ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Türk Kızılay’dan her gün bin kişiye sıcak yemek
Türk Kızılay’dan her gün bin kişiye sıcak yemek
210 düzensiz göçmen yakalandı
210 düzensiz göçmen yakalandı
Emniyetten silah operasyonu
Emniyetten silah operasyonu
Saatler sonra cansız bedeni bulundu
Saatler sonra cansız bedeni bulundu
Polisin dikkati 2 vatandaşı kurtardı
Polisin dikkati 2 vatandaşı kurtardı
HABERLER>SAĞLIK-YAŞAM
6 Eylül 2013 Cuma - 18:07

Doğulu kadınlar kış telaşında

Kars'ta kadınlar, sofraların vazgeçilmez yemeklerinden olan erişte keserek kışa hazırlık yapmaya başladı.

Doğulu kadınlar kış telaşında

IŞIK ÇAPANOĞLU
KARS (İHA) - Kars'ta kadınlar, sofraların vazgeçilmez yemeklerinden olan erişte keserek kışa hazırlık yapmaya başladı.
Kars’ta yaz sıcaklıklarının etkisini yitirmesiyle birlikte kış hazırlıkları başladı. Kente merkezinde bir araya gelen kadınlar, kestikleri erişteleri ipe sererek kurutmaya çalışıyor. Yeni Mahallede bir araya gelen kadınlar, imece usulüyle kış hazırlıklarına başladıklarını ortaklaşa erişte kestiklerini ifade ettiler.
5-6 komşunun yardımlaşmasıyla kesilen erişteler, tellere asılarak kurutulmaya başladı. Kars’ın Cadde ve sokaklarında yıllardan beri gelenek haline gelen erişte kesimi, ilde bulunan yabancılarında dikkatini çekiyor.
Kış aylarının olmazsa olmazlarından olan erişteler, Kars’ta kış aylarında sofralarda yerini alıyor. Özellikle Kars’tan göç etmiş büyük şehirlerde yaşayan akrabalarına erişte gönderdiklerini belirten Ebru Zaman, kestikleri eriştelerden İstanbul’daki akrabalarına göndereceklerini söyledi.
Zaman, “Hamur kıvamını alıncaya kadar yoğrulduktan sonra oklavalarla açılan hamur tahtalar üzerinde kesiliyor, bez üzerinde veya iplere asılarak kurutuluyor” dedi.
Kışın çorba ve pilav yapılan eriştenin Kars’ta yoğun olarak tüketildiğini belirten Gülay Zaman, “İmece usulü yapıldığı için pek yorucu olmuyor. Kış yemeklerimizden olan erişte özellikle çorba ve pilavda kullanılıyor. Bizim mahalle sakinleri olarak komşularımız arasında dayanışma geleneği devam ediyor. Bizler tarif ederken genç kızlarımız ve gelinlerimizle işlerimizi yapıyoruz. Biraz yorucu olsa da, bu zenginliğe ulaşmaya çalışıyoruz. Erişte Kesim Makinesi var. Ama biz tadında değişiklik olmaması için bildiğimiz şekilde kesiyoruz” diye konuştu.
Kars’ta mahalleli kadınların ortaklaşa kestikleri erişteler, daha sonra tellere asılarak kurutuluyor. Kurutulan erişteler fırınlarda kavrulduktan sonra kışın sofralarda yerini alıyor. Kesilen eriştelerden İstanbul, İzmir, Ankara ve Bursa gibi büyük şehirlerde yaşayan Karslı akrabalarda faydalanıyor.
Özellikle kışın tüketilen erişte, Kars mutfağının olmazsa olmazları arasında yer alıyor.

 
Kurbanlık trafiği başladı
 
Ecdada vefa, tarihe saygı
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
vatandaş 7 Eylül 2013 Cumartesi 01:51

ne güzel bir iştir bu erişte kesmek.:))))

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Göç ederken, hastane bahçesine düştü
Oltu Devlet Hastanesi bahçesinde bulunan Ur Kekliği yavrusunu görenler şaşırdı.
Erzurum’da eksili gece
Erzurum’da yüksek kesimlere dün yılın ilk karının yağmasının ardından ...
Yaz bitti, kış kapıda…
DİLEK BAYRAK-Erzurum’da gece hava sıcaklığı 4, gündüz hava sıcaklığı ise ...
 
Mavi kapaklarla bir engelliyi sevindirdi
Erzurum’da yaşayan 45 yaşındaki sara hastası Murat Güvenir bir yandan ...
‘Her sağlıklı bir engelli adayıdır!’
Meral, ”Öncelikle şunu herkes bilmelidir ki her sağlıklı bir engelli adayıdır. ...
Yılın ilk karı düştü
Erzurum’da Palandöken Dağı'nın yüksek kesimlerine hafif şekilde kar yağarken, ...
 
Hastaneye getirilirken öldü
Horasan’da evinde rahatsızlanan 1 yaşındaki çocuk hastaneye giderken hayatını kaybetti.
Tarihi çeşmelere altyapı desteği
Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Erzurum Su ve Kanalizasyon İdaresi (ESKİ) ...
Baba acısına dayanamadı intihara kalkıştı
Dadaşkent’te bir kişi kalp krizi geçirerek vefat eden babasının acısına ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Gazze’den Doğu Türkistan’a Dinmeyen Ağıt: Akif’in Uyarısı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Konunun Mülkiyeti 
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Ülkü Ocakları Mektebi ve Yiğido Mehmet Şarkışla
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’da öncelik ne olmalı?

Mevcut kadro korunmalı
Önce Hakan Kutlu ile sözleşme yenilenmeli
Tüm takım yenilenmeli
Yeni Stadyum inşaatı başlamalı
Büyükşehir Taraftara Erzincan’a ulaşım desteği vermeli
Erzurumspor’a mali destek kampanyası başlatılmalı
Erzurumspor’un mevcut kadrosuna özel pirim verilmeli


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva