ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurum nüfus yoğunluğu verileri açıklandı
Erzurum nüfus yoğunluğu verileri açıklandı
Erzurum Türkiye ortalamasını geçti
Erzurum Türkiye ortalamasını geçti
Vergi tahsilatında Erzurum farkı
Vergi tahsilatında Erzurum farkı
KUDAKA’dan 2 projeye fizibilite desteği
KUDAKA’dan 2 projeye fizibilite desteği
DAP BKİ’den proje bilgilendirmesi
DAP BKİ’den proje bilgilendirmesi
HABERLER>BÖLGEDEN
7 Temmuz 2023 Cuma - 06:44

Doğu Anadolu tarımında bir ilk

Iğdır Üniversitesi Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde (TUAM) 2019 yılında oluşturulan Antep fıstığı parselinden bu yıl ilk kez ürün hasadı yapılacak.

Doğu Anadolu tarımında bir ilk

Iğdır Üniversitesi Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde (TUAM) 2019 yılında oluşturulan Antep fıstığı parselinden bu yıl ilk kez ürün hasadı yapılacak.
“Katma Değeri Yüksek Tarımsal Ürünler” alanında ihtisaslaşan Iğdır Üniversitesi, bölgenin tarımsal kalkınmasına katkı sunan çalışmalara devam ediyor. Üniversite bir taraftan Iğdır topraklarında yetişen ürünlerin katma değeri yüksek ürünlere dönüştürülerek piyasaya kazandırılması için projeler geliştirilirken diğer taraftan ise bölgeye yeni kazanç kapıları açacak ürünlerin yaygınlaştırılması yönünde adımlar atıyor. Bu çerçevede Üniversitenin Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi (TUAM) Melekli istasyonunda 2019 yılında oluşturulan Antepfıstığı parseli, geçen 4 yılın ardından ilk ürünlerini bu yıl verecek. Böylece iklimi ve coğrafi koşullarıyla birçok tarım ürününün yetiştirildiği “Doğu’nun Çukurova'sı” olarak bilinen Iğdır’da, Antep fıstığının da bölge için önemli bir alternatif gelir kaynağı olabileceği düşünülüyor.
Iğdır Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Dr. Öğr. Üyesi ve Iğdır Üniversitesi Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi (TUAM) Müdürü Ramazan Gürbüz, Iğdır toprak ve iklimini neredeyse her meyve ve sebzeye uygun olduğunu söyleyerek, “Burada şu an 4-5 çeşit farklı Antep fıstığı var. Siirt fıstığı var, uzun farklı renkteki çeşitler var burada yaklaşık bir 50-60 tane Antep fıstığı var. Farklı çeşitler var tozlayıcı dölleyiciler de içerisinde var. Bildiğiniz gibi Antep fıstığında erkek ağaçla dişi ağaç farklı erkeklerle dişiler farklı ağaçlarda bulunuyor. Antep fıstığının çekici çiçekleri olmadığı için burada tozlama döllenme tamamen rüzgarla oluyor. Erkekleri rüzgarın olduğu tarafa dikip dişiyle erkeğin tozlaşmasını sağlamak önemli bir mesele bu ağaçlarımız yaklaşık 4 yaşındadır. Antep fıstığında normal şartlarda ağaçlar 3-4 sene içerisinde meyve vermez 7 yaşına kadar bazen veriyor. Tabii bu da çok ekonomik olmuyor. Antep fıstığında ağaç çok uzun yıllar yaşıyor, yani bazı ağaçlar bin yıl bile yaşıyor. Bu ağaçları dikmemizin sebebi hem adaptasyon yeteneklerini görmek buraya uygun olup olmadığını görmek hem de Ziraat fakültesinde okuyan öğrencilerimize bu ağaçları tanıtmak, göstermek amacıyla bahçe bitkilerindeki hocalarımız dikti, onlar takip ediyorlar. Bu sene meyve tuttu. Bu ağaçlar 2019 yılında dikildi. Bu yıl bu ağaçlardan bir miktar meyve alacağız inşallah. Geçen sene de meyve tuttu yalnız tozlanma ve döllenmeden dolayı 'fıs' dediğimiz olay oldu yani meyvelerin içerisi boş çıktı. Ama bu seneki meyvelere baktığımız zaman hemen hemen hepsinin içi dolu bu sene bir miktar meyve alacağız, tabii ağaçlarımız çetin kış şartlarını da geçirdi. Burada herhangi bir zararlanma olmadı. Bahçeye de baktığımızda zaten hemen hemen tutma oranı %95 oranındadır. 60 ağaçtan sadece 1-2 tanesi kurudu. Hasat yaklaşık 1,5 ay sonra olur nispeten iklim şartlarına bağlı olarak şu an içleri dolmaya başladı bir buçuk ay sonra muhtemelen bunları hasat ederiz.
Antep fıstığında biliyorsunuz dünyada 3 ülke başı çekiyor. Amerika Birleşik Devletleri, Çin ve Türkiye. Bazen Türkiye ilk sıralara çıkabiliyor. İlanlarda rekabet halindeyiz Türkiye uzun yılların ortalamasına baktığımız zaman Türkiye 3 sırada yer alıyor. Antep fıstığının ülke ekonomisindeki yeri önemli azımsanamayacak bir konumdadır” dedi.

 
Kavukçu’dan Gelincikler performansı
 
Aşık Veysel’e vefa
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Palandöken Belediyesinden hizmet seferberliği
Palandöken Belediye Başkanı Muhammet Sunar, ilçedeki yaz sezonu çalışmalarını ...
Kaçak arıcılıkla mücadele
Ardahan İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı İlhan Evliyaoğlu, bölgede ...
Bamsı Beyrek Seyir Terası hizmete açıldı
Dede Korkut Hikâyelerinde adı geçen kahramanlardan biri olan ve kabri Bayburt’un ...
 
Geleneksel cecim zanaatı zamana direniyor
Tunceli’de geçmişi yüzyıllara dayanan el dokuması cecim mesleği, Halk ...
Tortum Gölü seyir terası ilgi odağı
Uzundere ilçesinde bulunan ve Tortum Gölü üzerine yaptırılan Türkiye'nin ...
Başbağlar katliamının izleri müzede sergileniyor
AHMET AKBUĞA - Erzincan'ın Kemaliye ilçesine bağlı Başbağlar köyünde 30 ...
 
Enerji abidesinde su seviyesi yükseliyor
Artvin'de Çoruh Nehri üzerinde inşa edilen Yusufeli Barajı ve HES'te su ...
Posof’a hayvan girişleri yasaklandı
Ardahan’ın Posof ilçesinde uzun zamandır süren ŞAP hastalığının hayvanlarda ...
 Ilıca’da 3 Temmuz ve Türkiye Yüzyılı coşkusu
Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Erzurum’u teşrifini 104’üncü yıl dönümü ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Gazze’den Doğu Türkistan’a Dinmeyen Ağıt: Akif’in Uyarısı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Konunun Mülkiyeti 
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Ülkü Ocakları Mektebi ve Yiğido Mehmet Şarkışla
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva