ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Jandarmadan kaçamadılar
Jandarmadan kaçamadılar
Çiftçi’ye sağlık hizmetleri brifingi
Çiftçi’ye sağlık hizmetleri brifingi
Dal’dan başkent mesaisi
Dal’dan başkent mesaisi
Muşlu annelerin evlat nöbeti devam ediyor
Muşlu annelerin evlat nöbeti devam ediyor
Yunus Emre türbesinde Türk Düşünce Tarihi Dersi
Yunus Emre türbesinde Türk Düşünce Tarihi Dersi
HABERLER>GUNCEL
25 Temmuz 2015 Cumartesi - 02:47

Doğu Anadolu’da Basın Bayramı coşkusu

Basında sansürün kaldırılışının 107’inci yıldönümü ve Basın Bayramı Doğu Anadolu Bölgesinde gerçekleştirilen çeşitli etkinliklerle kutlandı. Erzurum’da AK Parti Milletvekilleri yayımladıkları mesajlarla basın camiasının bayramını kutlayarak, medyanın coşkusunu paylaştı.

Doğu Anadolu’da Basın Bayramı coşkusu

KARS KKDGC CEMİYETİ BAŞKANI DAŞDELEN’İN BASIN BAYRAMI MESAJI

Kars Kuzeydoğu Gazeteciler Cemiyeti (KKDGC) 2’nci Başkanı Ercüment Daşdelen, Basın Bayramı dolayısıyla mesaj yayımladı.

Daşdelen, 24 Temmuz Basında Sansürün kaldırılışının 107. yıldönümü ve Basın Bayramı dolayısıyla yayımladığı mesajında, özgür ve tarafsız basının, demokrasilerin vazgeçilmez yapı taşlarından birisi olduğunu belirtti.

Özgür basının günümüzde öneminin arttığına dikkati çeken Daşdelen, “Artık her insanın bilgiye ulaşma, doğruları öğrenebilme ve kendi fikirlerini ifade edebilme özgürlüğünün en temel hak olduğu görüşü, modern dünyada tartışmasız kabul görmektedir ve özgür, tarafsız basın, demokrasilerin vazgeçilmez yapı taşlarından birisidir” dedi.

Demokratik hayatımızın vazgeçilmez unsurunun özgür basın olduğunu ifade eden Daşdelen, “24 Temmuz II. Meşrutiyet’te 1908’de Anayasa’nın yeniden yürürlüğe girmesinin ertesinde çıkan gazetelerin, gazeteciler tarafından sansür memurlarına verilmeden, gösterilmeden çıkarılmış olduğu bir gündür. 24 Temmuz bir anlamda gerçek gazeteciliğin patlama yaptığı gündür. 25 Temmuz 1908 sabahı dağıtılan gazeteler farklıydı ve uzun yılların ardından ilk kez sansür memurlarının değil gazetecilerin tercihlerine göre basılmışlardı. Bu nedenle 24 Temmuz Cumhuriyet Dönemi’nde Türk basınında sansürün kaldırılması ve basın bayramı olarak ilan edildi” şeklinde konuştu.

MİLLETVEKİLİ DURMAZ BASIN BAYRAMINI KUTLADI

Adalet ve Kalkınma Partisi(AK Parti) Erzincan Milletvekili Dr. Talha Erol Durmaz, “24 Temmuz Basın Bayramı” sebebiyle kutlama mesajı yayımladı. AK Parti Milletvekili Durmaz, mesajında basın-yayın kuruluşlarında çalışan tüm basın mensuplarının 24 Temmuz Basın Bayramı’nı kutladı.

AK Parti Milletvekili Dr. Talha Erol Durmaz, basından sansürün kaldırıldığı 24 Temmuz 1909 tarihinin, Türk basın tarihinin dönüm noktalarından biri olduğunu söyledi.

Basın Bayramı olarak kutlanmaya başlanan 24 Temmuz’un, özgür basın için bir yol açtığını belirten Milletvekili Dr. Talha Erol Durmaz, kutlama mesajında şunlara yer verdi; “Basın, farklı görüşlerin seslendirilmesine imkân sağlamak, sorunlar hakkında özgür tartışma ortamı oluşturmak, yanlışlıkları dile getirmek, toplumsal bilinci güçlendirmek, kamu yararını gözetmek gibi toplumsal açıdan çok önemli bir işleve sahiptir. Kamuoyunu aydınlatan, bilgilendiren ve her ortamda, her koşulda, sorumluluk duygusu ile hareket ederek toplumun haber alma ihtiyacını karşılayan basın mensuplarımız, bu noktada çok önemli bir görev üstlenmektedirler. Basın - Yayın kuruluşlarında çalışan tüm basın mensuplarımızın ‘Basın Bayramı’nı kutlar, çalışmalarında başarılar dilerim.” şeklinde açıklamada bulundu.

EGC BAŞKANI DEMİRCİ’DEN BASIN BAYRAMI KUTLAMA MESAJI

24 Temmuz Basın Bayramı sebebiyle Erzincan Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Demirci bir mesaj yayımladı.  24 Temmuz'un Türk Basını’nda sansürün kaldırılmasının yıldönümü olarak kutlanması nedeniyle açıklama yapan EGC Başkanı Recep Demirci, yazılı, görsel ve işitsel yayın kuruluşlarında görev alan tüm çalışanların Basın Bayramı’nı kutladı.

EGC Başkanı Demirci açıklamasında; “24 Temmuz, sansürün kaldırıldığı tarihtir. Ülkemizde de bu tarih Basın Bayramı olarak kutlanıyor. Bu anlamlı günde, basın sektörünün bütün çalışanlarını en içten duygularımla kutluyor, sevgi ve saygılarımı sunuyorum.” dedi.

Demirci açıklamasının devamında; “Tarihi üzerinde anlaşmazlıklar olsa da, 24 Temmuz tarihi, Basın Bayramı veya Gazetecilerin Bayramı, daha açık bir tanımla Basın Bayramı ve Gazeteciler Günü’dür. 24 Temmuz, Türkiye'de Türk Basını’nda sansürün kaldırılmasının yıl dönümüdür. Konunun tarihçesinden bahsedecek olursak, Osmanlı İmparatorluğu zamanında çıkan tüm gazeteler sansür memurlarının kontrol ve denetiminden geçtikten sonra yayınlanıyordu. Türk Basını’nda sansürün ilk uygulandığı tarih ise 10 Mayıs 1876'dır. 24 Temmuz 1908 tarihinde İkinci Meşrutiyet yürürlüğe girdikten sonra bu uygulamaya son verilmesi günümüzde ‘sansürün kaldırılması’ olarak adlandırılmaktadır. Bunun için de 24 Temmuz tarihi, Basın Bayramı ve Gazeteciler Günü olarak kutlanıyor. Ülkelerin gelişiminde çok önemli bir yere sahip olan basının, halkı bilgilendirme, eğitme, kamuoyu oluşturma gibi çok önemli işlevleri bulunuyor. Basın dünyasında çalışan ve emek veren gazetecilerin yağmurda, çamurda, sıcakta, soğukta, zaman zaman ise canını da tehlikeye atarak gerçekleştirdiği özverili çalışmaları sayesinde ülkemizde basın önemli bir konumda bulunuyor. Ülkemizin ve şehrimizin gelişimi, halkımızın bilgilendirilip bilinçlendirilmesi ve kamuoyunda gerekli hassasiyetlerin oluşturulmasında basın sektörünün çok önemli katkıları bulunuyor. Tüm gazetecilerin ve basın mensuplarımızın mesleklerinde uzun yıllar sağlık ve esenlik içinde çalışmalarını diliyor ve bu önemli günü en içten dileklerimle kutluyorum.” şeklinde konuştu.

VALİ KAHRAMAN’DAN BASIN BAYRAMI MESAJI

Erzincan Valisi Süleyman Kahraman 24 Temmuz Basın Bayramı sebebiyle bir kutlama mesajı yayımladı.  Vali Kahraman mesajında; “24 Temmuz 1908 tarihinde Türk Basınında sansürün kaldırılması nedeniyle, her yıl 24 Temmuz günü "Gazeteciler ve Basın Bayramı" olarak kutlanmaktadır.

Kişisel hak ve özgürlükleri temel alarak, toplumun bilgilendirilmesi, kamuoyu oluşturulması, ifade özgürlüğü ve demokrasinin yerleşmesinde tarafsız ve doğru habercilik anlayışı ile etik ilkelerden ödün vermeden kamu yararı doğrultusunda görev yapan basın, demokrasinin vazgeçilmez unsurlarından biridir.

İçinde bulunduğumuz iletişim çağında, yazılı, işitsel ve görsel basın kuruluşları, yaşadığımız bölge ve tüm dünyadaki gelişmeler hakkında bizi bilgilendirmenin yanı sıra vatandaş ile devlet arasındaki iletişimin sağlanması gibi önemli bir görev ve sorumluluğu da üstlenmektedir.

Bu duygu ve düşüncelerle, kamuoyunu aydınlatan, bilgilendiren ve her ortamda, her koşulda, sorumluluk duygusu ile hareket ederek toplumun haber alma ihtiyacını karşılayan tüm basın mensuplarının 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramını kutluyor, başarılarının devamını diliyorum.” Dedi.

TÜFENKCİ MALATYA GAZETECİLER CEMİYETİ'Nİ ZİYERET ETTİ

Türk Basınında sansürün kaldırılması ve Gazeteciler Bayramı nedeniyle AK Parti Milletvekili Bülent Tüfenkci Gazeteciler Cemiyeti'ni ziyaret etti.

Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Haydar Karaduman, ‘’Bugün bizim bayramımız. 24 Temmuz 1908’de sansürün kaldırılışının yıldönümü vesilesiyle bizleri ziyaret eden milletvekili Bülent Tüfenkci’ye teşekkür ediyorum’’ dedi.

Gazeteciler Cemiyetinde açıklama yapan Milletvekili Bülent Tüfenkci, ‘’Türkiye’de sansürün kaldırılışının 105’inci yıl dönümü dolayısıyla Gazeteciler Cemiyetini ziyaret ettik. Türkiye de Sansür kavramı çok tartışılan ama resmi olarak 105 yıldır kaldırılmasına rağmen kimi zaman patronaj tarafından sansürlenen, kimi zaman sermaye tarafından sansürlenen kimi zaman da devlet tarafından sansürlenen bir dönem yaşandı. Gazetecilerin kendi bağımsız, özgür fikirlerini gazetelere, televizyonlara yansıtması Türkiye de gerçekten bir çok mücadeleye sahne oluyor. Bu sadece Türkiye’ye özgü bir tutum ve davranışta değil. Bütün Dünya da hemen hemen buna benzer sansürleme olayları yaşanıyor.

Biz istiyoruz ki otokontrolü gazeteci kendisi yapsın ve okuruna karşı sorumlu olsun. Sansürü ne devlet, ne patronaj, ne de herhangi bir erk yapmasın. Ancak gazeteci de yazdıklarını toplumsal ahlaki ve genel kurallar çerçevesinde, kendi zihnindeki düşünceler etrafında kontrol ederek yayınlasın. Sorumsuz bir şekilde topluma infiale yol açacak durumları kendi düşüncesi içinde kontrol etsin istiyoruz. Bu seviyeye ulaşmak sadece gazetecinin değil toplumun bütünüyle bilinçlenmesiyle mümkündür. Biz biliyoruz ki özgür basın toplumun, kurumların gelişmesi için olması olmazıdır. Özgür basının çalışma şartlarına, Ekonomik anlamda özgürleşmesi sadece bir kesimin değil bütün toplumun el birliğiyle olacak bir şey.

Bakmış olduğunuz görüş açısına Göre AK Parti iktidarları döneminde basın özgürlüğü çok kısıtlandı diyenler de var. Normal gazetecilik faaliyetleri dışında örgütsel veya bir başka faaliyetleri dışında suç işlerse, nasıl Avukat kimliğimle ben o suçu işlersem yargılanıyorsam gazeteci de nasıl işlenen durum toplumda suçsa aynı şekilde yargılanıyor. Bazı kesimler bunu gazetecilik faaliyetleri olarak söyleyebiliyorlar. Bu tartışılabilir. Ancak bize göre o öyle değil. Adalet bakanlığının verilerine gazetecilik faaliyetlerinden dolayı yargılananların sayısı önceki yıllara göre gerçekten düştüğünü de gösteriyor. Ama bu dediğim gibi bakış açınıza göre değişmektedir. Ben inşallah gazetecilerimizin daha bayrama yakışır bir şekilde hem maddi anlamda hem de düşünce ve fikir anlamında gerekli özgürlüğü yakaladıkları ve en azından genel anlamda tatmin olacakları bir dönem yaşanacağını inanıyorum’’ şeklinde konuştu.

PELİT, “24 TEMMUZ, TÜRK BASINI AÇISINDAN ÇOK ÖNEM TAŞIYOR”

Basında sansürün kaldırılışının yıl dönümü dolayısıyla bir açıklama yapan Malatya Gazeteciler ve Televizyoncular Cemiyeti Başkanı Mikail Pelit, “24 Temmuz Basın Bayramı, Türk basını açısından çok önem taşıyor” dedi.

Basından sansürün kaldırılması manasını taşıyan basın bayramını kutlamanın sevincini yaşadıkları ifade eden Başkan Pelit, “Malatya’da ve tüm Türkiye’de türlü zorluklara katlanarak halkımızın haber alma özgürlüğünü etkin bir şekilde kullanabilmelerine hizmet eden çok değerli basın mensubu arkadaşlarımın Basın Bayramlarını en hasbi duygularımla tebrik ediyorum. 24 Temmuz Basın Bayramı hakikaten Türk basını açısından çok önem taşıyan bir gündür. Gazetecilerin üzerilerindeki baskının, sansürün kaldırılması ile insanımızın haber alma noktasındaki eksikliklerinin giderilmesi ile demokrasi ve özgürlük açısından çok büyük bir adım atılmış ve bu bayrak elden ele geçerek günümüze kadar ulaştırılmıştır. Basın mensubu arkadaşlarımın bayramlarını kutlarken bugüne kadar bu bayrağı getiren emektar basın mensuplarına da teşekkür ediyor, dar-ı bekaya intikal edenlere de Cenâb-ı Allah’tan rahmet diliyorum” diye konuştu.

Yerel medyanın önemine dikkat çeken Mikail Pelit, “Memleketimizle ilgili haberlere ulaşma haklarını ulusal medya vasıtasıyla kullanan halkımız kendilerini bazen daha çok ilgilendiren haberlere de daha detaylı bir şekilde yerel medya sayesinde ulaşabilmektedir. Dolayısı ile yerel medyanın bölgesel açıdan önemi büyüktür ve giderek büyümektedir. Yerel medya, yerel demokrasinin varlığı açısından çok kritik bir önem taşımaktadır. Malatya’mızda hemşehrilerimizin bu ihtiyaçlarına cevap verebilmek için gece gündüz demeden koşturan saygıdeğer meslektaşlarımın da bu bayramlarını özellikle tebrik ediyor emekleri için teşekkür ediyorum” sözlerini kaydetti.

 
Erzurum, konut satış verileri açıklandı
 
Emniyetten DGS uyarısı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sekmen Medyanın coşkusunu paylaştı
Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, 24 Temmuz Basın Bayramı nedeniyle bir mesaj yayımladı.
Altıparmak: ‘Basın bir mektep ve rehberdir’
Erzurum Valisi Dr. Ahmet Altıparmak, 24 Temmuz basın bayramı dolayısıyla ...
Sayıştay Başkanı Akyel Erzurum’daydı
23 Temmuz Erzurum Kongresinin 96.yıl dönümü etkinliklerine katılan Sayıştay ...
 
‘Vatan bir bütündür, asla parçalanamaz’
Türk Ocakları Erzurum Şubesi Başkanı Nizam Işık, Erzurum Kongresinin 96. ...
Aydemir: ‘Erzurum tarih yazan şehir’
AK Parti Erzurum Milletvekili İbrahim Aydemir., ‘Tarihin yazıldığı bir ...
Erzurum tarihle buluştu
23 Temmuz Erzurum kongresinin 96. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında kongre ...
 
‘23 Temmuz Milli Mücadeleye ışık tuttu’
AK Parti Erzurum Milletvekili Adnan Yılmaz, Milli Mücadeleye ışık tutan ...
'Herkes kardeşliğin hakkını vermeli'
Eğilmez, Türklerle Kürtler arasında yüzyıllardır süren kardeşlik temelinde ...
‘23 Temmuz vatan sevgisinin eseridir’
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Erzurum Kongresi’nin yıl dönümü dolayısıyla ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva