampanyası başlatılmalı
Erzurumspor’un mevcut kadrosuna özel pirim verilmeli


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva