ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Şehir Hastanesi TRSM’de el sanatları sergisi açıldı
Şehir Hastanesi TRSM’de el sanatları sergisi açıldı
Erzurum’da uyuşturucu ile mücadelede kararlılık
Erzurum’da uyuşturucu ile mücadelede kararlılık
19 Mayıs Gençlik haftası başladı
19 Mayıs Gençlik haftası başladı
Doğu Anadolu Kitap Fuarında geri sayım
Doğu Anadolu Kitap Fuarında geri sayım
Çakmak Özel Gereksinimli Öğrencilerle Buluştu
Çakmak Özel Gereksinimli Öğrencilerle Buluştu
HABERLER>TÜRKİYE
22 Ocak 2016 Cuma - 05:27

Davutoğlu, Türkiye’nin Küresel Rolü’nü anlattı

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Davos’ta “Türkiye'nin Küresel Rolü” genel oturumunda gerçekleştirdiği konuşmada, Türkiye’nin Suriye’deki bütün siyasi süreçleri desteklediğini ifade etti.

Davutoğlu, Türkiye’nin Küresel Rolü’nü anlattı

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Davos’ta “Türkiye'nin Küresel Rolü” genel oturumunda gerçekleştirdiği konuşmada, Türkiye’nin Suriye’deki bütün siyasi süreçleri desteklediğini ifade etti.

Başbakan Ahmet Davutoğlu İsviçre’nin Davos kasabasında gerçekleştirilen dünya Ekonomik Forumu’nda “Türkiye'nin Küresel Rolü” genel oturumunda konuşma gerçekleştirdi. Davutoğlu, Türkiye’nin tarihi ve Türkiye’nin coğrafyasından bahsetmek gerektiğini kaydederek, “Türkiye’nin dünyadaki rolü ile coğrafya ve tarihin öneminin değişmeyeceğini ifade etmeliyim. Birçok şey değişebilir ama coğrafya ve tarihin önemi bu ülke için hiçbir zaman değişmez. Bunlar belirli nimetler Türkiye için. Türkiye’nin tarihine baktığımız zaman bir çok zorluklar söz konuş ancak birçok da imkanlar söz konusu. Türkiye tam olarak Afro-Avro bölgesinin ortasında ve bu coğrafya açısından ekonomik faaliyetlerin merkezi aslında. Bir çok risklerin merkezinde bulunmakta. Bu açıdan bakacak olursak siyasi yetkililerin önemli sorumlulukları söz konusu. Tarihin akışı içinde Türkiye’nin etrafında geçmişte de bugünde önemli gelişmeler söz konusu olmakta. Bu zirve çerçevesinde bizler katıldık ve bazı etkinliklerin ev sahipliğini yaptık. Geçtiğimiz 2 yıl içinde ana konuların forumlar içerisinde göçmenlikle ilgili toplantıda bulunduk ve bunun ev sahipliğini de yaptık. 2015 yılında Kasım ayında farklı konular toplantılarımız oldu. Bu yıl İslam İşbirliği Teşkilatı çerçevesinde Türkiye’nin ev sahipliği yaptığı bölge sorunlarına hitap edilen önemli forumlar oldu” dedi.

TÜRKİYE’NİN İNSANİ YARDIMLARI

Başbakan Davutoğlu, Türkiye’nin insani yardımlarının söz konusu olduğunu belirterek, “Dünya Enerji Zirvesi’ne ev sahipliği yapmaktayız. göç, insani yardım ve enerji, zirveler. Bu gündeme bakacak olarak olursak Türkiye’nin önemli konulara yaptığı katkı ortaya çıkar. Türkiye ve çevresinde küresel anlamda hepimizi ilgilendiren büyük sorunlar olduğunu ifade etmekteyiz. Bu son yıllara bakacak olursak 1991 yılına dönemlim, Balkanlardan Orta Asya’ya önemli donmuş sorunların aslında canlandığını görmekteyiz. Son 25 yıla bakacak olursak Irak’ta Afganistan’da önemli gelişmeler söz konusu oldu. Güvenlik riskleri ve küresel ekonomik söz konusu oldu. Bölgeye derinden etkileyen ve Arap Baharı dönemi bilindiği üzere ve burada ortaya çıkmış olan önemli zorluklar. Şimdi bakacak olursak da insani depremden bahsedebiliriz. Bunlardan birer deprem olarak bahsedebilirsek” ifadelerini kullandı.

“ULUSLARARASI AJANSLAR VE TEŞKİLATLAR BURADA BİRLİKTE ÇALIŞMALI”

Mülteci sorununa değinen Davutoğlu, “Bugün herkesin Avrupa’da olsun, ABD’de olsun, Türkiye’de olsun, Çin’de olsun bütün insanlardan bahsediyorum. Herkes göçten, mültecilerden bahsediyor. Bu çerçevede 7,3 milyon mülteci söz konuş ve bunların büyük bir kısmı ciddi bir şekilde acil yardıma ihtiyaç duyuyor. Türkiye mültecileri kabul eden ve ev sahipliği yapan ülke konumunda. Burada tarihi anlamak önemli. Çünkü, İstanbul’da Atatürk Havalimanı yolcu taşıma kapasitesi bağlamında Avrupa’daki en büyük 3’üncü havaalanı haline geldi. Bu çerçevede İstanbul’da en büyük havalimanının inşası süreci devamı içindeyiz. İstanbul’un insan hareketliliği içinde çok önemli bir yere geleceğini ifade etmeliyim. Pozitif gündem ile birlikte İstanbul’un insanlık adına önemi her geçen gün artmakta ve insani yardım konusunda önemli bir şehir. Biz bunu hem bunu gerçekleştirmeye çalışıyorum hem de insani hareketliliğini ekonomik kalkınma açısından güçlendirmeye çalışıyoruz. Türkiye’deki 2,5 milyon mülteciden bahsediyoruz. Irak’tan gelecekleri de katacak olursak 3 milyon mülteciye ev sahipliğinden bahsediyoruz ve 10 milyar dolara yaklaşan bir katkıdan bahsediyoruz” açıklamasını yaptı.

Okul çağında 700 bin öğrencinin söz konusu olduğunu aktaran Davutoğlu, “Binlerce çocuk söz konusu. Sağlık açısından ve eğitim açısından desteğimiz her geçen gün artmakta ve onları desteklemekteyiz. Bunlar büyük zorluklar. Her zaman bunu ele almaktayız. Yarın da Almanya’da sayın Merkel’le ele alacağız Türkiye-AB zirvesi çerçevesinde. Yine BM nezdinde bunu ele almaktayız. Bu bir Türkiye krizi değil, sadece Suriye krizi de değil. Bu bir küresel kriz ve bütün uluslararası ajanslar ve teşkilatlar burada birlikte çalışmalı ki sadece insani yardım konusunda değil bu insani perspektif çerçevesinde Türkiye’nin Filistin konusunda, Somali’de en önemli yardımcı, en önemli maddi yardım sağlayan ülke arasında olduğunu ifade etmeliyiz. Bu bölgelere 3.5 milyar dolarlık yardım söz konusu oldu” dedi.

“SURİYE’DE MERKEZİ HÜKÜMET SİVİLLER ÜZERİNDE ŞİDDET UYGULUYOR"

İstanbul’da yine 24 Mayıs’ta dünya liderleri ile bu konunun ele alındığını ifade eden Başbakan, “Stratejik boyuta bakacak olursak coğrafi ve ekonomik zorluklar yanında Türkiye, çevresinde başka bir çok sorunla karşı karşıya. Türkiye’nin etrafında kırılgan devletler var, 6-7 ülke. Bunların hepsi komşu ülkeler ve bunların hepsine saygı duyuyoruz ancak merkezi hükümetlerde coğrafi anlamında uluslararası hukuk tarif ettiği şekilde bu ülkenin tamamını kontrol edememekte. Suriye, Libya gibi ülkelerde uluslararası anlamda tanınmış hükümetler ülkelerini kontrol edememekte. Burada Suriye’ye değinecek olursak merkezi hükümet siviller üzerinde şiddet uygulamakta. Kafkaslarda dondurulmuş sorunlar söz konusu ve aynı zamanda terör tehdidi söz konusu. Dondurulmuş sorunlara bahsettiğimiz kırılgan devlet çerçevesinde bakacak olursak Türkiye bu sorunların tam ortasında ve Türkiye’nin bu kırılgan coğrafya arasında istikrar adası olduğunu görmekteyiz ve bunun için çabalamaktayız. Demokratik seçimler oldu Türkiye’de ve son seçimde yüzde 85 katılım söz konusu oldu ve bu oran demokrasilerdeki en yüksek oran oldu. Yüzde 98 oranında parlamentoda temsil söz konusu. Türkiye’de istikrarlı bir siyasi çerçeve söz konusu ve burada belirsizlikleri aşmış durumdayız. Halihazırda kapsamlı siyasi reform gündemi açıkladık” dedi.

“DAEŞ’E YÖNELİK ÇABALAR TÜRKİYE’NİN ÖNCELİĞİNİ OLUŞTURÛYOR”

Davutoğlu küresel sorunlara karşı çözümler bulmak için çaba sarf edildiğini hatırlatarak, “Suriye’deki siyasal süreci Türkiye desteklemekte. Ban Ki Moon’la görüştüm ve Türkiye’nin Suriye’deki bütün siyasi süreçleri desteklediğini ifade ettik. Buradaki tek istisna ılımlı muhalefetin kendi talepleri ve iradesi çerçevesinde temsil edilmesidir. Terör grupları temsil edilmemeli bu masa çerçevesinde. Türkiye Suriye halkının yanında. umuyoruz ki istikrar söz konusu olacak bu ülkede. DAEŞ’e yönelik çabalar Türkiye’nin önceliğini oluşturmakta. PKK, DAEŞ ve DHKPC arasında herhangi bir fark ortaya koymamaktayız, bunlar masum insanları öldürmekteler. Türkiye’de, Suriye’de, Irak’ta, Paris’te, Ankara’da, İstanbul’da ve her yerde. Bu açıdan bakacak olursak uluslararası aktörler nezdinde bir dayanışma ihtiyacı söz konusu. Bizlerin Irak’taki varlığımız ve Suriye’deki ılımlı güçlere desteğimiz de terörle mücadele çerçevesindedir. burada başka boyut da ki bu da çok çok önemli. Ekonomik sorunlar sebebiyle de bu sorunlar derinleşmekte” dedi.

“BÜYÜMEYİ ZORLUKLAR OLAN BİR DÖNEMDE GERÇEKLEŞTİRDİK”

Türkiye’nin de gelişmekte olan bir ülke olduğunu sözlerine ekleyen Başbakan Davutoğlu, konuşmasını şu şekilde tamamladı: “Bu bağlamda finansal piyasalardaki kırılganlık ekonomileri etkilemekte ve işsizlikle ilgili olarak rakamlar artmakta. Türkiye’nin ortaya koymaya çalıştığı husus sürdürülebilir ekonomik bir büyüme ortaya koyması şeklinde. Türkiye açısından kritik olan büyüme devam etti. Bu büyümeyi zorluklar olan bir dönemde gerçekleştirdik ancak bu bizim için yeterli değil. Çünkü dinamik bir nüfusa sahibiz. Yeni hükümet olarak reform gündemini ortaya koyduk. 1, 3 aylık, 6 aylık ve yıllara uzanan bazı gündem maddeleri ortaya koyduk. reform açıları ve Türkiye adımlarını atmakta. İstanbul’un büyümekte olduğunu, Türkiye’nin büyümekte olduğu ve Afrika- Avrasya bölgesinde bu bölgenin dikkat çektiğini herkes görmekte ve bunu fark etmekteyiz. Enerji konusunda önemli projelerimiz söz konusu. Çin’den Londra’ya ulaşacak hızlı tren projeleri ve lojistik merkez oluşturabilmesiyle modern bir ,ipek Yolu oluşturabilmesi söz konusu. Ulaştırma ağıyla birlikte THY’yi anmak istiyorum. Avrupa’daki 280 destinasyonla dünyadaki en fazla yere uçan havayolları ve topluluklar arasındaki bağlantının güçlendirilmesi açısından önemli unsur” dedi.

AB ile Türkiye arasındaki gelişmelerin çok umut vadeden gelişmeler olduğunu kaydeden Davutoğlu, yeni hükümet olarak resmin tamamına baktıklarını ifade etti.

 
‘Abartılması gereken bir noktada değiliz’
 
Erzurumspor’a 2016’nın ilk cezası
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ala: ‘Vatandaşa zarar gelmesin istiyoruz’
İçişleri Bakanı Efkan Ala, TGRT Haber ekranlarında yayınlanan “Neler Oluyor” ...
‘Ahıska Türkleri Erdoğan’a minnettar’
DATÜB Başkanı Ziyatdin Kassanov, Türkiye’nin Ahıskalılara en üst seviyede ...
‘İhanetin bedelini ödeyecekler’
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Artık önümüzde başka bir yöntem, ...
 
‘Biz kefenimizi giydik ve yola öyle çıktık’
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Terör örgütünün kamu görevlilerine saldırmasına ...
Hayırlı olsun, inşallah
Davutoğlu: ‘İnşallah AK Parti olarak anayasa çalışmalarını en etkin şekilde ...
Türkmeneli Şehitleri dualarla anıldı
Türkmeneli Dernekler Federasyonu tarafından, Ankara’da Irak Türkmenleri ...
 
‘Daha liberal daha az kısıtlayıcı anayasa’
Davutoğlu, "Bizim çok daha liberal, daha az kısıtlayıcı, daha az detaylı, ...
"Vatan, vatandaşları ile sağ olacak"
Başbakan Ahmet Davutoğlu, bir grup akademisyenin yayınladığı bildiriye ...
‘Bunlar zalimdir alçaktır’
Erdoğan, “Milletimizin kimin kim olduğunu çok daha yakından anlaması gerekir. ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Gazze’den Doğu Türkistan’a Dinmeyen Ağıt: Akif’in Uyarısı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Konunun Mülkiyeti 
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Ülkü Ocakları Mektebi ve Yiğido Mehmet Şarkışla
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva