ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurum’da 104'üncü yıl gurur ve coşkusu
Erzurum’da 104'üncü yıl gurur ve coşkusu
Tanfer: ‘TBMM egemenliğimizin kalesidir’
Tanfer: ‘TBMM egemenliğimizin kalesidir’
Pasinler'de Dadaş torunları milli coşkuda buluştu
Pasinler'de Dadaş torunları milli coşkuda buluştu
Erzurumspor’dan 23 Nisan kutlama mesajı
Erzurumspor’dan 23 Nisan kutlama mesajı
U18 ve U16 Millî Takımlarından 23 Nisan Kutlaması
U18 ve U16 Millî Takımlarından 23 Nisan Kutlaması
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
5 Ekim 2009 Pazartesi - 01:14

Doğu'da Doğa Festivali coşkusu

İHA/Bu yıl ikincisi düzenlenen Kars-Iğdır Doğa Festivali start aldı. Kuyucuk Gölü'ne gelen katılımcılar, önce kendilerine ayrılan alanlarda dürbünlerle kuş gözlemlediler ardından da Kuzey Doğa Derneği yetkilerinden göl ve kuşlar hakkında bilgi aldılar.

Doğu da Doğa Festivali coşkusu

YAPAY ADADA TÖREN
Türkiye'nin ilk yapay adası olan Erden Adası önünde düzenlenen festivalin açılış törenin, Akyaka Kaymakamı Karahan Daşdan, Kars Çevre ve Orman İl Müdürü Erol Bilgir, Kars Belediye Başkan Vekili Yargıç Harmankaya, Kuzey Doğa Derneği Başkanı Çağan Şekercioğlu, Kuyucuk, Carcıoğlu ve Duraklı köy muhtarları, Kafkas Üniversitesi (KAÜ) öğrencileri ile çevre köylerden vatandaşları katıldı. Kuzey Doğa Derneği Bilim Koordinatörleri Emrah Çoban ve Önder Cırık'ın göl ve kuşlarla ilgili öğrencilere ve katılımcıları bilgi vermesinden sonra konuşan Akyaka Kaymakamı Karahan Daşdan, doğal güzelliklerin korunmasının önemine değindi. Daştan "Yerel bazda da hepimiz üzerimize düşen görevleri yapmaya çalışıyoruz. Özellikle çevre köylerdeki vatandaşlarımız gölümüze sahip çıkma bilinci daha da gelişiyor. Bu nedenle Kuyucuk Gölü'ne üstün gayretler göstererek dünyaya tanıtan Kuzey Doğa Derneği Başkanı Çağan Şekercioğlu'na teşekkür ediyorum" dedi.
KUYUCUK GÖLÜ VİZYONA ÇIKTI
Çevre ve Orman İl Müdürü Erol Bilgir ise yaptığı konuşmada Kuyucuk Gölü'nün 'Yaban Hayatını Geliştirme Sahası' olarak Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından 2004 yılında tescil edildiğini hatırlatarak, "Burası bin 620 metre rakım sahip olan 245 hektarlık bir alandır. Burada 245 tür kuş yaşamaktadır. 2001 yılından bu yana Kuzey Doğa Derneği tarafından bilisel amaçlı çalışmalar yapılmaktadır. Hepimizin amacı buradaki doğal hayatı korumak, dünyaya duyurmak, dünyanın her yerinden gelecek kuş gözlemcilerini buraya çekmektir. Bu nedenle de kırsal kalkınmaya da destek olmaktır. Bu göl yeraltı suları ile beldene bir sulak alandır. Bu alanda içinde insanlarında yaşadığı zengin bir ekosistem mevcuttur. Bu gölde su kuruduğu zaman yakın köylerde yaşayan insanlar cüzam hastalığına yakalanabilirler. Gölün suyuna elinizi dokundurduğunuzda bir krem gibi hissedeceksiniz. Bu da sulak alanının ekosisteme kattığı bir faydadır. İşte bu nedenle amacımız Kuyucuk Gölü'nü gelecek kuşaklara bırakmaktır" diye konuştu.
DOĞU ANADOLU BÖLGESİNDE BİR İLK
Kuzey Doğa Derneği Başkanı Çağan Şekercioğlu ise, Kars-Iğdır Doğa Festivali'nin 'Dünya Kuş Gözlem Günü'nün kutlandığı bu haftada gerçekleştirdiklerini kaydetti. Hava şartlarının da çok uygun olması nedeni ile çok mutlu olduklarını anlatan Şekercioğlu "Her yıl bu zamanlar Kuyucuk Gölü'nde kuş sayısının en yüksek olduğu dönemdir. İki kilometrelik alanda yaklaşık 250 türden 40 bin civarında kuş bulunur. Bu kuşlar üzerinde halkalama çalışmaları ve gözlemlerimiz bütün sezon boyunca devam ediyor. Şu ana kadar bu yıl içerisinde 4 binden fazla kuş halkalandı. Bu kuşlardan bir ördek Kazakistan'da bulundu. Bu da gölün ve yaptığımız çalışmaların önemini gösteriyor. Bugün festivalimiz 8 ülkeden kuş gözlemcileri de katılmaktadır" dedi.
Kars Belediye Başkan vekili Yargıç Harmakaya da festivalde emeği geçenlere ve özellikle de Kuyucuk Gölü'nün bu günlere gelmesinde büyük emekleri olan Kuzey Doğa Derneği yetkililerine ve emektarlarına teşekkür etti.
Kuyucuk Gölü'nde yapılan açılış törenin ardından Çalı Gölü Kuş Gözlemevi ziyaret edildi. Iğdır Aras Halkalama İstasyonu ziyaretinden sonra Tuzluca Yeşil Kuşak'ta yırtıcı ve akbaba gözlemi yapılacak. Iğdır Spor Festivali ziyaretiyle birlikte Ağrı Dağı Karasu sazlıklarında kuş gözlemi yapılacak. Pazar günü tekrar Kars'a geçilecek ve Kuyucuk Gölü'nde kuş gözlemi yapılacak. Festival; Ani Harabeleri ve Arpaçay Kanyonu'nda kuş gözlemi ile Kars Kalesi ve Kars şehir turuyla sona erecek.

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Halk oyunlarında Büyükşehir başarısı
İHA/Türkiye Halk Oyunları Federasyonu (THOF) tarafından düzenlenen 'Türkiye ...
Nereden nereye geldik?
GHA/Tanpınar'ın en önemli denemelerin¬den biri olan “Beş Şehir” isimli ...
Doğu’nun büyüleyici doğa görüntüsü
Günün ilk ışıklarının Van Gölü'ne yansıması insanlara seyrine doyumsuz görüntüler sunuyor.
 
Puşkin Erzurum’u anlattı
Rus Yazar Aleksandr Sergeyeviç Puşkin’in, “Erzurum Yolculuğu” adlı eseri, ...
Kırgız-Dadaş buluşması
Etimesgut'ta düzenlenen Anadolu Günleri Kültür ve Sanat Festivali'nin ...
GHA/EDT sezonu açtı
Erzurum Devlet Tiyatrosu (EDT), yeni sezona ‘merhaba’ dedi. Demet Çizmeli ...
 
Oltu “marka sanatçısını” kaybetti
Yaklaşık bir yıl önce ayağı kırıldığı için gittiği hastanede prostat ...
Türkmen kültürü, izleyicileri büyüledi
Uluslararası Anadolu Kültür ve Sanat Festivali'nin 4. gününde sahne alan ...
Erzurum Camileri tarih ziyneti
GHA/ Erzurum şehir merkezinde inşa edilen tarihi cami sayısının 45 olduğu ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva