ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Atatürk Üniversitesi yeniden akredite edildi
Atatürk Üniversitesi yeniden akredite edildi
ETD ve  Türk Ocakları’ndan 24 Nisan tepkisi
ETD ve  Türk Ocakları’ndan 24 Nisan tepkisi
TÜBİTAK başarıyı ödüllendirdi
TÜBİTAK başarıyı ödüllendirdi
Tunceli yolunda heyelan tehlikesi
Tunceli yolunda heyelan tehlikesi
Ermenilerin katlettiği şehitler dualarla anıldı
Ermenilerin katlettiği şehitler dualarla anıldı
HABERLER>GUNCEL
25 Temmuz 2009 Cumartesi - 04:31

Doğu Anadolu’da sel yoğunluğu

İHA/Bir haftadan beri etkili olan yağışlar Doğu Anadolu Bölgesinde sellere yol açıyor. Erzurum’da Narman, Çat, Tekman, Köprüköy ve Horasan ilçelerinde sele yol açan yağışlar, bölgenin Bingöl, Muş, Hakkari, Malatya ve Van illerinde de taşkınlara sebep oldu.

Doğu Anadolu’da sel yoğunluğu

Erzurum'un Tekman ilçesinde etkili olan sağanak yağış tarım arazilerine zarar verdi. Yüzlerce dönüm tarım arazisinin sular altında kaldığı Tekman'da çiftçiler binlerce liralık zarara uğradı.
Tekman ilçesinde Perşembe günü akşam saatlerinden itibaren etkili olan sağanak yağış sele dönüştü. Selin etkili olduğu Kayaboğazı köyünde Ali Rıza Karagöl, Şefik Karagöl, Zülküf Bingöl ve Nizamettin Kaçtı'ya ait ekili arazilerde ekilen mahsuller sel sularına karıştı. Yaklaşık 50 bin liralık zararları olduğunu söyleyen çiftçiler, ilçe genelindeki bir çok köyde tarım arazilerinin selde zarar gördüğünü belirttiler.
Selin etkili olduğu köy yollarında ise İl Özel İdaresi'ne bağlı ekipler çalışma başlattı. Sel sularının getirdiği kaya parçaları bir çok köyün yolunun ulaşıma kapanmasına neden olurken, derelerde taşkınlar oluştu.
KÖPRÜKÖY
Erzurum’un Köprüköy İlçesi’ne bağlı Eğirmez Köyü’nde sağanak yağışlar köyün yanından geçen derenin taşmasına neden oldu.Köprüköy’de dün akşam saatlerinden itibaren etkili olan sağanak yağış Eğirmez köyünde derenin taşmasına neden oldu. Meydana gelen selde bazı evler sular altında kalırken, çok sayıda hayvan telef oldu.
HAYVAN TELEFİ
Eğirmez Köyü Muhtarı Kerim Demir,gün boyu devam eden sağanak yağışın dün akşam saatlerinde sele dönüştüğünü söyledi. Gece yarısında köylerinden geçen derenin taşması sonucu köydeki hanelerin su altında kaldığını ve ahırları su bastığını ifade eden Demir, çok sayıda hayvanın telef olduğunu bildirdi.
Köy Muhtarı Kerim Demir, yetkililerden biran önce mağduriyetlerinin giderilmesini ve kendilerine sahip çıkılmasını istedi. Sel den dolayı evleri su içinde kalan köylü vatandaşlar kendilerine yardım eli uzatılmasını istediler.
YEDİSU
 Bingöl'ün Yedisu ilçesinde meydana gelen sel hayatı olumsuz etkilerken, sulara kapılan özel bir otomobilde bulunan 3 kişi saatlerce ölümle pençeleşti.
Edinilen bilgiye göre Yedisu ilçesi Elmalı, Dinarbay köyleri ile Yukarı Salkımlı, Aşağı Salkımlı ve İbiş mezralarında etkisini sürdürerek devam eden yağmur suları sele dönüştü. Sel ile birlikte 2 köy ve 3 mezrada büyük oranda maddi hasar meydana geldi.
YEDİSU’DA CAN PAZARI
Sel anında Bingöl'den Yedisu istikametine gelen Aydın Kaya idaresindeki 34 BE 2840 plakalı özel bir otomobil Yukarı Salkımlı mezrası mevkiinde akıntıya kapıldı. Otomobil içinde bulunan sürücü Aydın Kaya ile Cihat ve İmran Kebude yaklaşık 50 metre araçla birlikte suda sürüklendi. Adeta can pazarına dönen araçtan kendi imkanları ile kurtulan şahıslar daha sonra dere ortasında bir direğe tutundu. Direğe tutunarak canlarını büyük bir zorlukla kurtaran ve dere ortasında mahsur kalan vatandaşlar, köylülerin ve daha sonra olay yerine gelen Mehmetçiğin attığı iplerle çekildi. Vatandaşların sel suları arasında mahsur kaldığı haberini alan İlçe Kaymakamı Vefa Kaya, İlçe Jandarma Komutanı Jandarma Binbaşı Tancay Anlıyan ve İHA Muhabiri Metin Dere'yi taşıyan araç yolda çamura batarak mahsur kaldı. Yaklaşık 2 saat süren çalışmalar sonrasında kaymakam ve beraberindeki heyet araçlarının battığı yerden vatandaşların bulunduğu bölgeye yürüyerek gitti. Mehmetçiğin de köylülere yetişerek destek verdiği kurtarma operasyonunda mahsur kalan 3 kişi kurtarılarak Yedisu Sağlık Ocağı'na kaldırıldı. Vücutlarının çeşitli yerlerinden yaralanan şahıslar yapılan ilk müdahalenin ardından Erzurum'a sevk edildi.
BİNGÖL VALİSİ SEFERBER OLDU
Olayın duyulması üzerine harekete geçen Bingöl Valisi İrfan Balkanlıoğlu, mahsur kalan vatandaşlara ulaşılması için jandarmanın bölgeye hava desteği göndermesini istedi. Kaymakam, ilçe jandarma komutanı ve İHA muhabiri ile araç ile sele kapılan 3 kişiden uzun süre haber alınamaması üzerine bölgeye Bingöl İl Jandarma Komutanlığı'ndan bir ekip gönderildi. Helikopterle bölgeye ulaşan ekip, Yedisu İlçe Jandarma Komutanlığı'ndan gelen Mehmetçiğin köylülerle mahsur kalanları kurtardığını görüp geri döndü. Ekiplerin mahsur kalan vatandaş ve kaymakama ulaşmasının ardından telefonla İlçe Kaymakamı ile görüşen Vali Balkanlıoğlu, Kaymakam Vefa Kaya, İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Tuncay Anlıyan, İHA Muhabiri Metin Dere ve mahsur kalan vatandaşların kurtulduğu müjdesini aldı. Vali Balkanlıoğlu, kaymakamın olay yerine gittiğinden haberdar olduğunu ve olayda can kaybının olmamasının büyük bir sevinç duyduğunu ifade etti.
KÖYLERDEKİ ARAZİLER KULLANILMAZ HALE GELDİ
Sel ile birlikte Bingöl-Yedisu karayolu ulaşıma kapanırken, onlarca araç saatlerce yollarda kaldı. Sel ile birlikte Elmalı, Dinarbey köyleri ile Yukarı Salkımlar, Aşağı Salkımlar ve İbiş mezralarında bir çok ev ve bahçe duvarı yıkıldı, arazilerdeki ekinler telef oldu. Çok sayıda arı kovanı suyu kapıldı. Büyük bir felaket yaşadıklarını belirten Kaymakam Vefa Kaya, can kaybının olmamasının sevindirici olduğunu belirtti. Kaya, "Sel ile birlikte çok büyük bir felaket geçirdik. Can kaybının olmamasına çok sevindik. Maddi zararın önemi yok. Devlet olarak vatandaşlarımıza her türlü desteği vereceğiz" şeklinde konuştu.
Sel sularının karayolu ve çevredeki köylerde oluşturduğu hasarın ardından bölgeye sevk edilen ekiplerin çalışma başlattığı belirtildi. Karayolları ve İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği ekipleri tarafından bölgeye gönderilen iş makinelerinin çalışmalarını sürdürdüğü bildirildi.
ŞİDDETLİ RÜZGAR ÇATI SACLARINI UÇURDU
Bingöl'de etkili olan şiddetli rüzgar bir kaç evin çatı saclarını uçururken, bahçelerdeki meyve ve sebzelere zarar verdi.Edinilen bilgiye göre Ağaçeli köyünde meydana gelen şiddetli rüzgar nedeniyle Abdulhakim Kazan'a ait ev ve ahırın çatı sacları uçtu. Şiddetli rüzgar köyde bir çok ahırın da çatı saclarını kısmen sökerken, bahçelerdeki meyve ve sebzelerin zarar gördüğü belirtildi. Ağaçeli köyü sakinlerinden Saim Kıyantar, şiddetli rüzgarın kısa sürdüğünü ve bundan dolayı büyük zararların oluşmadığını söyledi. Kıyantar, "Çok şiddetli ancak kısa süren bir fırtına geldi. Bazı ev ve ahırların çatıları uçtu. Köydeki bahçelerde bulunan meyve ve sebze fideleri rüzgardan dolayı zarar gördü" dedi.
Şiddetli rüzgarın bir süre sonra yerini yağmur ve daha sonra doluya bıraktığı belirtildi.
ÖZALP'TA SEL
Van'ın Özalp ilçesinde aşırı yağıştan dolayı meydana gelen selden can kaybı olmazken çok sayıda iş yeri ve ev sular altında kaldı, biçilen otlar, ekili alanlar zarar gördü.
Özalp ilçesinde etkili olan yağışlar hayatı olumsuz yönde etkiledi. Yağışlardan dolayı oluşan sel suları özellik ilçe merkezi olmak üzere köylerde çok hasara yol açtı Özellik zemin kattaki ev ve iş yerine sular altında kaldı. Sel suları bazı mahaller ile Emek, Gültepe, Bağrıçık, Boyadı ve Dorutay, Günyüzü, Hacıali ve Mollahasan köylerinde yol ve köprüleri tahrip etti, ekili araziler, bağ ve bahçeler, bazı evler selden hasar gördü. İlçe merkezinde sağlık ocağı, askerlik şubesi ile devlet hastanesi acil servisi sel suları altında kaldı
İlçe Özel İdare ve Belediye Başkanlığı'na ait iş makineleri selden etkilenen yerlerde çalışma başlatırken, vatandaşlar da sular altında kalan ev ve iş yerlerini kendi imkanları ile boşaltmaya çalıştı.Kaymakamı Hüseyin Demirtaş, sağanak yağışın ardından bazı köylerle ve ilçe merkezinde su baskınlarından dolayı hasar meydana geldiğini belirterek, can kaybı yaşanmamasının sevindirici olduğunu söyledi.
Demirbaş, ''Sel baskınları ile ilgili olarak gerekli önlemleri aldık. Ekiplerimiz seferber durumda. Emek köyü göletinde taşma tehlikesi mevcut. Şu anda gerekli tedbirleri aldık. İlçe merkezinde bazı ev ve iş yerleri sel sularından etkilendi. Gerekli hasar tespit çalışmaları yapılacaktır'' dedi.
Emek köyü göletinde tahliye yapması sonucu Emek, Bağrıaçık, Gültepe ve cevre köylerle bağlantı kuran köprünün hasar görmesi üzerinde bölgede ulaşım yapılamıyor. Dün akşam saatlerinden bu yana köylüler dere yatağındaki suların çekilmesini beklediler.
ÖZALP SAĞLIK OCAĞI SEL SULARI ALTINDA KALDI
Sel yüzünden Özalp Sağlık Ocağı da sel suları altında kaldı. Belediye ekiplerinin yanı sıra vatandaşların da destek verdiği çalışmalarda dün gece saat 02.00'ye kadar motorlarla biriken sular temizlenmeye çalışıldı. Ancak yoğun çamur yüzünden çalışmalar bu sabaha bırakıldı. Yetkililer, bina içinde ne kadar hasar olduğu konusunda her hangi bir bilgileri olmadığını, sel mesai bitimi sonrası meydan geldiği için içeriye girmenin mümkün olmadığını bildirdiler.

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ulaştırma’da görev değişimi
GHA/Erzurum Ulaştırma Bölge Müdürlüğü’ne iki atama emri birden geldi. ...
Horasan’da sel
Erzurum'un Horasan ilçesinde Salı gününden bu yana devam eden sağanak ...
Pasinler’de altyapı atağı
Erzurum’un Pasinler ilçesinde belediye alt yapı ve şehir şebekesini yenileme ...
 
Basın, sansürsüzlüğü kutluyor
Kars Valisi Ahmet Kara, 24 Temmuz 1908 tarihinde Türk basınında sansürün ...
Çat ‘yağmurzede’ oldu
Erzurum'un Çat ilçesinde önceki gün akşam şiddetli yağış sonrası meydana ...
90. yıl gururu
A.TÜRKEZ/A.AKBUĞA/Erzurum dün tarihi bir gün yaşadı. Cumhurbaşkanı Gül, ...
 
A.Ü.’ye övgü
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül Atatürk Üniversitesini de ziyaret etti. Gül, ...
“Kongre, milli iradenin zaferidir”
Başbakan Erdoğan Erzurum Kongresi'nin, Kurtuluş Savaşı'nı zaferle sonuçlandıran ...
Erzurum’a “kent meydanı” sözü
Avrasya Aktüel Dergisi tarafından düzenlenen “Anneden kıza, kızdan anneye”isimli ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva