ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Cumhur İttifakı MHP İftarında buluştu
Cumhur İttifakı MHP İftarında buluştu
Erzurum’da 2 ayda 48 şirket kuruldu
Erzurum’da 2 ayda 48 şirket kuruldu
Erzurum şirket sermayesinde 6. sırada
Erzurum şirket sermayesinde 6. sırada
‘646 terörist etkisiz hâle getirildi’
‘646 terörist etkisiz hâle getirildi’
'Türkiye ekonomisi en çok büyüyen ekonomi'
'Türkiye ekonomisi en çok büyüyen ekonomi'
HABERLER>EKONOMİ
12 Şubat 2016 Cuma - 07:55

ESTP’de göç gündemi

EMRE GÜNEŞ-Erzurum Sivil Toplum Platformu Başkanı Mustafa Güvenli Erzurum’daki göçün nedenleri hakkında değerlendirmelerde bulundu.

ESTP’de göç gündemi

Sivil Toplum Platformu Başkanı Mustafa Güvenli, “Erzurum göç verirken aslında bir taraftan da göç alıyor. Ama nitelikli göç veriyor. Yani beyin ve sermaye göçü var. Bir taraftan sermaye göçü aslında diğerlerini tetikliyor. Erzurum’da göçün önüne geçilebilmesi için en önemli unsur istihdamdır. İnsanlar gelecek kaygısı yaşadıkları bir yerde kalmak istemezler. Onun için Büyükşehir Belediye Başkanımızın yapmış olduğu çalışmalar şehirde bir hareketlilik kazandırdı. Biz inanıyoruz ki burada bu çalışmalara paralel olarak da Erzurum’a yatırımcının çekilebilmesi durumunda Erzurum bırakın göç vermeyi göç eden insanların hepsi olmasa da belli bir kısmını geri getirmekte mümkündür.” diye konuştu.

Erzurum’da 2014 yılına göre 2015 yılında göç oranlarında bir azalma meydana geldi. Bununla ilgili açıklamalarda bulunan Güvenli, “Aslında bu meseleyi sadece 2014-2015 olarak değerlendirmek istemiyorum. Geniş bir açıdan ele almakta fayda olduğunu düşünüyorum. Erzurum göç verirken aslında bir taraftan da göç alıyor. Ama nitelikli göç veriyor. Yani beyin ve sermaye göçü var. Bir taraftan sermaye göçü aslında diğerlerini tetikliyor. Erzurum’da göçün önüne geçilebilmesi için en önemli unsur istihdamdır. İnsanlar gelecek kaygısı yaşadıkları bir yerde kalmak istemezler. Onun için Büyükşehir Belediye Başkanımızın yapmış olduğu çalışmalar şehirde bir hareketlilik kazandırdı. Biz inanıyoruz ki burada bu çalışmalara paralel olarak da Erzurum’a yatırımcının çekilebilmesi durumunda Erzurum bırakın göç vermeyi göç eden insanların hepsi olmasa da belli bir kısmını geri getirmekte mümkündür. Örneğin; 1992 Erzincan depreminde şehrin nüfusunun büyük çoğunluğu gitti. Ama Vali Recep Yazıcıoğlu’nun çalışmalarıyla o insanlar geri geldi. Başardılar. Yıkılmış, yok olmuş şehir yeniden inşa edildi, yeniden yapılandı. Ortaya da güzel bir Erzincan çıktı. İşte biz bunu sermaye noktasında yapmak zorundayız.” dedi.

“SERMAYENİN YAŞAYABİLECEĞİ BİR ERZURUM OLUŞTURULMALI”

 Erzurum’daki yatırımcıların çeşitli şehirlere yayıldığını ifade eden Güvenli, “Göç noktasında köklü bir çözüm istiyorsak yapmamız gereken en önemli şey sermayenin yaşayabileceği bir Erzurum’un oluşturulmasıdır” diye konuştu. Güvenli” Erzurum’un yatırımcılarının çoğu dışarıda. İstanbul’da, Bursa’da vs. Çeşitli şehirlere yayılmış durumdalar. Bizim Erzurum’da göç noktasında köklü bir çözüm istiyorsak yapmamız gereken en önemli şey sermayenin yaşayabileceği bir Erzurum’un oluşturulmasıdır. Yani olmayacak hiçbir şey yok. Buna kışında engel olduğunu düşünmüyoruz. Hatta Erzurum olamayacak şeylerin değil gerçekten olabilecek şeylerin peşine gitsek yatırımlar konusunda daha iyi olur. Örnek vereyim; Bir kapalı kayak merkezi çok ciddi anlamda buraya bir katkı sağlar. Bakın kayak merkezi için Palandöken de birçok müsait yer olduğu söyleniyor uzmanlarca. Bu ne demek 365 gün 7/24 kayak demek. Kar yağdı yağmadı, rezervasyon iptal mi devam mı, kar yağdı kafile gidiyor 3 gün kalacak vs. bu dert olmayacak. Buradan kaymadan gelip gidenler var. Turizm açısında termal kaynaklarında harekete geçirilmesi lazım. Erzurum’da kaliteli termal tesislere ihtiyaç var. Oysa şehrin hangi istikametten giderseniz gidin 50 km’de bir mesafede termal kaynak var. Doğusunda, Batısında, Kuzeyinde, Güneyinde her tarafında var. Bunların geri dönüştürülmesi lazım. Ulaşımla ilgili mesela uçak seferleri bölgesel anlamda bir şekilde sağlanması gerekiyor. Bölgesel uçak seferlerinin yapılması lazım. Erzurum’dan komşu ülkelere uçak seferlerinin bir şekilde sağlanması lazım. Biz inanıyoruz ki kısa süre içerisinde olur. Başlangıcı bir sıkıntı olabiliyor belki ama eğer biz göçü tersine çevirmek istiyorsak 300 km mesafedeki 4 ülke ile başta olmak üzere bu ülkelerle bütün ilişkilerin gelişmesi lazım. Yani Tebriz’ den Erzurum’a gelen öğrenci sayısı bin 800’ü aştı. Erzurum’un birinci sırada ticaretin gelişmesine paralel olarak, sağlıkta, turizmde, eğitimde, tarımda kendi potansiyellerini harekete geçirmesi gerekiyor. Aksi halde insanlar gelecek kaygısı yaşadıkları yerlerde durmazlar.” Şeklinde değerlendirmelerde bulundu.

“ORGANİZE SANAYİ ÖNEMSENMELİ”

“Göçün engellenebilmesi için en önemli şey istihdamdır. Bunun engellenebilmesi için yatırım yapılması lazım. Organize sanayi lojistik merkez. Lojistik merkez ciddi anlamda önemsenmeli. Ciddi eksiklikler var orada. Bunların hepsi tamamlanmalı. Mesela lojistik merkezlerin eksiklikleri tamamlansa faaliyete geçtiği zaman bin 200 kişi çalışacak. Bin 200 kişi demek en az 5 bin kişinin karnını doyurmak demektir. 5 bin kişinin daha Erzurum’da barınabilmesi demektir. Sermayenin yaşayabileceği bir yer olması lazım. Eğer sermaye burada geleceğim yok deyip gittiği sürece göç devam eder. Hatta ben başka bir örnek vereyim; 1985 yılında Erzurum nüfusu Türkiye nüfusunun tam yüzde 2’sini oluşturuyordu. Şimdi niye yüzde 1’in altında. Çünkü potansiyel olması lazım. Potansiyelde yoksa yatırımcı gelmiyor.”

“ŞEHİRDE BİR DAĞINIKLIK VAR”

Şehirde bir dağınıklık olduğunu ve Erzurum’daki sorunların üstesinden gelebilmek için herkesin birlikte hareket etmesi gerektiğini vurgulayan Mustafa Güvenli şöyle konuştu; ”TUİK’in verilerine bakarsak Erzurum’daki göç oranlarının gidişatı iyi değil. Göç oranları artar mı azalır mı bu Erzurum’un çalışmalarına bağlı. Göçü tersine çevirmek mümkün. Bu gidişatta yatırımcı buraya gelmediği müddetçe Erzurum’da ticari bir hareketlilik başlanmadığı sürece, istihdam desteklenmediği sürece, işsizlik sorunu olduğu müddetçe, insanların gelecek kaygısı yaşadığı sürece bunların önüne geçemezsiniz. Bunlar çözümsüz değil ama kolayda değil. Yani şehirde bir dağınıklık var. Siyasetçilerimiz, bürokratlarımız, sivil toplum kuruluşlarımız hepsi dağınık hareket ediyor. Herkesin bir araya gelmesi lazım. Eğer şehrin güçlü bir ruhu olursa bunların hepsini tersine çevirebilirsiniz. Göçüde tersine çevirirsiniz, potansiyeli de geri çekebilirsiniz. Buradan gitmek de bir her şey çözüm değil. Herkes için yeni bir ufuk yeni bir arayış. İnsanlar risk olmadığı sürece buna teşebbüs etmezler. Antep ’deki yatırımcı niye gitmiyor? Trabzon’daki gitse bile orayla ilişkisini kesmiyor. Bizim de artık bunları sağlamamız lazım, düşünmemiz lazım.”

 
Bakan Avcı’dan Erzurum’a övgü
 
Müftülükten Bayırbucağa yardım
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erzurum esnafına beyanname uyarısı
Erzurum Bilim, Sanayi Ve Teknoloji İl Müdürlüğü, ölçü aletlerinin periyodik ...
DAP İdaresi eğitime odaklandı
İstatistiksel verilerin daha etkili şekilde kullanılmasını sağlamak amacıyla, ...
TKDK’dan bilgilendirme seferberliği
TKDK ilçe toplantılarına devam ediyor.
 
PTSO’dan bilgilendirme etkinliği
Erzurum Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü Pasinler Belediyesi meclis ...
Sınırkaya’dan fatura değerlendirmesi
Türkiye’deki yaklaşık 38 milyon elektrik abonesinin yılbaşından itibaren ...
Pınar, beklentilerini paylaştı
Resmi kurumların dışarıya yemek verdiklerini bu yüzden lokanta esnafının ...
 
MÜSİAD’tan enerji yatırımı
M.COŞKUN-MÜSİAD Başkanı Taner Bayır, Erzurum sanayi arazilerini çantacılardan ...
Erzurum’a Teknoloji transferinde işbirliği
TUBİTAK Yenilik ve Girişimcilik Alanlarında Kapasite Artırılmasına Yönelik ...
Erzurum Et Borsası süreci başlıyor
DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Adnan Demir, TRT Radyo 1’de yayınlanan ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Oyunun Müzakeresi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Ölülerin arkasından konuşmak ahmaklıktır!
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva