ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Atatürk Üniversitesi yeniden akredite edildi
Atatürk Üniversitesi yeniden akredite edildi
ETD ve  Türk Ocakları’ndan 24 Nisan tepkisi
ETD ve  Türk Ocakları’ndan 24 Nisan tepkisi
TÜBİTAK başarıyı ödüllendirdi
TÜBİTAK başarıyı ödüllendirdi
Tunceli yolunda heyelan tehlikesi
Tunceli yolunda heyelan tehlikesi
Ermenilerin katlettiği şehitler dualarla anıldı
Ermenilerin katlettiği şehitler dualarla anıldı
HABERLER>EKONOMİ
16 Ocak 2010 Cumartesi - 04:04

Doğu sınır ticaretinde yeni süreç

Kapıköy-Razi Sınır Kapısı'nın transit taşımacılığa açılması için Van ve Hoy'da yapılan toplantılarda anlaşmaya varılan maddeler, Van Valisi Münir Karaloğlu ve Batı Azerbaycan Eyaleti Genel Vali Yardımcısı İbrahim Hagjou tarafından imzalandı.

Doğu sınır ticaretinde yeni süreç

Van'da 2 gün devam eden toplantıların ardından taraflar bu kez İran'ın Hoy kentinde bir araya geldi. Türkiye adına Van Valisi Münir Karaloğlu, İran İslam Cumhuriyeti adına ise Batı Azerbaycan Eyaleti Genel Vali Yardımcısı İbrahim Hagjou başkanlık yaptı. Kapıköy Sınır Kapısı'nda yapılan incelemelerin ardından iki ülkenin üst düzey yetkilileri Hoy Valiliği'nde bir araya geldi. Toplantının önemli maddeleri arasında iki ülkenin kapılarının modernizasyonu, gümrük ve pasaport işlemlerinin aksamadan yapılması ve en önemlisi de Kapıköy Sınır Kapısı ile Razi arasında başlayan ve yaklaşık 20 kilometrelik stabilize yolun biran önce altyapısının tamamlanarak asfaltlanması gibi konular masaya yatırıldı. Yaklaşık 5 saat süren müzakerelerin ardından mutabık kalınan maddeler üzerinde taraflar metne imza attı. İmza altına ve Ankara ile Tahran'a gönderilecek mutabakat metinlerinin de biran önce hayata geçirilmesi için taraflar birbirlerine 22 Şubat'ta Urumiye'de yapılacak toplantıya kadar süre tanıdı.
//PROTOKOL İMZALANDI
İmzaların ardından toplantıya başkanlık yapan Van Valisi Münir Karaloğlu ve Batı Azerbaycan Eyaleti Genel Vali Yardımcısı İbrahim Hagjou ortak açıklama yaptı.
400 yıldır İran'la devam eden kardeşlik ilişkilerinin devamından yana olduklarını belirten Vali Karaloğlu, iki ülke halklarının çıkarına olan ticaretin gelişmesi için de biran önce Kapıköy-Razi Sınır Kapısı'nın transit taşımacılığa açılmasının önemine vurgu yaptı. Kapının açılması için geçmişte zaman kaybedildiğine işaret eden Karaloğlu, bugün iş başında olan görevlilerin ise bu açığı kapatmak için çok koşması gerektiğini söyledi.
VAN VE HOY HALKI BİZDEN KAPININ AÇILMASINI İSTİYOR
Van ve Hoy halkının sınır kapısının transit taşımacılığa acilen açılmasını kendilerinden beklediğini aktaran Karaloğlu "Biz de bunu gerçekleştirmek için dostlarımızla iki gündür beraber çalışıyoruz ve nihayet bir belge imzalama aşamasına geldik. Bugün imza altına alacağımız belge ile biz şöyle bir sonuç çıkarıyoruz. Türk tarafı olarak biz bu imzayı attıktan sonra başkentte yapılması gereken kapının açılması ile ilgili, ilgili kurumlardan gerekli izni alarak 22 Şubat'taki Urumiye toplantısına hazırlıklı geleceğimizin sonucunu çıkarıyoruz. Dostlarımızdan da aynı şekilde Tahran'dan gerekli olan izinleri yetkili birimlerinden alarak 22 Şubat toplantısına gelmesini bekliyoruz. Artık Urumiye'de nihai imzaları atmak istiyoruz. Bu toplantıdan sonra da hemen Kapıköy Sınır Kapısını açmak istiyoruz. Şuanda bunun olmaması için hiçbir neden yok, Türkiye'de siyasi irade var, iki ülke heyetleri iyi niyetle çalışıyor, Batı Azerbaycan Valiliği, sınır olayları ve kapının açılması ile ilgili çok ciddi emek veriyor ve ilgileniyor. Türkiye heyeti de bu noktada iyi niyetle çalışıyor. O zaman iş bize düşüyor ve Urumiye'de bu işi neticelendirmemiz lazım" şeklinden konuştu.
//İKİ ÜLKE ARASINDA İŞBİRLİĞİ
Batı Azerbaycan Eyaleti Genel Vali Yardımcısı İbrahim Hagjou ise Van ve Hoy'da alınan kararların iki ülke Cumhurbaşkanlarının kararlığı sonucu alındığına vurgu yaptı. Hagjou "Uzun süren müzakereler sonucunda bu iki ülke halkı arasında samimiyetin bir göstergesi, iki ülke arasında var olan ilişkiler bu ticaret konusunda vardığımız mutabakatlarla inşallah günden güne gelişme kaydedecektir. Bu varılan kararlar iki ülkenin Cumhurbaşkanlarının da kararlığının bir göstergesidir. Batı Azerbaycan Eyaleti Türkiye'nin 5 ili ile sınırı olan eyalettir. Batı Azerbaycan'ın Türkiye'nin 5 vilayeti ile yaptığı ticaret geçen yıla göre yüzde 80 bir artış göstermiştir. Ancak bu ticaret 500 km sınırı olan bir ilin iyi bir ticaret hacmi değildir. İnşallah yapacağımız toplantılarla şuanda yeterli bulmadığımız bu ticaret hacmini daha üst seviyelere çıkarmış oluruz. İki ülke heyetlerinin Türkiye ve İran'da yaptıkları toplantılarda bu ticaret hacminin gerçekleşeceğine inanıyoruz" diye konuştu.
Yapılan konuşmaların ardından iki ülke heyetleri ziyaret anısına birbirlerine hediye verdi. Geceyi Hoy'da geçiren Türk heyeti sabah saatlerinde karayoluyla Van'a hareket etti. Toplantıya Vali Karaloğlu'nun yanı sıra Adalet ve Kalkınma Partisi (Ak Parti) Van Milletvekili Kayhan Türkmenoğlu, Saray İlçe Kaymakamı Meral Demirbaş, İl Emniyet Müdürü Şükrü Rafet Mert, 6. Hudut Alay Komutanı Kurmay Albay Memduh Hakbilen, Dışişleri, İçişleri ve Ulaştırma Bakanlığı ile bürokratları katıldı. İran heyetinde ise Hoy Milletvekili Muayyid Hüseyni Sadr, Hoy Valisi İbrahim Mohammadlu, Hoy Belediye Başkanı Yusuf Kerbelai Halili ve diğer yetkililer katıldı.

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Doğu’ya 5084 morali
İHA/ Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü ...
DAKA toplantıları devam ediyor
Van'ın Erciş ilçesinde Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA), KOBİ Mali ...
5084’ün özel bir getirisi yok
MÜSİAD Erzurum Şube Başkanı A. Mustafa Güvenli, 5084 Sayılı Teşvik Yasası’nın, ...
 
Teşvik’te mutlu son
GHA/Erzurum’un da aralarında bulunduğu 49 ilde uygulanan ve yürürlük süresi ...
2010 PTT yılı olacak
GHA/ PTT, Erzurum’daki kargo hizmetleri için 2010 yılı hedefini belirledi. ...
TCDD, hatları güncelleştiriyor
Gha/Erzurum Ekspresi’ni ‘tasarruf’ gerekçesiyle seferden kaldıran Türkiye ...
 
Anadolu'daki AVM 'müşteri değeri' yüksek
Alışveriş merkezleri (AVM) tüketici algı araştırmasına göre, Anadolu'daki ...
Emekli memurların maaşları netleşti
Emekli memur maaşları, Ocak zammı ve enflasyon farkı çerçevesinde yeniden ...
302 mükellef barış yaptı
İHA/ Erzurum Vergi Dairesi Başkanı Yunus Poyraz, “Varlık Barışı” uygulamasından ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva