ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Tavlaşoğlu projelerini paylaştı
Tavlaşoğlu projelerini paylaştı
Tekin: ‘Öğretmenlerin önerileri çok önemli’
Tekin: ‘Öğretmenlerin önerileri çok önemli’
İspir’de feci kaza: 1 ölü
İspir’de feci kaza: 1 ölü
Seçim güvenliği masaya yatırıldı
Seçim güvenliği masaya yatırıldı
AK Parti Oltu’da iftarda buluştu
AK Parti Oltu’da iftarda buluştu
HABERLER>TÜRKİYE
2 Aralık 2015 Çarşamba - 00:33

Davutoğlu gündemi ele aldı

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Kastettiğimiz şey şudur, eğer Türk hava sahası ihlal edilmemiş olsaydı böyle bir kriz yaşanmayacaktı. Dolayısıyla Türkiye burada kasıtlı bir kriz başlatan taraf değildir. Krizi tırmandıran taraf değildir." dedi.

Davutoğlu gündemi ele aldı

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye-Rusya ilişkilerine yönelik, "Hemen alacağımız bazı tedbirler var. Öncelikle zarar gören ihracatçılarımızın, turizmcilerimizin ve Türk ekonomisinin bundan etkilenmemesi için neler yapacağımız, kısa vadede alacağımız telafi edici tedbirleri yakında kamuoyuyla paylaşacağım" dedi.

Başbakan Davutoğlu, Habertürk ve Show TV'nin ortak canlı yayınında, gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

"Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile görüşmesini etkilediği" yönündeki bir soruya Davutoğlu, bunun Türkiye-Rusya arasında Suriye bağlamında yaşanan gelişmelerle herhangi bir irtibatının olmadığını vurguladı.

Davutoğlu, önceki haftalarda Kıbrıs'a İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond'ın iki, Almanya Dışişleri Bakanı Frank Steinmeier'ın bir kez geldiğini, iki gün sonra ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin de geleceğini bildirdi.

Bu kişilerin KKTC tarafına geçerek, Akıncı ile makamında görüşeceklerini belirten Davutoğlu, şöyle devam etti:"Bütün bu dışişleri bakanları Sayın Akıncı ile makamında görüşürken, Sayın Lavrov ara bölgede görüşmeyi teklif etti. Yani kuzeye geçmeyi doğru görmedi herhalde kendisi açısından. Dolayısıyla Türkiye-Rusya arasında yaşananların bununla bir ilgisi yok. Sayın Akıncı da 'Gelirseniz benim makamımda görüşürsünüz, diğer dışişleri bakanlarına kural neyse sizin için de geçerli ama gelmeyecekseniz de sizin tercihiniz' demiş. Bugün Sayın Akıncı bu bilgiyi bana aktardı. Bence de doğru bir davranış. Sayın Akıncı, KKTC halkının oylarıyla seçilmiş bir lider. Eğer Kıbrıs'ta müzakere yürürken, Kıbrıs Türk tarafının müzakereye eşit şartlarda oturması söz konusuysa Kıbrıs'a gelenlerin de Sayın Akıncı ile KKTC Cumhurbaşkanı ile görüşmek istiyorsa onun makamına gitmesi doğrudur. Lavrov'un, Türkiye-Rusya ilişkileri bağlamında bir görüşmeyi reddetmesi söz konusu değil. Kendisi ara bölgede görüşmeyi talep ettiği için Sayın Akıncı'nın bu görüşmeyi reddetmesi ve makamına davet etmesi söz konusu. Olayın arka planı bu."

"TÜRKİYE, KİMSEYİ TAHRİK ETMEYE DÖNÜK BİR İŞLEM YAPMADI"

Türkiye-Rusya ilişkilerine değinen Başbakan Davutoğlu, kritik bir süreçten geçildiğinin altını çizdi. Davutoğlu, iki ülke arasında bir hafta önce krizin başladığını hatırlatarak, Türk hava sahasını ihlal eden uçağın düşürülmesi sonrasında bir haftadır yoğun diplomasinin yaşandığını anlattı.

Başta Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin olmak üzere Rusya'daki yetkililere tavsiyelerinin bulunduğunu dile getiren Davutoğlu, şunları kaydetti:"Tavsiyemiz öncelikle olayın doğru anlaşılmasını temin etmek, sonra da çok kalıcı temellere dayalı Türk-Rus ilişkilerine zarar vermeksizin bu krizin içinden birlikte çıkmak. Kastettiğimiz şey şudur, eğer Türk hava sahası ihlal edilmemiş olsaydı böyle bir kriz yaşanmayacaktı. Dolayısıyla Türkiye burada kasıtlı bir kriz başlatan taraf değildir. Krizi tırmandıran taraf değildir. Türkiye, kendi hava sahasıyla ilgili son derece defansif yani temelde kendi hava sahasını savunmaya dönük kimseyi tahrik etmeye veya kimseye saldırmaya dönük bir işlem yapmadı. Kendi hava sahasını korumaya dönük bir eylemde bulundu."

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın France 24 kanalına yaptığı açıklamada "Bunun Rusya uçağı olduğunu bilseydik farklı davranabilirdik" sözlerini kullandığının anımsatılması üzerine Davutoğlu, "Farklı davranmaktan kasıt herhalde 'Hava sahası ihlaline izin verirdik' anlamı çıkmaz" ifadesini kullandı.

Rusya ile Türkiye arasında, daha önce yapılan üç ihlalden sonra, iki ülke silahlı kuvvetleri arasında bir mekanizmanın kurulduğunu vurgulayanDavutoğlu, şunları söyledi:"Rusya arayıp 'Biz şu bölgede operasyon yapacağız DEAŞ'e karşı, bunu koordine edelim' denseydi bu olay yaşanmayabilirdi. Onlar da zaten daha dikkatli olurlardı. Ama şimdi yanı başınızda bir savaş varken hava sahanız ihlal edilmişse, orada iki kez tur atılmışsa, uyarılara rağmen tekrar dönülüp gelinmişse, bu tekrar dönüp gelen uçağın ne niyetle geldiği, bir saldırıda mı bulunup bulunmayacağı konusunda bir yargıda bulunmak, o an için mümkün değil. Eğer bu uçaklar durdurulmamış olsaydı ve bir şehrimize saldırmış olsaydı şu anda herhalde Türkiye'de herkes 'Niye Türk Silahlı Kuvvetleri görevini yapmadı, hükümet neredeydi, niye Türk Silahlı Kuvvetlerine gerekli talimatı vermedi' diye sorulurdu. Bu uçaklar Suriye uçağı ya da başka bir uçak olabilirdi. Ve Türkiye'de bir yere füze fırlatabilir, birçok şey yapabilirdi. O yüzden bizim tutumumuz açık.

En başından itibaren Ruslara da son derece dostane şekilde 'Bir, bizim hava sahamızı ihlal etmeyin, 3 kere ettiniz tekrar etmesin' dedik. İki, sivillerin üzerine hava bombardımanı yaparak, mültecileri bize sürmeyin, yeteri kadar mülteci var bizde. Üç, Bayırbucak bölgesinde tek bir DEAŞ unsuru yok, bu bölgede operasyon yapmayın' bunları hep söyledik. Ama esas itibarıyla uçağın düşmesinin sebebi hava sahası ihlalidir. Bu konuda da tutumumuz açık, uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarımızı, sadece hak değil görevimizi yerine getirdik."

"TÜRKİYE'NİN KAYGILARINA ÖZENLE YAKLAŞMASINI BEKLERİZ"

"Krizin yatıştırılması yerine derinleştirilmesi yönünde bir pozisyon alınmasının, aslında başından bu yana stratejik başka bir hedefe işaret edip etmediği" sorusu üzerine Davutoğlu, bu konuda spekülasyon yapmak istemediğini, iki ülke arasındaki ilişkilerin doğal seyrinde herhangi sıkıntının olmadığını bildirdi.

Davutoğlu, "Şu var ki bu sınır, Türkiye-Suriye sınırı, Rusya'nın sınırı değil. Rusya'nın kendi sınırı olmayan bir yerde Türkiye'nin kaygılarına özenle yaklaşmasını bekleriz" dedi.

İlginç bir şekilde Suriye'de kendi çıkarlarını gözeten birçok tarafın, başta Suriye rejimi olmak üzere DEAŞ'ın katliamlarını, barbarca eylemlerini istismar ettiğini anlatan Davutoğlu, bunların, Suriye topraklarında kendi hedefleri doğrultusunda faaliyet gerçekleştirdiğini dile getirdi.

"DEAŞ, Suriye'de nerede? Rusların bombaladığı Bayırbucak bölgesinde DEAŞ var mı? Yok. Dolayısıyla orada bir DEAŞ petrolü olma ihtimali var mı? Yok. Türkiye'nin, DEAŞ'ten bir petrol aldığına dair herhangi bir belge var mı? Yok" diyen Davutoğlu, şu görüşlerini paylaştı: "Burada DEAŞ bahane edilerek, Suriye'nin sivil halkına karşı yapılan ve bazı uluslararası hukuk bağlamında da meşkuk olan silahlarla yapılan saldırıları, 'DEAŞ'e operasyon gibi' kimse gösteremez. Bayırbucak bölgesinde tek bir DEAŞ unsuru yok. Ama burada çıkıp Rusya, kendisi burada bir operasyonel hata yaptığını söylemek... Şunu diyebilirdi Rusya, 'Evet, uçağımız hava sahası ihlali yaparken art niyeti yoktur, operasyonel hata oldu'. Biz de o zaman 'Evet, bu operasyon hata olmasaydı biz de düşürmezdik.' O anlamda karşılıklı iyi niyet jestiyle bir yere gidebilirdik. Ama Rusya, sanki hava sahası ihlali olmamış gibi bir tavır takındı. Olduğunu kabul ettikten sonra, belgelerle ortaya koyduktan sonra da sanki 'Türkiye, DEAŞ ile iş birliği halindeymiş' gibi başka bir suçlamanın içine girdi. Burada Rusya'dan beklediğimiz şu, çok köklü ilişkilerimiz var. AK Parti iktidarları döneminde Türkiye-Rusya ilişkileri en üst düzeye çıktı. Türkiye, Rusya ilişkilerini riske eder mi? Etmez. Niye Türkiye bu tepkiyi göstermek zorunda kaldı? Çünkü Türkiye, Suriye sınırı bağlamında güvenlik kaygısı içinde."

"RUSYA, AMBARGOLAR İLAN ETME YERİNE, OTURUP MASAYA BERABERCE KONUŞMA YOLUNU DENER"

"Rusya'nın yaptığı ambargoya yönelik doğal gazı kesme ihtimalini göz önünde bulundurup bulundurmadıklarının" sorulması üzerine Davutoğlu, Bakanlar Kurulu'nun ilk toplantısını hatırlatarak, ilgili bakanların ilişkilerin hangi boyutta etkileneceğine ilişkin kapsamlı brifing yaptıklarını açıkladı.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in bugün sabah toplantının neticelerini kendisine aktardığını kaydedenDavutoğlu, "Hemen alacağımız bazı tedbirler var. Öncelikle zarar gören ihracatçılarımızın, turizmcilerimizin ve Türk ekonomisinin bundan etkilenmemesi için neler yapacağımız, kısa vadede alacağımız telafi edici tedbirleri yakında kamuoyuyla paylaşacağım. Gerek ithalat ve ihracat dengeleri, gerek Türk yatırımlarının Rusya'daki faaliyetleri, gerekse enerji alanında bir zarar söz konusu olacaksa bu karşılıklı yapılacak bir zarardır. Biz ümit ederiz ki Rusya, iki tarafın da zararına olacak olan bu tür suçlamalar ve bazı ambargolar ilan etme yerine, oturup masaya beraberce konuşma yolunu dener" diye konuştu.

 
Sekmen Erenler’i ağırladı
 
‘Türkiye kabile devleti değildir’
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
‘Hayırlar Feth Ola, Şerler Def Ola’
Başbakan Ahmet Davutoğlu, “Vakitler hayrola, hayırlar feth ola, şerler ...
Durmak yok, yılmak yok..
Bu olay Türkiye'nin terörle mücadeledeki kararlılığının ne kadar doğru ...
‘Millete hizmetkar olmaya geldik’
Erdoğan, bugüne kadar ‘Millete efendi olmaya değil hizmetkâr olmaya geliyoruz’ ...
 
‘Olayların sorumlusu terör örgütü’
Başbakan Ahmet Davutoğlu, ''Bütün bu olayların sorumlusu terör olaylarını ...
Ala, ‘Saldırı milletimizin birliğine yöneliktir’
Ala, “Olay kesinlikle bütün yönleriyle açıklığa kavuşturulacaktır. Saldırı ...
‘Terör örgütlerinin hepsi kötüdür’
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, France 24 Televizyon kanalına bir ...
 
‘Dimdik ayaktayız’
Bu coğrafyada nice zaferler, yenilgiler yaşandığını belirten Cumhurbaşkanı ...
‘Milletten niye çekiniyoruz?
Yeni anayasa kapsamında başkanlık sisteminin konuşulmasından, kimsenin ...
İşte 64'üncü Hükümet Programı
AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, TBMM Genel Kurulu'nda ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Oyunun Müzakeresi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Ölülerin arkasından konuşmak ahmaklıktır!
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva