ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Muş yolunda feci kaza: 3 ölü, 5 yaralı
Muş yolunda feci kaza: 3 ölü, 5 yaralı
Sözleşmeli öğretmen başvuruları 20 Mayıs'ta
Sözleşmeli öğretmen başvuruları 20 Mayıs'ta
AK Parti Kamp tarihi değişti
AK Parti Kamp tarihi değişti
Erzincan yolunda trafik kazası: 2 yaralı
Erzincan yolunda trafik kazası: 2 yaralı
Erzurum şehidini uğurladı
Erzurum şehidini uğurladı
HABERLER>EKONOMİ
27 Eylül 2011 Salı - 02:32

Deriner 2012’ye hazırlanıyor

Erzurum ve Bayburt sınırındaki Mescitli Dağları'ndan doğan, 6 bin 824 hektomekteküp su potansiyeline sahip 431 kilometre uzunluğundaki Çoruh Nehri üzerinde inşa edilen, temelden 249 metre yüksekliği ile beton kemer barajlar sınıfında dünyada üçüncü, Türkiye'de ise ilk sırada yer alan Deriner Barajı'nda önümüzdeki yıldan itibaren elektrik üretimine başlanacak.

Deriner 2012’ye hazırlanıyor

ERZURUM
Artvin'de, Çoruh Nehri üzerinde inşa edilen, temelden 249 metre yüksekliği ile beton kemer barajlar sınıfında dünyada üçüncü, Türkiye'de ise ilk sırada yer alan Deriner Barajı'nda önümüzdeki yıldan itibaren elektrik üretimine başlanacak. 3.3 milyon metreküp beton dökülerek gövdesinin yüzde 99'u tamamlanan barajdan yılda 2 milyar 118 kilovatsaat enerji üretilecek.
ÇORUH ENERJİ HAZİNESİ
Erzurum ve Bayburt sınırındaki Mescit Dağları'ndan doğan, 6 bin 824 hektomekteküp su potansiyeline sahip 431 kilometre uzunluğundaki Çoruh Nehri Gürcistan'ın Batum kentinden Karadeniz'e dökülüyor.
15 BARAJ 163 HES YAPILACAK
Çoruh Havzası'nda, 10 adedi ana kolda, 2 adedi Berta kolunda, 2 adedi Oltu kolunda, 1 adedi de Barhal kolunda olmak üzere toplam 15 adet baraj ve 163 adet nehir tipi HES planlandı. Bu projelerin toplam kurulu gücü 2001'de kabul edilen 4628 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu ile özel sektöre su kullanım hakkı anlaşmaları yolu açılması ve gelen proje teklifleri ile yıllık 4 bin 698 megavat, enerji üretimi ise 15, 12 milyar kilovatsaat olarak belirlendi. Bu rakam ise Türkiye'de üretilen toplam enerjinin yüzde 7, 7'sine, hidrolik enerjinin ise yüzde 42'sine eşit.
MURATLI BARAJI
Bu barajlardan Çoruh Nehri'nin en aşağı kısmında, Gürcistan sınırına en yakın noktada bulunan Muratlı Barajı'nda 2005'de, bu barajın hemen yukarısında inşa edilen Borçka Barajı'nda ise 2008'de elektrik üretimine başladı. Muratlı Barajı'nda yıllık 444 gigavatsaat, Borçka Barajı'nda ise yıllık 1026 gigavatsaat enerji üretiliyor. Çoruh Nehri üzerinde aşağıdan yukarıya doğru yapılan sıralamaya göre üçüncü sırada yer alan Deriner Barajı HES inşaatında ise sona yaklaşıldı.
TÜRKİYE'DE ÜRETİLEN ENERJİNİN YÜZDE 1.1'i DERİNER'DEN
Deriner Barajı ve HES inşaatı, ERG İnşaat AŞ Liderliğinde, Rusya Federasyonu'ndan TechnoStroyExport, İsviçre'den Stucky, Abb (Alstom), Sulzer Hydro LTD (Va-Tech) ve HydroVevey'den (Va-Tech) oluşan konsorsiyuma, hükümetler arası ikili işbirliği sözleşme teklif birim fiyatı ile 04 Kasım 1997'de 711 milyon 431 bin 243 Dolar keşif bedeliyle ihale edildi. 2. keşif artışıyla keşif bedeli 1 milyar 387 milyon 190 bin 260 Dolar oldu.
Hem yatay hem de düşey eğimli beton kemer şeklinde inşa edilen Deriner Barajı, temelden 249, nehir seviyesinden ise 207 metre yüksekliğe sahiptir. Bu özellikleri ile Deriner Barajı, dünyada üçüncü, Türkiye'de ise ilk sırada yer alıyor. Gövdesinin üst kısmı 720 metre uzunluğa sahip barajda, 3.3 milyon metreküp beton dökülerek, gövdenin yüzde 99'u tamamlandı.
Önümüzdeki yıl tamamlanacak 670 megavat kurulu Güce sahip barajdan yılda, Türkiye'de üretilen enerjinin yüzde 1.1'ine, Çoruh Havzası'ndaki projelerde üretilecek toplam enerjinin ise yüzde 14'üne denk gelen 2 milyar 118 kilovatsaat enerji elde edilecek.
Deriner Barajında, her iki yakasında karşıdan alışlı, üstten aşmalı, tünelli ve sıçratma eşikli toplam deşarj kapasitesi saatte 2 bin 250 metreküp olan iki adet dolusavak ile baraj gövdesinde toplam deşarj kapasitesi saatte 7 bin metreküp olan sekiz adet orifis dolusavak mevcut. 4 adet düşey eksenli Francis tipli türbin santral binası vadinin doğu yakasında, yer altında kurulu. 4 üniteden her birinin debisi ise saatte 90 metreküp.
Santraldaki çalışmalar, baraj gövdesinin inşaatına paralel devam ediyor. Toplam fiziki gerçekleşme ise yüzde 96 seviyesine ulaştı.
Baraj inşaatında saatte 360 metreküplük üretim kapasitesine sahip beton santrali, 5 adet 2 bin 500 ton kapasiteli çimento ve uçucu kül siloları, günde 210 ton kapasiteli buz tesisi, 3 adet 30 tonluk kablolu vinçler ve saatte 1000 ton kapasiteye sahip kırma eleme tesisi kullanılıyor. Baraj inşaatı ve söz konusu tesislerde çok sayıda kişi istihdam ediliyor
 

 
Memur Sen bölücüleri telin etti
 
HES gerginliği istifa getirdi
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Yusuf Aydın 27 Eylül 2011 Salı 09:24

EDİTÖR: HABER DSİ KAYNAKLI OLDUĞU İÇİN, SERVİS EDİLEN PROJE İÇERİKLİ RESİM KULLANILMIŞTIR. AYRICA ÇORUH VADİSİ VE BARAJLA İLGİLİ HABERLERİN YALNIZ VE YALNIZCA ERZURUM GAZETESİNDE ÖZELLİKLE YER TUTTUĞUNA DA DİKKAT EDİN LÜTFEN..

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Doğu’da kış telaşı başladı
Doğu Anadolu Bölgesinde Kışlık yakacakların yaz mevsiminde ucuzluğunu ...
Demir, besicilerle istişare etti
Oltu canlı hayvan pazarında kurban bayramı öncesi büyük bir canlılık yaşanıyor.
Akranları oyun, onlar geven peşinde
Erzurum'da geceleri hava sıcaklığının düşmesiyle birlikte ilköğretim öğrencisi ...
 
MÜSİAD Zirveye hazır
MÜSİAD Erzurum Şubesi, gümrüklerle ilgili olarak Eylül ayı sonunda toplanacak ...
Baştürk’ten örnek atılım
Uzundere Kaymakamı Baştürk, pankreas iltihabı ile şeker hastalığına iyi ...
AVM’den çocuklara kulüp armağanı
Erzurumluların buluşma noktası ve vazgeçemedikleri yaşam alanları olan ...
 
Tarımda farkındalık atılımı
Avrupa Birliği (AB) müktesebatına uyum çalışmaları kapsamında 2008 yılında ...
KUDAKA’da Erzurum farkı
KUDAKA bölgesinde bu yılın sekiz aylık döneminde 2010 yılının aynı dönemine ...
Pasinler çiftçisinden örnek atılım
Erzurum'da üretilen tonlarca saman, Rusya, Gürcistan, Azerbaycan'a ihraç ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Gazze’den Doğu Türkistan’a Dinmeyen Ağıt: Akif’in Uyarısı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Konunun Mülkiyeti 
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Ülkü Ocakları Mektebi ve Yiğido Mehmet Şarkışla
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva