ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
434 zehir taciri ve sokak satıcısı yakalandı
434 zehir taciri ve sokak satıcısı yakalandı
Kaçakçılara darbe
Kaçakçılara darbe
‘Nemrut’un Develeri’ görsel şölen oluşturdu
‘Nemrut’un Develeri’ görsel şölen oluşturdu
8 kilo uyuşturucu ele geçirildi
8 kilo uyuşturucu ele geçirildi
Jandarmadan terör operasyonu
Jandarmadan terör operasyonu
HABERLER>SAĞLIK-YAŞAM
13 Ağustos 2014 Çarşamba - 12:36

Doktor Milletvekilinden 'şarbon' uyarısı

Kurban Bayramı öncesi hastalığın hayvan ve yem taşımacılığı ile başka illere taşındığını savunan Çıray, soru önergesinde şu iddiada bulundu: “Bu hastalık, Akdeniz’de, Adana ve Mersin civarında bir çok hayvanın telef olmasına sebep oldu. Şu an hastalık Adana’dan Erzurum’a yemle taşındı."

Doktor Milletvekilinden  şarbon  uyarısı

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Dr. Aytun Çıray, hükümete şarbon hastalığı konusunda uyarılarda bulundu.

 Çıray, İzmir’in Ödemiş ilçesinde bir kadının şarbon hastalığına bağlı vefat ettiğine dair ciddi soru işaretleri olduğunu iddia etti. Şarbon hastalığının Türkiye’de yayılmaya başladığı uyarısını yapan Aytun Çıray, “Şarbon, bildirimi mecburi hastalıklardandır ve halkın bu konuda mutlak olarak bilgilendirilmesi gerekmektedir. Ne yazık ki, bu bulaşıcı ve öldürücü hastalık hakkında alınan tedbirler yetersizdir” dedi.

 ÖLEN KADIN SANDUKAYLA GÖMÜLDÜ

 CHP Genel Başkan Yardımcısı Çıray, yayılan şarbon hastalığıyla ilgili TBMM Başkanlığı’na bir soru önergesi verdi. Çıray, önergesinde şu açıklamalara yer verdi:

“Yıllar sonra ilk defa ithal kurbanlık nedeniyle Edirne’de görülen bulaşıcı şarbon hastalığı ile ilgili yeniden ihbarların geldiği bir dönemde, İzmir’in Ödemiş ilçesine bağlı Yeniköy’de yaşayan Necdet Aydın isimli vatandaşımızın büyükbaş hayvanlarında şarbon görüldü. Bu hayvanlar kesildi. Ne var ki, kesim sırasında Necdet Aydın’ın kayınvalidesi H.Ö’ye elindeki kesiden mikrop bulaştı. Yüksek ateş ve kolda morarma şikâyeti ile İzmir Bozyaka Devlet Hastanesi’ne götürülen H.Ö, tüm çabalara rağmen kurtarılamadı. H.Ö’ün cenazesi memleketi Yeniköy’de iki metre derine ve geleneklerimizin aksine sanduka ile gömülüp üzeri kireç tozuyla kaplandığına göre, kendisi şarbon nedeniyle mi ölmüştür?”

HASTALIK BAYRAM ÖNCESİ TAŞINIYOR!

 Kurban Bayramı öncesi hastalığın hayvan ve yem taşımacılığı ile başka illere taşındığını savunan Çıray, soru önergesinde şu iddiada bulundu: “Bu hastalık, Akdeniz’de, Adana ve Mersin civarında bir çok hayvanın telef olmasına sebep oldu. Şu an hastalık Adana’dan Erzurum’a yemle taşındı. Erzurum ve Bingöl’de de bu hastalık yayılmaya başladı. Önümüzde Kurban Bayramı bulunmaktadır. Doğudan batıya taşınan hayvanlarla da maalesef bu hastalık taşınacaktır.”

ŞARBON HASTALIĞININ ÖZELLİKLERİ VE BELİRTİLERİ

Aynı zamanda bir hekim olan Aytun Çıray, hastalıkla ilgili şu bilgileri verdi:

“Şarbon veya antraks, halk arasında 'dalak hastalığı' olarak bilinen ve Bacillus Anthracis adlı bakteri tarafından meydana getirilen bir hastalık türüdür. Bu hastalık, özellikle sığır, koyun ve beygirlerde ani olarak ortaya çıkıyor ve ne yazık ki, insanlara da bulaşabiliyor. İnsanlar, bu hastalığı, hayvanlar veya bu hayvanlarından ürünlerinden alıyor. Mikroorganizma, insanlara deriden girerse kara çıbanı oluşturuyor. Kan dolaşımına karışması ile de sepsis (mikrop tarafından oluşturulan kan zehirlenmesi), ağız, solunum yolları, menenjit ve iç organlarda lezyon oluşmasına neden oluyor. Mikroplu etlerin yenilmesi ağır bağırsak hastalıklarına yol açıyor. Bu da kanamalara neden olabiliyor. Bu hastalık, hayvanlarda vücut ısısı yükselmesiyle kendini gösterirken, dalak şişiyor, kan katran gibi koyu renk alıyor ve pıhtılaşmıyor."

 Aytun Çıray, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ve Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığı’na verdiği önergede, şu sorulara cevap istedi:

 "2014 yılının Mart ayında önce İzmir Aliağa’da, 28 gün geçtikten sonra bu defa İzmir Bayındır’da şarbon hastalığı ortaya çıktı mı? Çıktıysa ne gibi tedbirler alındı? Mayıs ayında şarbon hastalığının bu defa Ödemiş’te ortaya çıkmış olmasının nedenleri nelerdir? Yoksa bu durum, alınan tedbirlerin ciddiyetsizliğinin bir göstergesi midir? İzmir Bozyaka Hastanesi’nde kurtarılamayarak hayatını kaybeden H.Ö de hangi hastalık teşhis edilmiştir? Ölüm nedeni nedir? Merhume H.Ö’ün cenazesi memleketi olan Yeniköy’de iki metre derine ve geleneklerimizin aksine sanduka ile gömülüp üzeri kireç tozuyla kaplandığına göre, kendisi şarbon nedeniyle mi ölmüştür? Eğer öyleyse, bu durumun örtbas edilmesi bir salgın tehlikesi yaratmayacak mıdır? Bu hayvanlarla temas eden diğer kişilere ne olmuştur? Bu kişiler tespit edilmiş ve sağlık taramasından geçirilmiş midir? Aliağa’dan Bayındır’a; Bayındır’dan Ödemiş’e kadar Ege’de yayılan bu hastalıkla ilgili Bakanlık ne gibi tedbirler almıştır? Bu ölen insanın hesabını kim verecek? Bu hastalık, Akdeniz’de Adana ve Mersin civarında bir çok hayvanın telef olmasına sebep oldu. Şu an bu hastalık Adana’dan Erzurum’a yemlerle taşındı. Erzurum ve Bingöl’de de bu hastalık yayılmaya başladı. Önümüzde Kurban Bayramı bulunmaktadır. Doğudan batıya taşınan hayvanlarla da maalesef bu hastalık taşınacaktır. Bakanlığın bunlarla ilgili tedbirleri var mıdır?"

 
Toplu ulaşımda yeni sistem
 
Akyaka’da hint keneviri operasyonu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
TÜHAD’tan uyarı tonu tepkisi
Tüketici Birliği Federasyonu (TBF) Üyesi ve Tüketici Hak Arama Derneği ...
EKPSS için Erzurum’dan 634 başvuru
İHSAN KUMRU-2014 Yılında ÖSYM tarafından yapılan Engelli Kamu Personeli ...
Aziziye’de baz istasyonu tepkisi
Aziziye ilçesi Saltuklu Mahallesinde, Vali Vefik Kitapçıgil ilköğretim ...
 
Mutluluğu Erzurum'da yakaladılar
Afganistan’dan 2011 yılında savaştan kaçarak Türkiye’ye sığınan, Erzurum’a ...
Sertoğlu’ndan katliam iddialarına tepki
Pasinler Belediye Başkanı Ünsal Sertoğlu, ilçede ağaç katliamı değil, ...
Sıcaklık tavan yapacak
DİLEK BAYRAK-Erzurum’da hafta boyunca hava sıcaklık değerleri yükselişini ...
 
Gör ilaç piyasasını irdeledi
M.COŞKUN-İlaçlara, son yıllarda zam uygulanmasına gidilmemesi, hatta sık ...
Erzurum Polis Fm Kadına Şiddeti irdeledi
Erzurum Polis Radyosu Sağlığın Sesi Programı’nda Kadına Yönelik Şiddet ...
Protokol Baro pikniğinde buluştu
Erzurum Barosu tarafından düzenlenen piknik etkinliğinde avukatlar, aileleri ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Oyunun Müzakeresi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Ölülerin arkasından konuşmak ahmaklıktır!
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva