ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurum’da 104'üncü yıl gurur ve coşkusu
Erzurum’da 104'üncü yıl gurur ve coşkusu
İspirliler Milli coşkuda buluştu
İspirliler Milli coşkuda buluştu
Tekin Türk Cumhuriyetlerinden gelen çocukları ağırladı
Tekin Türk Cumhuriyetlerinden gelen çocukları ağırladı
Trendyol 1. Lig: Ümraniyespor: 1 - Kocaelispor: 0
Trendyol 1. Lig: Ümraniyespor: 1 - Kocaelispor: 0
Gazze’de can kaybı 34 bin 151’e yükseldi
Gazze’de can kaybı 34 bin 151’e yükseldi
HABERLER>EKONOMİ
16 Ocak 2010 Cumartesi - 04:02

Doğu’ya 5084 morali

İHA/ Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik, Devlet Bakanı Ali Babacan’ın, 5084 Sayılı Teşvik Yasası’ndaki sosyal güvenlik primi desteği uygulamasının 3 yıl daha devam edeceğini açıklamasının, teşvikten yararlanan işletmelere büyük moral vereceğini söyledi.

Doğu’ya 5084 morali

//İŞ ÇEVRELERİNİN DEĞERLENDİRMELERİ
31 Aralık 2009 itibariyle sona eren söz konusu teşvik uygulamasının uzatılması için, yasanın uygulandığı illerin Ticaret ve Sanayi Odaları başta olmak üzere, sivil toplum örgütleri ve iş çevrelerinin yoğun talepte bulunduğunu ifade eden ETSO Yönetim Kurulu Başkanı Yücelik, bu taleplerin kısmen de olsa karşılık bulmasından mutluluk duyduğunu dile getirdi. ETSO olarak, ilgili bakanlıklar ve bölge milletvekilleri nezdinde yapılan girişimlerde, yasanın bölge ekonomisi için önemini vurguladıklarını kaydeden Başkan Yücelik, “Ekonomik krizin etkisiyle zor bir dönem geçiren işletmelerin böyle bir morale ihtilacı vardı. Hükümetin, 5084 sayılı Yasa’daki sosyal güvenlik primi desteğini 3 yıl daha sürdürme kararının, işsizliğin daha da büyümesinin önüne geçeceğini umut ediyoruz” diye konuştu.
//“ENERJİ DESTEĞİ”
5084 Sayılı Yasa’nın bir bütün olarak uzatılmasının daha faydalı olacağını söyleyen Başkan Yücelik, “Çünkü bu yasada işletmelere, sosyal güvenlik pirim desteğinin yanı sıra, gelir vergisi stopajı teşviki, bedelsiz arsa tahsisi ve yüzde 50’ye varan oranlarda enerji desteği sağlanıyordu. Bunlar işletmelerimiz için ciddi desteklerdi. İşletmelerin büyük bir çoğunluğu bu desteklerle ayakta kalmaya çalışıyordu. Sosyal güvenlik prim desteğinin yanı sıra enerji desteği de işletmelerimiz için büyük bir anlam ifade ediyor. İnşallah hükümet bu konudaki taleplerimizi de karşılayacak bir düzenlemeye imza atar.” dedi.
//“247 TL DAHA AZ ÖDENİYOR”
Brüt asgari ücretli bir personelin teşvikten faydalanmayan bir işletmeye 852 liraya mal olurken, teşvikten faydalanan organize sanayi bölgesindeki işletmeye 604 liraya mal olduğunu hatırlatan Başkan Yücelik, “Buna göre asgari ücretli bir personel teşvikten faydalanan işletmeye 247 lira daha aza mal oluyor. Bu da işletmelerimiz için önemli bir rakam olduğu gibi işsizliğin önlenmesi ve istihdamın artması adına ciddi anlamda bir destektir.” şeklinde konuştu.
//BAKAN BABACAN’IN AÇIKLAMASI
Ziraat Bankası ve Halk Bankası'ndaki gelişmelerle ilgili düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin 5084 Sayılı Yasa’yla ilgili sorularını da cevaplandıran Devlet Bakanı Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, 49 ilde uygulanan ve 2009 yılı sonu itibariyle sona eren 5084 sayılı teşvik sisteminde, sadece sosyal güvenlik birimi desteğinin üç yıl süreyle devam etmesi kararı aldıklarını açıkladı. 5084 sayılı yasadaki teşvik sisteminin 2009 yılı sonu itibariyle bittiğini, bölgesel ve sektörel nitelikteki yeni teşvik sisteminin uygulanmaya konulduğunu belirterek şunları söyledi:"Yeni yatırımların halihazırdaki bölgelerdeki yatırımlarla haksız rekabet içine düşmemelerini önlemiş olmamız gerekiyordu. İki hafta önce Ekonomik Koordinasyon Kurulu'nda çok detaylı bir biçimde ele aldık, bütün alternatifleri çalıştık. İki gün önce de Başbakanımıza sunduk. Bugün ya da yarın Maliye Bakanlığımızın Meclis'e göndereceği bir yasası var. Onun içine koyduğumuz bir madde ile 5084 uygulamasında sadece sosyal güvenlik primi desteğini devam ettirme kararı aldık. Sosyal güvenlik priminin işverenin ödediği kısmını biz karşılıyorduk, o uygulama var sadece. Diğer teşvik unsurlarını 2009 sonu itibariyle bitirmiş olduk. Ancak 2006, 2007, 2008'de kurulan yeni işletmeler için onların beş yıllık müktesep hakları devam ediyor. 5084'deki uygulamanın uzatılmasını da üç yıllık yapıyoruz. Çünkü, bütün teşvik sistemi yeni tesisler için dahil olmak üzere 2012 sonu itibariyle bitiyor. 2012 sonu geldiğinde 49 il uygulaması bitecek. Bununla ilgili yasal düzenleme gerekiyor. Bu değişikliği Maliye Bakanlığı yapacak."
//BÖLGE İLLERİNDE SEVİNÇ VAR
Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Hasan Erkoç, 5084 sayılı teşvik yasasının devam edeceği müjdesini verdi.
Erkoç, yaptığı açıklamada, "1 senedir 5084 sayılı Teşvik yasasının uzatılmasını talep etmiştik. Bu anlamda 49 odayla birlikte ciddi çalışmalar yaptık. Dün aldığımız bir haber bizleri çok mutlu etti. 5084 sayılı teşvik yasası bazı değişikliklerle 3 yıl daha devam edecek. Özellikle çalışanların sigortalarının devlet tarafından ödenmesine devam edilecek. Bu bölgeye önemli katkılar sağlamaktadır. 5084'ün 2 yıl uzatılmasını talep etmiştik ama 3 yıl daha bu yasa geçerli olacak. Sadece enerji desteği tamamen
kalktı. Çünkü, burada da ciddi anlamda bu teşvikten yararlanamayan illerden baskılar oluştu. Haksız rekabet sağladığı için enerji desteği verilmiyor. Malatya 4. bölgede yer alıyor ve 3 yıl daha teşvikten yararlanacağız. Ben emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. İnşallah bu karar bölgemiz ve ülkemiz için hayırlı olur. Ekonomik gelişme noktasında da sıkıntıların önüne geçmiş olur" dedi.
3. Organize Sanayi Bölgesi'nin tapusunun alındığını da kaydeden Erkoç, "Malatya için diğer önemli bir konu ise, yıllardır 3. OSB Bölgesi için bir çalışma başlatmıştık. 7 bin 500 dönüm mera arazisinin hazineye devri için ot bedelini Organize Müdürlüğü olarak yatırmıştık. Burayı hazineye devrettik. Son alınan kararlar doğrultusunda hazine tapu vermemeye başladı. Kiralama yoluna gidiyordu. Ama bu Malatya için önemli olduğunda ciddi anlamda bir çalışma yaptık ve Maliye Bakanımız talebimizi imzaladı ve tapuyu
aldık. Bu da Malatya'nın kalkınması ve ekonomisine ciddi anlamda katkı sağlayacak. Malatya'ya yatırım yapmak isteyen müteşebbisler sıkıntı çekmeyecek" diye konuştu.
//GENÇ GİRİŞİMCİLER TEŞVİK SİSTEMİNİN UZATILMASINA SEVİNDİ
 Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Genç Girişimciler Kurulu Kars İl Başkanı Adem Çalkın, 49 ilde uygulanan ve 2009 yılı sonu itibariyle sona eren 5084 sayılı teşvik sisteminde sadece sosyal güvenlik birimi desteğinin 3 yıl süreyle devam etmesi kararının Doğu Anadolu’daki yatırımcıları sevindirdiğini söyledi.  
//TEDİRGİNLİK KALKTI
Çalkın yaptığı açıklamada, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın 5084 sayılı yasadaki teşvik sisteminin 2009 yılı sonu itibariyle bittiğini, bölgesel ve sektörel nitelikteki yeni teşvik sisteminin uygulanmaya konulduğunu açıkladığını hatırlattı. Babacan'ın yeni yatırımların halihazırdaki bölgelerdeki yatırımlarla haksız rekabet içine düşmelerini önlemiş olmaları gerektiğini ifade ederek kendilerini memnun ettiğini Çalkın, "Yine Babacan'ın, 'Onun içine koyduğumuz bir madde ile 5084 uygulamasında sadece sosyal güvenlik primi desteğini devam ettirme kararı aldık. Sosyal güvenlik priminin işverenin ödediği kısmını biz karşılıyorduk, o uygulama var sadece. Diğer teşvik unsurlarını 2009 sonu itibariyle bitirmiş olduk. Ancak 2006, 2007, 2008'de kurulan yeni işletmeler için onların beş yıllık müktesep hakları devam ediyor. 5084'deki uygulamanın uzatılmasını da 3 yıllık yapıyoruz.' şeklindeki açıklamaları, umuyoruz ki bölgedeki yatırımları da artıracaktır. Babacan ayrıca, bütün teşvik sisteminin yeni tesisler için dahil olmak üzere 2012 sonu itibariyle bittiğini, 2012 sonu geldiğinde de 49 il uygulamasının biteceğini açıkladı ve bununla ilgili yasal düzenlemeyi de Maliye Bakanlığı'nın yapacağını ifade etti. Bizlerde bölgedeki genç girişimciler olarak bu kararı bekliyorduk. Böyle bir karar bizi umutlandırmıştır. Umarız ki bu süre içinde de yeni kararlar alınır ve bizlerin önü tamamen açılır." dedi.
 
Çalkın, TOBB Genç Girişimciler Kurulu olarak bu gelişmeleri Kars adına sevinçli bir haber olarak adlandırdıklarını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: "İstihdamın daraldığı bu ortamda bu karar doğru olan ve yapılması gereken bir karardı. Tabii Doğu illeri için her zaman dediğimiz gibi daha kapsamlı teşviklerin çıkması gerekiyor. Bizler kararı, memnuniyet verici bir karar olarak karşıladık."
 

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
DAKA toplantıları devam ediyor
Van'ın Erciş ilçesinde Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA), KOBİ Mali ...
5084’ün özel bir getirisi yok
MÜSİAD Erzurum Şube Başkanı A. Mustafa Güvenli, 5084 Sayılı Teşvik Yasası’nın, ...
Teşvik’te mutlu son
GHA/Erzurum’un da aralarında bulunduğu 49 ilde uygulanan ve yürürlük süresi ...
 
2010 PTT yılı olacak
GHA/ PTT, Erzurum’daki kargo hizmetleri için 2010 yılı hedefini belirledi. ...
TCDD, hatları güncelleştiriyor
Gha/Erzurum Ekspresi’ni ‘tasarruf’ gerekçesiyle seferden kaldıran Türkiye ...
Anadolu'daki AVM 'müşteri değeri' yüksek
Alışveriş merkezleri (AVM) tüketici algı araştırmasına göre, Anadolu'daki ...
 
Emekli memurların maaşları netleşti
Emekli memur maaşları, Ocak zammı ve enflasyon farkı çerçevesinde yeniden ...
302 mükellef barış yaptı
İHA/ Erzurum Vergi Dairesi Başkanı Yunus Poyraz, “Varlık Barışı” uygulamasından ...
Perakende sektörü zorda
İHA/Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV), 2008 yılı Mayıs ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva