ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Olur Belediyesinde tebrik gündemi
Olur Belediyesinde tebrik gündemi
Erzurum’da konut satışları düştü
Erzurum’da konut satışları düştü
Erzurumspor 6 puanlık maça çıkacak
Erzurumspor 6 puanlık maça çıkacak
Erzurumspor 2. Yarıda 4’üncü sırada
Erzurumspor 2. Yarıda 4’üncü sırada
Türkiye 3 aday gösterdi
Türkiye 3 aday gösterdi
HABERLER>BÖLGEDEN
9 Eylül 2019 Pazartesi - 12:26

Doğu Anadolu’da Oğuz damgası

Bitlis'in Ahlat ilçesinde yürütülen kazı çalışmalarında Oğuz damgaları ve Ahlatşahlar dönemine ait 883 yıllık kitabe bulundu.

Doğu Anadolu’da Oğuz damgası

Bitlis'in Ahlat ilçesinde yürütülen kazı çalışmalarında Oğuz damgaları ve Ahlatşahlar dönemine ait 883 yıllık kitabe bulundu.

Ahlat Müze Müdürlüğü Başkanlığında yürütülen Eski Ahlat Şehri İç Kalesi kazılarında Ahlat’ın tarihini aydınlatma yönünde önemli bulgular ortaya çıkmaya başladı. Ahlat'ın Harabeşehir Mahallesi’nde mağara yerleşimlerinin bulunduğu alanın üst kısmında yer alan kaya bloklarının üzerine kurulu İç Kale'de, Kültür ve Turizm Bakanlığının izniyle ilk defa yapılan kazı çalışmalarında ortaya çıkarılan yapılarda çeşitli Oğuz boylarına ait damgalar, sırlı ve sırsız seramikler ile Ahlatşahlar dönemine ait 883 yıllık kitabe bulundu.

Yürütülen kazı çalışmaları hakkında İHA muhabirine açıklamada bulunan Eski Ahlat Şehri Kazıları Bilimsel Koordinatörü, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Mehmet Kulaz, Ahlat Müze Müdürlüğü başkanlığında mağara yerleşimlerinin bulunduğu alanın üst kısmında yer alan iç kalede ilk defa kazı yaptıklarını belirtti. 2 aya yaklaşan kazılarda 3 ayrı açma gerçekleştirdiklerini ve yapılan çalışmalarda önemli bulgulara rastladıklarını ifade eden Kulaz, “Burada Müze Başkanlığında yaptığımız kazılarda 3 önemli açma gerçekleştirdik. Yüzeyde yaptığımız taramalar sonucu mimari dokunun bulunduğu alanlarda açma gerçekleştirdik. Birincisi kalenin girişi olan bölümde, ikincisi üst kesimde Orta Çağ öncesi devşirme malzemenin kullanıldığı alanda açma gerçekleştirdik. Üçüncü açmayı da iç kalenin kuzey kesiminde yapmaya başladık. Burada yığma bir blok vardı. Bu blok içerisinde çalışma gerçekleştirdik. Giriş bölümünü tespit ettik ama oldukça tahrip olmuş. İkinci açmamızda da muhtemelen erken döneme ait devşirme malzemenin kullanıldığı iç kaleyi koruyan ikinci bir savunma hattı tespit ettik. Bununla ilgili de çalışmalarımız gerçekleşiyor” dedi.

“SEKİZGEN YAPININ TAŞLARINDA OĞUZ DAMGALARI TESPİT ETTİK”

Kalenin kuzey kesiminde yaptıkları üçüncü açma çalışmasında sekizgen bir yapı tespit ettiklerini belirten Eski Ahlat Şehri Kazıları Bilimsel Koordinatörü Dr. Öğretim Üyesi Mehmet Kulaz, yapının taşlarının dış yüzeylerinde çeşitli Oğuz boylarına ait damgalar tespit ettiklerini söyledi. Kulaz, “Üçüncü açmamızda da taş blokların altında sekizgen bir yapı tespit ettik. Bunun mezar olduğunu tahmin ediyoruz. Bu sekizgen yapının taşların dış yüzeylerinde çeşitli Oğuz boylarına ait damgalarda tespit ettik buda bizim için önemli bir bulgu. Tarihlendirme açısından da bize çok önemli veriler sunabilecek bir bulgular bunlar. Çalışmalarımız devam ediyor. İnşallah ileri de çok daha önemli buluntular veya veriler elde edeceğiz ve bölgenin özellikle Ahlat’ın tarihi geçmişini aydınlatmaya elimizden geldiğince katkı sunmaya çalışacağız” diye konuştu.

“883 YILLIK AHLATŞAHLAR DÖNEMİNE AİT KİTABE BULDUK”

İç Kale kazısına başlarken yaptıkları yüzey araştırmalarında 883 yıllık Ahlatşahlar dönemine ait kitabe bulduklarını da belirten Kulaz, “İç Kale'de kazıya karar verirken genel bir inceleme yaptık. Hem yüzeyde hem etrafında yaptığımız incelemelerde birde kitabe tespit ettik. Buda Ahlatşahlar döneminden günümüze kalabilen Ahlat’taki ilk kitabedir. Bu kitabede geçen ibare aynen şöyle; ‘Sökmen Bin İbrahim Bin Sökmen ismi, Hicri 530 Miladi 1136 tarihini tespit ettik. Bu da şunu gösteriyor kalıntıları günümüze gelen İç Kale’nin büyük oranda Ahlatşahlar döneminde büyük bir onarım geçirdiğini kalıntılarının da büyük oranda Ahlatşahlar döneminden günümüzden geldiğini gösteriyor. Bunun da çok önemli bir bulgu diye düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

 
Öğrenci servislerine emniyet kemeri uygulaması
 
Hayırlı olsun
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
HDP önünde eylem yapan aile sayısı 17’ye yükseldi
Çocuklarının terör örgütünün elinden kurtarılması için HDP önünde eylem ...
KUDAKA Bölgesine hava ulaşımı yatırımı
Gümüşhane’nin Köse ilçesinde yapımı devam eden, yıllık 2 milyon yolcu ...
DAP İdaresinden sorunlara çözüm yaklaşımı
Merkezi Erzurum’da bulunan DAP İdaresi Başkanlığı 14’ü Doğu Anadolu, 1’i ...
 
Doğu Anadolu yaban yaşamından büyüleyici kare
Yuvalarını Kars Çayı’nda kuran yaban ördekleri, onlarca yavrusunu büyüttü.
Survivora özendiler parkur kurdular
Erzurum’un Horasan ilçesinde çocuklar, televizyonda yayınlanan Survivor ...
PKK/KCK operasyonu: 15 gözaltı
Ağrı'nın Patnos ilçesinde terör örgütü PKK/KCK’ya yönelik jandarma ekiplerince ...
 
Bilmez gazetecilerle bir araya geldi
Van Valisi ve Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, ...
Pasinler Belediyesi Sevimli’yi onore etti
Pasinler Belediye meclisi, Atatürk Üniversitesi Kardiyoloji Anabilim Dalı ...
Vali Memiş ilçelerde incelemede bulundu
Erzurum Valisi Okay Memiş, Karayazı, Hınıs, Karaçoban ve Tekman ilçelerinde incelemelerde bulundu.
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva