ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurum’da 2 ayda 48 şirket kuruldu
Erzurum’da 2 ayda 48 şirket kuruldu
Erzurum şirket sermayesinde 6. sırada
Erzurum şirket sermayesinde 6. sırada
‘646 terörist etkisiz hâle getirildi’
‘646 terörist etkisiz hâle getirildi’
'Türkiye ekonomisi en çok büyüyen ekonomi'
'Türkiye ekonomisi en çok büyüyen ekonomi'
Aile ve Gençlik Fonu’na başvuru verileri açıklandı
Aile ve Gençlik Fonu’na başvuru verileri açıklandı
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
24 Temmuz 2019 Çarşamba - 11:39

Dede Korkut kitabının 3. nüshası bulundu

Bayburt Dede Korkut 25. Uluslararası Kültür ve Sanat Şölenlerine davetli olarak katılan el yazması kitap koleksiyoncusu Türkmen Vali Mohammad Khojeh, Dede Korkut’un üncü nüshasını bulma serüvenini anlattı.

Dede Korkut kitabının 3. nüshası bulundu

Türk kültürünün en önemli kaynaklarından Dede Korkut kitabının 3. nüshasının gün yüzüne çıkmasını sağlayan Türkmen Vali Mohammad Khojeh, kitabın el yazmasını 2 dolara satın aldığını söyledi.

Bayburt Dede Korkut 25. Uluslararası Kültür ve Sanat Şölenlerine davetli olarak katılan el yazması kitap koleksiyoncusu Türkmen Vali Mohammad Khojeh, Dede Korkut’un üncü nüshasını bulma serüvenini anlattı.

Babasının tavsiyesi üzerine Türk edebiyatına ait el yazması kitapları toplamaya başladığını ve birbirinden kıymetli 132 adet el yazması kitabın kütüphanesinde yer aldığını belirten Khojeh, yine el yazması kitap almak için yolculuk yaparken Dede Korkut’un 3. nüshasının tesadüfen eline geçtiğini söyledi.

El yazması kitap almak için 500 kilometre uzaklıktaki bir arkadaşının yanına gittiğini söyleyen Khojeh, “Türk Edebiyatına ait kütüphane oluşturmaya başladığımda arkadaşlarıma nerede Türk edebiyatına ait eserleri görseniz bana haber verin dedim. Bunun üzerine bulunduğum şehre 500 kilometre uzaklıkta bir mesafedeki bir arkadaşım elinde çok önemli yazma eser olduğunu bildirmesi üzerine onun bulunduğu şehre doğru hareket ettim. Orada arkadaşımdan belirttiği kitabı ve bununla beraber birçok kitabı aldım dönüyordum. Acıkmıştım yemek yedim su içmek istemiştim otobüse giderken susamıştım su almaya gittim bu esnada yanıma biri geldi. Bana elinde bir kitap olduğunu ve bunu satmak istediğini söyledi. Ona sadece yazma kitaplarla ilgilendiğimi söyledim. Bana yazma bir kitap olduğunu ve 10 dolara satacağını söyledi. Pazarlık yaptım Dede Korkut Kitabının 3. nüshasını iki dolara satın aldım” dedi.

İlk başlarda kitabın değerini bilmediklerini söyleyen Khojeh, şöyle devam etti:

"Döndüğümde yazma eserleri inceleyen arkadaşım vardı ona götürdüm. O bana Dede Korkut ile alay eden bir kitap olduğunu söyledi. Aradan sekiz ay geçmişti Türkiye'de tarih alanında öğrenim görmüş bir arkadaşıma götürdüm üç gün sonra bana döndü ve bu kitabın çok kıymetli bir eser olduğunu söyledi. Daha sonra sahaf bir hoca tanıdığımı söyledim, gece yarısıydı gittik oraya sahaf hocam bana bunun yazma eser mi yoksa kopyası mı olduğunu sordu, orijinal olduğunu söyleyince bana bunun altın değerinde bir eser olduğunu ve bu sayede tüm dünyaca tanınacağımı söyledi. Akabinde Ankara da Tebriz de kitap üzerine çalışmalar yaptık. Şimdi de Bayburt’a Erzurum’a davet edildim. Burada bana çok hürmet gösterildi, muazzam bir duygu, hayran kaldım herkese çok teşekkür ediyorum” dedi.

"Çöpe atacaktım, meğer paha biçilemez bir esermiş"

"Sahaf arkadaşım kitabın önemli bir eser olduğunu söylemeseydi onu çöpe atacaktım” diyen Khojeh, “Dede Korkut ile alay edildiği için onu çöpe atmayı düşünmüştüm, zaten kitabı bana satan da bu yüzden bu kitabı satamadığını söylemişti, 2 dolara almıştım meğer paha biçilmez bir esermiş” diye konuştu.

Bayburt Valisi Ali Hamza Pehlivan da Almanya’nın Dresden şehrinde ve Vatikan’da olan nüshaların ardından 3. orijinal nüshayı bulan Mohammad Khojeh’e Bayburtlular olarak teşekkür ettiklerini söyledi.

Türkiye’de Dede Korkut denilince akla Bayburt’un geldiğini ifade eden Pehlivan, “Elbette ki Türk dünyası için Dede Kokut çok önemli. Oralarda da Dede Korkut yad ediliyor. Aynı şekilde ülkemizde de mahalle odalarında, köy odalarında hikayeleri anlatılıyor. Bu faaliyetler ve özellikle de UNESCO Dünya Somut Olmayan Kültür Temsili Listesi’ne girmesiyle de birlikte dünyanın bir ortak değeri olarak Dede Korkut’u inşallah bütün dünya bundan sonra çok daha sık duyacak” dedi.

Bayburt belediye Başkanı Hükmü Pekmezci ise 3. nüshanın Türk edebiyatının önemli bir yerini kapsayacağını belirterek, “Bir tesadüf esri ortaya çıkan bu kaynak Türk edebiyatının önemli bir yerini kapsayacak. Bu vesileyle de çok değerli hocamıza hepinizin huzurunda teşekkür ediyorum. İnşallah bundan sonraki yıllarda bu çalışmayı hepimizin faydalanacağı bir şekle dönüştürür düşüncesiyle kendisine teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

 
Dadaşlarla milli coşkuyu paylaştılar
 
Gurbetçi dadaşlar Aziziye’de buluştu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Türk Yıldızları ve Solo Türk’ü binlerce kişi izledi
Erzurum’da Türk Hava Kuvvetleri’nin akrobasi ekibi Solo Türk ve Türk Yıldızları, ...
Sekmen: “Milli iradenin davası, şühedanın davasıdır'
Sekmen, ‘Erzurum Kongresi’nin 100’üncü yıldönümünde bir kez daha ifade ...
Geleneksel Tortum Şenliğinde geri sayım
Erzurumlu ünlü Türk Halk Müziği Sanatçısı Ülkü Eyüpoğulları, Geleneksel ...
 
Kırdağ Şenliği renkli görüntülere sahne oldu
Oltu İlçe Tarım Orman Müdürlüğü ve Oltu Belediyesi iş birliği ile çiftçileri ...
Tarihi mekanda “Yüzde 100” Erzurum Sergisi
Prof. Dr. Metin Eker’in iki yıllık çalışmasının ürünü olan ve Milli Mücadele’nin ...
ABB: Erzurum Kongresi İstiklal Manifestosudur
Çakır: “Bu kongreyle ortaya koyulan irade, milletin birlik ve beraberliğinin ...
 
ERKON Milli coşkuyu paylaştı
Etkinlikler çerçevesinde yerel basınla da bir araya gelen Erkon Kurucular ...
EGC: ‘Erzurum tarihe yön veren şehir’
Erzurum’un tarihe yön veren bir kent olduğunu ve tarih boyunca önemli ...
Kadıoğlu’na şükran plaketi
23 Temmuz Erzurum Kongresi’nin 100. yılı münasebetiyle yaptığı birbirinden ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Oyunun Müzakeresi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Ölülerin arkasından konuşmak ahmaklıktır!
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva