ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Şehir Hastanesi TRSM’de el sanatları sergisi açıldı
Şehir Hastanesi TRSM’de el sanatları sergisi açıldı
Erzurum’da uyuşturucu ile mücadelede kararlılık
Erzurum’da uyuşturucu ile mücadelede kararlılık
19 Mayıs Gençlik haftası başladı
19 Mayıs Gençlik haftası başladı
Doğu Anadolu Kitap Fuarında geri sayım
Doğu Anadolu Kitap Fuarında geri sayım
Çakmak Özel Gereksinimli Öğrencilerle Buluştu
Çakmak Özel Gereksinimli Öğrencilerle Buluştu
HABERLER>BÖLGEDEN
2 Temmuz 2011 Cumartesi - 08:37

Doğu’da sanayi meyveciliği atılımı

Meyvecilik sektöründe yatırımların sürdüğü Erzincan’da sanayi meyveciliği de gelişmeye başladı. Son yıllarda Erzincan genelinde meyvecilik sektöründe yaşanan gelişmeler umut veriyor. Bölge illeri arasında farklı iklimiyle mikroklima özelliği taşıyan Erzincan, son 10 yıllık süreçte meyvecilik alanında büyük atılımlar gerçekleştirdi.

Doğu’da sanayi meyveciliği atılımı

FATİH GÜLNAHAR(İHA) - Meyvecilik sektöründe yatırımların sürdüğü Erzincan’da sanayi meyveciliği de gelişmeye başladı. Son yıllarda Erzincan genelinde meyvecilik sektöründe yaşanan gelişmeler umut veriyor. Bölge illeri arasında farklı iklimiyle mikroklima özelliği taşıyan Erzincan, son 10 yıllık süreçte meyvecilik alanında büyük atılımlar gerçekleştirdi.
Erzincan Tarım İl Müdürlüğü’nün Erzincan İl Özel İdaresi kaynaklı meyvecilik projeleri ve Birleşmiş Milletlerin finanse ettiği Sivas-Erzincan Kalkınma Projesinden sağlanan kaynaklar ve çiftçilerin kendi özkaynakları ile kurdukları bahçelerle onbinlerce meyve fidanı toprakla buluştu. Öyle ki son yıllarda modern anlamda yüzlerce dekar kapama meyve bahçesi tesisi gerçekleştirildi. Yapılan bu yatırımlar meyvelerini vermeye başladı ve Erzincan çevre illere başta elma, üzüm, kiraz olmak üzere değişik meyve türlerini satmaya başladı.Özellikle Üzümlü ilçesi ile Merkez ilçeye bağlı köy ve beldelerde yoğunlaşan meyvecilik faaliyetleri Erzincan’ın tarımsal geleceği adına umut veriyor. Erzincan bölgedeki diğer illere göre birçok avantaja sahip. Başta iklim ve toprak özellikleri olmak üzere, Doğu Anadolu ile Karadeniz ve İç Anadolu bölgeleri arasında köprü görevi gören konumu bu avantajlardan en önemlileri arasında gösteriliyor.
HİBELER ÜRETİMİ TETİKLEDİ
Yine Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın uygulamakta olduğu Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programından sağlanan hibelerle Erzincan’da bir taraftan alet makine açığı kapatılırken diğer taraftan inşa edilen soğuk hava depoları da meyvecilik sektörünün hizmetine girmeye başladı.Erzincan İl Özel İdaresi, Erzincan İl Tarım Müdürlüğü, Erzincan Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü gibi resmi kurumların yanı sıra özel olarak faaliyet gösteren fidanlıklar gerek fidan tedariki gerekse teknik yardım konusunda Erzincan çiftçisine destek vermeye devam ediyor. İlde değişik noktalara kurulan Tahmin ve Erken Uyarı sistemleri ile meyve bahçelerinde görülebilecek muhtemel hastalık ve zararlılar konusunda çiftçiler uyarılarak zamanında gerekli zirai mücadeleleri yapılarak, gereksiz ilaçlamaların önüne geçilmesi sağlanıyor; böylece hastalık ve zararlıların kontrol altına alınması ile verim ve kalite artışında büyük başarı yakalanıyor.Erzincan’da bulunan meyve suyu konsantre fabrikasının yanı sıra ülkenin değişik bölgelerinde faaliyet gösteren meyve suyu fabrikalarının Erzincan pazarına girmesi de son yıllarda sanayiye yönelik meyvecilik sektörünün de gelişmesine büyük katkı sağlıyor.
MEYVE SUYU ÜRETİMİ
Erzincan’da yetişen yerli zerdalinin meyve suyu üretimi açısından en iyi oranda asitik değerlere sahip olması da önümüzdeki yıllarda Erzincan’ın önünü açacak gibi görünüyor. Üzümlü ilçesine bağlı Demirpınar Köyünde Mehmet Ali Yüksel adlı vatandaş tarafından tesis edilen zerdali bahçesinde incelemelerde bulunan Erzincan İl Tarım Müdürü Ali Lek, yaşanan gelişmeleri umut verici olarak değerlendirdi. Sektörde söz sahibi olabilmenin üretim ve kaliteyi artırmaktan geçtiğini savunan İl Müdürü Lek “Meyvecilik sektöründe Erzincan olarak yaşadığımız sorunların en önemlisi şüphesiz pazarlama sorunudur. Ancak son yıllarda Erzincan’da üretilen kiraz ve cimin üzümünde bu sorun aşılmıştır. Ancak elma, zerdali gibi bazı ürünlerdeki pazarlama sıkıntılarımız devam etmektedir. Elma ve zerdalide yaşanan bu sorun Tunay Gıda meyve konsantre fabrikasının açılmasının ardından çözüme kavuşmaya başladı. Erzincan’da üretilen zerdali son birkaç yılda büyük bir talep görmekte ve üretilen zerdalinin tamamı meyve suyu fabrikası tarafından satın alınmaktadır. Sanayi meyveciliğinin karlı bir sektör olduğunu gören çiftçiler artık zerdali bahçesi tesis etme yoluna gidiyorlar. Biz de 2011 yılında bu durum göz önünde bulundurarak Sayın Valimizin ve Erzincan İl Özel idaremizin katkılarıyla kurulan zerdali bahçelerine yüzde 50 oranında destek sağladık” diye konuştu.
LEK’İN DEĞERLENDİRMESİ
Elmada yaşanan Pazar sorununun çözüme kavuşması için çalışmaların sürdüğünü söyleyen İl Müdürü Ali Lek, geçtiğimiz yıl Erzincan’da elmada sözleşmeli entegre üretim yapıldığını hatırlatarak, Erzincan’da üretilen elmaların bebek maması yapımında kullanılmak üzere uluslar arası arenada faaliyet gösteren firmalar tarafından alındığını söyledi.İl Müdürü Lek, çiftçilere seslenerek “Yapmamız gereken tek şey üretimde verim ve kalitenin yanı sıra üretim miktarını artırmaktır. Bu açıdan Erzincan Tarım İl Müdürlüğü olarak her türlü teknik desteği sağlamaktayız. Bahçenin tesis edilmesinden fidana kadar, hastalık ve zararlı kontrolünden budamaya kadar birçok alanda çiftçilerimize hizmet veriyoruz. Erzincan’ın ve Erzincan çiftçisinin kazanması için daha çok çalışmaya devam edeceğiz. Temenni ediyoruz ki; böyle üretim işletmelerinin sayıları yüzlerce hatta binlerce olsun. Erzincan’da tarımsal üretimin her konusunda katkı sağlayan kurumlarımıza ve üreticilerimize teşekkür ediyorum” dedi.

 
Pasinler’de ilginç kaza
 
Eski mezunlarından İİBF nostaljisi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Teniste bölgesel başarı
İstanbul'da devam eden play-off maçlarında mücadele eden Ağrı Tenis Kulübü, ...
KARSİAD’dan sınır kapısı talebi
Kars'ın en önemli ürünlerinden kaşar peyniri, ihracat için sınır kapılarının ...
A.Ü. mezunu Rektör’den çağdaş atılım
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, Merkür TV'de ...
 
Minaresi Ermenistan’dan görünecek
Iğdır'da inşaat çalışmaları devam eden Türkiye'nin en büyük 8. camisinin ...
Kazazedeler gözyaşlarıyla uğurlandı
Erzincan'da önceki gün meydana gelen trafik kazasında hayatını kaybedenler, ...
Doğu’da yaz tatili gerçeği
Kars’ın Selim ilçesi başta olmak üzere 52 ilköğretim, 19 orta öğretim, ...
 
Menek’i kutluyoruz
İhlas Haber Ajansı’nın başarılı muhabiri Coşkun Menek ikinci kez baba ...
7. Dursun Akçam Kültür ve Sanat Günleri tamamlandı
24-26 Haziran 2011 tarihinde gerçekleştirilecek olan “7. Dursun Akçam ...
Aşıklar, gönül telini titretti
Kars Belediyesi’nin düzenlediği “6. Murat Çobanoğlu Uluslar arası Aşıklar ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Gazze’den Doğu Türkistan’a Dinmeyen Ağıt: Akif’in Uyarısı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Konunun Mülkiyeti 
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Ülkü Ocakları Mektebi ve Yiğido Mehmet Şarkışla
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva