ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Kurtulmuş’tan Yeni Anayasa çağrısı
Kurtulmuş’tan Yeni Anayasa çağrısı
Erdoğan: ‘Milletimize hayırlı olsun’
Erdoğan: ‘Milletimize hayırlı olsun’
Erdoğan’dan birlik ve beraberlik mesajı
Erdoğan’dan birlik ve beraberlik mesajı
‘Oyunları birer birer bozduk’
‘Oyunları birer birer bozduk’
Aydın siyasi gündemi değerlendirdi
Aydın siyasi gündemi değerlendirdi
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
6 Ekim 2018 Cumartesi - 03:00

“Diyanet İşleri, Mescid-i Nebevi’nin şubesidir”

Peygamberin diyanet işlerini Mescid-i Nebevi’den yönettiğini ifade eden Erbaş, “Diyanet İşleri Teşkilatı esasında Mescid-i Nebevi’nin bir şubesidir, bir varisidir. ' dedi

“Diyanet İşleri, Mescid-i Nebevi’nin şubesidir”

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, “Cami, hayatımızın merkezindedir. Cami, İslam dinine ibadet, inanç, eğitim noktasında dinimize, milletimize hizmet etmek için, dinimizin bu yönlerini milletimize ulaştırmak için en önemli vasıtalardan birisidir” dedi.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, ‘Cuma’ya Doğru’ programının canlı yayın konuğu oldu. Programda ‘Camiler ve Din Görevlileri Haftası’na dair değerlendirmelerde bulunan Erbaş, Batman’daki hain terör saldırısını kınayarak, şehitlere rahmet, gazilere de acil şifalar diledi. Din görevlilerinin ‘Camiler ve Din Görevlileri Haftası’nı tebrik eden Erbaş, ‘150 bine yakın mensubumuzla din-i mübin-i İslam’a hizmet etmeye çalışıyoruz” dedi.

Caminin sosyal hayattaki yerine değinen Erbaş, “Cami, hayatımızın merkezindedir. Cami, İslam dinine ibadet, inanç, eğitim noktasında dinimize, milletimize hizmet etmek için, dinimizin bu yönlerini milletimize ulaştırmak için en önemli vasıtalardan birisidir” ifadelerini kullandı.

‘El-Cami’nin Esma-i Hüsna’dan olduğunu hatırlatan Erbaş, “El-Cami, rahmet ve merhametiyle bütün mahlûkatı sarıp sarmalayan, kucaklayan, kuşatan anlamına gelir. Mabet anlamındaki cami, yüce Rabbimizin El-Cami isminin yeryüzündeki yansımasıdır. Nasıl ki Rabbimiz, mahlûkatı rahmet ve merhametiyle kuşatıyor ise cami de müminleri kuşatıyor, sıcaklığı içerisinde cem ediyor. Camide müminler birlikte rükû ederek, birlikte secde ederek, birlikte dinini yaşayarak ve öğrenerek en güzel bir şekilde Müslümanlığını yerine getirmeye çalışıyor” açıklamasında bulundu.

“CAMİLER, TOPLUMUN AYDINLANMASINDA ÖNEMLİ BİR FONKSİYON İCRA ETMEKTEDİR”

Camilerin toplumu imar ettiğine değinen Erbaş, şunları kaydetti: “Mescid-i Nebevi, Allah Rasulü Efendimizin Yesrib’i Medine-i Münevvere yapmak için ilk teşebbüs ettiği bir iştir. Oraya Mescid-i Nebevi’yi yaparak Medine'yi nurlandırmak, münevver bir Medine, münevver bir şehir, aydınlanmış bir şehir olmasını sağlamak için önce mescit yapmıştır. Demek ki mescit, camiler toplumun aydınlanmasında, toplumun nitelikli bir hale gelmesinde çok önemli bir fonksiyon icra etmektedir.”

Peygamberin sahabeleri Mescid-i Nebevi’de bulunan Suffe’de yetiştirdiğine vurgu yapan Erbaş, “Allah Rasulü Efendimiz sadece namaz kılmak için değil, mescidi aynı zamanda mektep haline getirmiştir” dedi.

“DİYANET İŞLERİ TEŞKİLATI, MESCİD-İ NEBEVİ’NİN BİR ŞUBESİDİR”

Peygamberin diyanet işlerini Mescid-i Nebevi’den yönettiğini ifade eden Erbaş, şunları söyledi:

“Diyanet İşleri Teşkilatı esasında Mescid-i Nebevi’nin bir şubesidir, bir varisidir. Çünkü Allah Rasulü Efendimiz Mescid-i Nebevi’yi diyanet işlerini yönetmek için kullandı. Orayı hem mektep, hem mabet, hem de teşkilat olarak kullandı. Mescid-i Nebevi’de Allah Rasulü Efendimiz yüce dinimizin nasıl yaşanmasını sağladı, nasıl öğretti, nasıl orayı mektep haline getirdi ise biz de camilerimizi birer mektep halinde bugün kullanmamız lazım, mektep halinde onlardan istifade etmemiz lazım. Sadece namaz kılmak için açılıp kapanılan yerler olmaması lazım. Bu kadar emek veriliyor camilerimize, milletimiz elhamdülillah hiçbir camimiz temeli atılıp da bitirilmeden kalmamıştır şu ana kadar. Bizim milletimiz, en sıkıntılı zamanlarında dahi önce camisini, minaresini yapmış, inancını, ibadetini sağlama almış, ondan sonra diğer ihtiyaçlarını gidermeye başlamıştır.”

“CAMİ, BİRLİĞİ VE BERABERLİĞİ SAĞLAYAN EN ÖNEMLİ VASITADIR”

Camide safa durarak cemaatle birlikte namaz kılmanın tüm statüleri ortadan kaldırdığına ve İslam’ın özünün de bu olduğuna işaret eden Erbaş, “Cami deyince İslam, iman, mektep, medrese, insan yetiştirmek akla gelir. Cami deyince cem olmak, yani cemaat akla gelir. Onun için Allah Rasulü Efendimiz buyuruyor, ‘Cemaatle kılınan namaz ferden kılınan namazdan 27 daha faziletlidir.’ Nedir bunun sebebi? Birlikte olmak, beraber olmak. Cami, birliği ve beraberliği sağlayan en önemli vasıtadır. Fakir-zengin, yaşlı-genç kim önce gelirse ön safa o durur. Cami, insanoğlunun sahip olmuş olduğu dünyevi unvanları, dünyevi isimlerin hepsini yok eden, hepsini eşit hale getiren bir mekândır” değerlendirmesinde bulundu.

Erbaş, mahşer günü Allah’ın arşının gölgesi altında gölgelendireceği yedi sınıf insandan birinin kalbi mescitlere bağlı gençler olduğu hadisi şerifini hatırlatarak, “İslam mabetsiz, camisiz olmaz. Rabbim bizleri camiden ayırmasın, camiden uzaklaştırmasın. Rabbim gönlü camilere bağlı gençler yetiştirmeyi bizlere nasip eylesin” dedi.

“7’DEN ÖNCE DE, 70’DEN SONRA DA”

Küçük yaşlarda çocuklara camiyi sevdirmek gerektiğinin altını çizen Erbaş, şöyle konuştu:

“Bizler Müslümanlar olarak daha küçük yaşlardan itibaren yavrularımızın elinden tutup camilere götürmemiz gerekiyor. Camilerde namaz kılmasını bilmiyorsa yanımızda dursun. Büyükler torununu, çocuğunu alsın, yanında onunla beraber rükûa eğilsin, secde yapsın. Bu bir alıştırmadır. ‘Çocuk buluğa ersin, ondan sonra ben camiye götüreyim’ derseniz götüremezsiniz. Küçük yaşlardan itibaren hepimiz öyle alıştık camilere. Yani 4, 5, 6, 7 yaşında bu çok önemlidir. Çocukların karakterlerinin oluşumunda caminin mutlaka olması lazım. Camiyi sevmeyi, Müslüman'ın hayatında caminin ne kadar önemli olduğunu o yaşlarda çocuklarımızın öğrenmesi gerekiyor.”

Erbaş, Diyanet İşleri Başkanlığı olarak camilerde ve Kur’an kurslarında yapılan eğitimlere yoğun ilgi olduğuna dikkat çekerek, “Yaş sınırı yok. Hani 7’den 70’e diye bir söz var ya, biz onu değiştirdik; 7’den önce de, 70’den sonra da bizim camilerimize, Kur'an kurslarımıza milletimizin çocukları, fertleri kaç yaşında olursa olsun geliyorlar, öğreniyorlar” dedi.

Erbaş, Diyanet İşleri Başkanlığının ‘Camilerde Kuran Öğretimi’ programı kapsamında camilerde bir yılda yaklaşık 250-300 bin kişinin Kur’an-ı Kerim öğrendiğini, ‘Cami Dersleri’ kapsamında ise ilmihal, tefsir, hadis ve akaid derslerinin yapıldığını sözlerine ekledi.

 
Erzurum’da da helikopter ile trafik denetimi yapılacak
 
Erzurum 39’uncu sıraya çıktı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kadıoğlu çizdi, TDED önerdi
Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Erzurum Şube Başkanı Murat Ertaş birçok ...
Türk Ocakları ‘Ocakbaşı Sohbetleri’ başlıyor
Erzurum Türk Ocağının “Ocakbaşı Sohbetleri” başlığı altında geleneksel ...
‘Dadaş, Gakkoş kardeştir’
Eski Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, Erzurum ve Elazığ’ın kültürünün ...
 
Erbaş: “Müslümanlar daha çok bir araya gelmeli”
Çad Yüksek İslam Konseyi heyetini kabul eden Diyanet İşleri Başkanı Prof. ...
Kültür ve Turizm Müdürlüğünden Aşure etkinliği
Erzurum İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Hicri muharrem ayı dolayısıyla aşure dağıttı.
Doğu’da ‘Erişte’ zamanı
Kars, Erzurum, Bingöl, Ardahan, Elazığ gibi illerde ev hanımları erişte ...
 
Ata Botanik Park doğal stüdyo oldu
Dünyada deniz seviyesinden 2 bin metre yükseklikte 7. park olan Erzurum’daki ...
Gençlerden dua alan girişim
Gençlik Merkezi üyesi gönüllü gençleri cami temizliği yaptılar.
EDT 21’inci yılında
Erzurum Devlet Tiyatrosu ‘Ufak Bir Hata’ adlı oyunu ile 21. yılında perdelerini açıyor.
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Oyunun Müzakeresi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Ölülerin arkasından konuşmak ahmaklıktır!
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva