ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Azerbaycan-Ermenistan sınırına ilk sınır taşı
Azerbaycan-Ermenistan sınırına ilk sınır taşı
 Konut fiyatları yıllık yüzde 58,3 arttı
 Konut fiyatları yıllık yüzde 58,3 arttı
Gazze'de can kaybı 34 bin 262'ye yükseldi
Gazze'de can kaybı 34 bin 262'ye yükseldi
Ardıç ekonomiyi değerlendirdi
Ardıç ekonomiyi değerlendirdi
Uraloğlu: 'Hala ‘X’ Türkiye’ye temsilci atamadı'
Uraloğlu: 'Hala ‘X’ Türkiye’ye temsilci atamadı'
HABERLER>EKONOMİ
11 Ağustos 2009 Salı - 05:06

Doğu’da kalkınma Ajansı atılımı

Doğu Anadolu Bölgesindeki kalkınma ajansı sayısı üçe yükseldi. Erzurum ve Malatya’dan sonra Ağrı, Ardahan ve Iğdır illerine de hizmet verecek olan Kars Kalkınma Ajansı kuruluş aşamasını tamamladı.

Doğu’da kalkınma Ajansı atılımı

 Merkezi Kars olan Ağrı, Ardahan, Iğdır, Kars Kalkınma Ajansı için güzel ve modern bir bina arayışı başladı. Geçtiğimiz günlerde Kars Valisi Ahmet Kara’nın başkanlığında 4 ilin valileri, belediye başkanları, il genel meclisi başkanları ile Ticaret ve Sanayi Odası başkanlarının katılımıyla Kars Valiliği Toplantı Salonu’nda yapılan ilk toplantının ardından Kalkınma Ajansı için güzel ve modern bina arayışına gidildi.
KALKINMA AJANSI İÇİN YER ARANIYOR
Yönetim Kurulu Başkan Vekilinin seçilmesi, Kalkınma Ajansı hizmet binasının tespit edilmesi, Kalkınma Ajansı Genel Sekreterinin görevlendirilmesi, geçici çalışma programı ve geçici bütçenin hazırlanması için karar alınması, yatırım destek ofislerinin açılacağı yerlerin belirlenmesi ve Kalkınma Ajansı isminin ve ambleminin görüşülmesi gibi konuların ele alındığı toplantıda Kars’ta hizmete sokulacak olan Kalkınma Ajansı hizmet binasının modern ve güzel bir bina olması yönünde görüş birliğine varıldı.
TOPLANTIDA ÖNE ÇIKAN KONULAR
Kalkınma Ajansı’nda 30’un üzerinde uzman dolgun ücretle çalışacak. Binanın seçimi iyi olacak. Bunun içinde tarihi bina olması ve binanın hem restore edilerek kurtarılması hem de tarihi kente yakışır şekilde olması sağlanacak. Bina hem yeri hem konumu hem de genişliğe ile tercih edilecek. Binadaki restorasyon en iyi şekilde yapılacak ve binada geniş katılımlı toplantı salonuyla uzmanların rahat çalışabilecekleri bürolar dizayn edilecek. Yönetim kurulu toplantılarına katılım sayısı 100 olacak. Katılımlar için illerde belirlenen sayı aşılmayacak. Her il uygun görülen sayı ile toplantılara iştirak edecek. Yönetim kurulu toplantısı Kars merkezde ayda bir defa yapılacak. İki ayda bir de illerde toplanılacak. Kalkınma Ajansı’nın ismi ve amblemi konusunda da bir yarışma düzenlenecek.
KALKINMA AJANSLARI
Kalkınma Ajansları, ulusal düzeyde DPT koordinasyonunda, kendine özgü teknik ve finansman (bütçe) mekanizmasına sahip, kâr amacı gütmeyen, çabuk karar alıp uygulayabilen, merkezi ve yerel idarelerin dışında, kamu, özel sektör ve STK’ları bir araya getiren, tüzel kişiliği haiz, 5449 sayılı Kanunla düzenlenmemiş işlemlerinde özel hukuk hükümlerine tabi, bölgeler (düzey 2 bölgeleri) esas alınarak Bakanlar Kurulu Kararı ile kurulan teknik kapasitesi yüksek, uygulamacı olmayan, fakat destekleyici, koordinatör ve katalizör olarak faaliyet gösteren kalkınma birimleridir.
KALKINMA AJANSI NİÇİN KURULMAKTADIR?
Kalkınma Ajansları, kamu kesimi, özel kesim ve sivil toplum kuruluşları arasındaki işbirliğini geliştirmek, kaynakların yerinde ve etkin kullanımını sağlamak ve yerel potansiyeli harekete geçirmek suretiyle, ulusal kalkınma plânı ve programlarda öngörülen ilke ve politikalarla uyumlu olarak bölgesel gelişmeyi hızlandırmak, sürdürülebilirliğini sağlamak, bölgeler arası ve bölge içi gelişmişlik farklarını azaltmak amacıyla kurulmaktadır.
KALKINMA AJANSLARININ KURULUŞ SÜRECİ
5449 sayılı Kalkınma Ajanslarının Kuruluşu, Koordinasyonu ve Görevleri Hakkında Kanun, 25/01/2006 tarihinde TBMM Genel Kurulunda görüşülerek kabul edilmiş, 08/02/2006 tarihli ve 26074 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
6 Temmuz 2006 tarih ve 26220 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Bazı Düzey 2 Bölgelerinde Kalkınma Ajansları Kurulmasına Dair Bakanlar Kurulu Kararı” ile Adana ve Mersin illerini kapsayan Çukurova ve İzmir ilini kapsayan İzmir bölgelerinde Kalkınma Ajansları kurulmuştur.
Kurumsal yapı oluşturulup işlevsellik kazandırıldıktan sonra, Çukurova Kalkınma Ajansı 06.01.2007 tarihinde, İzmir Kalkınma Ajansı da 13.01.2007 tarihinde resmen faaliyete açılmıştır.
KALKINMA AJANSLARININ KURULUŞ SÜRECİ
22 Kasım 2008 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 10 Kasım 2008 tarih ve 2008/14306 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile İstanbul, Samsun, Diyarbakır, Konya, Erzurum, Gaziantep, Mardin ve Van illerinin merkez olduğu, 23 ile hizmet edecek sekiz kalkınma ajansı;
25 Temmuz 2009 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 14 Temmuz 2009 tarih ve 2009/15236 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile de Tekirdağ, Balıkesir, Denizli, Kütahya, Bursa, Kocaeli, Ankara, Isparta, Hatay, Nevşehir, Kayseri, Zonguldak, Kastamonu, Trabzon, Malatya ve Kars illerinin merkez olduğu, 55 ile hizmet edecek on altı kalkınma ajansı daha kurulmuştur.
5449 SAYILI KALKINMA AJANSLARININ KURULUŞU, KOORDİNASYONU VE GÖREVLERİ HAKKINDA KANUN
MADDE 10 – (2). Ajansı, Yönetim Kurulu Başkanı temsil eder. Yönetim Kurulu’nun başkanı validir. Yönetim Kurulu ilk toplantısında üyeleri arasından bir başkan vekili seçer.
YÖNETİM KURULUNUN GÖREV VE YETKİLERİ
Madde 11 – (d) Taşınır ve taşınmaz mal alımı, satımı ve kiralanması ile hizmet alımına karar vermek.
DPT Müsteşarlığının 31.07.2009 tarih ve 2728 sayılı ve “Kalkınma Ajansı Kuruluşu” konulu yazısında yer alan “Ajansın kuruluş aşamasında yürütülecek iş ve işlemlere ilişkin takvim” içeriğinde; Kalkınma Ajansı Hizmet Binasının Temini, bir ay içinde belirlenmesi gereken konular arasında gösterilmiş olup, hizmet binası konusunda, “ Ajans merkezinin bulunacağı il merkezinde, tanıtma ve hizmet sunmaya en uygun ve prestijli yerinden seçimi ve tefrişini yapmak” ifadesi yer almaktadır.
Madde 11 – (k) Genel Sekreteri belirlemek ve Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığının onayına sunmak.
KALKINMA AJANSLARI PERSONEL YÖNETMELİĞİ GENEL SEKRETERİN İSTİHDAMI
Madde 7 – (1) Genel Sekreter, Yönetim Kurulu kararı ve Müsteşarlığın onayı ile görevlendirilir.
Müsteşarlığın Yönetim Kurulu tarafından sunulan adayı Genel Sekreter olarak uygun bulmaması halinde Yönetim Kurulu, bir başka kişiyi Ajans Genel Sekreteri olarak Müsteşarlığa teklif eder.
GENEL SEKRETERLİK
Madde 12 - Genel sekreterlik Ajansın icra organıdır. Genel sekreterliğin ve yatırım destek ofislerinin en üst amiri genel sekreterdir. Genel sekreter yönetim kuruluna karşı sorumludur.
GENEL SEKRETERİN NİTELİKLERİ
Madde 13 - Genel sekreter olarak istihdam edileceklerin aşağıda belirtilen niteliklere sahip olmaları şarttır:
a) Hukuk, iktisat, maliye, işletme, kamu yönetimi, uluslararası ilişkiler, istatistik, çalışma ekonomisi ve endüstri ilişkileri, matematik, sosyoloji, mimarlık, şehir ve bölge plânlama ile mühendislik dallarından veya bunlara denkliği Yükseköğretim Kurulunca kabul edilen yurt dışındaki yüksek öğretim kurumlarından lisans düzeyinde mezun olmak.
b) Ajansın faaliyet alanına giren konularda yeterli bilgi ve deneyime sahip; uzmanlık gerektiren işlerde en az on yıl fiilen çalışmış olmak.
c) Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavında İngilizce dilinden en az 70 puan almış veya buna denk kabul edilen uluslararası geçerliliği bulunan belgeye sahip olmak.
GEÇİCİ ÇALIŞMA PROGRAMI VE GEÇİCİ BÜTÇENİN HAZIRLANMASI İÇİN KARAR ALINMASI
Yıllık çalışma programı ile bütçeyi hazırlama ve yönetim kuruluna sunma görevi, 5449 sayılı Kanunun 14. maddesi (b) bendi gereğince Kalkınma Ajansı Genel Sekreterine verildiği için; bu işlemin Kalkınma Ajansı Genel Sekreterinin belirlenmesinden sonra yapılması gerekmektedir.
KALKINMA AJANSLARI BÜTÇE VE MUHASEBE YÖNETMELİĞİ
Madde 5 – (1) Harcama yetkilisi, Ajans Genel Sekreteridir. Ancak, Genel Sekreter görevlendirilinceye kadar harcama yetkilisi Yönetim Kurulu başkanıdır.
YATIRIM DESTEK OFİSLERİNİN AÇILACAĞI YERLERİN BELİRLENMESİ
Madde 15 - Bölge illerinde, yönetim kurulu kararı ile biri koordinatör olmak üzere, en çok beş uzmandan oluşan yatırım destek ofisleri teşkil edilir. Yatırım destek ofislerinde çalışan uzman personel sayısı, bölge ve ilin ihtiyaçlarına cevap veremez hale geldiği takdirde bu sayı, yönetim kurulu kararı ve Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığının onayı ile artırılabilir.
Yatırım destek ofisleri görevleri ile ilgili olarak genel sekreterliğe karşı sorumludur.
Yatırım Ofislerinde görev alacak uzman personelin işe alınmaları için Yönetim Kuruluna teklif götürülmesi görevi, 5449 sayılı Kanunun 14. maddesi (k) bendi gereğince Kalkınma Ajansı Genel Sekreterine verildiği için; bu işlemin Kalkınma Ajansı Genel Sekreterinin belirlenmesinden sonra yapılması gerekmektedir.
AJANSIN İSMİ VE AMBLEMİ
Madde 28 – (1) Her ajans kendine bir isim ve amblem belirler.
(2) Ajansın kurulu olduğu bölgedeki illerin valileri, kuruluş kararnamesinin yayımlandığı tarihten itibaren en geç iki ay içerisinde Ajansın ismi ve amblemini belirler ve Müsteşarlığın onayına sunar.
(3) Ajans ismi ve amblemi belirlenirken, belirlenen ismin ve amblemin bölgenin tamamını temsil ve ifade edebilir nitelikte olması esastır. Bu çerçevede, bölgeyi tanıtıcı tarihi, kültürel veya coğrafi isimlerden yararlanılabilir. Ancak siyasi veya etnik bir görüş veya düşünceyi ifade eden veya çağrıştıran isim ve amblemler Ajansın ismi ve amblemi olamaz.

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İmalat sektörü destek bekliyor
Erzurum’da mefruşatçılık can çekişiyor. Kısıtlı imkanlarla ayakta duran ...
Ortadoğu Patent Ofisi taşındı
Ortadoğu Patent Ofisi Erzurum Şubesi, törenle Gürcükapı Tavlaşoğlu İş ...
Kriz zanaatkarlığı tüketiyor
Küresel ekonomik kriz, marangozları da vurdu. 47 yaşındaki işletmeci ...
 
Balıkçılıkta örnek girişimcilik
Erzurumlu balıkçı yaz mevsiminde yeterli satış yapamayınca çareyi işyerinin ...
Kadayıfa Ramazan zammı yok
Erzurum’da Ramazan sofralarının vazgeçilmez tatlısı Kadayıfa zam yapılmayacak. ...
Vergi Dairesi’nde personel hareketliliği
Gelir İdaresi Başkanlığı’na bağlı Erzurum Vergi Dairesi’nde, 22 idari ...
 
TÜİK’ten enflasyon değerlendirmesi
Domates, çarliston biber ve patates, Temmuz ayında Erzurum’da en fazla ...
Yoksulluk sınırı 2 bin 357 lira
Memur-Sen, geçen ay 4 kişilik bir ailenin açlık sınırını 845, yoksulluk ...
İstikrarsız dönem
Erzurum’da şirketleşme hızı haziran ayına göre artış, geçen yılın aynı ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva